Συνεντεύξεις

Γ. Χρυσουλάκης: «Αποστολή μας είναι να εκπαιδεύσουμε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους»

Συνέντευξη
στη Μαρία Χονδρογιάννη
«Σήμερα βγάζουμε το Εθνικό  Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την απομόνωση. Το μετατρέπουμε σε ένα κέντρο που θα έχει σχέση με τη διακυβέρνηση. Έχουμε ήδη προχωρήσει σε συνεργασίες για να εφαρμόσουμε στην Ελλάδα ό,τι καλύτερο υπάρχει στην Ευρώπη».
Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο ομότιμος καθηγητής πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, που ήρθε στη Ρόδο πριν λίγες ημέρες με αφορμή την έναρξη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Ο κ. Γιάννης Χρυσουλάκης υπογραμμίζει πως το Εθνικό  Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα αποτελέσει τον άξονα για την εθνική πολιτική Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ως Εθνικό Κέντρο Διακυβέρνησης. Αναφέρεται όμως και στις συνεργασίες που έχουν ξεκινήσει με φορείς εκπαίδευσης, που λειτουργούν στο εξωτερικό.
«Θα εφαρμόσουμε και πολιτική, που θα στραφεί κατά της διαφθοράς. Θα εκπαιδεύσουμε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους σε συνεργασία με τον εθνικό συντονιστή κατά της διαφθοράς και τον γενικό επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης. Αυτό το πρόγραμμα θα προχωρήσει σε συνεργασία με τους Φινλανδούς», δηλώνει ο κ. Γιάννης Χρυσουλάκης.
Η συνέντευξη του κ. Γιάννη Χρυσουλάκη, αναλυτικά:
• Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
Ως πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης στοχεύω να εκπαιδευτούν όσο γίνεται περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι  και εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση στη δημόσια διοίκηση. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση πλέον έχει μπει πολύ βαθιά στη ζωή μας. Τα πάντα  γίνονται ηλεκτρονικά . Τα μητρώα και οι προμήθειες λειτουργούν με ηλεκτρονικό τρόπο. Υπάρχει η ψηφιακή υπογραφή και καταργήθηκε ακόμη και η επικύρωση των εγγράφων.
• Έχουν απλουστευθεί οι διαδικασίες πλέον;
Υπάρχουν αλλαγές και απλουστεύθηκαν οι διαδικασίες στο δημόσιο . Καταλαβαίνω από τις συζητήσεις πως ορισμένες φορές οι υπάλληλοι βρίσκονται σε αδιέξοδο.
• Έχουν μείνει πίσω δηλαδή και χρήζουν εκπαίδευσης;
Το θέμα είναι πως υπάρχουν νέα πράγματα που θα πρέπει να μάθουν. Πως θα κάνουν για παράδειγμα τις ηλεκτρονικές προμήθειες αν δεν επιμορφωθούν; Κάναμε ήδη μια τρομακτική προσπάθεια. Η επιμόρφωση επεκτείνεται σε όλη τη χώρα. Έτσι οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση λαμβάνουν τις απαραίτητες γνώσεις, εκεί όπου διαμένουν και εργάζονται . Έχουμε δημιουργήσει 28 κέντρα εκπαίδευσης σε ισάριθμες πόλεις. Μια από αυτές είναι και η Ρόδος. Προσπαθούμε ώστε να επεκτείνουμε αυτό το δίκτυο για να διευκολύνουμε τους εργαζόμενους και να εξακτινώσουμε την εκπαίδευση.
• Η εκπαίδευση στην οποία αναφέρεστε αφορά και τους εργαζόμενους στην Περιφέρεια;
Αφορά το σύνολο των εργαζόμενων στη δημόσια διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση. Ανάλογα με τα καθήκοντα που έχουν οι υπάλληλοι πρέπει να λαμβάνουν και την ανάλογη εκπαίδευση. Στόχος είναι να αυξηθούν οι προς επιμόρφωση υπάλληλοι. Ανεβάσαμε ήδη τις ταχύτητες με τις οποίες κινούμαστε και αυξήσαμε τις πόλεις, όπου παρέχουμε εκπαίδευση.
• Θα εφαρμοσθούν και άλλα προγράμματα;
Συγχρόνως, από τις αρχές του 2015, θα ξεκινήσουμε και την εφαρμογή προγραμμάτων για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Με τον τρόπο αυτό θα επιταχυνθεί η διαδικασία της κατάρτισης των εργαζομένων. Πρέπει να προλάβουμε τα γεγονότα. Για να εξυπηρετούν καλύτερα τους πολίτες οι υπάλληλοι πρέπει να επιμορφωθούν το ταχύτερο δυνατό. Δεν χωράει σε μας να μην γνωρίζουν το αντικείμενο οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση.
• Ποιο θα είναι το αντικείμενο της συνεργασίας που θα αναπτυχθεί με το Δήμο Ρόδου;
Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας πρόκειται να περιλαμβάνει ένα ευρύ κύκλο επιμορφωτικών δράσεων για αιρετούς, καθώς και προγραμμάτων για υπαλλήλους του Δήμου Ρόδου, σε ζητήματα όπως: ψηφιακή υπογραφή, κατάργηση επικυρώσεως εγγράφων, απλούστευση διαδικασιών, μείωση διοικητικών βαρών, ψηφιακές προμήθειες, δημόσιες συμβάσεις, ενίσχυση της διαφάνειας (πρόγραμμα “Διαύγεια”), ωρίμανση αναπτυξιακών έργων, πηγές χρηματοδοτήσεων κ.ά.Θα πρέπει να μας παραχωρηθούν κάποιοι χώροι για την εφαρμογή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
• Εκτός από την εκπαίδευση του προσωπικού, ποιοι είναι οι άλλοι στόχοι σας για το Εθνικό  Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
Σήμερα βγάζουμε το Εθνικό  Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την απομόνωση. Το μετατρέπουμε σε ένα κέντρο που θα έχει σχέση με τη διακυβέρνηση. Έχουμε προχωρήσει σε συνεργασίες για να εφαρμόσουμε στην Ελλάδα ό,τι καλύτερο υπάρχει στην Ευρώπη. Ήδη υπάρχει σε εξέλιξη συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης της Γαλλίας. Είναι η κορυφαία δομή στην Ευρώπη, που θα μας παρέχει ενδιαφέροντα προγράμματα. Ετοιμάζουμε και ένα κορυφαίο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην γαλλική γλώσσα. Θα συνεργαστούμε και με το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Συνεργαζόμαστε επίσης με την γερμανική σχολή δημόσιας διοίκησης και την αντίστοιχη σχολή της Ολλανδίας.
• Για τη διαφθορά, για την οποία τόσος λόγος έχει γίνει, τι θα κάνετε;
Θα εφαρμόσουμε και πολιτική που θα στραφεί κατά της διαφθοράς. Θα εκπαιδεύσουμε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους σε συνεργασία με τον εθνικό συντονιστή κατά της διαφθοράς και τον γενικό επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης. Αυτό το πρόγραμμα θα προχωρήσει σε συνεργασία με τους Φινλανδούς.
• Πως συνδυάζονται η δημόσια διοίκηση, η επιμόρφωση του προσωπικού και οι απολύσεις;
Το Εθνικό Κέντρο έχει αρμοδιότητα για την επιμόρφωση των υπαλλήλων. Δεν μπορώ να αναφέρω κάτι άλλο.
• Έκλεισε με επιτυχία η θητεία σας στην ΑΣΠΑΙΤΕ;
Πραγματικά τα συναισθήματα μου είναι ανάμικτα. Με στενοχωρεί το γεγονός ότι εγκαταλείπω ένα χώρο τον οποίο υπηρέτησα για πέντε χρόνια.  Είμαι χαρούμενος για το έργο που έγινε. Η ΑΣΠΑΙΤΕ τώρα διαθέτει 11 παραρτήματα σε περιφέρειες της Ελλάδας, που πάνε πολύ καλά. Είναι από τα υγιέστερα ιδρύματα αφού έχει καταστεί αυτοδύναμη οικονομικά. Ελπίζω πως θα πάει καλά. Δημιουργήσαμε ένα υγιές μοντέλο πανεπιστημιακού ιδρύματος. Τώρα άνοιξε ένας νέος κύκλος
• Θα ασχοληθείτε με το κυκλοφοριακό πρόβλημα στη Ρόδο;
Έχω πλέον άλλη αρμοδιότητα. Θέτω όμως τις γνώσεις μου στη διάθεση του Δήμου Ρόδου. Με την εμπειρία μου μπορώ να βοηθήσω σε αυτά που μπορούν να γίνουν.
• Σας έχει γίνει πρόταση;
Όχι, επίσημα δεν μου έχει γίνει πρόταση. Είμαι όμως στη διάθεση των αρμοδίων για να βοηθήσω, όπου και όπως μπορώ. Λατρεύω τα Δωδεκάνησα. Ό,τι μπορώ θα δώσω σε αυτά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου