- Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου παραχώρησαν κοινές δηλώσεις.
- Ο Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ειρηνική χώρα και δεν θα δεχτεί υποδείξεις για την ενίσχυση της αμυντικής της θωράκισης amid τις τουρκικές προκλήσεις.
- Υπογράμμισε ότι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο είναι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία κάθε υποψήφιας χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.
- Η συνάντηση αυτή εντάσσεται σε έναν κύκλο επαφών για τον συντονισμό των κρατών μελών και την προώθηση στρατηγικών προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υποδέχθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (3/9) τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτή την ώρα οι δύο ηγέτες παραχωρούν κοινές δηλώσεις ζωντανά.
Σχετικά με τις πρόσφατες κλιμακώσεις με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η πατρίδα μου είναι μια ειρηνική χώρα η οποία δε συνιστά απειλή για κανέναν. Δε θα δεχτεί όμως υποδείξεις από κανέναν για το πώς θα ενισχύσει την αμυντική της θωράκιση».
«Θυμίζω ότι όρο συμμετοχής στο πρόγραμμα safe είναι να μη θίγονται συμφέροντα ασφαλείας των κρατών μελών. Να ενημερώσω και τον κύριο πρόεδρο για την πρόσφατη κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων ειδικά στο Αιγαίο. Ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και των σχέσεων καλής γειτονίας είναι άλλωστε προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία κάθε υποψήφιας χώρας.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει ενεργή απειλή πολέμου και αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας από μία χώρα που προσδοκά τη βελτίωση των σχέσεων της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ευρωπαΐκή πορεία της Τουρκίας, η οποία θέλουμε να ενισχύσουμε, δεν μπορεί παρά να συμβαδίζει με την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας».
Η συνάντηση των δύο ηγετών εντάσσεται στον κύκλο επαφών κορυφής για τον συντονισμό των κρατών μελών και την προώθηση των στρατηγικών προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγή: protothema.gr
Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης
Add Dimokratiki.gr on Google ↗ Ακολουθήστε μας στο Google News ★ ↗Στο Google News πατήστε ★ Ακολουθήστε




.gif)


















