ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα πέντε ραντεβού με την Εφορία μέχρι το τέλος του έτους

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΕΦΟΡΙΑ
✦ Σύνοψη ⌄
  • Οι φορο­λο­γού­με­νοι έχουν πέντε κρί­σι­μες προ­θε­σμίες μέχρι το τέλος του έτους, που αφορούν ανα­δρο­μικά, κάλυψη τεκ­μη­ρίων και δηλώ­σεις απο­βιω­σά­ντων.
  • Η καθυ­στέ­ρηση στην τακτο­ποί­ηση των εκκρε­μο­τή­των μπορεί να οδη­γή­σει σε πρό­στιμα και επι­βα­ρύν­σεις, γι' αυτό απαι­τεί­ται έγκαιρη δράση.
  • Ιδιαί­τερη προσοχή χρειά­ζε­ται για τους φορο­λο­γού­με­νους που έχουν εισπρά­ξει ανα­δρο­μικά, καθώς οι τρο­πο­ποι­η­τι­κές δηλώ­σεις πρέπει να υπο­βλη­θούν μέχρι το τέλος Δεκεμ­βρίου.
  • Οι δηλώ­σεις για κάλυψη τεκ­μη­ρίων μέσω γονικών παροχών και οι δηλώ­σεις κλη­ρο­νό­μων για εισο­δή­ματα απο­βιω­σά­ντων έχουν επίσης συγκε­κρι­μέ­νες προ­θε­σμίες που πρέπει να τηρη­θούν.

Το ημε­ρο­λό­γιο της Εφορίας μετρά αντί­στροφα και μέχρι το τέλος του έτους οι φορο­λο­γού­με­νοι έχουν μπροστά τους πέντε κρίσιμα ραντε­βού που δεν πρέπει να χάσουν. Προ­θε­σμίες για ανα­δρο­μικά, κάλυψη τεκ­μη­ρίων, δηλώ­σεις απο­βιω­σά­ντων και αλλαγή φορο­λο­γι­κής κατοι­κίας, αλλά και η δυνα­τό­τητα αμφι­σβή­τη­σης του τεκ­μαρ­τού εισο­δή­μα­τος για τους επαγ­γελ­μα­τίες, απαι­τούν έγκαι­ρες κινή­σεις.

Οι ημε­ρο­μη­νίες «τρέχουν» και σε αρκετές περι­πτώ­σεις η εκπρό­θε­σμη τακτο­ποί­ηση μπορεί να κοστί­σει σε φόρους, τόκους και πρό­στιμα. Στην τελική ευθεία του έτους, οι φορο­λο­γού­με­νοι καλού­νται να ελέγ­ξουν τις εκκρε­μό­τη­τές τους και να κλεί­σουν εγκαί­ρως τις υπο­θέ­σεις τους με την Εφορία.

Ιδιαί­τερη προσοχή απαι­τεί­ται από όσους εισέ­πρα­ξαν ανα­δρο­μικά ποσά, καθώς η προ­θε­σμία για την υποβολή των σχε­τι­κών τρο­πο­ποι­η­τι­κών δηλώ­σεων εκπνέει στο τέλος Δεκεμ­βρίου. Παράλ­ληλα, όσοι θέλουν να καλύ­ψουν τεκ­μή­ρια μέσω χρη­μα­τι­κών γονικών παροχών, οι κλη­ρο­νό­μοι που πρέπει να υπο­βά­λουν δηλώ­σεις για εισο­δή­ματα απο­βιω­σά­ντων, αλλά και όσοι μετέ­φε­ραν τη φορο­λο­γική τους κατοι­κία στο εξω­τε­ρικό, έχουν συγκε­κρι­μέ­νες προ­θε­σμίες που πρέπει να τηρή­σουν.

Με τις ημε­ρο­μη­νίες να πλη­σιά­ζουν, η έγκαιρη τακτο­ποί­ηση των εκκρε­μο­τή­των είναι κρίσιμη, καθώς σε αρκετές περι­πτώ­σεις η καθυ­στέ­ρηση μπορεί να οδη­γή­σει σε επι­βα­ρύν­σεις και πρό­στιμα.

Πιο συγκε­κρι­μένα, οι υπο­θέ­σεις που καλού­νται να διευ­θε­τή­σουν οι φορο­λο­γού­με­νοι περι­λαμ­βά­νουν:

Μισθω­τοί του ιδιω­τι­κού τομέα, συντα­ξιού­χοι, γιατροί του ΕΣΥ και άλλες κατη­γο­ρίες φορο­λο­γού­με­νων οι οποίοι με βάση ηλε­κτρο­νική βεβαί­ωση απο­δο­χών της ΑΑΔΕ εισέ­πρα­ξαν μέσα στο 2025 ανα­δρο­μικά ανε­ξάρ­τητα από το χρόνο που ανά­γο­νται θα πρέπει να υπο­βάλ­λουν έως την 31η Δεκεμ­βρίου 2026 τρο­πο­ποι­η­τι­κές δηλώ­σεις. H τρο­πο­ποι­η­τική δήλωση υπο­βάλ­λε­ται για κάθε έτος που αφορούν τα ανα­δρο­μικά. Ο υπό­χρεος μπαίνει στον λογα­ρια­σμό του στην ψηφιακή πύλη myAADE και επι­λέ­γει τα έτη στα οποία ανά­γο­νται τα ανα­δρο­μικά που εισέ­πραξε. Για παρά­δειγμα για τα ανα­δρο­μικά που αφορούν το φορο­λο­γικό έτος 2024 θα επι­λέ­ξει ως έτος υπο­βο­λής δήλωσης το έτος 2025 . Αμέσως μετά την υποβολή της τρο­πο­ποι­η­τι­κής δήλωσης εκδί­δε­ται νέο εκκα­θα­ρι­στικό σημεί­ωμα με το ποσό του φόρου, ο οποίος πρέπει να κατα­βλη­θεί εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιανουα­ρίου 2026. Σημειώ­νε­ται ότι με βάση το νόμο στις τρο­πο­ποι­η­τι­κές δηλώ­σεις φορο­λο­γίας εισο­δή­μα­τος  που υπο­βάλ­λο­νται από μισθω­τούς ή συντα­ξιού­χους με ανα­δρο­μικά μισθών ή συντά­ξεων προη­γου­μέ­νων ετών, ανα­δρο­μικά επι­δο­μά­των ανερ­γίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απο­γευ­μα­τινά ιατρεία νοσο­κο­μείων του ΕΣΥ δεν επι­βάλ­λο­νται πρό­στιμα και τόκοι μέχρι το τέλος του φορο­λο­γι­κού έτους στο οποίο εκδό­θη­καν οι βεβαιώ­σεις απο­δο­χών ή συντά­ξεων. Οι  δηλώ­σεις υπο­βάλ­λο­νται ηλε­κτρο­νικά από το φορο­λο­γικό έτος 2015 και εφεξής, ενώ για το φορο­λο­γικό έτος 2014 και προη­γού­μενα υπο­βάλ­λο­νται στη Δ.Ο.Υ.

Κάλυψη τεκ­μη­ρίων. Οι φορο­λο­γού­με­νοι που θέλουν να καλύ­ψουν τεκ­μή­ρια δια­βί­ω­σης ή από­κτη­σης περιου­σια­κών στοι­χείων έχουν τη δυνα­τό­τητα να επι­κα­λε­στούν γονικές παροχές χρη­μα­τι­κών ποσών αλλά θα πρέπει να υπο­βάλ­λουν τις σχε­τι­κές δηλώ­σεις έως το τέλος του 2026.

Κλη­ρο­νό­μοι. Μέχρι τέλος του έτους θα πρέπει οι κλη­ρο­νό­μοι να υπο­βά­λουν τις φορο­λο­γι­κές δηλώ­σεις φορο­λο­γού­με­νων που απε­βί­ω­σαν το 2025. Η δια­δι­κα­σία υπο­βο­λής αρχικών δηλώ­σεων φορο­λο­γίας εισο­δή­μα­τος απο­βιω­σά­ντων από τους νόμι­μους κλη­ρο­νό­μους τους (εξ αδια­θέ­του ή εκ δια­θή­κης),γίνεται πλέον ηλε­κτρο­νικά. Η νέα ψηφιακή εφαρ­μογή ανα­μέ­νε­ται να διευ­κο­λύ­νει σημα­ντικά τους νόμι­μους κλη­ρο­νό­μους, δεδο­μέ­νου ότι την περα­σμένη χρονιά υπο­βλή­θη­καν 135.000 αιτή­ματα εκκα­θά­ρι­σης δηλώ­σεων απο­βιω­σά­ντων στις αρμό­διες υπη­ρε­σίες (ΔΟΥ, ΚΕΦΟΔΕ). Η ψηφιακή υποβολή των δηλώ­σεων:

-αφορά εισο­δή­ματα που απέ­κτη­σαν οι απο­βιώ­σα­ντες εντός του φορο­λο­γι­κού έτους 2024, έως και την ημε­ρο­μη­νία του θανάτου τους,

-γίνεται εμπρό­θε­σμα μέχρι τις 31/12/2025 από τους νόμι­μους κλη­ρο­νό­μους των απο­βιω­σά­ντων,

-προϋποθέτει να έχει ήδη ενη­με­ρω­θεί το φορο­λο­γικό μητρώο με την ημε­ρο­μη­νία θανάτου του απο­βιώ­σα­ντα και τα στοι­χεία των νόμιμων κλη­ρο­νό­μων του (με την προ­σκό­μιση των απα­ραί­τη­των δικαιο­λο­γη­τι­κών στην αρμόδια, για την παρα­λαβή της δήλωσης, υπη­ρε­σία της ΑΑΔΕ),

Αλλαγή κατοι­κίας. Όσοι κατά το προη­γού­μενο έτος μετέ­φε­ραν την κατοι­κία τους στο εξω­τε­ρικό θα πρέπει να υπο­βάλ­λουν φορο­λο­γική δήλωση μέχρι τις 31 Δεκεμ­βρίου 2026.

Μέχρι τις 24 Σεπτεμ­βρίου έχουν προ­θε­σμία όσοι επαγ­γελ­μα­τίες θέλουν να αμφι­σβη­τή­σουν το τεκ­μαρτό εισό­δημα που υπο­λό­γισε η εφορία. Μέσω της πλατ­φόρ­μας myBusinessSupport, οι επαγ­γελ­μα­τίες μπορούν να ζητή­σουν έλεγχο και να επι­χει­ρή­σουν να απο­δεί­ξουν ότι το πραγ­μα­τικό τους εισό­δημα είναι χαμη­λό­τερο από το τεκ­μαρτό. Πριν προ­χω­ρή­σουν, οι ενδια­φε­ρό­με­νοι θα πρέπει να γνω­ρί­ζουν ότι η επιλογή αυτή ενερ­γο­ποιεί αυτό­ματα πλήρη φορο­λο­γικό έλεγχο. Η Εφορία εξε­τά­ζει ανα­λυ­τικά τρα­πε­ζι­κές κατα­θέ­σεις, εισο­δή­ματα και το σύνολο των περιου­σια­κών στοι­χείων, ανα­ζη­τώ­ντας τυχόν απο­κλί­σεις ή παρα­βά­σεις που μπορεί να οδη­γή­σουν σε πρό­σθε­τους φόρους και πρό­στιμα.  Στην περί­πτωση που οι ελεύ­θε­ροι επαγ­γελ­μα­τίας και οι αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι αμφι­σβη­τή­σουν το ποσό του εισο­δή­μα­τος που προσ­διό­ρισε η εφορία, σύμφωνα με την απόφαση  «έχει τη δυνα­τό­τητα να ζητήσει τη διε­νέρ­γεια ελέγχου για να απο­δει­χθεί η ακρί­βεια της δήλωσής του για εισό­δημα μικρό­τερο του τεκ­μαρ­τού. Απα­ραί­τητη προ­ϋ­πό­θεση είναι να έχουν συμπλη­ρώ­σει τους κωδι­κούς 443-444 του Ε1».

Πηγή: powergame.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.