Συνεντεύξεις

Γ. Παπανδρέου: «Κυοφορείται ένα ρεύμα αλλαγής και εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το εκφράσουμε»

Για το διακύβευμα των σημερινών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ από τις οποίες θα αναδειχθεί νέα ηγεσία, μιλά σήμερα στη «δημοκρατική» ο πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος πρόεδρος του κινήματος κ. Γιώργος Παπανδρέου.
Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τονίζει στη συνέντευξή του ότι επιβάλλεται να οικοδομηθεί μία μεγάλη και ισχυρή προοδευτική παράταξη, που θα γίνει καταλύτης ανατροπής του σημερινού συντηρητικού διπολισμού που επικρατεί με ευθύνη των ηγεσιών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. «Πρέπει να πιάσουμε το νήμα από εκεί που το άφησε η Φώφη Γεννηματά», υπογραμμίζει και επισημαίνει ότι «η ενότητα σφυρηλατείται από την κάθε ψήφο του κάθε μέλους και του κάθε φίλου του Κινήματός μας που θα έρθει και θα ψηφίσει στις εκλογές».
Ο κ. Γ. Παπανδρέου, καλεί τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος Αλλαγής, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, να προσέλθουν μαζικά να ψηφίσουν στις σημερινές εκλογές, «γιατί στο τέλος της ημέρας το διακύβευμα είναι η ίδια η Δημοκρατία και γι αυτήν πρέπει να αγωνιστούμε ανυποχώρητα και ασυμβίβαστα».
• Κύριε πρόεδρε, θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη από το διακύβευμα της σημερινής διαδικασίας για το μέλλον της παράταξης και μάλιστα στη σκιά της τραγικής απώλειας της Φώφης Γεννηματά.
Το διακύβευμα είναι η ισχυροποίηση της παράταξης. Η ιστορική μας αποστολή επιβάλλει να οικοδομήσουμε μία μεγάλη και ισχυρή προοδευτική παράταξη, που θα γίνει καταλύτης ανατροπής του σημερινού συντηρητικού διπολισμού που επικρατεί με ευθύνη των ηγεσιών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να πιάσουμε το νήμα από εκεί που το άφησε η Φώφη Γεννηματά και να τιμήσουμε την παρακαταθήκη της. Κατάφερε να κρατήσει όρθια την παράταξη, γεγονός που δεν ήταν αυτονόητο.
Μας δίνεται μία μοναδική ευκαιρία τώρα που έχουμε το ενδιαφέρον του κόσμου στραμμένο στην παράταξή μας, να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών, που απομακρύνθηκαν στα προηγούμενα χρόνια. Η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Το πραγματικό διακύβευμα των σημερινών εκλογών, είναι η χώρα και η ανάγκη να προχωρήσουμε σε έναν μετασχηματισμό για να αντεπεξέλθουμε στις σημερινές προκλήσεις, αλλά και του μέλλοντος. Επιδίωξή μου είναι η μεγάλη συμμετοχή, που θα αποτελέσει πρόπλασμα την επόμενη μέρα για το μεγάλωμα του χώρου μας, αποκτώντας κυβερνητική προοπτική. Οφείλουμε να επιστρέψουμε στην κοινωνία και να επαναθεμελιώσουμε τις αξίες και τις αρχές μας. Να κάνουμε τον πολίτη να αισθανθεί πως είναι συμμέτοχος στη διαμόρφωση του πολιτικού βίου και πως οι αποφάσεις τον αφορούν. Γι΄αυτό καλώ όλους τους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες να συστρατευθούν σε μία προοδευτική προοπτική και να οικοδομήσουμε ξανά μια μεγάλη και αξιόμαχη προοδευτική παράταξη που θα δώσει ελπίδα, διέξοδο και προοπτική στους ίδιους και τη χώρα.

• Γίνεται πολύς λόγος, κύριε πρόεδρε, για τα σύμβολα και το όνομα του ΠΑΣΟΚ. Οσοι θα προσέλθουν στις κάλπες ψηφίζουν για το ΚΙΝΑΛ ή για το ΠΑΣΟΚ;
Το ΠΑΣΟΚ είναι η ψυχή μας, η ιστορία μας. Όλοι ΠΑΣΟΚ είμαστε, μην ξεχνάτε, υπήρξα ιδρυτικό μέλος. Σε ό,τι με αφορά προσωπικά, θα επιθυμούσα την επιστροφή στα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, πρόκειται για μία συζήτηση που θα πρέπει να γίνει μεταγενέστερα και αφού προηγουμένως έχουμε ενισχύσει το ιδεολογικό μας στίγμα. Προέχει, δηλαδή, να επανανοηματοδοτήσουμε τα σύμβολα και να τους δώσουμε την αξία με την οποία είναι ταυτισμένα στη συνείδηση του προοδευτικού κόσμου. Χρειάζεται να διαμορφώσουμε μία ατζέντα με αξιακό και ιδεολογικό περιεχόμενο για να μας ξανακούσει ο κόσμος και να πείσουμε για τη χρησιμότητα μίας μεγάλης προοδευτικής παράταξης. Και με αυτό το κριτήριο θα προσέλθουν οι πολίτες στις κάλπες. Άλλωστε, η ονομασία του κινήματος θα αποφασιστεί δημοκρατικά στο επόμενο συνέδριο του κόμματος.
• Η δική σας πρόταση αλλά και ο στόχος για την επόμενη ημέρα του κινήματος ποια είναι;
Την επόμενη μέρα το κίνημα θα πρέπει να απαντήσει ουσιαστικά και αποτελεσματικά με μία προοδευτική πρόταση στις χρόνιες παθογένειες του πολιτικοοικονομικού μας συστήματος, που είναι και η αιτία για τις συνεχόμενες κρίσεις που βιώνουμε.

Η πρόκληση για κάθε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα είναι να φύγουμε από τη λογική της διαχείρισης και να παλέψουμε για την ανατροπή των δεδομένων υπέρ του πολίτη με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η χώρα χρειάζεται ένα τολμηρό σχέδιο για μία δίκαιη πράσινη μετάβαση που θα απαντά στις παγκόσμιες προκλήσεις. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με επιφανειακές λύσεις και να παραμένουμε καθηλωμένοι σε ένα πελατειακό μοντέλο ανάπτυξης. Ιστορικά, η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη έφερε όλες τις μεγάλες αλλαγές που είχε ανάγκη η πατρίδα και αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε με ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων την περίοδο 2009 – 2011. Από τότε και ενώ όλους όσους είχαμε απέναντι δοκιμάστηκαν, η χώρα παραμένει εγκλωβισμένη σε ένα συντηρητικό πολιτικό σκηνικό χωρίς διέξοδο και προοπτική. Χρειαζόμαστε μία μεγάλη και ισχυρή προοδευτική παράταξη με κυβερνητική προοπτική, που θα ανατρέψει τους υφιστάμενους συσχετισμούς, το σημερινό συντηρητικό δίπολο. Τόσο η Ν.Δ όσο και ο Σύριζα αδυνατούν και δεν επιθυμούν να σπάσουν τον φαύλο κύκλο των αιτιών της κρίσης. Η Ν.Δ επιδίδεται στη γνωστή συντηρητική πολιτική με επίκεντρο το πελατειακό κράτος, την αδιαφάνεια και την αναξιοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με ένα δήθεν προοδευτικό προσωπείο, όταν δοκιμάστηκε ακολούθησε την ίδια συντηρητική πολιτική. Η ουσία είναι να βοηθήσουμε τη χώρα γιατί πιστεύω ότι οι θέσεις μας πραγματικά έχουν πάει και παλιότερα τη χώρα μπροστά και θα την ξαναπάνε. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να καταθέσουμε διακριτή πρόταση με προοδευτικό ιδεολογικό στίγμα, που θα απαντά σε όλα τα προβλήματα των πολιτών από την κλιματική κρίση και την πανδημία μέχρι την ψηφιακή διακυβέρνηση, τα κοινωνικά δικαιώματα, την παιδεία και την εργασία, με νέες βιώσιμες και ποιοτικές θέσεις, και βέβαια, θα δίνει απαντήσεις για την αντιμετώπιση των εντεινόμενων ανισοτήτων. Το Κίνημά μας την επόμενη μέρα θα συμβάλει με καινοτόμες ιδέες και θα αναδείξει τι είναι προοδευτικό στην εποχή της πανδημίας και της νέας γεωπολιτικής κατάστασης, ώστε η Ελλάδα να έχει ισχυρή φωνή.

• Είναι εφικτός αυτός ο στόχος, όμως, με δεδομένα τα σημερινά ποσοστά του κόμματος;
Προφανώς και είναι εφικτός. Και η υποψηφιότητά μου, αυτήν την δυνατότητα και την προοπτική θέλει να σηματοδοτήσει. Υπάρχει ένα αυξημένο ενδιαφέρον γι αυτές τις εκλογές και μία αυξημένη προσδοκία της κοινωνίας. Από εμάς περιμένει να αλλάξουμε τους συσχετισμούς, έχοντας την πικρή εμπειρία ενός μίζερου, καχεκτικού και εμφυλιοπολεμικού δικομματισμού. Θέλει να απελευθερωθεί από τη μέγγενη της συντήρησης και να αναζητήσει εναλλακτικές προοδευτικές πολιτικές που θα δώσουν διέξοδο, πολιτικές που δεν θα συμβιβάζονται με τη διαχείριση της εξουσίας, τη συγκέντρωση και τον εκμαυλισμό της εξουσίας, τη διαιώνιση και αναπαραγωγή ενός φαύλου πελατειακού συστήματος που κρατά τον πολίτη εξαρτώμενο στον κάθε πάτρωνα. Εξάλλου, οι πολίτες βλέπουν ότι είμαστε οι μόνοι που μιλούμε για όλες τις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες πρέπει να αναμετρηθούμε για να οδηγηθούμε με σιγουριά στο μέλλον και προσδοκούν να συζητήσουμε μαζί τους για αυτά τα ζητήματα. Κυοφορείται στην κοινωνία ένα ρεύμα αλλαγής της παρούσας κατεστημένης κατάστασης και εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το αφουγκραστούμε και να το εκφράσουμε. Και θα το εκφράσουμε, όπως έκανε πάντα η δημοκρατική προοδευτική παράταξη.
• Κινδυνεύει η ενότητα του κόμματος την επόμενη ημέρα των εκλογών, όπως ανησυχούν πολλά στελέχη και μέλη;
Η ενότητα σφυρηλατείται από την κάθε ψήφο του κάθε μέλους και του κάθε φίλου του Κινήματός μας που θα έρθει και θα ψηφίσει στις εκλογές της Κυριακής. Όλοι οι συνυποψήφιοι και εγώ προσωπικά λογοδοτούμε στην κυρίαρχη βάση του Κινήματός μας και είμαστε υπεύθυνοι και υπόλογοι για όσα λέμε και πράττουμε. Από την πρώτη στιγμή της υποψηφιότητάς μου δήλωσα ότι θέλω να συμβάλω στην ενότητα του Κινήματός μας με τις θέσεις και τις προτάσεις μου για το παρόν και το μέλλον της παράταξής μας. Και να επαναπολιτικοποιήσω τη βάση πάνω στις αρχές της παράταξής μας, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη συμμετοχική δημοκρατία, τη δημοκρατική διαβούλευση, τη διαφάνεια, την συμπερίληψη και την ορατότητα, την κοινωνική κινητικότητα. Αυτές είναι οι αρχές, αυτό είναι το αξιακό πλαίσιο που μας ενώνει. Και πιστεύω ότι ενώνει και εκφράζει και τους συνυποψήφιούς μου. Αυτές τις αρχές προωθώ πάντα καθόλη τη διάρκεια της πολιτικής μου διαδρομής, γι αυτές τις αρχές θα συνεχίσω να μάχομαι από όποιο μετερίζι.
• Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε σήμερα στους ψηφοφόρους και φίλους του κινήματος, αλλά και σε όσους έχουν αποστασιοποιηθεί;
Απευθύνω σε όλα τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος Αλλαγής, σε κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, να προσέλθουν μαζικά να ψηφίσουν στις εκλογές μας. Δεν χρειαζόμαστε μόνο την ψήφο τους την ημέρα των εκλογών, αλλά και τη συμμετοχή τους την επόμενη. Απευθύνομαι στον κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη που στάθηκε στην παράταξή μας στα δύσκολα, όταν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι τη λοιδωρούσαν, την συκοφαντούσαν και του λέω ότι πρέπει να αισθάνεται περήφανος για την παράταξη που πάντοτε βρισκόταν στη σωστή, στη φωτεινή πλευρά της ιστορίας και έκανε το σωστό για την πατρίδα, χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος. Απευθύνομαι στον δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη που απογοητεύθηκε από εμάς και πήγε στο σπίτι του, ότι ήρθε η ώρα να επιστρέψει και πάλι στο κοινό μας σπίτι, να το χτίσουμε μαζί. Χρειάζομαι την καθεμία και τον καθένα από εσάς για να κάνουμε και πάλι την παράταξή μας πρωταγωνιστή των εξελίξεων, να δώσουμε και πάλι πνοή με τον αγώνα μας στους δημοκρατικούς θεσμούς, που σήμερα φαντάζουν καταρρακωμένοι. Απευθύνομαι όμως και σε εκείνους του δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες που ψήφισαν είτε ΝΔ για να φύγει ο Τσίπρας, είτε ΣΥΡΙΖΑ, επειδή πίστεψαν σε μία άλλη εναλλακτική. Τα δύο αυτά κόμματα δοκιμάστηκαν και έδειξαν ότι δεν μπορούν να στεγάσουν τις αγωνίες του δημοκρατικού κόσμου. Η μεν ΝΔ δεν είναι μεταρρυθμιστική δύναμη. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ριζοσπαστικός. Δοκιμάστηκαν και φρόντισαν να διαψεύσουν κάθε προσδοκία και ελπίδα. Όσο τους δίνουμε χρόνο, όσο τους δίνουμε χώρο, αποβαίνει σε βάρος της πατρίδας. Κι αυτό το σπιράλ καθόδου πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα. Είναι δημοκρατική αναγκαιότητα πια η παράταξή μας να γίνει και πάλι μεγάλη και ισχυρή για να βάλει ένα τέρμα στην εναλλαγή της συντήρησης, στην εναλλαγή του διαχειριστή της εξουσίας για τη νομή της. Έχει έρθει πια η ώρα να αλλάξουμε την εξουσία, να συγγράψουμε και να υπογράψουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που θα πάει τη χώρα μπροστά, που θα απελευθερώσει όλες τις υγιείς παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις της, που θα αξιοποιήσει όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, που θα αφομοιώσει τις ραγδαίες αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας, που θα αποδώσει κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή, που θα εμβαθύνει τη Δημοκρατία. Γιατί στο τέλος της ημέρας το διακύβευμα είναι η ίδια η Δημοκρατία και γι αυτήν πρέπει να αγωνιστούμε ανυποχώρητα και ασυμβίβαστα. Κι αυτόν τον αγώνα αξίζει να τον δώσουμε από την πρώτη γραμμή της μάχης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου