Συνεντεύξεις

Δ. Σκιαδάς : «Στόχος της περιφερειακής αρχής είναι η χρηστή διακυβέρνηση»

Συνέντευξη στη
Μαρία Χονδρογιάννη
«Το νέο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) αποτελεί βασικό αναπτυξιακό εργαλείο τόσο για τη χώρα συνολικά, όσο και για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Η αξιοποίησή του είναι στοίχημα για όλους μας. Για το λόγο αυτό υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας και των αρμοδίων Υπουργείων για να εξειδικευθούν οι προς χρηματοδότηση δράσεις σε βαθμό που να ικανοποιεί τις αυστηρές προδιαγραφές που θέτουν οι σχετικοί κανονισμοί της ΕΕ».

Στις προσπάθειες που γίνονται από την νέα περιφερειακή αρχή για να εισρεύσουν περισσότερα χρήματα για την εκτέλεση έργων και την υλοποίηση δράσεων αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ», ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Δημήτρης Σκιαδάς.
Σε ερώτηση σχετικά με την εξέλιξη του ΕΣΠΑ, ο κ. Σκιαδάς δηλώνει πως δεν συντρέχει κίνδυνος απώλειας πόρων αλλά θα πρέπει και να διαπιστωθεί αν οι επενδύσεις έπιασαν τόπο.
«Και αυτό θα γίνει με συγκεκριμένες ενέργειες τις οποίες προγραμματίζουμε, όπως π.χ. η συνεργασία μας με εξωτερικούς αξιολογητές για τα έργα που υλοποιούνται στην Περιφέρεια».
Ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αναφέρεται και στις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού.
«Βασική μας επιδίωξη είναι να πετύχουμε μια λύση συστημικού χαρακτήρα, που να μην αντιμετωπίζει απλώς τις ανάγκες μιας δεδομένης χρονικής συγκυρίας αλλά να επιλύει το πρόβλημα – ή τουλάχιστον να δίνει προοπτική για επίλυση του προβλήματος – σε οριζόντιο και πιο σταθερό και μόνιμο επίπεδο», δηλώνει ο κ. Σκιαδάς.
Η συνέντευξη του κ. Δημήτρη Σκιαδά, αναλυτικά:
• Ποια είναι τα προβλήματα που εντοπίσατε κατά τις επισκέψεις σας σε υπηρεσίες της Περιφέρειας σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες;
Το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού είτε σε ποσοτικό επίπεδο (αριθμητικά), είτε σε ποιοτικό επίπεδο (ειδικότητες). Υπάρχουν Τμήματα και Διευθύνσεις που στελεχώνονται μόνο από τον προϊστάμενό τους, και τα στελέχη αυτά καλούνται να εκτελέσουν τις αρμοδιότητές τους χωρίς καμία υποδομή σε ανθρώπινο δυναμικό. Δεδομένης δε της νησιωτικής φύσης της Περιφέρειας, το πρόβλημα καθίσταται πολύ μεγαλύτερο. Ιδίως όταν οι αρμοδιότητες είναι ελεγκτικού χαρακτήρα, η έλλειψη προσωπικού και δη προσωπικού με κατάλληλη εξειδίκευση αποτελεί σημαντικό πρόβλημα.
  • Πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης της Περιφέρειας; Σε ποιους τομείς εντοπίσατε τα μεγαλύτερα κενά;
Τόσο ο ίδιος ο κ. περιφερειάρχης, όσο και όλοι οι συνεργάτες του, στο επίπεδο της Περιφερειακής Αρχής, έχουμε ήδη ξεκινήσει τις επαφές με τα αρμόδια Υπουργεία για να υπάρξει δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που παρέχει η κείμενη νομοθεσία. Θεωρώ ότι σύντομα θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών. Πάντως βασική μας επιδίωξη είναι να πετύχουμε μια λύση συστημικού χαρακτήρα που να μην αντιμετωπίζει απλώς τις ανάγκες μιας δεδομένης χρονικής συγκυρίας, αλλά να επιλύει το πρόβλημα – ή τουλάχιστον να δίνει προοπτική για επίλυση του προβλήματος – σε οριζόντιο και πιο σταθερό και μόνιμο επίπεδο.
• Πώς θα πρέπει να αξιοποιηθεί το νέο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης; Είναι εφικτός ο στόχος της πρόσθετης χρηματοδότησης στη  στιγμή που ενισχύονται τα τομεακά προγράμματα και αποδυναμώνονται τα περιφερειακά;
Το νέο ΣΕΣ αποτελεί βασικό αναπτυξιακό εργαλείο τόσο για τη χώρα συνολικά, όσο και για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Η αξιοποίησή του είναι στοίχημα για όλους μας. Για τον λόγο αυτό υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας και των αρμοδίων Υπουργείων για να εξειδικευθούν οι προς χρηματοδότηση δράσεις σε βαθμό που να ικανοποιεί τις αυστηρές προδιαγραφές που θέτουν οι σχετικοί κανονισμοί της ΕΕ. Όσο για τους πόρους που έχουν προϋπολογιστεί για το Νότιο Αιγαίο, είναι γνωστή η ένσταση που έχει υποβάλει σε πολιτικό επίπεδο η Περιφερειακή Αρχή, η οποία θα τεκμηριωθεί έτι περαιτέρω και σε οικονομικό επίπεδο σε συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο, έτσι ώστε τα οικονομικά μεγέθη τα οποία αποτελούν τη βάση υπολογισμού των χρηματοδοτήσεων να είναι όσο το δυνατόν πιο επικαιροποιημένα και να απεικονίζουν την πραγματική τρέχουσα εικόνα της Περιφέρειας και όχι μια στατιστική αποτύπωση μιας κατάστασης που ανατρέχει σε χρονική περίοδο προ ύφεσης.

• Πρέπει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να επενδύσει μόνο στον τουρισμό για να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης στους δύο νομούς;
Ο τουρισμός αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας και σε αυτή την κατάσταση η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποτελεί το κομβικό σημείο. Το τουριστικό βαρόμετρο της χώρας εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την τουριστική επίδοση του Νοτίου Αιγαίου. Είναι λοιπόν προφανής η προτεραιότητα επένδυσης στον τουρισμό. Βέβαια η προσέλκυση τουριστών δεν έχει να κάνει μόνο με την τουριστική υποδομή, αυτή καθεαυτή, αλλά με την ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού μοντέλου που θα αφορά και στις υποδομές μεταφορών (επίγειες, θαλάσσιες και εναέριες), στις υγειονομικές υποδομές, στις υποδομές πολιτισμού, στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, κλπ. Γενικά η ισορροπημένη αναπτυξιακή προσπάθεια, με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, είναι το ζητούμενο, και, όπως έχει αποδείξει και η διεθνής εμπειρία, η πλέον επιτυχημένη επιλογή για την ευημερία μιας περιοχής.
• Πώς εκτιμάτε ότι  θα κλείσει το ΕΣΠΑ καθώς δεν θα πρέπει να χαθούν πόροι αλλά υπάρχει θέμα με τις απορροφήσεις από άλλους φορείς;
Για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει θέσει στη διάθεσή μας η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, έχουμε καλύψει το στόχο δαπανών για την μη εφαρμογή του κανόνα Ν+2 (δηλ. την αυτόματη αποδέσμευση πόρων σε περίπτωση μη απορρόφησής τους). Συνεπώς δεν συντρέχει κίνδυνος απώλειας πόρων. Αυτή είναι όμως η διαχειριστική διάσταση του θέματος. Υπάρχει και η λειτουργική διάσταση, ήτοι να δούμε εάν όλες αυτές οι επενδύσεις αποδίδουν, αυτό που λέμε στην καθομιλουμένη «εάν έπιασαν τόπο». Αυτό δεν είναι μόνο βούληση της Περιφερειακής Αρχής, αλλά και υποχρέωσή μας βάσει των κανονισμών της ΕΕ. Και αυτό θα γίνει με συγκεκριμένες ενέργειες τις οποίες προγραμματίζουμε, όπως π.χ. η συνεργασία μας με εξωτερικούς αξιολογητές για τα έργα που υλοποιούνται στην Περιφέρεια.
• Ποια είναι η άποψή σας για το ζήτημα της  αξιολόγησης του προσωπικού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου καθώς το θέμα δεν έχει κλείσει;
Πιστεύω ότι επί της αρχής κανείς δεν αμφισβητεί την αναγκαιότητα της αξιολόγησης όλου του στελεχιακού δυναμικού του Δημοσίου. Ακόμη και οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Η αξιολόγηση σε όλες τις ευνομούμενες πολιτείες αποτελεί εργαλείο βελτίωσης και όχι τιμωρίας της διοικητικής μηχανής. Όσον αφορά στην επίμαχη πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση με τις ποσοστώσεις, οφείλω να πω ότι προσωπικά – και τονίζω το προσωπικά, δηλαδή ως πολίτης και ως πανεπιστημιακός που ασχολείται με την Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση – με καλύπτουν απόλυτα οι προβληματισμοί που έθεσε η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής για τη συνταγματικότητα της εν λόγω ρύθμισης, όταν μελέτησε το σχετικό νομοσχέδιο κατά την επεξεργασία και την ψήφισή του από το Κοινοβούλιο.

• Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει εσείς για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου;
Ως Εκτελεστικός Γραμματέας έχω συγκεκριμένες αρμοδιότητες στο πλαίσιο των οποίων οφείλω να ενεργώ. Έτσι άμεσος στόχος μου είναι η ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του διοικητικού μηχανισμού της Περιφέρειας ώστε να βελτιωθεί η απόδοση του προς όφελος των κατοίκων του Νοτίου Αιγαίου. Και αυτό αφορά το σύνολο των διοικητικών λειτουργιών της Περιφέρειας.
Η διοίκηση γενικά δεν είναι αυτοσκοπός αλλά μηχανισμός επίλυσης προβλημάτων (ακόμη και αυτών που δημιουργεί η ίδια) σε μια οργανωμένη κοινωνία. Φιλοδοξώ να πετύχουμε, σε συνεργασία με τον κ. περιφερειάρχη και το σύνολο της Περιφερειακής Αρχής (Αντιπεριφερειάρχες, Περιφερειακό Συμβούλιο), να αποκτήσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μια αντίληψη λειτουργίας πρακτική και ευέλικτη, με σημείο αναφοράς τη χρηστή διακυβέρνηση εν ονόματι και προς όφελος των συμπολιτών μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου