Ειδήσεις

Όλο το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ για τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων

Ζήτημα εβδομάδων αν όχι ημερών είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η αλλαγή των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα. Τις τελευταίες ημέρες γίνονται συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών για το θέμα των αντικειμενικών τιμών και οι αποφάσεις πρόκειται να ληφθούν σύντομα. Ο σχεδιασμός της ηγεσίας του υπουργείου προβλέπει ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να εκδοθεί υπουργική απόφαση με την οποία θα καθοριστούν οι νέες τιμές ζώνης καθώς και οι νέοι συντελεστές εμπορικότητας των ακινήτων. Με την απόφαση αυτή το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να συμμορφωθεί με τη διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας για άμεση αναπροσαρμογή των αντικειμενικών και μάλιστα αναδρομικά από την 21η Μαΐου 2015.
Ο μεγάλος πονοκέφαλος για την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι τι θα γίνει με το νέο φόρο ακινήτων και τις τιμές ζώνης που θα υπολογιστεί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, ο σχεδιασμός του υπουργείου που οριστικοποιείται τις επόμενες ημέρες προβλέπει τα εξής:
-οι νέες αντικειμενικές τιμές θα είναι μειωμένες μεσοσταθμικά κατά 20-25% σε σχέση με τις υφιστάμενες τιμές που θεσπίστηκαν το 2007. Για περιοχές με τιμές ζώνης έως 600 ευρώ δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή, ενώ για τις υπόλοιπες περιοχές η μείωση θα κλιμακωθεί από το 5% (για τις πιο ακριβές περιοχές) έως 25% (για τις μεσαίες περιοχές).
-οι νέες αντικειμενικές τιμές θα τεθούν σε ισχύ άμεσα και μάλιστα αναδρομικά από την 21η Μαΐου 2015
-ο νέος φόρος ακινήτων που θα επιβληθεί για το 2016 πρόκειται να υπολογιστεί με τις νέες μειωμένες αντικειμενικές τιμές και όχι με τις εμπορικές που θα έρθουν αργότερα εντός του 2016. Με δεδομένο ότι ο νέος φόρος ακινήτων θα πρέπει να φέρει έσοδα 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ (όσα δηλαδή και ο ΕΝΦΙΑ) αλλά και την πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου να επαναφέρει ουσιαστικά τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας που υπολογιζόταν αποκλειστικά με βάση την συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας κάθε φορολογούμενου τα περιθώρια για την παροχή αφορολόγητου ορίου είναι πολύ περιορισμένα. Ουσιαστικά προμηνύεται αύξηση του φορολογικού βάρους για όσους έχουν σημαντική ακίνητη περιουσία, αύξηση και για όσους έχουν μεσαία περιουσία και περιορισμένη ελάφρυνση για τους έχοντες πολύ μικρής αξίας περιουσία, όπως για παράδειγμα μια κατοικία σε περιοχή με χαμηλή τιμή ζώνης.
-οι νέες αντικειμενικές τιμές θα ισχύσουν για μερικούς μήνες εντός του 2016 καθώς θα έρθουν νέες τιμές που θα λέγονται εμπορικές. Οι νέες τιμές θα προκύψουν με βάση έναν νέο μηχανισμό υπολογισμό των τιμών των ακινήτων που θα λαμβάνει υπόψη μια σειρά από παράγοντες όπως στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την κτηματαγορά, τις μεταβιβάσεις ακινήτων κ.λπ.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου