Ειδήσεις

Βρέχει ρούβλια (;) για τουρισμό και κατασκευές

Τεράστια ευκαιρία για τον ελληνικό τουρισμό αλλά και τις ελληνικές κατασκευαστικές και όχι μόνο χαρακτηρίζουν κύκλοι της αγοράς τις κυρώσεις που επιβάλλει η Μόσχα στην Τουρκία ως απάντηση στην κατάρριψη του αεροσκάφους της. Με περισσότερα από τρία εκατομμύρια Ρώσους τουρίστες να ματαιώνουν τα σχέδια τους για διακοπές στην Τουρκία το 2016 η προοπτική να επιλέξουν τελικά την Ελλάδα είναι υπαρκτή. Αντίστοιχα οι μεγάλες κατασκευαστικές της Τουρκίας κηρύσσονται έκπτωτες ακόμα και από συμβάσεις δισεκατομμυρίων δημιουργώντας ένα κενό που οι ελληνικές κατασκευαστικές θα μπορούσαν κάλλιστα να αναπληρώσουν. Το αυτό ισχύει και για τα αγροτικά προϊόντα.

Όμως το δια της αντανακλάσεως “δώρο” του Πούτιν, η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να το εισπράξει. Οι κυρώσεις της Ευρώπης στην Ρωσία δημιουργούν εμπόδια κάθε είδους. Όμως το σημαντικότερο πρόβλημα εστιάζεται στον τουρισμό. Οι ρώσοι θέλουν χαμηλότερες τιμές και καλύτερες υπηρεσίες. Όμως με την αύξηση του ΦΠΑ στον Τουρισμό τα περιθώρια των επιχειρηματιών είναι πρακτικά ανύπαρκτα σε επίπεδο τιμολογίων αν όχι και σε επίπεδο ποιότητας υπηρεσιών. Είναι χαρακτηριστικό πως σε ερώτηση του capital.gr σε ρωσική πηγή για το εάν θα μπορούσαν να έλθουν τόσα εκατομμύρια τουρίστες στην Ελλάδα αντί γα την Τουρκία η απάντηση είναι η εξής: “Κάντε εσείς τη δουλειά σας και θα έρθουν εδω”. Και στη δουλειά αυτή που πρέπει να γίνει συμπεριλαμβάνουν βέβαια και τις θεωρήσεις visa. Όχι την διευκόλυνση της αλλά την κατάργησή της. Κάτι που βέβαια φαντάζει δύσκολο ειδικά στην τρέχουσα συγκυρία.

Ποιο εύκολα ενδέχεται να αποδεδειχθούν τα πράγματα για τις ελληνικές κατασκευαστικές που έχουν αυξημένη εμπειρία έργων στο εξωτερικό, υψηλή τεχνογνωσία ενώ πολλές έχουν ήδη κάνει έργα στη Ρωσία. Όμως δεν θα είναι οι μόνες που θα χτυπήσουν τις κενές θέσεις που θα αφήσουν οι τούρκοι ανταγωνιστές τους.
Πολλά θα ξεκαθαρίσουν τις επόμενες ημέρες οπότε και θα δημοσιευτεί από την ρωσική κυβέρνηση η αναλυτική λίστα τουρκικών επιχειρήσεων που θα εξαιρεθούν των κυρώσεων .

O πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε το Σάββατο διάταγμα οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Τα μέτρα “στοχεύουν να εγγυηθούν την εθνική ασφάλεια και την ασφάλεια των Ρώσων πολιτών” σύμφωνα με το διάταγμα. Μεταξύ αυτών βρίσκονται η απαγόρευση πτήσεων τσάρτερ μεταξύ της Ρωσίας με την Τουρκία, η απαγόρευση στις ρωσικές εταιρείες να προσλαμβάνουν Τούρκους εργαζόμενους και επιπλέον η επαναφορά του καθεστώτος θεώρησης εισόδου (visa) μεταξύ των δύο χωρών. Από την 1η Ιανουαρίου του 2016, οι Ρώσοι εργοδότες “δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν προσωπικό (…) μεταξύ των πολιτών που προέρχονται από τηn Τουρκία”, σημειώνεται στο διάταγμα, που περιορίζει επιπλέον τη δυνατότητα των “οργανώσεων υπό τουρκική δικαιοδοσία” να δραστηριοποιούνται στη ρωσική επικράτεια. Επίσης θα επιβληθούν περιορισμοί στις δραστηριότητες των τουρκικών επιχειρήσεων στη Ρωσία.

Το κείμενο προβλέπει, χωρίς να αναφέρεται σε συγκεκριμένη ημερομηνία, την απαγόρευση ή τον περιορισμό εισαγωγών εμπορευμάτων βάση καταλόγου που δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί. Ο Πούτιν ζήτησε επίσης από τη ρωσική κυβέρνηση να λάβει μέτρα με στόχο την απαγόρευση των πτήσεων τσάρτερ μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, ενώ τα τουριστικά πρακτορεία της Ρωσίας θα πρέπει να “αποφεύγουν να προτείνουν στους Ρώσους υπηκόους πακέτα που θα περιλαμβάνουν μια επίσκεψη στην τουρκική επικράτεια”. Οι τουρκικές αεροπορικές εταιρείες θα υποβάλλονται σε επιπλέον ελέγχους όταν φθάνουν σε ρωσικό έδαφος “για λόγους ασφαλείας”.
Το διάταγμα επισημοποιεί την επαναφορά του καθεστώτος θεώρησης εισόδου (βίζα) για τους Τούρκους, το οποίο ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου