Ρεπορτάζ

Εφαρμόζεται στην πόλη η «έξυπνη στάθμευση»

Ξεκίνησαν οι εργασίες το περασμένο Σάββατο σε σημεία της πόλης της Ρόδου, για να τοποθετηθούν οι ‘έξυπνοι αισθητήρες’ για την εφαρμογή της έξυπνης στάθμευσης.
Oπως τόνισε με δηλώσεις του στη «δημοκρατική» ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Διοικητικής Εξυπηρέτησης του Πολίτη & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιάννης Καμπούρης, οι εργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη από συνεργεία του Δήμου Ρόδου, που μαζί με κλιμάκιο από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έχουν ξεκινήσει την τοποθέτηση:
«Οι ‘αισθητήρες’ είναι υπογειοποιημένοι –δεν θα είναι πάνω στον δρόμο και δεν θα ενοχλούν τους οδηγούς και τα οχήματα- ενώ θα περάσει και άσφαλτος ώστε να μην υπάρχουν χάσματα.
Σε πρώτη φάση τοποθετήθηκαν 100 τέτοιοι αισθητήρες στις περιοχές: Πλατεία Δημαρχείου, οδός Αμερικής καθώς και στον δρόμο προς το Δημοτικό Θέατρο.
Επίσης, τοποθετήσαμε τέσσερις δέκτες που θα λαμβάνουν όλα τα δεδομένα και θα τα διοχετεύουν στον κεντρικό Server του Δήμου Ρόδου που θα συγκεντρώνει τα στοιχεία για την επισκεψιμότητα του κάθε σημείου, για πόσο χρόνο είναι σταθμευμένο ένα όχημα κ.λπ. Όλα αυτά θα αποτελέσουν το πλέον χρήσιμο εργαλείο για την εφαρμογή του έξυπνου πάρκινγκ που θα γίνει σε δεύτερο χρόνο. Από εκεί και πέρα, όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των αισθητήρων θα ενεργοποιήσουμε την εφαρμογή για το ‘εξυπνο πάρκινγκ’ – Smart Parking. Αυτό θα ανακουφίσει την πόλη μας από τον κυκλοφοριακό φόρτο καθώς θα δίνει στον δημότη (και στον επισκέπτη) την δυνατότητα να βλέπει ηλεκτρονικά από το σπίτι του, ποια θέση υπάρχει κενή, σε ποιο ακριβώς σημείο θα πάει να σταθμεύσει, θα μπορεί να την κλείσει και να την προπληρώσει. Εάν μάλιστα, φτάσει στην ώρα του και η θέση είναι πιασμένη από κάποιον άλλο θα έχει δικαίωμα να ζητήσει να του επιβληθεί πρόστιμο (!)
Καταλαβαίνουμε όλοι μας, πως όταν αυτό ολοκληρωθεί θα διευκολυνθούν οι δημότες μας αλλά και οι επισκέπτες μας, ενώ θα αποσυμφορηθεί το κέντρο της πόλης και άλλα σημεία όπου παρατηρείται μποτιλιάρισμα όλο το χρόνο. Επιπλέον, θα αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση ρύπων αλλά πρωτίστως θα αποφεύγεται η ταλαιπωρία.
Κατά τις εκτιμήσεις μας, θα διευκολυνθούν και οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις, στις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και ο εμπορικός κόσμος, καθώς θα αποσυμφορηθεί η κατάσταση με το πάρκινγκ. Θα είναι ένα τεράστιο βήμα για τη Ρόδο».
Θυμίζουμε ότι το έργο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’ και εντάσσεται στην ψηφιακή καταγραφή των θέσεων στάθμευσης με απώτερο στόχο τη δημιουργία της έξυπνης ελεγχόμενης στάθμευσης -στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος έξυπνη πόλη (smart city), το κύριο χαρακτηριστικό της οποίας θα είναι η πρόσβαση των πολιτών στο διαδίκτυο, η οποία θα τους δίνει τη δυνατότητα να απολαμβάνουν σύγχρονες υπηρεσίες.
Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου Ρόδου, έχει ξεκινήσει την προσπάθεια από τον Σεπτέμβριο του 2019 ώστε να μετατραπεί η Ρόδος σε smart city – έξυπνη πόλη.
«Βασικός πυλώνας λειτουργίας της είναι η συνδεσιμότητα των πολιτών. Να μπορούν οι πολίτες να συνδέονται στο διαδίκτυο με τις έξυπνες υπηρεσίες του δήμου τους. Γι’ αυτόν το λόγο εγκαταστάθηκαν πολλά access points στην παράκτια γραμμή της πόλης ώστε οι πολίτες να έχουν προσβασιμότητα δωρεάν και ταχύτατα, καθώς το δίκτυο που βάλαμε είναι έκτης γενιάς και πρώτο στην Ελλάδα. Για πρώτη φορά στο Δήμο Ρόδου ξέρουμε όλες τις θέσεις στάθμευσης που βρίσκονται, τις θέσεις φορτοεκφόρτωσης, τις θέσεις στάθμευσης για ΑΜΕΑ με στόχο να φτιάξουμε μία έξυπνη ελεγχόμενη στάθμευση μέχρι τις αρχές του νέου έτους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καμπούρης.

Η ψηφιακή αποτύπωση των θέσεων στάθμευσης
Σημειώνεται πως από τα αποτελέσματα της καταγραφής για τις θέσεις στάθμευσης προέκυψε ότι ο συνολικός αριθμός των διαθέσιμων θέσεων είναι 1.847 και οι οποίες ανάλογα με τη χρήση τους αναλύονται παρακάτω για το Αστικό Κέντρο της Ρόδου:
• 1.290 Θέσεις Στάθμευσης με πληρωμή.
• 232 Θέσεις Φορτοεκφόρτωσης Οχημάτων και Εμπορευμάτων
• 70 Θέσεις Στάθμευσης Μοτοποδηλάτων
• 24 Θέσεις ΑΜΕΑ
• 231 Θέσεις Ελεύθερες.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του SMART PARKING δημιουργήθηκαν δύο Τμήματα Ζωνών Α’ και Β’ που καλύπτουν την ανατολική πλευρά του αστικού κέντρου του Δήμου Ρόδου.
– Το τμήμα Α’ το οποίο περικλείεται από τις οδούς: Αλ. Παπάγου, Πλατεία Ελευθερίας, Ιερού Λόχου, Αμερικής και Εθν. Μακαρίου.
– Το τμήμα Β’ που περικλείεται από τις οδούς: Ιερού Λόχου, Πλατεία Ελευθερίας, Γ. Παπανικολάου και Αμερικής.
Συνολικά στα δύο τμήματα Α’ και Β’ οι συνολικές διαθέσιμες θέσεις για να τεθούν σε εφαρμογή Ελεγχόμενης Στάθμευσης είναι 470.
Όλες οι προαναφερθείσες δράσεις προσβλέπουν στη μετατροπή του αστικού κέντρου του βόρειου τμήματος της πόλης σε ένα ελκυστικά επισκέψιμο και ασφαλές κέντρο, τόσο για τον κάτοικο και τον επαγγελματία, όσο και για τον επισκέπτη του.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου