Συνεντεύξεις

Σ. Διακοσταματίου: «Δεν μπορεί να σταθεί ένας Δήμος στο νησί της Ρόδου»

Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

Την ικανοποίησή του για την πορεία των οικονομικών και των εσόδων του Δήμου Ρόδου, τα δύο αυτά χρόνια της θητείας του, εκφράζει σήμερα ο αντιδήμαρχος κ. Σάββας Διακοσταματίου. Επιπλέον μιλάει για το ενδεχόμενο να σπάσει ο ενιαίος Δήμος Ρόδου, για την επιστροφή των χρημάτων στους εργαζόμενους της καθαριότητας, για τα έσοδα από την Κοιλάδα των Πεταλούδων καθώς και για τις δημοπρασίες στις παραλίες.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Διακοσταματίου, πώς έκλεισε το 2018 για τα οικονομικά του Δήμου Ρόδου; Είστε ικανοποιημένος από τα δύο χρόνια σας στην αντιδημαρχία;
Η καθαρή θέση του Δήμου Ρόδου είναι πάρα πολύ καλή. Αυτή την στιγμή μπορούμε και εξυπηρετούμε όλες τις λειτουργικές μας δαπάνες. Εξυπηρετούμε τον δανεισμό που υπάρχει ενώ μπορούμε να κάνουμε έργα ύψους 20εκ. ευρώ από ίδιους πόρους. Το «ταμείο» μας δηλαδή, έκλεισε με περίπου 46 εκ. ευρώ πλεόνασμα. Αυτό βέβαια, έγινε με μια δουλειά δύο ετών που είχε να κάνει με μια διαφορετική προσέγγιση στην σχέση μας με τον πολίτη –πρωτίστως- αυτό που λέμε «σχέση της ανοιχτής πόρτας» ώστε και ο πολίτης να έρθει, να πει το πρόβλημά του, να εξυπηρετηθεί αλλά και ο Δήμος Ρόδου, να εισπράξει. Το δεύτερο ήταν να περιορίσουμε τις λειτουργικές μας δαπάνες. Κι αυτό, όχι μόνον με την λογική της ‘οικονομίας’ αλλά στην λογική της εισαγωγής των νέων τεχνολογιών στον Δήμο Ρόδου. Να σας δώσω ένα πρώτο παράδειγμα.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να τοποθετηθούν σε κάποια σημεία της πόλης της Ρόδου (κεντρικά) τα ΑΤΜ τα οποία θα εξυπηρετούν τους πολίτες για την έκδοση νόμιμων εγγράφων. Με αυτό τον τρόπο, εισάγονται αφενός νέες τεχνολογίες στην εξυπηρέτηση του πολίτη καθώς εξοικονομείται χρόνος και γραφειοκρατία. Προς το παρόν έχουμε τον προσωρινό ανάδοχο και στην επόμενη συνεδρίαση θα έχουμε τον οριστικό ανάδοχο. Το έργο χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους. Με την τοποθέτηση των Ηλεκτρονικών Σταθμών Αυτόματης Εξυπηρέτησης Πολιτών, προχωρούμε στην λογική της εισαγωγής των νέων τεχνολογιών που έχουν σκοπό να βελτιώσουν την εξυπηρέτηση του πολίτη. Μέσα στον Φεβρουάριο θα ξεκινήσει η εγκατάσταση αυτών των ΑΤΜ σε κεντρικά σημεία της πόλης –δεν έχουμε οριστικοποιήσει τους χώρους. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως ο πολίτης θα εξυπηρετηθεί ανά πάσα στιγμή μέσα στο 24ωρο εφόσον χρειαστεί να πάρει ένα πιστοποιητικό ή έγγραφο από τον Δήμο Ρόδου, τα οποία δεν χρειάζονται ιδιαίτερες διατυπώσεις. Για να εξυπηρετηθούν από το ΑΤΜ οι πολίτες, θα διατεθούν από τον Δήμο Ρόδου, αριθμοί – κωδικοί ή κάρτες (όπως οι χρεωστικές) τα οποία, μελλοντικά θα χρησιμοποιούνται και για άλλες συναλλαγές ή πληρωμές οφειλών κ.λπ. προς τις υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου.
Προς το παρόν, τα σημεία που έχουν επιλεγεί είναι ένα στο Δημαρχείο Ρόδου και ένα στην Πλατεία Κύπρου. Αργότερα, σχεδιάζεται να τοποθετηθεί ένα στην περιοχή του Ροδινιού και ίσως σε κάποιο άλλο σημείο (εντός του ιστού της πόλεως). Και αυτό είναι από ίδιους πόρους, του Δήμου Ρόδου.
• Έχετε κάνει κι άλλες καινοτομίες πάντως.
Κοιτάξτε, αναλαμβάνοντας την αντιδημαρχία εισηγήθηκα να καταργηθούν τα έγγραφα στο δημοτικό συμβούλιο. Έχουμε 49 δημοτικούς συμβούλους, έχουμε την γραμματεία, έχουμε 100 τοπικούς συμβούλους. Εάν σε κάθε συνεδρίαση έχουμε 100 θέματα στην ημερήσια διάταξη με 2-10 σελίδες σε κάθε εισήγηση, κάντε έναν απλό πολλαπλασιασμό. Για το φωτοτυπικό, την φθορά των μηχανημάτων, το μελάνι, την εργατοώρα, τα χαρτιά που ξοδεύουμε. Αυτομάτως, πετύχαμε μια πολύ μεγάλη μείωση του λειτουργικού κόστους (μιλάμε για χιλιάδες ευρώ…)
Επιπλέον, έχουμε εισάγει την εσωτερική διακίνηση εγγράφων στις υπηρεσίες με την ψηφιακή υπογραφή. Και από αυτό υπάρχει οικονομία διότι δεν μετακινείς έγγραφα, κλητήρα κ.λπ. Δεν έχει εξαλειφθεί εντελώς αλλά έχει περιοριστεί.
• Στο όλο εγχείρημα, προστίθενται και τα έσοδα από την Κοιλάδα των Πεταλούδων;
Τα έσοδα από την Κοιλάδα των Πεταλούδων ήταν τεράστια. Αυτό έγινε με την εγκατάσταση των ηλεκτρονικών εισιτηρίων (έκδοση και έλεγχο) το οποίο θέλει να βραβεύσει η ΚΕΔΕ. Εμείς εκδίδουμε ηλεκτρονικό εισιτήριο στην Κοιλάδα και ελέγχουμε τα πάντα –μέσα σε ένα… δάσος. Μην το ξεχνάτε ότι μιλάμε για ένα δάσος με 4 εισόδους και 4 εξόδους. Δεν είναι μια προσβάσιμη περιοχή όπως ένα μουσείο ή το μετρό. Το εισιτήριο έχει χρονική διάρκεια ενώ έχουμε και αυτόματους πωλητές. Κάναμε μια επένδυση 160.000 ευρώ και η απόσβεση ήρθε μέσα σε δύο μήνες. Σήμερα έχουμε αύξηση των εσόδων της τάξης του 30% από την ημέρα που εγκαταστάθηκε. Συνδυαστικά, αυτές οι κινήσεις φέρνουν θετικό αποτέλεσμα και αποδεικνύουν ότι ο Δήμος Ρόδου έχει έσοδα με απλές κινήσεις. Αυτό που περιμένουμε είναι η παράταση της ρύθμισης των 100 δόσεων για να εξυπηρετηθούν και οι πολίτες για να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τον Δήμο Ρόδου.
• Κύριε Διακοσταματίου, έχετε τοποθετηθεί ανοιχτά για το ζήτημα σχετικά με το «σπάσιμο» του ενιαίου Δήμου Ρόδου σε τρεις ή περισσότερους. Θα ήθελα το σχόλιό σας –δεδομένου πως το θέμα παραμένει ανοιχτό, οδεύοντας προς τις εκλογές του προσεχούς Μαΐου.
Έχω ξεκάθαρη άποψη γι’ αυτό. Εάν πας με νομοθεσία, θεσμικό πλαίσιο ‘Ελβετίας’ ή άλλων χωρών (ακόμη και της Κύπρου) και αλλάξεις την διοικητική δομή αυτής της χώρας ώστε το κράτος να κρατήσει κάποιες αρμοδιότητες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενισχυθεί με αρμοδιότητες και πόρους, τότε η Ρόδος θα πρέπει να είναι ένας Δήμος και να ενσωματωθούν η Τήλος, η Χάλκη, η Σύμη και το Καστελόριζο. Επειδή όμως, δεν πρόκειται να αλλάξει η νοοτροπία θα πρέπει να σκεφτούμε ένα μοντέλο που θα μπορέσει να υπηρετήσει στην πράξη τους πολίτες. Η δική μου πρόταση είναι να γίνουν τέσσερις Δήμοι στο νησί. Προσωπικά πιστεύω πως δεν μπορεί να σταθεί ο ένας Δήμος για την Ρόδο. Με περισσότερους Δήμους, θα μπορούσε να αντιμετωπίζεται η καθημερινότητα από τους τρεις ή τέσσερις Δήμους και τα κεντρικά ζητήματα να ελέγχονται από ένα άλλο σχήμα –ένα υπερκείμενο συμβούλιο π.χ. για την διαχείριση του νερού, των απορριμμάτων, της καθαριότητας, την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας κ.λπ. Άλλωστε υπάρχουν και πολλά ανοιχτά ζητήματα λειτουργικότητας. Χρειάζεται στόχευση, ιεράρχηση και κυρίως διάλογος.
Με αφορμή και την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου να επιστρέψει τα 2,5εκ. ευρώ στους εργαζόμενους της πρώην ΔΕΚΡ, θα ήθελα το σχόλιό σας. Στην τοποθέτησή σας, αναφέρατε ότι ο Δήμος Ρόδου ‘μπορεί να τα πληρώσει’.
Προσωπικά πιστεύω πως ο Δήμος Ρόδου είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα. Η ανταποδοτικότητά του δεν συνίσταται μόνο σε έργα αλλά και οι άυλες δράσεις. Ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, η παιδεία… «Δήμος» είναι ένα σύνολο ανθρώπων και περιλαμβάνει τους εργαζόμενούς του. Εχουν υποστεί μειώσεις και αντιμετωπίζουν προβλήματα. Αυτή η υπόθεση με την ΔΕΚΡ έρχεται από μακριά. Αφού τελεσιδίκησαν οι αποφάσεις και δικαίωναν τους εργαζόμενους. Το αίτημα επανήλθε είναι ώριμο οπότε προχωρούμε. Θα καταβληθούν σε τέσσερις ετήσιες ισόποσες δόσεις.
Τι θα γίνει φέτος με τις παραλίες; Πέρσι, είχαν πραγματοποιηθεί οι δημοπρασίες για δύο χρόνια.
Με την διαδικασία που ακολουθήσαμε πέρσι, πήγαν όλα καλά. Ο Δήμος Ρόδου είχε ένα έσοδο γύρω στο 1,6εκ. ευρώ. Φέτος, εκτιμούμε πως θα έχουμε παραπάνω ‘προτιμησιακά’. Ωστόσο, δεν θα κάνουμε δημοπρασίες εκτός κι αν έχουμε κάποιο ξεχωριστό αίτημα. Σας θυμίζω πως τα συμβόλαια, πέρσι, έγιναν για δύο χρόνια. Φέτος, αναμένουμε να εισπράξουμε ακόμη 1,5εκ. ευρώ. Να διευκρινίσουμε εδώ πως οι παραλίες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σ’ εκείνες που ανήκουν στο κράτος (που έχει πάρει τα… ‘φιλέτα’ κι έχουν βγει με ηλεκτρονικό τρόπο) και σε μερικές που ανήκουν στον Δήμο Ρόδου τις οποίες δημοπρατεί κι έχει έσοδα. Σε αυτές τις παραλίες υπάρχουν κάποιες δυνατότητες, για όσους είναι όμοροι στην παραλία (έχουν ξενοδοχεία, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος –νόμιμα υφιστάμενα- κι έχουν πρόσωπο στην παραλία και δεν μεσολαβεί δηλ. δρόμος, ή κτήμα ή πλατεία) τότε μπορούν απ ευθείας, όση είναι η πρόσοψή τους, να ζητήσουν να εκμεταλλευτούν την παραλία έμπροσθεν τους. Αυτά προηγούνται των δημοπρασιών. Ωστόσο, διαπιστώσαμε πως υπήρχαν κάποιες περιοχές με παραλίες για τις οποίες, δεν είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον. Αυτά δεν θα τα επαναδημοπρατήσουμε. Εάν ωστόσο, υπάρξει κάποιο αίτημα και κάποιος ενδιαφερθεί, θα το εξετάσουμε. Η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2018 ενώ ο Δήμος Ρόδου, έχει ανακοινώσει σχετικά με τα ‘προτιμησιακά’ να έχουν κατατεθεί οι αιτήσεις μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2019. Κι αυτό γιατί κάποιοι ενδιαφερόμενοι έχουν λάβει το ‘προτιμησιακό’ για δύο χρόνια ενώ υπάρχουν άλλοι που έχουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχουν αλλάξει ο επιχειρηματίας. Όσον αφορά τα ξενοδοχεία, έχουν λάβει προτιμησιακό για δύο χρόνια –ως επί το πλείστον.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου