Αθλητικά

ΕΠΟ: Με 53 «ναι» πέρασε ο διοικητικός απολογισμός

Με 53 «ναι» σε σύνολο 63 ψήφων, υπερψηφίστηκε στην τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ που έγινε το πρωί της Τρίτης , ο απολογισμός της διοίκησης του Βαγγέλη Γραμμένου.
Συγκεκριμένα, «όχι» ψήφισαν μόνο η ΠΑΕ Ολυμπιακός και πέντε Ενώσεις. Πρόκειται για την ΕΠΣ Ηλείας, την ΕΠΣ Ηρακλείου, την ΕΠΣ Λασιθίου, την ΕΠΣ Πειραιά και την ΕΠΣ Χανίων.
Τέσσερις Ενώσεις (Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Λακωνία, Ρέθυμνο) επιφυλάχθηκαν και απλά δήλωσαν «παρών». Απουσίασαν πέντε ΠΑΕ, ο Άρης, η ΑΕΚ, ο ΟΦΗ, ο Παναιτωλικός και ο Πανιώνιος.
Το οξύμωρο στην στάση του Ολυμπιακού είναι ότι ενώ ψήφισε «όχι» στον απολογισμό της διοίκησης Γραμμένου, έχει καταθέσει προσφυγή στο Διαιτητικό Δικαστήριο προκειμένου να μην γίνουν οι εκλογές της ΕΠΟ ως το φθινόπωρο και να παραμείνει η νυν διοίκηση ως έχει μέχρι τον Αύγουστο του 2021!
Πριν την διαδικασία της ψηφοφορίας για τον διοικητικό απολογισμό ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, στην ομιλία αναφέρετε πως η διοίκησή του λειτούργησε μέσα σε ένα εχθρικό περιβάλλον. Ομιλητές επίσης ήταν ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ηρακλείου Νίκος Τζώρτζογλου, ο αντιπρόεδρος της ΕΠΣ Αθηνών Άγγελος Νικολόπουλος και ο πρόεδρος της ΕΠΣ Άρτας Θανάσης Τρομπούκης.
Ο οικονομικός απολογισμός πέρασε με 55 «ναι», έξι «όχι» από Ολυμπιακό και τις Ενώσεις Ηλεία, Ηράκλειο, Λασίθι, Πειραιάς, Χανιά. «Παρών» δήλωσε η Κεφαλλονιά, ενώ απουσίαζαν οι Αστέρας Τρίπολης, Λάρισα, ΟΦΗ, Παναιτωλικός, Πανιώνιος, Βόλος. Με το ίδιο σκορ πέρασε και ο οικονομικός προϋπολογισμός.
Β. Γραμμένος: «Η διοίκηση της ΕΠΟ άντεξε στις επιθέσεις που είχαν στόχο την αποσταθεροποίησή της»
Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Ευάγγελος Γραμμένος, παίρνοντας το λόγο κατά την διάρκεια της τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας, έκανε τον απολογισμό της νυν διοίκησης τονίζοντας πως παρέμεινε σταθερά εναρμονισμένη με τα διεθνώς ισχύοντα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο παρά τις επιθέσεις που δέχθηκε.
Στην ομιλία του ο κ. Ευάγγελος Γραμμένος αναφέρθηκε στο έργο της Ομοσπονδίας τον τελευταίο χρόνο, αλλά και στα περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης του ελληνικού ποδοσφαίρου.
«Σας καλωσορίζω στην σημερινή (σ.σ. Τρίτη) τακτική γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας μας, όπως καλωσορίζω και τους εκπροσώπους των διεθνών συνομοσπονδιών, που βρίσκονται εδώ και παρακολουθούν τις εργασίες μας. Συναντιόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονική συγκυρία όχι μόνον για την Ε.Π.Ο. και το ποδόσφαιρο, αλλά για το σύνολο της κοινωνίας. Η πανδημία του Covid-19 και οι συνέπειές της, τις οποίες ήδη αρχίσαμε να βιώνουμε σε όλα τα επίπεδα, προφανώς και απαιτούν διαφοροποίηση στον τρόπο προσέγγισης και διαχείρισης των θεμάτων του ποδοσφαίρου. Δυστυχώς, και σ’ αυτόν τον ένα χρόνο από την τελευταία μας τακτική γενική συνέλευση, η διοίκηση της Ε.Π.Ο. συνέχισε να λειτουργεί μέσα σε εξαιρετικά αρνητικό περιβάλλον, πολλές φορές εχθρικό και δεχόμενη επιθέσεις με ξεκάθαρο στόχο την αποσταθεροποίησή της.
Δεν το επέτρεψε, δεδομένου ότι κεντρικές προτεραιότητές της ήταν εξαρχής η χρηστή και ορθή διακυβέρνηση, η διαφάνεια και η δημιουργία των συνθηκών για την μετάβαση σε μια Ομοσπονδία σύγχρονη και πλήρως εναρμονισμένη με τα διεθνώς ισχύοντα στον χώρο του ποδοσφαίρου. Και κανείς δεν δικαιούται να αγνοεί ότι επί των ημερών αυτής της διοίκησης ανεδείχθησαν τρεις διαφορετικοί πρωταθλητές σε ισάριθμες αγωνιστικές περιόδους.
Και στο ίδιο πλαίσιο Αρχών, η διοίκηση της Ε.Π.Ο.:
• Έχτισε μια διαρκή και στενή σχέση συνεργασίας και εμπιστοσύνης με την FIFA και την UEFA και υψηλόβαθμα στελέχη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου μας προσφέρουν την τεχνογνωσία τους.
• Καθιέρωσε στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο την χρήση του video assistant referee με την επιπλέον προσθήκη της offside line. Το VAR είναι ιστορικά η μεγαλύτερη παρέμβαση στο ελληνικό ποδόσφαιρο και η ‘’κληρονομιά’’ της αξιοπιστίας, την οποία θεμελίωσε η σημερινή διοίκηση, όσο και αν προσπάθησαν κάποιοι να το απαξιώσουν. Στα μάτια της φίλαθλης κοινής γνώμης έχει καταξιωθεί.
• Στο ίδιο πλαίσιο, παρέδωσε το κτήριο, με εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, το οποίο στεγάζει την υπηρεσία VAR και το σύνολο των λειτουργιών της ΚΕΔ.
• Οργάνωσε σεμινάρια επιμόρφωσης για όλους τους διαιτητές της Α’ Κατηγορίας και δημιούργησε έτσι τις συνθήκες πιστοποίησής τους από τη F.I.F.A..
• Αναβάθμισε πολύπλευρα την λειτουργία των Εθνικών Ομάδων με την πρόσληψη του κ. Τζον Φαν΄τ Σχιπ και των συνεργατών του, οι οποίοι έχουν την ευθύνη της Εθνικής Ανδρών, αλλά συνεισφέρουν αποφασιστικά και στην αναδιάρθρωση όλων των Εθνικών Ομάδων, στο πνεύμα και την φιλοσοφία της διακεκριμένης ολλανδικής σχολής, και τα αποτελέσματα ήδη φαίνονται στο γήπεδο. Δικαιούται καλύτερες μέρες η Εθνική Ομάδα και θα τις έχει.
• Δρομολόγησε την αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος της ΕΠΟ, που εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικής αναβάθμισης των υποδομών της λειτουργίας του ελληνικού ποδοσφαίρου, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία που προβλέπει την ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνολογιών και εξοπλισμού για την Ομοσπονδία και τις Ενώσεις μας.
• Υλοποιεί την διαδικασία συμμόρφωσης με τον ευρωπαϊκό κανονισμό προστασίας δεδομένων (EU-GDPR), για την προστασία όλων των εμπλεκόμενων στο ποδόσφαιρο.
• Εναρμόνισε πλήρως τον κανονισμό ιδιότητας ποδοσφαιριστών και μετεγγραφών με τα διεθνώς ισχύοντα και τις νόρμες της FIFA, η οποία πλέον απαιτεί ενιαία διαχείριση εθνικών και διεθνών μετεγγραφών.
• Διοργάνωσε 70 σχολές προπονητών και 8 αναπτυξιακά προγράμματα σε όλη την χώρα.
• Σύστησε το Σώμα Παρατηρητών και οργάνωσε την εκπαίδευσή τους, ώστε στους αγώνες αρμοδιότητάς της να είναι έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
• Ενίσχυσε την ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου.
• Συνεργάστηκε με την Πολιτεία και την UEFA για την δημιουργία ομάδας εργασίας και νομικού πλαισίου για την καταπολέμηση των προ-συνεννοημένων αγώνων και της βίας, μετέχοντας στην steering committee. Προφανώς, η μάχη κατά της βίας δεν κερδίζεται μόνον με ποδοσφαιρικές ποινές, χρειάζεται διαρκής εγρήγορση της Πολιτείας, της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης.
Πρωτίστως, όμως, χρειάζεται αλλαγή κουλτούρας από τους μετέχοντες και διαφορετική προσέγγιση. Θα το ξαναπώ και ας χαρακτηριστώ γραφικός ή στερεότυπος. Μόνο κέρδος και, μάλιστα, βραχυπρόθεσμο θα αποκομίσει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Δυσφημιστικές δηλώσεις και αντιδράσεις που ξεσηκώνουν τα ΜΜΕ, τους οργανωμένους οπαδούς και προκαλούν βία, δεν έχουν θέση στο παιχνίδι. Καλώ για πολλοστή φορά όλους, ιδιαίτερα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, να συνειδητοποιήσουν την ζημιά που προκαλούν πρωτίστως στο ίδιο το άθλημα και κατ΄ επέκταση στα δικά τους συμφέροντα.
Θέλω να αναφερθώ και στον τρόπο που αντιμετωπίσαμε την λαίλαπα του covid-19. Η Ε.Π.Ο. ανταποκρίθηκε άμεσα στην ευρύτερη εθνική πρόκληση αντιμετώπισης του ιού και περιορισμού της επέκτασής του: Διεκόπησαν άμεσα όλες οι αγωνιστικές διοργανώσεις και διοικητικές δραστηριότητες, ανεστάλη η λειτουργία των γραφείων μας και η όποια λειτουργία του ποδοσφαίρου απαιτείτο δρομολογήθηκε με απόλυτο σεβασμό στις αποφάσεις της Πολιτείας και των υγειονομικών αρχών, αλλά κυρίως με απόλυτη προτεραιότητα στην διαφύλαξη της υγείας, του ποδοσφαιρικού κόσμου και των εργαζομένων στην Ομοσπονδία. Το πετύχαμε, παρότι κάποιοι επιχείρησαν και πάλι να αναστρέψουν την πραγματικότητα εις βάρος μας.
Στην διάρκεια της πανδημίας η ΕΠΟ υλοποίησε και ένα ευρύτερο επικοινωνιακό πρόγραμμα, με συμμετοχή των διεθνών ποδοσφαιριστών και του προπονητή της εθνικής, συμμετέχοντας έτσι στις κοινωνικές καμπάνιες για την προστασία των πολιτών, αλλά και προσφέροντας στους νεαρούς και τους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές προγράμματα ατομικής προπόνησης μέσω της ιστοσελίδας μας.
Μπορώ να αναφέρω και πολλά άλλα, ωστόσο έχετε λάβει ήδη ηλεκτρονικά το αρχείο των 200 σελίδων με τα πεπραγμένα της διοίκησης και τις δραστηριότητες μας.
Έχουμε πάντα την ευκαιρία και την δυνατότητα να βελτιώνουμε την εικόνα του ποδοσφαίρου μας. Είναι στο χέρι όλων μας, έχοντας, όπως πάντα, γνώμονα την εξωστρέφεια, την διαφάνεια και την πρόοδο του αθλήματος μας. Και είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρωτοβουλία και σε κάθε ιδέα που τείνει στην κατεύθυνση της βελτίωσης του ποδοσφαίρου.
Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες και το υπαλληλικό προσωπικό της Ομοσπονδίας για τις προσπάθειες που κατέβαλαν σε μια δύσκολη, αλλά και ιδιαίτερη χρονιά. Σας ευχαριστώ».
Να σημειώσουμε ότι την ΕΠΣΔ εκπροσώπησαν στην τακτική γενική συνέλευση της ΕΠΟ οι Χρυσόστομος Ψέλλας και Θεοφάνης Πέλλος.

Πηγή: soccerplus.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου