Συνεντεύξεις

Φ. Kασέκας: «Ο επιχειρηματικός κόσμος επιζητά ένα σταθερό φορολογικό σύστημα»

Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

Την άποψη ότι ο επιχειρηματίας αποζητά ένα σταθερό φορολογικό σύστημα πολύ δε περισσότερο από ένα «προνομιακό κουπόνι» προκειμένου να αξιολογήσει μια ενδεχόμενη επένδυση, διότι χωρίς επενδύσεις δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη» εκφράζει σήμερα σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο φοροτεχνικός, οικονομικός επόπτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος και μέλος του Τομέα Σχεδιασμού Φορολογικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας κ. Φώτης Κασέκας.
Επίσης, μιλάει για την πορεία της οικονομίας με αφορμή τα στοιχεία του επταμήνου του 2018 καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τις κατασχέσεις λογαριασμών.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Κασέκα, να ξεκινήσουμε από την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου καθώς έχει ανοίξει η πλατφόρμα για αιτήσεις. Τελικά, οι πολίτες θα ωφεληθούν από αυτό; Η κυβέρνηση είπε ότι έρχεται ως αντιστάθμισμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.
Με την ευκαιρία της συνέντευξης αυτής θα ήθελα να εκφράσω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες όσων έχουν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα στις φονικές πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής. Ας ευχηθούμε, για άλλη μια φορά, να πάρουμε κάποια μαθήματα από τα λάθη μας ούτως ώστε να μην θρηνήσουμε θύματα στο μέλλον. Η ευχή αυτή απευθύνεται όχι μόνο στην πολιτική ηγεσία του τόπου για την παντελή έλλειψη σχεδιασμού αλλά και στους απλούς πολίτες που αψηφούν τις συνέπειες των πολεοδομικών τους παραβάσεων. Δράττομαι της ευκαιρίας να θυμίσω ότι το Οικονομικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου σε συνεργασία με το σύλλογο εργαζομένων της ΔΟΥ Ρόδου έχουν τοποθετήσει ειδικά δοχεία στα κτήρια της εφορίας και του Οικονομικού Επιμελητηρίου (εμπορικό Κέντρο Μήδεια) προκειμένου να συγκεντρώσουν είδη πρώτης ανάγκης για τα θύματα της τραγωδίας αυτής.
Να πούμε ότι στο πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου ήδη έχουν γίνει οι πρώτες καταβολές στους δικαιούχους επιβάτες για ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα 10-26 Ιουλίου. Ο μέσος όρος καταβολής, ανά ταξίδι, είναι 22€, για τον καθένα. Η επόμενη καταβολή θα αφορά εισιτήρια της περιόδου 26 έως 31 Ιουλίου.
Πρόβλεψη της γενικής γραμματείας Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής είναι ότι θα απαιτηθούν περίπου εξήντα εκατομμύρια ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Για το 2019 η αντίστοιχη πρόβλεψη ανέρχεται στα 150 εκατομμύρια ευρω. Η αλήθεια είναι ότι τα ποσά αυτά συνάδουν με την αύξηση στην απόδοση του ΦΠΑ που αναμένει η κυβέρνηση από την αύξηση των συντελεστών στα νησιά. Η προσωπική μου άποψη δεν διαφέρει από εκείνη της μαζικής πλειοψηφίας των λοιπών φορέων. Ότι πρόκειται δηλαδή περί «κουπονιού» με χαρακτήρα επιδόματος που βάζει τους πολίτες για άλλη μια φορά στην «ουρά». Κι ενώ αυτές οι τακτικές μπορεί να ικανοποιούν τις ιδεολογικές φαντασιώσεις των κυβερνώντων, αγνοούν την ανάγκη των κατοίκων να νιώσουν ισότιμοι πολίτες αυτής της χώρας. Όλοι βιώνουμε την ταλαιπωρία λ.χ. για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, το οικογενειακό επίδομα, το επίδομα ενοικίου, την ίδια ώρα που σε κάθε ευνομούμενο κράτος οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, δικαιούχοι, απολαμβάνουν με αυτοματοποιημένες διαδικασίας μειωμένους συντελεστές και εκπτώσεις κατά περίσταση χωρίς να προσφεύγουν σε διάφορα γραφεία διεκπεραίωσης αιτήσεων.
• Το Μεταφορικό Ισοδύναμο, πόσο μπορεί να ωφελήσει τις επιχειρήσεις; Οι κυβερνώντας δήλωσαν ότι μπορούν οι επιχειρήσεις που έχουν νησιωτικό ΑΦΜ να κάνουν αίτηση και να εισπράττουν πίσω χρήματα. Συμφωνείτε με αυτό το μέτρο; Πώς μπορούν να ωφεληθούν οι επιχειρηματίες και η αγορά;
Όντως οι δικαιούχοι του αντισταθμίσματος νησιωτικού κόστους είναι οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με κριτήριο τον τζίρο τους όπως ορίζονται από τις παραγράφους 2 έως 5 του άρθρου 2 του ν. 4308/2014 που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα με κύρια έδρα τους στους δήμους που εφαρμόζεται το μέτρο.
Η ωφελούμενη επιχείρηση και όσα από τα μέλη της ωφελούμενης μονάδας, έχουν υποχρέωση, πρέπει να έχουν υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του προηγούμενου της αίτησης φορολογικού έτους.
Είναι δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις θα προβούν σε αιτήσεις για την εν λόγω αποζημίωση. Δεν χρειάζεται να έχει κανείς πτυχίο οικονομικών για να υπολογίσει τις επιπτώσεις στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων από την αύξηση στο ΦΠΑ των υπηρεσιών διανυκτέρευσης από 9% στο 13% και της εστίασης από το 17% στο 24%. Παραμένω κάθετος στην άποψη μου ότι ένας επιχειρηματίας αποζητά ένα σταθερό φορολογικό σύστημα πολύ δε περισσότερο από ένα «προνομιακό κουπόνι» προκειμένου να αξιολογήσει μια ενδεχόμενη επένδυση. Χωρίς επενδύσεις δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη.
• Κλείσαμε το πρώτο επτάμηνο του 2018. Δώστε μας μία εικόνα για την πορεία της οικονομίας. Όλοι λένε ότι θα είναι μια καλή τουριστική σεζόν αλλά ο χειμώνας, πώς προμηνύεται ειδικά για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους –με δεδομένο ότι έρχονται και νέα μέτρα από αρχές του 2019;
Έχοντας πλέον επίσημα στοιχεία, σε εθνικό επίπεδο, για το πρώτο εξάμηνο του 2018 διαπιστώνουμε ότι τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων διαμορφώθηκαν την περίοδο αυτή στα 3,276 δισ ευρώ, υστερώντας κατά 211 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με τον στόχο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Η διαφορά αυτή είναι ενδεικτική της «συμπίεσης» των δηλούμενων εισοδημάτων από τα φυσικά πρόσωπα λόγω των υπερβολικά υψηλών φορολογικών και ασφαλιστικών συντελεστών και ως εκ τούτου της «βάσης υπολογισμού» των φόρων. Τα δε συνολικά έσοδα από άμεσους φόρους φυσικών και νομικών προσώπων διαμορφώθηκαν στο εξάμηνο στα 6,518 δισ. ευρώ εμφανίζοντας υστέρηση σε σχέση με τον στόχο κατά 285 εκατ. ευρώ. Αντιθέτως, ο πλέον άδικος κοινωνικά φόρος του ΦΠΑ, παρουσιάζει υπέρβαση σε σχέση με τον προϋπολογισμό κατά 117 εκατ. ευρώ
Θα αναγκαστώ για άλλη μια φορά να θυμίσω σε όλους ότι ένα μέρος των μέτρων της 4ης αξιολόγησης ήταν και η έγκριση του νέου Μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την περίοδο 2019 έως 2022. Όταν λοιπόν η κυβέρνηση θα στήνει εορταστικές εκδηλώσεις για την «έξοδο από τα Μνημόνια» στις 20 Αυγούστου θα έχουμε ήδη δεσμευτεί για περικοπή συντάξεων κατά 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019 και νέα μέτρα ύψους άνω των 4,9 δισ. ευρώ την περίοδο 2019-2022 . Σε επίπεδο φόρου εισοδήματος, αναμένουμε περικοπή στο αφορολόγητο που θα υλοποιηθεί μέσω της περιστολής κατά 650 ευρώ της έκπτωσης φόρου που δικαιούνται μισθωτοί και συνταξιούχοι. Εν ολίγοις θα διαπιστώσουμε ότι ακόμα και ο εργαζόμενος που λαμβάνει καθαρό μισθό 500 θα είναι υπόχρεος σε φόρο εισοδήματος. Επίσης θέλω να τονίσω ότι τα όποια αντίμετρα, οι φορολογικές δηλαδή ελαφρύνσεις, είναι δυνητικές και μπορούν να εφαρμοστούν ΜΟΝΟ αν επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Τέτοια μέτρα όπως είναι μείωση του εταιρικού φόρου εισοδήματος σε 29%, σε σχέση με 26% που είναι σήμερα, από 2019 και η μείωση του συντελεστή της πρώτης κλίμακας της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων στο 20% είναι εφικτά μόνο αν λ.χ. επιτευχθεί ο εξωπραγματικός στόχος του πλεονάσματος του 3,5%.
• Ο ακατάσχετος λογαριασμός παραμένει ένα αίτημα των επιχειρηματιών. Γιατί δεν εισακούεται για να δώσει λύσεις;
Διαβάσαμε αυτές τις μέρες όλοι στο πλαίσιο της επιχείρησης «Τρίαινα» ότι έγινε απευθείας κατάσχεση χρημάτων από το ταμείο λειτουργούσας επιχείρησης επειδή είχε μη ρυθμισμένες και ληξιπρόθεσμες όφειλές στη Δ.Ο.Υ. Υπάρχει το σκέλος της κατακριτέας, από όλους, φοροδιαφυγής. Η μη έκδοση απόδειξης δεν σηκώνει καμία δικαιολογία. Είναι ξεκάθαρη και εγκληματική φοροδιαφυγή ανεξάρτητα από το ύψος των κρατικών επιβαρύνσεων που μπορεί να επικαλεστεί κάποιος επιχειρηματίας. Βλέπουμε όμως ότι οι ελεγκτικές αρχές έχουν δικαίωμα να εφαρμόζουν πρακτικές που θυμίζουν συμπεριφορές απροκάλυπτων τοκογλύφων. Είναι σύνηθες μάλιστα αρκετοί επιχειρηματίες να προτιμούν να μην εκδώσουν καθόλου απόδειξη σε σχέση με την εναλλακτική του να πληρωθούν με «πλαστικό χρήμα» το οποίο όμως δεν θα φτάσει ποτέ στα χέρια τους. Ακόμα κι αν δεχθούμε τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι οι «θεσμοί» έχουν θέσει βέτο στο θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού, θα πρέπει οπωσδήποτε να τεθεί ένα ελάχιστο ποσοστό καταθέσεων που θα παραμένει διαθέσιμο στον επιχειρηματία για να χρηματοδοτεί τις λειτουργικές του ανάγκες. Σε διαφορετική περίπτωση θα παρατηρούμε συνεχώς παρόμοιες εικόνες. Δυστυχώς, όσο οι κυβερνώντες αντιμετωπίζουν τους επιχειρηματίες ως «κοινούς» εγκληματίες, μια τέτοια εύλογη απαίτηση δύσκολα θα εισακουσθεί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου