ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα – Περισσότερες αεροπορικές θέσεις έως τον Οκτώβριο, αλλά με πίεση στις κρατήσεις

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ
✦ Σύ­νο­ψη ⌄
  • Η ελ­λη­νι­κή του­ρι­στι­κή αγορά ει­σέρ­χε­ται στο φθι­νό­πω­ρο με αυ­ξη­μέ­νη αε­ρο­πο­ρι­κή χω­ρη­τι­κό­τη­τα, αλλά με πτώση στις κρα­τή­σεις από βα­σι­κές αγο­ρές.
  • Για το 2026, έχουν προ­γραμ­μα­τι­στεί 30.646.057 θέ­σεις σε διε­θνείς πτή­σεις προς την Ελ­λά­δα, ση­μειώ­νο­ντας αύ­ξη­ση 7,5% σε σχέση με το 2025.
  • Ο Σε­πτέμ­βριος και ο Οκτώ­βριος συ­γκε­ντρώ­νουν συ­νο­λι­κά πε­ρί­που 8,4 εκατ. προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες θέ­σεις, ενι­σχύ­ο­ντας την προ­σπά­θεια επι­μή­κυν­σης της του­ρι­στι­κής πε­ριό­δου.
  • Παρά την αυ­ξη­μέ­νη χω­ρη­τι­κό­τη­τα, οι κρα­τή­σεις πα­ρου­σιά­ζουν ση­μα­ντι­κή πτώση, με τις με­γα­λύ­τε­ρες μειώ­σεις να κα­τα­γρά­φο­νται στην Ολ­λαν­δία και την Ιτα­λία.

Με αυ­ξη­μέ­νη αε­ρο­πο­ρι­κή χω­ρη­τι­κό­τη­τα, αλλά και με εμ­φα­νή υπο­χώ­ρη­ση των κρα­τή­σε­ων από τις κυ­ριό­τε­ρες αγο­ρές, ει­σέρ­χε­ται ο ελ­λη­νι­κός του­ρι­σμός στο τε­λευ­ταίο τμήμα της θε­ρι­νής πε­ριό­δου. Η ει­κό­να που δια­μορ­φώ­νε­ται για τον Σε­πτέμ­βριο και τον Οκτώ­βριο είναι θε­τι­κή ως προς τον προ­γραμ­μα­τι­σμό των αε­ρο­πο­ρι­κών εται­ρειών, χωρίς ωστό­σο να απου­σιά­ζουν τα ση­μά­δια προ­βλη­μα­τι­σμού για την τε­λι­κή κά­λυ­ψη των δια­θέ­σι­μων θέ­σε­ων.

Σύμ­φω­να με τα τε­λευ­ταία στοι­χεία του Airdata Tracker του ΙΝ­ΣΕ­ΤΕ, τα οποία βα­σί­ζο­νται σε δε­δο­μέ­να της OAG και είχαν ενη­με­ρω­θεί στις 31 Αυ­γού­στου, για το σύ­νο­λο της θε­ρι­νής πε­ριό­δου του 2026 έχουν προ­γραμ­μα­τι­στεί 30.646.057 θέ­σεις σε ει­σερ­χό­με­νες διε­θνείς πτή­σεις προς την Ελ­λά­δα. Ο αριθ­μός είναι αυ­ξη­μέ­νος κατά 7,5% σε σύ­γκρι­ση με το 2025.

Για τον Σε­πτέμ­βριο έχουν προ­γραμ­μα­τι­στεί 4.806.887 διε­θνείς αε­ρο­πο­ρι­κές θέ­σεις, αυ­ξη­μέ­νες κατά 5,9% σε ετή­σια βάση. Ακόμη με­γα­λύ­τε­ρη είναι η άνο­δος τον Οκτώ­βριο, όταν οι δια­θέ­σι­μες θέ­σεις δια­μορ­φώ­νο­νται σε 3.591.690, πα­ρου­σιά­ζο­ντας αύ­ξη­ση 18,3% ένα­ντι του αντί­στοι­χου μήνα του 2025.

Συ­νο­λι­κά, οι δύο πρώ­τοι μήνες του φθι­νο­πώ­ρου συ­γκε­ντρώ­νουν πε­ρί­που 8,4 εκατ. προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες θέ­σεις προς την Ελ­λά­δα. Ο Σε­πτέμ­βριος αντι­προ­σω­πεύ­ει το 15,7% της συ­νο­λι­κής χω­ρη­τι­κό­τη­τας της σεζόν και ο Οκτώ­βριος το 11,7%, ενι­σχύ­ο­ντας την αε­ρο­πο­ρι­κή βάση πάνω στην οποία στη­ρί­ζε­ται η προ­σπά­θεια επι­μή­κυν­σης της του­ρι­στι­κής πε­ριό­δου.

Από το τέλος Αυ­γού­στου μέχρι και την ολο­κλή­ρω­ση της σεζόν πα­ρέ­με­ναν δια­θέ­σι­μες συ­νο­λι­κά 14.101.063 θέ­σεις, αριθ­μός αυ­ξη­μέ­νος κατά 8,9% σε σύ­γκρι­ση με την αντί­στοι­χη πε­ρί­ο­δο του 2025.

Οι αγο­ρές που τρο­φο­δο­τούν την Ελ­λά­δα

Το Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο πα­ρα­μέ­νει η με­γα­λύ­τε­ρη αε­ρο­πο­ρι­κή αγορά για τον ελ­λη­νι­κό του­ρι­σμό, με 6.169.130 θέ­σεις στο σύ­νο­λο της σεζόν και αύ­ξη­ση 9,2%. Ακο­λου­θεί η Γερ­μα­νία με 5.194.401 θέ­σεις και άνοδο 6,6%.

Η Ιτα­λία κα­τα­γρά­φει 2.707.523 προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες θέ­σεις, αυ­ξη­μέ­νες κατά 7,7%, ενώ από τη Γαλ­λία έχουν προ­γραμ­μα­τι­στεί 1.845.724 θέ­σεις, με αύ­ξη­ση 2,4%. Η Ολ­λαν­δία ακο­λου­θεί με 1.273.673 θέ­σεις και άνοδο 6,9%, ενώ από τις Ηνω­μέ­νες Πο­λι­τεί­ες έχουν προ­γραμ­μα­τι­στεί 741.568 θέ­σεις, αυ­ξη­μέ­νες κατά 2,1%.

Ιδιαί­τε­ρο εν­δια­φέ­ρον πα­ρου­σιά­ζει η χω­ρη­τι­κό­τη­τα που απο­μέ­νει μέχρι το τέλος της πε­ριό­δου. Από το Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο προ­γραμ­μα­τί­ζο­νται 2.821.438 θέ­σεις, αυ­ξη­μέ­νες κατά 10,4%, και από τη Γερ­μα­νία 2.506.127, με άνοδο 10,5%. Από την Ιτα­λία απο­μέ­νουν 1.253.448 θέ­σεις, από τη Γαλ­λία 812.323, από την Ολ­λαν­δία 545.229 και από τις ΗΠΑ 320.361.

Η άλλη όψη των κρα­τή­σε­ων

Παρά την αύ­ξη­ση της προ­σφε­ρό­με­νης χω­ρη­τι­κό­τη­τας, οι κρα­τή­σεις αε­ρο­πο­ρι­κών θέ­σε­ων στο τέλος Αυ­γού­στου εμ­φα­νί­ζο­νταν μειω­μέ­νες σε όλες τις κύ­ριες αγο­ρές.

Η με­γα­λύ­τε­ρη υπο­χώ­ρη­ση κα­τα­γρα­φό­ταν στην Ολ­λαν­δία με 35,4% και στην Ιτα­λία με 35,2%. Στη Γερ­μα­νία οι κρα­τή­σεις ήταν μειω­μέ­νες κατά 34,9%, στο Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο κατά 22,1%, στις ΗΠΑ κατά 20,1% και στη Γαλ­λία κατά 13,6%.

Η από­στα­ση ανά­με­σα στην αυ­ξη­μέ­νη αε­ρο­πο­ρι­κή χω­ρη­τι­κό­τη­τα και στις μειω­μέ­νες κρα­τή­σεις απο­τε­λεί αυτή τη στιγ­μή το βα­σι­κό ση­μείο προ­βλη­μα­τι­σμού. Μπο­ρεί να αντα­να­κλά τη με­τα­τό­πι­ση της ζή­τη­σης προς κρα­τή­σεις της τε­λευ­ταί­ας στιγ­μής, δεί­χνει όμως πα­ράλ­λη­λα ότι η αύ­ξη­ση των δια­θέ­σι­μων θέ­σε­ων δεν συ­νε­πά­γε­ται αυ­το­μά­τως αντί­στοι­χη αύ­ξη­ση των πραγ­μα­τι­κών αφί­ξε­ων.

Στο με­τα­ξύ, η αε­ρο­πο­ρι­κή προ­σφο­ρά μειώ­νε­ται στα­δια­κά όσο προ­χω­ρά ο Σε­πτέμ­βριος. Για την εβδο­μά­δα από 31 Αυ­γού­στου έως 6 Σε­πτεμ­βρί­ου έχουν προ­γραμ­μα­τι­στεί 1.206.973 θέ­σεις, μειω­μέ­νες κατά 5,6% σε σχέση με την αμέ­σως προη­γού­με­νη εβδο­μά­δα. Από 7 έως 13 Σε­πτεμ­βρί­ου οι θέ­σεις πε­ριο­ρί­ζο­νται σε 1.147.727 και από 14 έως 20 Σε­πτεμ­βρί­ου σε 1.115.043.

Η αυ­ξη­μέ­νη χω­ρη­τι­κό­τη­τα προ­σφέ­ρει στον ελ­λη­νι­κό του­ρι­σμό ένα ισχυ­ρό υπό­βα­θρο για κα­λύ­τε­ρη πο­ρεία τον Σε­πτέμ­βριο και κυ­ρί­ως τον Οκτώ­βριο. Το στοί­χη­μα, ωστό­σο, είναι συ­γκε­κρι­μέ­νο. Οι δια­θέ­σι­μες θέ­σεις πρέ­πει να με­τα­τρα­πούν σε πραγ­μα­τι­κές κρα­τή­σεις, αφί­ξεις και δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις, δια­φο­ρε­τι­κά η αι­σιο­δο­ξία του αε­ρο­πο­ρι­κού προ­γραμ­μα­τι­σμού θα μεί­νει στα χαρ­τιά.

Δη­μή­τρης Στα­θό­που­λος

Πηγή: tornosnews.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.