Συνεντεύξεις

Σάββας Διακοσταματίου: «Η αυτοδιοίκηση δεν αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης στρατοπέδων και ομάδων»

«Στην εποχή που ζούμε οι συνεργασίες είναι όχι απλά απαραίτητες, αλλά αναγκαίες για να μπορούμε να μιλάμε για το κοινό καλό», δηλώνει στην ‘δημοκρατική’ ο κ. Σάββας Διακοσταματίου – επικεφαλής της παρατάξεως «Ρόδος Για όλους» και ξεκαθαρίζει τους λόγους για τους οποίους συμπορεύεται με τον κ. Αντώνη Καμπουράκη.
«Η επιλογή σύμπραξης με τον κ. Καμπουράκη, δεν έχει χαρακτηριστικά συνδιαλλαγής, αλλά σύγκλισης σε προγραμματικό επίπεδο…» -όπως αναφέρει.
Ο ίδιος εμφανίζεται αφενός αισιόδοξος για το αποτέλεσμα και υπογραμμίζει πως «πάνω απ’ όλα στο επόμενο διάστημα πρέπει να τεθούν στο δημόσιο διάλογο το πρόγραμμα και η ατζέντα και όχι οι ανούσιες αντιπαραθέσεις πεδίου και επί του προσωπικού».
Επιπλέον, μιλάει για τους προσωπικούς του στόχους αλλά και για την ‘επόμενη μέρα’ στον Δήμο Ρόδου.
• Κύριε Διακοσταματίου, το διάστημα που προηγήθηκε, παρακολουθήσαμε ένα «μπαράζ» μεταγραφών, παρασκηνίου αλλά και ζυμώσεων μεταξύ των παρατάξεων που έχουν ανακοινώσει οι υποψήφιοι δήμαρχοι Ρόδου. Είδαμε και συμπράξεις συνδυασμών μπροστά στο δύσκολο εγχείρημα με τον τεράστιο αριθμό υποψηφίων. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω με τον όρο «μεταγραφές». Η αυτοδιοίκηση δεν αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης στρατοπέδων και ομάδων. Διαχρονικά πιστεύω ότι η ενασχόληση με τα κοινά του τόπου μας, είναι μια διαδικασία προσφοράς στους πολίτες και στην κοινωνία. Στην εποχή που ζούμε οι συνεργασίες είναι όχι απλά απαραίτητες, αλλά αναγκαίες για να μπορούμε να μιλάμε για το κοινό καλό.
Για εμάς δεν αποτέλεσε πρόβλημα ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων. Δεν έχω ποσοτική προσέγγιση, αλλά ποιοτική. Από την πρώτη στιγμή της προσπάθειάς μας, πορευτήκαμε με οδηγό τις αρχές και τις αξίες μας και φυσικά μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του νησιού μας. Για εμάς είναι πρόβλημα ο κατακερματισμός του πολιτικού σκηνικού στον τόπο μας και -δυστυχώς- η εγκαθίδρυση μιας τοξικότητας απέναντι σε ό,τι βαδίζει μπροστά.
Είμαστε περήφανοι που μπορούμε να έχουμε το κεφάλι ψηλά, να μπορούμε να κοιτάμε τους πολίτες στα μάτια και τους καλούμε να στηρίξουν την προσπάθειά μας. Σε αυτή την προσπάθεια, μοναδικό διακύβευμα είναι η προκοπή στο νησί μας.
• Η πλευρά του Αντώνη Καμπουράκη, εκφράζει την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει δεύτερος γύρος. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;
Αυτό θα το επιλέξουν οι Ροδίτισσες και οι Ροδίτες. Δεν θα προκαταβάλω το αποτέλεσμα, θεωρώ όμως ότι η δυναμική που έχει αναπτυχθεί και η διάθεση για διεύρυνση, είναι στοιχεία που μπορούν να αποτυπωθούν στις κάλπες της 8ης Οκτωβρίου με θετικό τρόπο για εμάς.
Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε, αλλά πιστεύω πάνω απ’ όλα ότι το επόμενο διάστημα πρέπει να τεθούν στο δημόσιο διάλογο το πρόγραμμα και η ατζέντα και όχι οι ανούσιες αντιπαραθέσεις πεδίου και επί του προσωπικού. Οι πολίτες έχουν ανάγκη να ακούσουν για την επόμενη ημέρα στον τόπο μας.
• Γιατί συμπορευτήκατε με τον κ. Καμπουράκη; Υπήρξαν επαφές με άλλες παρατάξεις πριν πάρετε αυτή την απόφαση;
Στόχος μας εξαρχής δεν ήταν να δώσουμε απλά μια εκλογική μάχη όπου θα κάνουμε στείρα κριτική στην διοίκηση του Δήμου, ούτε στα υπόλοιπα αυτοδιοικητικά σχήματα που συμμετέχουν στις εκλογές. Από την πρώτη στιγμή κινηθήκαμε πάνω στον άξονα της πολυσυλλεκτικότητας, χωρίς να περιοριζόμαστε σε κομματικά στεγανά. Πιστεύω βαθιά ότι στην αυτοδιοίκηση δεν χωράνε κομματικές αντιπαραθέσεις, παρά μόνο συγκλίσεις, με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και μόνο.
Φυσικά και υπήρξαν συζητήσεις, αλλά δεν θα μπαίναμε σε μια διαδικασία μιας ανούσιας διανομής θέσεων εξουσίας. Η επιλογή σύμπραξης με τον κ. Καμπουράκη, δεν έχει χαρακτηριστικά συνδιαλλαγής, αλλά σύγκλισης σε προγραμματικό επίπεδο.
Δραστηριοποιείστε πολλά χρόνια στην αυτοδιοίκηση. Θα μπορέσετε να επιβάλετε την ατζέντα σας στον τρόπο διοίκησης του κ. Καμπουράκη εφόσον επανεκλεγεί;
Η εμπειρία που έχω αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και η εμπιστοσύνη που δείχνουν σε εμάς οι Ροδίτισσες και οι Ροδίτες, μου δημιουργούν ηθική υποχρέωση απέναντί τους, να συνεχίσω τον αγώνα για το μέλλον του τόπου που όλοι αγαπάμε.
Με το κεφάλι ψηλά και κοιτώντας τους συμπολίτες μου στα μάτια, τους ζητώ να μας δώσουν την ευκαιρία να σχεδιάσουμε την αυτοδιοίκηση της επόμενης μέρας. Μακριά από την ατέρμονη τοξικότητα και τις εμμονές που έχουν οδηγήσει τους συμπολίτες μας στην απαξίωση για τα κοινά.
• Ποια είναι η επόμενη μέρα της παράταξης «Ρόδος για όλους»;
Η παράταξή μας αυτονόητα, κρατά την αυτονομία της, όχι λόγω εμμονής, αλλά για να εκφράσουμε στην πράξη την πολυσυλλεκτικότητα.
Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε δημοκρατικά αποφάσεις για τα μικρά και τα μεγάλα ζητήματα του τόπου. Δεν είναι ευκαιριακή η συνεργασία μας, αλλά μια ανάγκη για την επόμενη μέρα της Ρόδου.
• Ποιος είναι ο προσωπικός σας στόχος στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου;
Βασικό μου μέλημα είναι η αλλαγή νοοτροπίας στον Δήμο Ρόδου. Αυτό σημαίνει και αλλαγή νοοτροπίας στο σύνολο του στελεχιακού δυναμικού που δραστηριοποιείται με τα κοινά.
Πρωταρχικός μου στόχος είναι στο επόμενο διάστημα να δώσουμε προοπτική στους συμπολίτες μας, μακριά από κοκορομαχίες.
Να δείξουμε στις Ροδίτισσες και τους Ροδίτες, ότι δεν ασχολούμαστε με τα κοινά για να έχουμε θέση εξουσίας, αλλά για να κάνουμε δουλειά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου