Προθεσμία ζήτησαν και έλαβαν χθες από την τακτική Ανακρίτρια Ρόδου ο πρώην περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, ο πρώην δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς και πρώην αντιπεριφερειάρχης και νυν δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, εις βάρος των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες για πλημμύρα από την οποίαν μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κίνδυνος σε άνθρωπο, με επέλευση θανάτου κατά συρροή και έκθεση η οποία προκάλεσε τον θάνατο κατά συρροή.
Πιο συγκεκριμένα η τακτική Ανακρίτρια Ρόδου, προσωποποίησε τις διώξεις στους ανωτέρω κρίνοντας ότι υφίστανται αποχρώσες ενδείξεις για υπαιτιότητά τους στις φονικές πλημμύρες του Νοεμβρίου του 2013.
Η απολογία των δύο πρώτων αναβλήθηκε για την 30ή Μαΐου 2018 και του τρίτου για την 5η Ιουνίου 2018.
Υπενθυμίζεται ότι πέραν των εκατοντάδων κατοίκων, που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται μέσα σε λίγες ώρες από τις καταστροφικές πλημμύρες, νεκροί είναι οι Κων/νος Αργυρόπουλος του Γεωργίου, ηλικίας τότε 50 ετών, η Αναστασία Κατσαρού του Ιωάννη, 36 ετών, η Καλλιόπη Παναγιώτου του Φειδία, 54 ετών και ο Ιωάννης Μπαϊράμης του Μικέ, 63 ετών, που παρασύρθηκαν από την ορμή των νερών του ποταμού, στις γέφυρες Παστίδας και Κρεμαστής, οι δίοδοι των οποίων δεν είχαν κλείσει, ενώ έπρεπε, το απόγευμα της 22ης Νοεμβρίου 2013. Δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής έχει υποβάλει δια της πληρεξουσίας δικηγόρου της κ. Ιωάννας Βολονάκη, η κ. Βακίνα, χήρα του Κωνσταντίνου Αργυρόπουλου, το γένος Στέργου Πεζουβάνη, κάτοικος Κρεμαστής Ρόδου και ο γιος του κ. Δημήτρης Αργυρόπουλος.
Ανάλογη δήλωση έχουν κάνει ενώπιον του Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου, τον Μάρτιο του 2014, μέσω των δικηγόρων τους κ.κ. Ευάγγελου Τόλη και Καθολικής Κακκιού και οι κ.κ. Σοφία Λαζαρίδου, χήρα Ιωάννη Κατσαρού, κάτοικος Ψαχνών Ευβοίας, Ελένη Κατσαρού του Ιωάννη, Δημήτριος Κατσαρός του Ιωάννη και Ευαγγελία Κατσαρού του Ιωάννη. Θυμίζουμε ότι οι τρεις πραγματογνωμοσύνες, που διενεργήθηκαν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπήρχε έλλειψη μελέτης, σχεδιασμού και κατόπιν κατασκευής ικανών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, υλοποίηση λανθασμένων επιλογών, όπως π.χ. κατασκευή δρόμου στο πρωτεύον ή δευτερεύον οδικό δίκτυο, εγκαρσίως μέσα σε ρέματα, παντελής έλλειψη αστυνόμευσης για τις παρεμβάσεις τρίτων στα υδατορέματα και τέλος απομείωση του πλάτους των υδατορεμάτων.
Σημειώνεται ότι στην εν λόγω δικογραφία έχει συσχετισθεί και μηνυτήρια αναφορά κατά του τότε περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Μαχαιρίδη, του τότε δημάρχου Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά και παντός άλλου υπευθύνου, που υπέβαλαν στην Εισαγγελία, ζητώντας τον κολασμό τους, οι κ.κ. Μιλτιάδης Τσιριγωτάκης του Μιχαήλ, Βασιλική Aρμυριώτη του Δημητρίου και Σαράντης Σαράντης του Γεωργίου, που εκπροσωπούνται από τον δικηγόρο κ. Βασίλη Μπέη.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, από την πλημμύρα έχει προκληθιεί ζημία ύψους τουλάχιστον 577.533 ευρώ σε οικοσυσκευές ιδιωτών στην Ιαλυσό, στις Πεταλούδες, στην Παστίδα, στην Καλλιθέα και στην Λίνδο, ύψους τουλάχιστον 699,330 ευρώ σε εμπορικές, βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις στην Κρεμαστή και στην Ιαλυσό και ύψους 3.750.000 ευρώ σε υποδομές και στο οδικό δίκτυο.
Ο πρώην περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Μαχαιρίδης, σε κατάθεσή του στο πλαίσιο της προανάκρισης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον όγκο του νερού που έπεσε μέσα σε 4 ώρες, την αποφράδα μέρα, που υπολογίστηκε στα 80 χιλιοστά, εξήγησε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν έχει αρμοδιότητα αστυνόμευσης, συντήρησης και σηματοδότησης του επαρχιακού δικτύου, ενώ σε ό,τι αφορά στη γέφυρα Κρεμαστής είχε από το έτος 2003 καταβάλει προσπάθειες για την ένταξη του έργου και την αποκατάστασή του, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα.
Εκανε μια μικρή αναδρομή στην πρώτη ένταξη του έργου και τη χρηματοδότηση, που είχε εξασφαλίσει μέσω του “σπατόσημου”, η οποία ωστόσο δεν προχώρησε μετά από παρέμβαση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας αλλά και σε ακόμη δύο περιπτώσεις, που επιτεύχθηκε η ένταξη του έργου σε προγράμματα χρηματοδότησης αλλά στην πορεία απεντάχθηκε.
Ο κ. Μαχαιρίδης, ισχυρίστηκε ότι το έκτακτο δελτίο καιρού, που είχε εκδοθεί ήταν παραπλανητικό και μη ακριβές, με αποτέλεσμα να έχουν οι αρμόδιοι την πεποίθηση ότι την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου τα έντονα καιρικά φαινόμενα επρόκειτο να εξασθενήσουν.
Ο πρώην δήμαρχος Ρόδου κ. Στ. Κουσουρνάς από την άλλη ανέφερε ότι με τα άρθρα 204 και 206 του Καλλικράτη και με το άρθρο 1 πράξεως νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στο 256Α ΦΕΚ την 31-12-2012 την αρμοδιότητα για τον καθαρισμό των ρεμάτων και των ποταμών έχει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ωστόσο, θεωρεί ότι με το άρθρο 209 του Καλλικράτη, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 4 του Ν.4071/2012 οι μειονεκτικοί Δήμοι είναι υποχρεωμένοι, είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με τις οικείες Περιφέρειες, να εκτελούν τα έργα του καθαρισμού και της αστυνόμευσης των ρεμάτων και των ποταμών. Μάλιστα οι Καποδιστριακοί Δήμοι της Ρόδου περιλαμβάνονται στην επίμαχη λίστα των μειονεκτικών ορεινών Δήμων της ΕΟΚ. Η δημοτική αρχή, ωστόσο, είχε φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, που με την υπ’ αριθμ. 842/19-12-2012, είχε λάβει ομοφώνως την απόφαση να μην ασκεί αρμοδιότητες, όπως τη συγκεκριμένη, αφού για την εκτέλεση του έργου, το Υπουργείο δεν είχε προβλέψει και αντίστοιχη χρηματοδότηση. Σχετικά είχε ενημερώσει εγγράφως το Υπουργείο Εσωτερικών ο δήμαρχος Ρόδου.
Ο κ. Κουσουρνάς αναφέρθηκε και σε στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής Γεωλογίας κ. Ευθύμιος Λέκκας, σύμφωνα με τα οποία, έπεσαν 104 χιλιοστά νερού σε τέσσερις ώρες και ειδικότερα 553.000 κυβικά ή 79 τόνοι νερού ανά στρέμμα. Επεσήμανε, αναφερόμενος στην ίδια μελέτη, ότι ο όγκος του νερού, αφαίρεσε πρόσφατη βλάστηση και παρέσυρε τόνους από φερτά υλικά με αποτέλεσμα να κλείσουν ρέματα και δίοδοι νερού και να προκληθούν πλημμυρικά φαινόμενα.
Ως συνήγοροι υπεράσπισής τους παρίστανται οι δικηγόροι κ.κ. Κ. Σαρής, Γρ. Μοράρης, Δ. Σαλαμαστράκης, Γ. Φιλιππάκος και Μ. Κουτσούκος.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ