Μια κλίμακα με μειωτικούς συντελεστές οι οποίοι θα φτάνουν ακόμη και στο 50% και η οποία θα συνδέει το εισόδημα που χάθηκε με συγκεκριμένα ποσά έκπτωσης φόρου, θα είναι η “επιβράβευση” των τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου ιδιοκτητών που χάνουν εισόδημα εξ’ αιτίας του υποχρεωτικού “κουρέματος” των ενοικίων.

Η κλίμακα θα οριστεί προς το τέλος Μαίου (ή και αργότερα) με νομοθετική ρύθμιση. Και αυτό διότι θα πρέπει να έχει προηγηθεί η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων από το σύνολο των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων που δικαιούνται το “κούρεμα” των ενοικίων. Η έκπτωση του φόρου –ουσιαστικά θα είναι ένα άυλο πιστωτικό voucher θα μπορεί να “εξαργυρωθεί” είτε από τον φετινό φόρο εισοδήματος είτε από τον φετινό ΕΝΦΙΑ.

Το “κούρεμα” των ενοικίων

Το υποχρεωτικό κούρεμα ενοικίων, ξεκίνησε στο τέλος Μαρτίου ως μια περιορισμένου εύρους ελάφρυνση η οποία αφορούσε μόνο στις επιχειρήσεις που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους υποχρεωτικά αλλά και στους εργαζόμενους σε αυτές που μπήκαν σε καθεστώς αναστολής. Πολύ σύντομα όμως διευρύνθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Προστέθηκαν οι επιχειρήσεις που πλήττονται (για τις επαγγελματικές τους έδρες) οι εργαζόμενοι σε αυτές (για την κύρια κατοικία τους), οι ελεύθεροι επαγγελματίες (επίσης για την επαγγελματική τους έδρα) και εσχάτως οι φοιτητές για τα ενοίκια που καταβάλλουν εφόσον φοιτούν μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους (και υπό την προϋπόθεση οι γονείς τους να είναι πληττόμενοι).

Μέτρα ανακούφισης

Το μοναδικό αντάλλαγμα για τους ιδιοκτήτες ήταν μέχρι τώρα η αναστολή των φορολογικών τους υποχρεώσεων για τέσσερις μήνες (ή ηέκπτωση κατά 25% αν πλήρωναν εμπρόθεσμα). Μόνο που οι ιδιοκτήτες, συνήθως δεν έχουν φορολογικές υποχρεώσεις αυτή την περίοδο οπότε η ανταμοιβή ήταν για τους περισσότερους άνευ ουσίας. Όσο για τη ζημιά, εκτιμάται ότι έχει ξεπεράσει πλέον τα 800-900 εκατ. ευρώ και μένει να φανεί αν θα μεγαλώσει κι’ άλλο (σ.σ κάτι που εξαρτάται από το αν θα κουρευτούν μόνο τα ενοίκια Μαρτίου και Απριλίου όπως έχει αποφασιστεί μέχρι τώρα ή και άλλα ενοίκια).

Έτσι, κρίθηκε σκόπιμο να υπάρξει και για τους ιδιοκτήτες μια ανακούφιση με τους εξής “κανόνες”. Πρώτον να μην είναι οριζόντια και δεύτερον να χτυπάει στον φετινό προϋπολογισμό. Γι’ αυτό και επελέγη η λύση του “κουρέματος” φόρων με προοδευτικούς συντελεστές που θα σχετίζονται με το ύψος της απώλειας του εισοδήματος. Η τελευταία θα υπολογιστεί με βάση και τις αιτήσεις που κάνουν αυτή την περίοδο επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και επαγγελματίες μέσα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες του Εργάνη και του Taxis.

πηγή thetoc.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ