Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων κατηγορούμενος για απάτη κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, το συνολικό όφελος ή συνολική ζημία η οποία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, τελεσθείσα κατά μόνας, παραπέμπεται με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου, ένας κάτοικος Ρόδου.
Με το ίδιο βούλευμα, το Δικαστικό Συμβούλιο, απεφάνθη ότι δεν πρέπει να γίνει κατηγορία εις βάρος μιας συγγενούς του πρώτου κι ακόμη ενός Ροδίτη, που αντιμετώπιζαν την ίδια κατηγορία σε υπόθεση τριγωνικής απάτης εις βάρος του ΙΚΑ ΕΤΑΜ.
Επιπλέον το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου απεφάνθη να μην γίνει κατηγορία εις βάρος του πρώτου για μερικότερες πράξεις απάτης που φέρονται να τελέστηκαν κατά το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο του 2010 έως το Δεκέμβριο του 2012.
Σημειώνεται ότι οι δύο κύριοι κατηγορούμενοι επιρρίπτουν τις ευθύνες για την απάτη ο ένας στον άλλον.
Η έρευνα για την υπόθεση, που αφορά εικονικές ασφαλίσεις εργαζομένων, κινήθηκε μετά την υποβολή μήνυσης από την πρώην διευθύντρια του ΙΚΑ ΕΤΑΜ Ρόδου κ. Μ. Κανταζίδου.
Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προχώρησε, μέσω των αρμοδίων οργάνων, σε ελέγχους σε εργοδότες που υπέβαλαν Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) με υψηλά ημερομίσθια, υψηλά ποσά εισφορών και μεγάλο αριθμό εργαζομένων, τόσο κοινών επιχειρήσεων όσο και οικοδομικών έργων, οι οποίες δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματική απασχόληση.
Πιο συγκεκριμένα αρμοδίως διενεργήθηκε έλεγχος στα βιβλία μιας ΕΠΕ, για διαχείριση περιπτώσεων από τις οποίες προκύπτει ότι έχουν υποβληθεί Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (Α.Π.Δ) μέσω διαδικτύου το περιεχόμενο των οποίων δεν ανταποκρίνεται όμως σε πραγματική απασχόληση.
Η ΕΠΕ απεγράφη στο Υποκατάστημα Ι.Κ.Α. Αρχαγγέλου τον Μάιο του 2006.
Δηλώνει έδρα στην Κάλαθο και δύο παραρτήματα στη Νότια Ρόδο.
Φέρεται να παρέχει υπηρεσίες ξενοδοχείου, εστιατορίου και μπαρ με ημερομηνία έναρξης την 18η Μαΐου 2006.
Από την έρευνα προέκυψε ότι είχε μισθώσει τον Δεκέμβριο του 2005 ένα γραφείο για να το χρησιμοποιήσει ως έδρα της στην Κάλαθο, με συμφωνητικό τον Ιούνιο του 2006 μίσθωσε ένα ξενοδοχείο και με ένα δεύτερο τον Ιανουάριο του 2003, ένα άλλο.
Από την έρευνα προέκυψε για την έδρα της επιχείρησης στην Κάλαθο ότι πρόκειται για οικία και φέρεται να μην λειτούργησε ποτέ ως τέτοια.
Για το πρώτο παράρτημα της επιχείρησης διαπιστώθηκε ότι το ξενοδοχείο από το έτος 2010 λειτουργεί με άλλη επωνυμία.
Στο δεύτερο παράρτημα βρέθηκαν οι εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου κλειστές και πληροφορίες από γείτονες ανέφεραν ότι η επιχείρηση έπαψε να λειτουργεί τα τελευταία πέντε χρόνια.
Αφού ελήφθησαν συμπληρωματικές καταθέσεις από εμπλεκόμενους και συμβαλλόμενους με την ΕΠΕ, αποφασίστηκε η αναστολή υποβολής Α.Π.Δ μέσω διαδικτύου.
Ζητήθηκαν παραπέρα από την Διοίκηση Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ-Διεύθυνση Ασφάλισης Εσόδων οι Ηλεκτρονικές Διευθύνσεις (ip) για τις οποίες έχουν σταλεί οι Α.Π.Δ για την χρονική περίοδο από 04/2006 έως 12/2012.
Στη συνέχεια ζητήθηκε από εκπρόσωπο της εταιρείας να προσκομίσει στοιχεία για την απασχόληση του προσωπικού για την περίοδο 2006-2012.
Από την έρευνα του ΙΚΑ φέρεται να προέκυψε ότι τελευταίο έτος λειτουργίας της επιχείρησης ήταν το 2009.
Από το έτος 2010 και ύστερα δεν εμφανίζει καμία δραστηριότητα και η ασφάλιση των δηλωθέντων (απασχολούμενων) στις Α.Π.Δ που υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά, χρονικής περιόδου 04/2010 έως και 12/2012, δεν ανταποκρίνονται σε πραγματική απασχόληση και είναι εικονική.
Η εταιρεία φέρεται να απασχολούσε και να ασφάλιζε 14 εργαζομένους.
Ο πρώτος κατηγορούμενος φέρεται κατά το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο 2010 έως και τον Δεκέμβριο 2012, ως διαχειριστής της ΕΠΕ, αθέμιτα απέκρυψε από τους υπαλλήλους του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Ρόδου ότι η μίσθωση είχε διακοπεί και ότι τελευταίο έτος λειτουργίας της εταιρείας ήταν το 2009 και αφετέρου παρέστησε σε αυτούς ότι απασχολούντο στην εταιρεία εργαζόμενοι, υποβάλλοντας μάλιστα στο άνω ίδρυμα περιοδικές δηλώσεις ασφάλισης, οι οποίες, όπως ήταν επόμενο, δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματική απασχόληση αλλά ήταν εικονικές.
Μεταξύ των εικονικώς ασφαλισμένων συγκαταλέγονταν τόσο ο ίδιος, όσο και η αδελφή του, η σύζυγός του, ο αδελφός της, καθώς κι άλλα πρόσωπα με τα οποία προφανώς τον συνέδεαν φιλικοί δεσμοί.
Τούτο, όμως, είχε ως αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζει ο συγκατηγορούμενός του, εκτός της ζημίας, από την μη καταβολή των εισφορών και την χορήγηση παροχών σε είδος, ύψους άνω των 76.102,05 ευρώ, που υπέστη το ΙΚΑ, να υποστεί την αντίστοιχη ζημία και ο ίδιος, ο οποίος ήταν εταίρος στην ΕΠΕ, καθόσον μετά από καταγγελία που κατέθεσε το ΙΚΑ εις βάρος τους (ως διαχειριστή και εταίρου αντίστοιχα) τούτος, ως εργοδότης κατά τις διατάξεις του νόμου περί κοινωνικής ασφάλισης, φέρεται να οφείλει στο ίδρυμα, ως μέλος εταιρίας, εις ολόκληρον το προαναφερθέν ποσό.
Επιπλέον προέκυψε ότι ο πρώτος είχε λάβει μαζί με ακόμη 5 άτομα επιδόματα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.
Ο κατηγορούμενος φέρεται ειδικότερα να παρέστησε σε υπαλλήλους του ΟΑΕΔ ότι 15 εργαζόμενοι εργαζόντουσαν από τον Απρίλιο του 2010 έως τον Δεκέμβριο του 2012 σε επιχειρήσεις εταιρείας συμφερόντων του ενώ αυτή είχε διακόψει την λειτουργία της από τον Ιούνιο του 2010.
Οι 15 υπάλληλοι καταχωρήθηκαν ως άνεργοι και απεκόμησαν παράνομο όφελος από τον ΟΑΕΔ ύψους 56.008,54 ευρώ,
Ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων παρέστησαν οι δικηγόροι κκ. Ηλίας Ζωγραφίδης και Στέλιος Κιουρτζής.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ