Με κεντρικό τίτλο της ομιλίας του «Ποια Ελλάδα, σε ποια Ευρώπη», ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει σήμερα τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η κυβερνητική πολιτική. Στην ομιλία του θα καταγράφεται όλο το πλαίσιο δράσης για την επόμενη τετραετία, θέλοντας να περάσει το μήνυμα μιας κυβέρνησης μακράς πνοής.

Ωστόσο θα υπάρχει σαφής αναφορά και στις πρωτοβουλίες που θα πάρει άμεσα το κυβερνητικό επιτελείο, με αιχμή τα μέτρα για τη στήριξη των νοικοκυριών. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα πως αναστέλλεται η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση έως ότου βρεθούν ισοδύναμα.

Βασική γραμμή της κυβέρνησης είναι πως όσα έχουν συμφωνηθεί θα γίνουν πράξη, ώστε να μην υπάρξουν προσχώματα στη συζήτηση για την απομείωση του χρέους (που αποτελεί και τη μητέρα των μαχών). Ωστόσο δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές πιέσεις για πρόσθετα μέτρα, που δεν περιλαμβάνονται στα συμφωνηθέντα.
Θεσμικές παρεμβάσεις

Στη σημερινή του ομιλία ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί σε μια σειρά θεσμικών παρεμβάσεων, που θα υλοποιηθούν άμεσα. Πρόκειται για την αναμόρφωση του Δημοσίου αλλά και την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα.
Κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μείνει μόνο στο θέμα της εφαρμογής της συμφωνίας. Θα δώσει και ένα ξεκάθαρο στίγμα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για να επιστρέψει η χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Μεταξύ άλλων αναμένεται να αναφερθεί στον αναπτυξιακό νόμο και στην αναδιάρθρωση των ΕΣΠΑ. Στόχος είναι να «τρέξουν» άμεσα προγράμματα, με το βάρος να πέφτει στη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων.
Ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης είναι και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί αλλά και το χρονοδιάγραμμα συζητήθηκαν χθες στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής.

Μάλιστα αποφασίστηκε να συγκροτηθεί επιτροπή για την παρακολούθηση του εγχειρήματος αλλά και για την υποβολή προτάσεων προς την κυβέρνηση. Παράλληλα, στη χθεσινή συνεδρίαση εγκρίθηκαν και οι βασικές κατευθύνσεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2016, το οποίο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

Είναι σαφές πως η κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει μια σειρά προαπαιτούμενων μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο. Η μάχη θα δοθεί για την εξεύρεση ισοδυνάμων σε μια σειρά καυτών θεμάτων, που παραμένουν σε εκκρεμότητα (όπως είναι το Ασφαλιστικό, όπου θα υπάρξει γενικότερη αναμόρφωση του συστήματος).

Το μεγάλο στοίχημα
Το μεγάλο στοίχημα είναι να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται τα θέματα της Υγείας (π.χ. ανασφάλιστοι), της Παιδείας (μέσα από την έναρξη εθνικού διαλόγου) και της κοινωνικής αλληλεγγύης (για παράδειγμα, συνέχιση των δράσεων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης).
Ο πρωθυπουργός στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων θα μιλήσει μεταξύ άλλων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας. Παράλληλα θα κάνει αναφορά στο προσφυγικό και στις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Να σημειωθεί πως η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων ξεκινά σήμερα το απόγευμα και ολοκληρώνεται την Τετάρτη το βράδυ με την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

ΕΘΝΟΣ

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ