ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποια πρόσωπα μπαίνουν πρώτα στο κάδρο για το νέο εγχείρημα Τσίπρα στα Δωδεκάνησα

Μαίρη Φώτη 6 λεπτά ανάγνωση
ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΛΑΣ
✦ Σύ­νο­ψη ⌄
  • Οι διερ­γα­σί­ες για τον νέο πο­λι­τι­κό χώρο του Αλέξη Τσί­πρα στα Δω­δε­κά­νη­σα πε­ρι­λαμ­βά­νουν επα­φές για την ορ­γα­νω­τι­κή συ­γκρό­τη­ση και την επι­λο­γή προ­σώ­πων για το ψη­φο­δέλ­τιο.
  • Η αξιο­λό­γη­ση των υπο­ψη­φί­ων εστιά­ζει στην πο­λι­τι­κή εμπει­ρία, την ορ­γα­νω­τι­κή γνώση και την το­πι­κή ανα­γνω­ρι­σι­μό­τη­τα, με στόχο τη δη­μιουρ­γία ενός νέου σχή­μα­τος που θα έχει ευ­ρύ­τε­ρη απή­χη­ση.
  • Εξε­τά­ζο­νται επί­σης πρό­σω­πα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ που έχουν απο­στα­σιο­ποι­η­θεί από την κομ­μα­τι­κή λει­τουρ­γία, με κά­ποιες συ­ζη­τή­σεις να είναι ήδη προ­χω­ρη­μέ­νες.
  • Η εκλο­γι­κή ιστο­ρία της πε­ριο­χής δεί­χνει ότι ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ είχε ση­μα­ντι­κή βάση στο πα­ρελ­θόν, αλλά η πρό­σφα­τη πτώση των πο­σο­στών του κα­τα­δει­κνύ­ει την ανά­γκη για στρα­τη­γι­κές ανα­προ­σαρ­μο­γές.

• Οι πρώ­τες κι­νή­σεις για τον ορ­γα­νω­τι­κό πυ­ρή­να, τα πρό­σω­πα που βο­λι­δο­σκο­πού­νται για το ψη­φο­δέλ­τιο και οι επα­φές με στε­λέ­χη από τον πρώην ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και την Αυ­το­διοί­κη­ση

Οι διερ­γα­σί­ες γύρω από το νέο πο­λι­τι­κό εγ­χεί­ρη­μα του Αλέξη Τσί­πρα έχουν αρ­χί­σει να απο­κτούν συ­γκε­κρι­μέ­νο πε­ριε­χό­με­νο και στα Δω­δε­κά­νη­σα, όπου το τε­λευ­ταίο διά­στη­μα κα­τα­γρά­φο­νται επα­φές τόσο για την ορ­γα­νω­τι­κή συ­γκρό­τη­ση όσο και για τα πρό­σω­πα που θα μπο­ρού­σαν να συμ­με­τά­σχουν στο ψη­φο­δέλ­τιο.

Οι συ­ζη­τή­σεις βρί­σκο­νται σε δια­φο­ρε­τι­κά στά­δια, οι βο­λι­δο­σκο­πή­σεις συ­νε­χί­ζο­νται και κα­νέ­να από τα ονό­μα­τα που έχουν μπει μέχρι σή­με­ρα στο τρα­πέ­ζι δεν μπο­ρεί να θε­ω­ρη­θεί δε­δο­μέ­νο.

Το εν­δια­φέ­ρον βρί­σκε­ται στη σύν­θε­ση των προ­σώ­πων που εξε­τά­ζο­νται και στη λο­γι­κή με την οποία φαί­νε­ται να γί­νε­ται η επι­λο­γή τους. Στα Δω­δε­κά­νη­σα απο­τυ­πώ­νε­ται σε ση­μα­ντι­κό βαθμό και η γε­νι­κό­τε­ρη κα­τεύ­θυν­ση που ακο­λου­θεί ο Αλέ­ξης Τσί­πρας στην προ­σπά­θειά του να συ­γκρο­τή­σει έναν νέο πο­λι­τι­κό χώρο με ευ­ρύ­τε­ρη ανα­φο­ρά από εκεί­νη του πρώην ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ.

Η σχέση με στε­λέ­χη της προη­γού­με­νης πε­ριό­δου αντι­με­τω­πί­ζε­ται προ­σε­κτι­κά. Στον σχε­δια­σμό φαί­νε­ται να αξιο­λο­γού­νται η πο­λι­τι­κή εμπει­ρία, η ορ­γα­νω­τι­κή γνώση και τα το­πι­κά δί­κτυα προ­σώ­πων που μπο­ρούν να συμ­βά­λουν στην νέα προ­σπά­θεια, με πα­ράλ­λη­λη ανα­ζή­τη­ση στε­λε­χών που θα δώ­σουν δια­φο­ρε­τι­κά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά στο νέο σχήμα.

Στο ίδιο πλαί­σιο εξε­τά­ζο­νται άν­θρω­ποι με πα­ρου­σία στις το­πι­κές κοι­νω­νί­ες, επαγ­γελ­μα­τι­κή δια­δρο­μή, αυ­το­διοι­κη­τι­κή εμπει­ρία και προ­σω­πι­κή ανα­γνω­ρι­σι­μό­τη­τα. Η πο­λι­τι­κή προ­έ­λευ­ση απο­τε­λεί μέρος της αξιο­λό­γη­σης, μαζί με την κοι­νω­νι­κή πα­ρου­σία και τη δυ­να­τό­τη­τα κάθε προ­σώ­που να έχει ου­σια­στι­κή ανα­φο­ρά στην πε­ριο­χή.

Πα­ράλ­λη­λα, ιδιαί­τε­ρο εν­δια­φέ­ρον πα­ρου­σιά­ζουν οι ζυ­μώ­σεις με πρό­σω­πα που προ­έρ­χο­νται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και τα τε­λευ­ταία χρό­νια έχουν απο­στα­σιο­ποι­η­θεί από την ενερ­γό κομ­μα­τι­κή λει­τουρ­γία ή δια­τη­ρούν χα­λα­ρό­τε­ρους δε­σμούς με τη Χα­ρι­λά­ου Τρι­κού­πη. Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, ανά­λο­γες επα­φές έχουν γίνει και στα Δω­δε­κά­νη­σα, ενώ σε ορι­σμέ­νες πε­ρι­πτώ­σεις οι συ­ζη­τή­σεις εμ­φα­νί­ζο­νται αρ­κε­τά προ­χω­ρη­μέ­νες.

Η ανα­ζή­τη­ση αυτή απο­κτά ση­μα­σία και λόγω της πο­λι­τι­κής ιστο­ρί­ας και της εκλο­γι­κής συ­μπε­ρι­φο­ράς της πε­ριο­χής.

Από το 33,49% του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ στη Ρόδο στην υπο­χώ­ρη­ση του 2023

Ο Αλέ­ξης Τσί­πρας δια­θέ­τει στα Δω­δε­κά­νη­σα ένα προη­γού­με­νο εκλο­γι­κό απο­τύ­πω­μα που έχει τη δική του ση­μα­σία για τον ση­με­ρι­νό σχε­δια­σμό.

Στις εθνι­κές εκλο­γές του Ια­νουα­ρί­ου του 2015 ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ είχε ανα­δει­χθεί πρώτη δύ­να­μη στον Δήμο Ρόδου με 33,49% και 20.583 ψή­φους, ένα­ντι 33,10% της Νέας Δη­μο­κρα­τί­ας.

Τέσ­σε­ρα χρό­νια αρ­γό­τε­ρα, στις εκλο­γές του Ιου­λί­ου 2019, ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ εξα­κο­λου­θού­σε να δια­τη­ρεί ση­μα­ντι­κή εκλο­γι­κή πα­ρου­σία στην εκλο­γι­κή πε­ρι­φέ­ρεια Δω­δε­κα­νή­σου, συ­γκε­ντρώ­νο­ντας 29,73% και 28.826 ψή­φους, ενώ η Νέα Δη­μο­κρα­τία είχε φτά­σει στο 41,28%.

Η ει­κό­να άλ­λα­ξε αι­σθη­τά το 2023. Στις εκλο­γές του Μαΐου ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ πε­ριο­ρί­στη­κε στο 14,89% στα Δω­δε­κά­νη­σα, την ώρα που η Νέα Δη­μο­κρα­τία έφτα­νε στο 49,93% και το ΠΑΣΟΚ στο 13,42%.

Η δια­δρο­μή αυτή δεί­χνει ότι στην πε­ριο­χή υπήρ­ξε στο πα­ρελ­θόν ση­μα­ντι­κή εκλο­γι­κή βάση για τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, η οποία στη συ­νέ­χεια πε­ριο­ρί­στη­κε ση­μα­ντι­κά.

Η ση­με­ρι­νή προ­σπά­θεια δεν ξε­κι­νά επο­μέ­νως από μη­δε­νι­κή βάση. Υπάρ­χει ένα τμήμα του εκλο­γι­κού σώ­μα­τος που είχε στο πα­ρελ­θόν στρα­φεί προς τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και αρ­γό­τε­ρα απο­μα­κρύν­θη­κε. Το ερώ­τη­μα είναι σε ποιο βαθμό ένα νέο εγ­χεί­ρη­μα υπό τον Αλέξη Τσί­πρα μπο­ρεί να επα­να­συν­δε­θεί με μέρος αυτού του ακρο­α­τη­ρί­ου και ταυ­τό­χρο­να να απευ­θυν­θεί σε ψη­φο­φό­ρους που προ­έρ­χο­νται από άλ­λους χώ­ρους της Κε­ντρο­α­ρι­στε­ράς.

Σε αυτό το πλαί­σιο απο­κτά με­γα­λύ­τε­ρο εν­δια­φέ­ρον και η επι­λο­γή των προ­σώ­πων που εξε­τά­ζο­νται σή­με­ρα στα Δω­δε­κά­νη­σα.

Ως γνω­στόν, στη νέα ορ­γα­νω­τι­κή δομή του φορέα έχουν ήδη ανα­λά­βει ρό­λους δύο πρό­σω­πα με άμεση ανα­φο­ρά στο Νότιο Αι­γαίο. Η δή­μαρ­χος Τήλου Μαρία Καμμά έχει ορι­στεί Ανα­πλη­ρώ­τρια Το­με­άρ­χης Νη­σιω­τι­κής Πο­λι­τι­κής της ΕΛ.Α.Σ., με αντι­κεί­με­νο που συν­δέ­ε­ται άμεσα με τα ζη­τή­μα­τα των μι­κρών νη­σιών και της νη­σιω­τι­κό­τη­τας, ενώ η Αγ­γε­λί­να Χα­τζο­πού­λου έχει ανα­λά­βει προ­σφά­τως τον συ­ντο­νι­σμό της Πε­ρι­φέ­ρειας Νο­τί­ου Αι­γαί­ου, με ευ­θύ­νη για τα Δω­δε­κά­νη­σα και τις Κυ­κλά­δες. Οι δύο αυτές το­πο­θε­τή­σεις δί­νουν ήδη στον νέο φορέα συ­γκε­κρι­μέ­νη ορ­γα­νω­τι­κή πα­ρου­σία στην πε­ριο­χή και λει­τουρ­γούν ως ση­μείο ανα­φο­ράς για τις το­πι­κές δομές που βρί­σκο­νται ακόμη υπό δια­μόρ­φω­ση.

Τα πρό­σω­πα του ορ­γα­νω­τι­κού πυ­ρή­να

Σε ορ­γα­νω­τι­κό επί­πε­δο, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες της «δ», με­τα­ξύ των προ­σώ­πων που απο­τε­λούν τον πρώτο ορ­γα­νω­τι­κό πυ­ρή­να της Ελ­λη­νι­κής Αρι­στε­ρής Συ­μπα­ρά­τα­ξης, βρί­σκο­νται πρό­σω­πα γνω­στά από τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ όπως ο Δη­μή­τρης Κα­ρα­γιάν­νης, ο Δη­μή­τρης Αντώ­νο­γλου, η Τίνα Πα­πα­βα­σι­λεί­ου αλλά και ο πρώην γραμ­μα­τέ­ας της Νο­μαρ­χια­κής Επι­τρο­πής του ΠΑΣΟΚ Ν. Δω­δε­κα­νή­σου, Νίκος Μου­τσά­κης.

Το όνομα του Νίκου Μου­τσά­κη εξε­τά­ζε­ται πα­ράλ­λη­λα και στο πλαί­σιο των διερ­γα­σιών για το ψη­φο­δέλ­τιο των εθνι­κών εκλο­γών.

Οι επα­φές αφο­ρούν στη δη­μιουρ­γία ενός πρώ­του ορ­γα­νω­τι­κού σχή­μα­τος που θα μπο­ρού­σε να στη­ρί­ξει την ανά­πτυ­ξη του νέου φορέα στην πε­ριο­χή. Η τε­λι­κή σύν­θε­ση δεν έχει ορι­στι­κο­ποι­η­θεί και οι συ­ζη­τή­σεις συ­νε­χί­ζο­νται.

Οι πρώ­τες κρού­σεις για το ψη­φο­δέλ­τιο

Σε πα­ράλ­λη­λη εξέ­λι­ξη βρί­σκο­νται οι συ­ζη­τή­σεις για το ψη­φο­δέλ­τιο Δω­δε­κα­νή­σου των εθνι­κών εκλο­γών, χωρίς μέχρι στιγ­μής να έχει κλεί­σει καμία υπο­ψη­φιό­τη­τα.

Με­τα­ξύ των ονο­μά­των που, σύμ­φω­να με τις ίδιες πλη­ρο­φο­ρί­ες, έχουν μπει στο μι­κρο­σκό­πιο και βο­λι­δο­σκο­πού­νται σε δια­φο­ρε­τι­κό βαθμό βρί­σκο­νται ο Νίκος Μου­τσά­κης, η Χρύσα Κα­ρα­γιάν­νη (επι­κε­φα­λής ελάσ­σο­νος μειο­ψη­φί­ας πε­ρι­φε­ρεια­κού συμ­βου­λί­ου Ν. Αι­γαί­ου), η Κα­τε­ρί­να Γα­βα­λά (υπο­ψή­φια βου­λευ­τής ΠΑΣΟΚ και πρό­ε­δρος Ια­τρι­κού Συλ­λό­γου Κω) και η Γε­ωρ­γία Κασ­σιώ­τη (αντι­δή­μαρ­χος) από την Κω, ο Γιώρ­γος Τόπ­πος (αντι­δή­μαρ­χος) και ο Ιά­κω­βος Γρύλ­λης (πρώην πρό­ε­δρος ΤΕΕ Τμ. Δω­δε­κα­νή­σου). Η ανα­ζή­τη­ση προ­σώ­πων συ­νε­χί­ζε­ται και προς άλλες κα­τευ­θύν­σεις.

Οι έξι πε­ρι­πτώ­σεις δεν βρί­σκο­νται στο ίδιο στά­διο. Για ορι­σμέ­να πρό­σω­πα έχουν ήδη γίνει επα­φές ή βο­λι­δο­σκο­πή­σεις, άλλα ονό­μα­τα έχουν προ­τα­θεί και εξε­τά­ζο­νται, ενώ για κά­ποια η συ­ζή­τη­ση πα­ρα­μέ­νει σε αρ­χι­κό επί­πε­δο. Καμία από τις συ­γκε­κρι­μέ­νες πε­ρι­πτώ­σεις δεν μπο­ρεί σή­με­ρα να θε­ω­ρη­θεί κλει­σμέ­νη.

Ανά­με­σα στα ονό­μα­τα υπάρ­χουν δια­φο­ρε­τι­κές πο­λι­τι­κές αφε­τη­ρί­ες και δια­φο­ρε­τι­κές δια­δρο­μές, στοι­χείο που έχει ση­μα­σία για τη συ­νο­λι­κή ει­κό­να του σχε­δια­σμού.

Η δια­φο­ρε­τι­κή προ­έ­λευ­ση των προ­σώ­πων που εξε­τά­ζο­νται απο­τυ­πώ­νει την προ­σπά­θεια ανα­ζή­τη­σης ενός ευ­ρύ­τε­ρου στε­λε­χια­κού μείγ­μα­τος, με το­πι­κές ανα­φο­ρές και δια­φο­ρε­τι­κές πο­λι­τι­κές δια­δρο­μές.

Οι επα­φές με πρό­σω­πα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ

Ιδιαί­τε­ρο εν­δια­φέ­ρον πα­ρου­σιά­ζει το σκέ­λος των επα­φών με πρό­σω­πα που έχουν δια­δρο­μή στον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, πέραν της πε­ρί­πτω­σης του Νίκου Μου­τσά­κη, στα Δω­δε­κά­νη­σα έχουν γίνει συ­ζη­τή­σεις και με άλλα προ­βε­βλη­μέ­να στε­λέ­χη που έχουν πο­λι­τι­κή ανα­φο­ρά στον συ­γκε­κρι­μέ­νο χώρο και έχουν υπη­ρε­τή­σει σε καί­ριες θέ­σεις.

Σε ορι­σμέ­νες πε­ρι­πτώ­σεις οι επα­φές φέ­ρο­νται να έχουν προ­χω­ρή­σει, χωρίς μέχρι στιγ­μής να υπάρ­χει ορι­στι­κή συμ­φω­νία.

Η κα­τεύ­θυν­ση αυτή συν­δέ­ε­ται με την προ­σπά­θεια δια­μόρ­φω­σης ενός σχή­μα­τος που θα μπο­ρεί να απευ­θυν­θεί σε ευ­ρύ­τε­ρο τμήμα του προ­ο­δευ­τι­κού ακρο­α­τη­ρί­ου και να απο­κτή­σει πο­λι­τι­κές ανα­φο­ρές πέρα από τον χώρο του πρώην ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ.

Για τον Αλέξη Τσί­πρα έχει ιδιαί­τε­ρη ση­μα­σία η προ­σέγ­γι­ση προ­σώ­πων με προ­σω­πι­κή πα­ρου­σία και κοι­νω­νι­κή ανα­γνω­ρι­σι­μό­τη­τα, ανε­ξάρ­τη­τα από την προη­γού­με­νη κομ­μα­τι­κή τους δια­δρο­μή.

Στα Δω­δε­κά­νη­σα υπάρ­χει άλ­λω­στε ση­μα­ντι­κή πο­λι­τι­κή δε­ξα­με­νή στον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη και το 2019, όταν το Κί­νη­μα Αλ­λα­γής είχε πιο πε­ριο­ρι­σμέ­νη πα­νελ­λα­δι­κή πα­ρου­σία, στα Δω­δε­κά­νη­σα είχε συ­γκε­ντρώ­σει 10,37%, ένα­ντι πα­νελ­λα­δι­κού πο­σο­στού 8,10%.

Το 2023 το ΠΑΣΟΚ έφτα­σε στην πε­ριο­χή στο 13,42%, πλη­σιά­ζο­ντας τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ που είχε πε­ριο­ρι­στεί στο 14,89%.

Η πο­λι­τι­κή αυτή γε­ω­γρα­φία εξη­γεί γιατί οι επα­φές με πρό­σω­πα που έχουν ανα­φο­ρά στο ΠΑΣΟΚ απο­κτούν ιδιαί­τε­ρη αξία στον σχε­δια­σμό για τα Δω­δε­κά­νη­σα.

Οι επα­φές συ­νε­χί­ζο­νται, νέα ονό­μα­τα εξε­τά­ζο­νται και αρ­κε­τά πρό­σω­πα φαί­νε­ται να τη­ρούν στάση ανα­μο­νής πριν πά­ρουν ορι­στι­κές απο­φά­σεις.

Για αρ­κε­τούς θα έχει ση­μα­σία η τε­λι­κή φυ­σιο­γνω­μία του νέου φορέα, τα πρό­σω­πα που θα ανα­λά­βουν κε­ντρι­κούς ρό­λους και οι πο­λι­τι­κοί συ­σχε­τι­σμοί που θα έχουν δια­μορ­φω­θεί όταν η δια­δι­κα­σία πε­ρά­σει στην τε­λι­κή επι­λο­γή των υπο­ψη­φί­ων.

Ο Αλέ­ξης Τσί­πρας έχει στην πε­ριο­χή μια πα­λαιό­τε­ρη εκλο­γι­κή βάση που στη συ­νέ­χεια συρ­ρι­κνώ­θη­κε, ένα τμήμα στε­λε­χια­κού δυ­να­μι­κού από τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ που εξε­τά­ζε­ται για αξιο­ποί­η­ση, μια ισχυ­ρή το­πι­κή πα­ρά­δο­ση του ΠΑΣΟΚ και μια σειρά προ­σώ­πων με αυ­το­διοι­κη­τι­κή, επαγ­γελ­μα­τι­κή και κοι­νω­νι­κή πα­ρου­σία.

Η σύν­θε­ση αυτών των στοι­χεί­ων θα κα­θο­ρί­σει σε ση­μα­ντι­κό βαθμό και το απο­τύ­πω­μα του νέου εγ­χει­ρή­μα­τος στα Δω­δε­κά­νη­σα.

Σε αυτή τη φάση δεν έχει κλεί­σει ούτε η ορ­γα­νω­τι­κή σύν­θε­ση ούτε κά­ποια από τις υπο­ψη­φιό­τη­τες που συ­ζη­τού­νται. Οι επα­φές και οι βο­λι­δο­σκο­πή­σεις, πά­ντως, έχουν πε­ρά­σει πλέον σε συ­γκε­κρι­μέ­να πρό­σω­πα και η προ­ε­τοι­μα­σία για την επό­με­νη πο­λι­τι­κή πε­ρί­ο­δο βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.