ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φοιτητικές κατοικίες: Εκτός ελέγχου τα ενοίκια – Αύξηση 164% σε μια 10ετια

news room 1 λεπτό ανάγνωση
enoikiazetai-1024x682
ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ
✦ Σύ­νο­ψη ⌄
  • Η εκρη­κτι­κή αύ­ξη­ση των ενοι­κί­ων στις φοι­τη­τι­κές κα­τοι­κί­ες φτά­νει το 7,3% σε ετή­σια βάση και 128% σε 10 χρό­νια, με την Αθήνα να κα­τα­γρά­φει τη με­γα­λύ­τε­ρη αύ­ξη­ση.
  • Η Θεσ­σα­λο­νί­κη και η Πάτρα ση­μειώ­νουν τις με­γα­λύ­τε­ρες ετή­σιες αυ­ξή­σεις ενοι­κί­ων, με 8,1%, ενώ η Κο­μο­τη­νή έχει τις χα­μη­λό­τε­ρες τιμές ενοι­κί­α­σης.
  • Η προ­σφο­ρά φοι­τη­τι­κών δια­με­ρι­σμά­των μειώ­νε­ται λόγω της στρο­φής σε βρα­χυ­χρό­νιες μι­σθώ­σεις και της πώ­λη­σης ακι­νή­των μέσω του προ­γράμ­μα­τος Golden Visa.
  • Τα πε­ρισ­σό­τε­ρα φοι­τη­τι­κά δια­με­ρί­σμα­τα είναι πα­λαιά, με μέση ηλι­κία 30-50 ετών και μέση επι­φά­νεια 30-40 τμ, με τη Θεσ­σα­λο­νί­κη να δια­θέ­τει τα με­γα­λύ­τε­ρα σε επι­φά­νεια.

Με εκρη­κτι­κή άνοδο κι­νή­θη­καν τα ενοί­κια στις φοι­τη­τι­κές κα­τοι­κί­ες σε Αθήνα, Θεσ­σα­λο­νί­κη καθώς και σε πό­λεις της πε­ρι­φέ­ρειας της Ελ­λά­δας.

Σύμ­φω­να με ανά­λυ­ση της Geoaxis, το πο­σο­στό της αύ­ξη­σης των ζη­τού­με­νων μι­σθω­μά­των προσ­διο­ρί­ζε­ται με­σο­σταθ­μι­κά σε σχέση με πέ­ρυ­σι στο 7,3% ενώ σε σχέση με 10 χρό­νια πριν στο εντυ­πω­σια­κό 128%.

Οι ιδιω­τι­κές φοι­τη­τι­κές εστί­ες και η διά­θε­ση για συ­γκα­τοί­κη­ση απο­τε­λούν τις νέες ανερ­χό­με­νες τά­σεις.

Τα ενοί­κια στις φοι­τη­τι­κές κα­τοι­κί­ες

Η έρευ­να επι­βε­βαιώ­νει το γε­γο­νός ότι η Αθήνα απο­τε­λεί την πόλη με τις υψη­λό­τε­ρες και η Κο­μο­τη­νή την πόλη με τις χα­μη­λό­τε­ρες τιμές ενοι­κί­α­σης τυ­πι­κών, πα­λαιών, φοι­τη­τι­κών

δια­με­ρι­σμά­των.

Σε σχέση με 10 χρό­νια πριν οι ζη­τού­με­νες τιμές αυ­ξή­θη­καν με­σο­σταθ­μι­κά σε πο­σο­στό 128% με την Αθήνα να κα­τα­γρά­φει εξαι­ρε­τι­κά υψηλή αύ­ξη­ση κατά 164%.

Ανα­λυ­τι­κό­τε­ρα, οι τιμές στην Θεσ­σα­λο­νί­κη πα­ρου­σιά­ζουν αύ­ξη­ση 127%, στην Πάτρα 148%, στο Ηρά­κλειο 119%, στον Βόλο 126%, ενώ στην Κο­μο­τη­νή 84%.

Σε ετή­σια βάση, η άνο­δος συ­νο­λι­κά με­τρή­θη­κε 7,3%, με τις με­γα­λύ­τε­ρες αυ­ξή­σεις να κα­τα­γρά­φο­νται σε Θεσ­σα­λο­νί­κη και Πάτρα με 8,1%, στον Βόλο με 7,9%, ενώ ακο­λού­θη­σαν Ηρά­κλειο με 7,2%, Κο­μο­τη­νή με αύ­ξη­ση 6,9%. Στην Αθήνα (2025 – 2026) η άνο­δος έφτα­σε στο 5,9%.

Ηλι­κία ακι­νή­του

Από πλευ­ράς ηλι­κιών, όπως ήταν ανα­με­νό­με­νο, τα με­γα­λύ­τε­ρα σε ηλι­κία φοι­τη­τι­κά δια­με­ρί­σμα­τα κα­τα­γρά­φο­νται στη Θεσ­σα­λο­νί­κη (Κέ­ντρο) με διά­με­ση ηλι­κία τα 56 έτη. Ακο­λου­θεί η Αθήνα με διά­με­ση  ηλι­κία τα 51 έτη, η Πάτρα με 29 έτη, η Κο­μο­τη­νή με 27 έτη και ο Βόλος με 23 έτη. Την μι­κρό­τε­ρη  διά­με­ση ηλι­κία κα­τα­γρά­φει το Ηρά­κλειο Κρή­της με 20 έτη.

Συ­μπε­ρα­σμα­τι­κά, ένα τυ­πι­κό φοι­τη­τι­κό δια­μέ­ρι­σμα έχει μέση ηλι­κία από 30 μέχρι 50 έτη.

Η επι­φά­νεια

Τα με­γα­λύ­τε­ρα σε επι­φά­νεια φοι­τη­τι­κά δια­με­ρί­σμα­τα κα­τα­γρά­φο­νται στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, στο Ηρά­κλειο Κρή­της και στην Κο­μο­τη­νή με διά­με­ση επι­φά­νεια τα 40τμ. Ακο­λου­θεί η Αθήνα και ο Βόλος με 34τμ. και η Πάτρα με 33τμ.

Συ­μπε­ρα­σμα­τι­κά, ένα τυ­πι­κό φοι­τη­τι­κό δια­μέ­ρι­σμα έχει μέση επι­φά­νεια από 30 μέχρι 40 τμ.

Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά μί­σθω­σης

Σύμ­φω­να με την Geoaxis, σαφώς λι­γό­τε­ρα φοι­τη­τι­κά δια­με­ρί­σμα­τα βρί­σκο­νται δια­θέ­σι­μα στην αγορά σε σχέση με το 2017, καθώς ένα ση­μα­ντι­κά με­γά­λο πο­σο­στό ακι­νή­των έχει ει­σέλ­θει ορι­στι­κά σε κα­θε­στώς βρα­χυ­χρό­νιας μί­σθω­ση ή πω­λή­θη­κε στα πλαί­σια του προ­γράμ­μα­τος Golden Visa. Η προ­σφο­ρά φοι­τη­τι­κών δια­με­ρι­σμά­των ανα­μέ­νε­ται να ση­μειώ­σει πε­ραι­τέ­ρω μεί­ω­ση λόγω αύ­ξη­σης του του­ρι­σμού.

Εν­δει­κτι­κά, στου Ζω­γρά­φου κα­τα­γρά­φη­κε μια αύ­ξη­ση εγ­γε­γραμ­μέ­νων ακι­νή­των σε πλατ­φόρ­μες βρα­χυ­χρό­νιας μί­σθω­σης της τά­ξε­ως του 44% σε σχέση με πέρσι (από 138 σε 199 ακί­νη­τα) και 69% σε σχέση με το 2024 (από 118 σε 199 ακί­νη­τα). Η λήξη της θε­ρι­νής πε­ριό­δου μπο­ρεί να φέρει μικρή απο­κλι­μά­κω­ση στα ενοί­κια, εφό­σον δια­με­ρί­σμα­τα βρα­χυ­χρό­νιας μί­σθω­σης επι­στρέ­ψουν στις μα­κρο­χρό­νιες μι­σθώ­σεις, αυ­ξά­νο­ντας έτσι την προ­σφο­ρά. Όλο και πε­ρισ­σό­τε­ροι ιδιο­κτή­τες προ­βαί­νουν σε πε­ριο­ρι­σμέ­νη επί­πλω­ση δια­με­ρι­σμά­των για να έχουν αντα­γω­νι­στι­κό πλε­ο­νέ­κτη­μα.

Καθώς οι φοι­τη­τές αρ­χί­ζουν και επι­λέ­γουν το αντι­κεί­με­νο των σπου­δών τους με βάση την έδρα του Πα­νε­πι­στη­μί­ου και όχι το γνω­στι­κό αντι­κεί­με­νο, η ζή­τη­ση στο μέλ­λον ανα­μέ­νε­ται να εντα­θεί κοντά στα με­γά­λα Πα­νε­πι­στή­μια και να μειω­θεί στην επαρ­χία. Η πλειο­ψη­φία επι­λέ­γει να ενοι­κιά­σει όσο το δυ­να­τόν πα­λαιό­τε­ρα δια­με­ρί­σμα­τα, ενώ κα­τα­γρά­φε­ται αύ­ξη­ση των φοι­τη­τών που επι­λέ­γουν να συ­γκα­τοι­κή­σουν για να επι­με­ρί­ζο­νται τα έξοδα. Απο­τέ­λε­σμα είναι τα με­γα­λύ­τε­ρα δια­με­ρί­σμα­τα να εμ­φα­νί­ζουν στα­δια­κά χα­μη­λό­τε­ρο ρίσκο διά­θε­σης.

Τα τε­λευ­ταία χρό­νια έχει εντα­θεί η προ­σπά­θεια με­γά­λων παι­κτών του real estate να δη­μιουρ­γή­σουν κα­τοι­κί­ες στα πρό­τυ­πα ιδιω­τι­κών φοι­τη­τι­κών εστιών, καθώς είναι πλέον δια­πι­στω­μέ­νο ότι με την προ­σφο­ρά επι­πρό­σθε­των υπη­ρε­σιών η συ­γκε­κρι­μέ­νη μορφή ανά­πτυ­ξης μπο­ρεί να απο­φέ­ρει ση­μα­ντι­κό­τε­ρα έσοδα.

Πηγή: ot.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.