Ειδήσεις

Κυρ. Μητσοτάκης: Το φοιτητικό επίδομα στέγης θα φθάσει έως 2.500 ευρώ

Στο πρόβλημα στέγης και στα υψηλά ενοίκια που αντιμετωπίζουν οι νέες γενιές αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της ομιλίας του στην εθνική συνδιάσκεψη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Στο πρόβλημα στέγης και στα υψηλά ενοίκια που αντιμετωπίζουν οι νέες γενιές αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της ομιλίας του στην εθνική συνδιάσκεψη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

«Το ξέρω καλά πόσο απασχολεί την καθημερινή ζωή σας. Πρέπει όμως να ομολογήσω ότι αποτελεί μια πρόκληση που απαιτεί πολλές δράσεις και σε παράλληλα πεδία. Δεν μπορεί να βρει μια αυτόματη λύση», σημείωσε.

Οπως προανήγγειλε, «σε πρώτη φάση έχουμε συμφωνήσει να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο το στεγαστικό επίδομα, φτάνοντας ως τα 2.500 ευρώ. Θέλω να θυμίσω ότι ήδη εμείς ήμασταν αυτοί που το αυξήσαμε στα 2.000 ευρώ υπό την προϋπόθεση της συγκατοίκησης. Και αυτό είναι μια σημαντική ανάσα για τους φοιτητές οι οποίοι σπουδάζουν μακριά από τον μόνιμο τόπο κατοικίας τους».

Μιλώντας για την κατάσταση στις φοιτητικές εστίες, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ουσιαστικές παρεμβάσεις» αναβάθμισης. «Εχουμε ήδη δρομολογήσει την κατασκευή πέντε νέων φοιτητικών εστιών που θα στεγάσουν σχεδόν 10.000 σπουδαστές σε ολόκληρη τη χώρα. Γιατί θέλουμε να είναι μέρος της πανεπιστημιακής σας εμπειρίας και η παραμονή σας σε μία σύγχρονη, καθαρή, όμορφη, καλαίσθητη φοιτητική εστία».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», λέγοντας πως «ήταν ένα εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα. Προσέφερε πρώτη κατοικία σε 20.000 νέους ή νέα ζευγάρια, που την αποκτούν αποπληρώνοντας ένα ευνοϊκό δάνειο, με μικρές δόσεις, μικρότερη δόση από όσο θα πλήρωναν αν νοίκιαζαν το αντίστοιχο σπίτι και τελικά το σπίτι θα είναι δικό τους».

«Το κλειδί της εξίσωσης είναι να μπορέσουμε να ανοίξουμε περισσότερα σπίτια προς ενοικίαση, ώστε να μειωθούν και οι πιέσεις στα μισθώματα. Γι’ αυτό θέτουμε ήδη πρόσθετους περιορισμούς στην Golden Visa, βάζουμε ένα πιο αυστηρό πλαίσιο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ενώ παράλληλα δίνουμε κίνητρα ανακαίνισης σε ιδιοκτήτες που κρατούν κλειστά τα ακίνητά τους. Προγράμματα όπως το “Εξοικονομώ“, το “Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους” έχουν την προοπτική να προσθέσουν στην αγορά δεκάδες χιλιάδες νέα διαμερίσματα. Στην ίδια κατεύθυνση παραμένει και η αναστολή του ΦΠΑ για καινούριες οικοδομές, ώστε να τονωθεί και η κατασκευή νέων σπιτιών».

«Θέλω να θυμίσω κάτι που αφορά κάποιους από εσάς ως αποδέκτες περιουσιακών στοιχείων, αλλά και τους γονείς σας: την ουσιαστική εξάλειψη του φόρου στις γονικές παροχές, ώστε να διευκολυνθεί το πέρασμα ενός οικογενειακού ακινήτου στα παιδιά. Είναι ένα μέτρο που οδήγησε μέσα σε δύο χρόνια σε 140.000 μεταβιβάσεις», τόνισε.

«Μισός αιώνας δημοκρατίας μαζί με τα 50 χρόνια της ΝΔ»
Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για «τις μεγάλες εκλογικές επιτυχίες της περασμένης χρονιάς», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «σε λίγο θα γιορτάσουμε μισό αιώνα δημοκρατίας και μαζί τα 50 χρόνια της Ν.Δ.».

«Εχουμε όλοι μας κάθε λόγο να είμαστε υπερήφανοι για αυτή τη διαδρομή προσφοράς. Αυτή η διαδρομή που έδειξε ποιο είναι το κόμμα του υπεύθυνου πατριωτισμού, του πραγματικού εκσυγχρονισμού και ποια είναι η φοιτητική παράταξη που έμεινε ανυπότακτη με ψηλά τη σημαία των μεταρρυθμίσεων στην παιδεία. Είναι πρωτίστως η ΔΑΠ που βλέπει σήμερα να δικαιώνονται οι αγώνες της», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι, έξι χρόνια μετά την προηγούμενη εθνική συνδιάσκεψη της ΔΑΠ, όσα συνέβαιναν τότε μοιάζουν με μακρινό εφιάλτη. Είπε ότι η Ελλάδα του 2024 έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και μονοψήφια ανεργία, η μεσαία τάξη απαλλάχθηκε από φορολογικές επιβαρύνσεις, ο κατώτατος μισθός αναβαθμίστηκε τρεις φορές και θα ξεπεράσει με τέταρτη τα 800 ευρώ. «Είχα πει στόχο τα 1.500 τον μέσο μισθό και κατώτατο τα 950. Είμαι περισσότερο από σίγουρος ότι θα τον πετύχουμε», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο ψηφιακό κράτος και την Τεχνητή Νοημοσύνη, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για τη νέα Ελλάδα της ψηφιακής εποχής, την οποία η κυβέρνηση βήμα βήμα οικοδομεί. «Δεν είναι τυχαίο ότι από όλες τις χώρες του κόσμου ο Economist ανακήρυξε την Ελλάδα χώρα της χρονιάς το 2023 και η ανάδειξη της πατρίδας μας ως κράτους πλήρους δημοκρατίας σε πείσμα όσων επιμένουν να φωτογραφίζουν την Ελλάδα με μελανά χρώματα», συμπλήρωσε.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στην καθιέρωση της ισότητας στον πολιτικό γάμο λέγοντας πως «πρόκειται για ιστορική αλλαγή σελίδας που έχει θέσει την πατρίδα μας στην τροχιά του 21ου αιώνα, κάτι που επιβεβαιώνει η εμπιστοσύνη των πολιτών. Από το καλοκαίρι του 2019 για ένα έχουν πειστεί. Αυτή η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να μετατρέπει τις δυσκολίες και ευκαιρίες», υπογράμμισε.

«Εμβληματική παθογένεια το μονοπώλιο της ανώτατης εκπαίδευσης»
Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια μίλησε για την παιδεία σημειώνοντας ότι ποτέ άλλοτε η εκπαίδευση δεν ενισχύθηκε τόσο πολύ και πως η χρηματοδότηση των ΑΕΙ είναι διπλάσια από το 2018 ενώ αναφέρθηκε σε άλλες αλλαγές όπως οι διορισμοί και ο διπλασιασμός των πρότυπων και πειραματικών σχολείων.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο νέο νομοσχέδιο είπε ότι ανοίγει τις σχολές μας σε ξένους φοιτητές και υπενθύμισε ότι το 70% των άρθρων του αφορούν την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου.

«Προβλέπει επίσης τη μεγάλη μεταρρύθμιση, τη λειτουργία επιτέλους και στον τόπο μας μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τώρα έρχεται αυτή η κυβέρνηση και κάνει πράξη αυτή τη μεταρρύθμιση. Παραρτήματα διεθνών πανεπιστημίων θα επιτρέπουν στα Ελληνόπουλα να μη φεύγουν στο εξής εκτός συνόρων για σπουδές ανακουφίζοντας από τα πολλά έξοδα τις οικογένειές τους. Το ενδιαφέρον ήδη είναι πολύ έντονο αλλά εκδηλώνεται γνωρίζοντας τις αυστηρές προϋποθέσεις που έχουμε θέσει. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τη δημιουργία πανεπιστημίων στο μοντέλο κάποιων ορόφων. Δεν είναι αυτό που θα επιτρέψουμε», τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι πρόκειται για καλά μελετημένη πρωτοβουλία που άργησε να έρθει στην πατρίδα μας. «Ισως η πιο εμβληματική παθογένεια ήταν αυτό το ιδιότυπο μονοπώλιο της ανώτατης εκπαίδευσης από το κράτος. Ερχόμαστε και το σπάμε και δίνουμε την ελευθερία της επιλογής σε κάθε νέο και νέα να μπορεί να σπουδάσει στην πατρίδα μας αντί να φύγει στο εξωτερικό», ανέφερε.

«Τέλειωσε η βία στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο»
«Ο κ. Κασσελάκης λέει όχι αλλά ο ίδιος σπούδασε σε μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο. Εξηγήστε μου αυτή την αντίφαση. Αν το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο θέλει να έρθει να ιδρύσει παράρτημα στην Ελλάδα τι θα πει; Για τον κ. Ανδρουλάκη δεν μπορώ να πω πολλά. Θα πω ότι μου κάνει εντύπωση πως κατάφερε και πήρε πίσω την αρχική του θέση όταν πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ και της αναγκαιότητας και της συνταγματικότητας της ρύθμισης. Αυτά είναι προβλήματα εκείνων που ασχολούνται αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει κόκκινο ή πράσινο χρώμα», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τα μέλη της ΔΑΠ για τον αγώνα που έδωσαν για να κρατήσουν ανοικτές τις σχολές. «Τέλειωσε η βία στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Ανήκει σε μια άλλη εποχή. Φύγαμε μπροστά πια», υπογράμμισε. «Αυτή είναι η κυβέρνηση η οποία έσπασε το άβατο των πανεπιστημίων και κατήργησε το πανεπιστημιακό άσυλο. Οποτε χρειάζεται η αστυνομία να παρεμβαίνει θα το κάνει σε συνεννόηση με τις πρυτανικές αρχές. Και αν αυτό ενοχλεί κάποιους, είναι δικό τους πρόβλημα», ανέφερε.

«Οι Βρυξέλλες είναι πολύ πιο κοντά στην Αθήνα»
Πρόσθεσε πως αυτά δείχνουν τι μπορεί να συμβεί στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές και έκανε λόγο για εκστρατεία λάσπης. «Ας μην ξεχνάμε ότι οι ευρωεκλογές είναι η πρώτη μάχη μετά τις εθνικές εκλογές. Για τα άλλα κόμματα τα αποτελέσματα μπορεί να σημαίνουν ανακατατάξεις στην αντιπολίτευση. Για την πατρίδα οι εκλογές θα έχουν πολύ πιο σημαντικό αποτύπωμα. Από τη μία πλευρά η αναμέτρηση θα δείξει αν η Ελλάδα θα μείνει σταθερή σε ένα ασταθές περιβάλλον. Από την άλλη η μάχη αυτή θα κρίνει πόσο δυνατή θα είναι η εθνική φωνή στα κέντρα αποφάσεων των Βρυξελλών. Είναι ανάγκη να ενισχυθεί η παράταξη που έβαλε και όταν χρειάστηκε κράτησε τη χώρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, να ενισχυθεί το κόμμα που καθιέρωσε τα εθνικά σύνορα ως ευρωπαϊκά. Να στηριχθεί η πολιτική δύναμη που έφερε πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους 36 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η μόνη παράταξη που έχει θέσεις για τις προκλήσεις της Ευρώπης για την επόμενη πενταετία. Η εκπροσώπησή μας στην Ευρωβουλή γίνεται κρίσιμη. Γι’ αυτό και πρώτοι εσείς πρέπει να ψηφίσετε και να αξιοποιήσετε τη δυνατότητα αν το επιθυμείτε να ψηφίσετε με επιστολική ψήφο», τόνισε.

«Να εξηγήσουμε ότι οι Βρυξέλλες είναι πολύ πιο κοντά στην Αθήνα απ’ ό,τι δείχνει ο χάρτης. Οι κάλπες αυτές δεν προσφέρονται για μηνύματα αδιαφορίας και ανέξοδης διαμαρτυρίας. Οι επιλογές μας για την Ευρώπη θα έχουν μετάφραση ελληνική. Από σήμερα μπαίνουμε άπαντες σε προεκλογική επιφυλακή με τη νεολαία μας όπως πάντα στην πρώτη γραμμή», υπογράμμισε.

«Είμαστε 50 ετών παράταξη αλλά πολύ πιο νέοι από κάποιους»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το κοντέρ μηδενίζει ξανά και οι κάλπες θα είναι άδειες και θα πρέπει να γεμίσουν πάλι με πολλά γαλάζια ψηφοδέλτια.

«Σας καλώ και πάλι. Το μέλλον είστε εσείς. Στο δικαίωμα το οποίο έχετε να διεκδικήσετε και να ζήσετε μια ζωή καλύτερη από των γονιών σας. Κλείστε τα αυτιά σας στην ισοπέδωση. Βοηθήστε μας να γινόμαστε και εμείς καλύτεροι. Είμαστε 50 ετών παράταξη αλλά είμαστε πολύ πιο νέοι από κάποιους που υποτίθεται έχουν κάνει τη νεανικότητά τους παράσημο. Μας περιμένουν νέα στοιχήματα με πρώτο αυτό των ευρωεκλογών. Είμαι σίγουρος ότι και αυτό θα το κερδίσουμε και πάλι μαζί», πρόσθεσε κλείνοντας την ομιλία του.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου