Στα θέματα με τους μετακλητούς εργαζόμενους από την Ινδία, αναφέρεται σε συνέντευξή του προς τη “δ” ο πρόεδρος του Ελληνο-Ινδικού Επιμελητηρίου, κ. Άγγελος Τσαβδάρης.
Η Ελλάδα, έχει υπογράψει διακρατική συμφωνία με την χώρα που έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον πλανήτη με στόχο να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών που ταλανίζει πολλούς κλάδους στη χώρα μας, προβλέποντας μετακλήσεις εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης στις οποίες προσφεύγουν πολλοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας (όπως η εστίαση και ο τουρισμός) για την εξεύρεση προσωπικού, αλλά και στην ανεύρεση εργατών για τον αγροτικό τομέα, την οικοδομή κ.α.
Οι μετακλήσεις όμως, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Και δεν γίνονται την τελευταία στιγμή, όπως συνηθίζουν οι Έλληνες να κάνουν τις δουλειές τους… Απαιτούνται διαδικασίες, δικλίδες ασφαλείας και έλεγχος από μηχανισμούς καθώς, η Ινδία είναι τρίτη χώρα και βρίσκεται εκτός της ζώνης Σένγκεν.
Σημειώνεται πως μόνον πέρσι, ήρθαν στην Ελλάδα 15.000 εργάτες και απασχολήθηκαν σε διάφορους κλάδους.
• Κύριε Τσαβδάρη υπάρχει ένα θέμα με τους μετακλητούς, το οποίο εσείς το δουλέψατε πολύ στο Επιμελητήριο και μάλιστα υπήρχε και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από όλη την Ελλάδα. Πώς είναι τα πράγματα; Δώστε μας μια εικόνα.
Πραγματικά, υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη και ειδικά τώρα, αυτή την περίοδο, για εποχικό προσωπικό. Σε ό,τι αφορά στην κάλυψη θέσεων στον τουρισμό, υπάρχουν πολλά κενά. Δυστυχώς υπάρχουν αρκετά προβλήματα στο Προξενείο μας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν άμεσα τις ανάγκες αυτές, σε ό,τι αφορά στις μετακλήσεις εργαζομένων από την Ινδία. Εμείς σαν Επιμελητήριο, προσπαθούμε όσο μπορούμε να απλοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία της μετάκλησης για τους ανθρώπους που θα έρθουν στην Ελλάδα για να εργαστούν. Από την άλλη πλευρά, και οι Έλληνες επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να καλέσουν εργαζόμενους από την Ινδία και να τους απασχολήσουν στις επιχειρήσεις τους, τα αφήνουν όλα στην τελευταία ώρα νομίζοντας ότι όταν κάνουμε μετάκληση εργαζόμενου από μία τρίτη χώρα, είναι κάτι εύκολο. Δεν είναι απλά τα πράγματα. Έχει διαδικασίες και πολλή γραφειοκρατία. Δεν εξαρτάται μόνον από το προξενικό γραφείο μας στην Ινδία. Εξαρτάται και από τις απαντήσεις που περιμένουν από τη Σένγκεν. Π.χ. εάν ο εκάστοτε υποψήφιος που τον κάλεσαν στην Ελλάδα, διώκεται ποινικά από κάποια χώρα που ανήκει στη ζώνη της Σένγκεν ή όχι και πρέπει να γίνει έρευνα κ.λπ. Αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει μια καθυστέρηση έως και δύο μήνες… Συνεπώς, πρέπει να το καταλάβει και ο Έλληνας εργοδότης ότι δεν καλείς την τελευταία στιγμή κάποιον μετακλητό εργαζόμενο από την Ινδία. Επίσης να σημειώσω, ότι υπάρχουν και προβλήματα όταν καλείς έναν μετακλητό εργαζόμενο. Όταν ένα προξενικό γραφείο δεν γνωρίζει από πού προέρχεται αυτό το άτομο, ποιο γραφείο τον στέλνει κ.λπ. καταλαβαίνετε ότι μπαίνει στη διαδικασία της συνέντευξης, όπου ερωτάται ποιος είναι ο στόχος του, για ποιον λόγο έρχεται στην Ελλάδα, πού θα πάει, εάν θα μείνει στη χώρα ή μετά θα θελήσει να φύγει και να πάει σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι λογικό να υπάρχουν καθυστερήσεις αλλά και απορρίψεις εργαζομένων.
Κάποιοι Έλληνες εργοδότες νομίζουν ότι η απόρριψη, έχει να κάνει με τους ίδιους. Δεν έχει να κάνει με τους ίδιους. Κανένα προξενικό γραφείο δεν εξετάζει ποιος είναι ο εργοδότης. Εξετάζει κυρίως, ποιος είναι ο εργαζόμενος, από πού έρχεται και πού θα πάει να εργαστεί.
• Από ό,τι μας έχετε πει και στο πρόσφατο παρελθόν, υπήρξε μια πρωτοβουλία με το πρόγραμμα Ευτοπία για την εξεύρεση μετακλητών εργατών από την Ινδία.
Πράγματι, αυτή η πρωτοβουλία ξεκίνησε από πέρσι. Αλλά ο σχεδιασμός ξεκίνησε από το 2022, για να φτάσουμε στον Αύγουστο του 2025 να βγει στον αέρα η πλατφόρμα Ευτοπία, για ό,τι αφορά στην νόμιμη διαδικασία μετάκλησης. Πρέπει να γνωρίζετε ότι όσοι έρχονται μετακλητοί από την Ινδία (από την ώρα που θα μπουν στην Ελλάδα και θα ξεκινήσουν να εργάζονται) είναι υπό παρακολούθηση, γνωρίζουν πού βρίσκονται. Δεν περνάει κανείς έτσι για να μείνει στην Ελλάδα ή για να πάει κάπου αλλού. Είναι και η διαδικασία της έκδοσης βίζας που επίσης είναι απαιτητική. Οπότε αυτόματα από τη στιγμή που έχει πάρει βίζα, τον έχει χρεωθεί ένας εργοδότης. Σε κάθε περίπτωση, προσπαθούμε να αποφύγουμε την παράνομη διαδικασία, διότι από αυτή τη δραστηριότητα, χάνονται κάθε χρόνο 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της χώρας μας. Καταλαβαίνετε ότι είναι τεράστια ποσά.
Σε κάθε περίπτωση, η προσέλκυση Ινδών εργαζομένων έρχεται να καλύψει κρίσιμα κενά στην ελληνική αγορά εργασίας, κυρίως στους τομείς της γεωργίας, της μεταποίησης και των κατασκευών. Παράλληλα, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, διατηρώντας την κοινωνική ισορροπία και την οικονομική πρόοδο. Με την υποστήριξη κρατικών και διπλωματικών φορέων, το Επιμελητήριο έχει οικοδομήσει ένα αξιόπιστο δίκτυο συνεργασίας στην Ελλάδα και την Ινδία, εξασφαλίζοντας την πλήρη νομιμότητα, πιστοποίηση και κοινωνική ενσωμάτωση των μετακλητών εργαζομένων. Ωστόσο, προκειμένου η διαδικασία να καταστεί πιο αποτελεσματική και γρήγορη, απαιτούνται παρεμβάσεις στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο συχνά παρουσιάζει καθυστερήσεις και δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των εργοδοτών. Εμείς, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τη συμβολή μας στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης και βιώσιμης πολιτικής για την εργασία, βασισμένη στον σεβασμό των ανθρωπίνων αξιών και την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας. Το Ελληνο-Ινδικό Επιμελητήριο συνεχίζει να διαδραματίζει πρωτοποριακό ρόλο στη διασύνδεση της Ελλάδας με την Ινδία στον τομέα της εργασίας, της κινητικότητας και της επιχειρηματικής ανάπτυξης. Με πάνω από τρία χρόνια ενεργής εμπλοκής στην οργάνωση και ρύθμιση των διαδικασιών πρόσληψης μετακλητών εργατών από την Ινδία, συμβάλλει ουσιαστικά στη δημιουργία ενός βιώσιμου και ανθρώπινου πλαισίου εργασίας. Πέρσι πάντως, ήρθαν στην Ελλάδα 15.000 εργάτες και απασχολήθηκαν σε διάφορους κλάδους. Για φέτος δεν έχουμε ακόμη εικόνα.
• Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί ανάμεσα στην Ινδία και την Ελλάδα. Πώς προχωράτε στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων;
Κατ’ αρχήν υπάρχουν οι απευθείας πτήσεις αλλά όχι με την Aegean γιατί θα ξεκινήσει από το 2027. Έχουμε απευθείας πτήσεις αυτή τη στιγμή μεταξύ Δελχί και Μουμπάι. Η IndiGo έχει ήδη ξεκινήσει τις πτήσεις της. Υπάρχουν σίγουρα οι προοπτικές για σημαντική ενίσχυση των τουριστικών μας δεσμών. Θέλουμε να γίνουμε ο προορισμός που προτιμούν οι Ινδοί τουρίστες στην Ευρώπη. Το γεγονός ότι τώρα έχουμε απευθείας πτήσεις, και είμαι σίγουρος ότι θα αυξηθούν σημαντικά, πιστεύω ότι δίνει μια επιπλέον ώθηση σε Ινδούς που θα ήθελαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.
Ωστόσο, η συνεργασία με την Ινδία διευρύνεται σε μια σειρά από τομείς, στην ασφάλεια και στην άμυνα, στις επενδύσεις και στο εμπόριο, στην επιστήμη και στην τεχνολογία, στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό, στον τουρισμό και στη γεωργία, την ώρα που η εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ινδίας επανακαθορίζει και ενισχύει και το διμερές πλαίσιο εμπορίου και επενδύσεων, καθώς δημιουργεί νέες ευκαιρίες και συνθήκες πρόσβασης για τα ευρωπαϊκά προϊόντα και τις επιχειρήσεις σε μια τεράστια αγορά.















