Με τοποθετήσεις του στην Ολομέλεια της Βουλής (24 και 25 Απριλίου), ως εισηγητής επί του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ «Διαρθρωτικά Μέτρα για την πρόσβαση στο λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού» ο Δωδεκανήσιος βουλευτής Ηλίας Καματερός τόνισε πως η σημερινή κυβέρνηση κατάφερε με διαπραγματεύσεις να ανατρέψει το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ, όπως είχαν δεσμευθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις και να προχωρήσει, λόγω της ανάγκης ενίσχυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και της καταδικαστικής για τη χώρα μας απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ στον λιγνίτη, στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Επιχείρησης στη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη.

«Η ΔΕΗ παραμένει πυλώνας της αγοράς ενέργειας,  εναρμονίζεται στο κοινοτικό δίκαιο και παραχωρούνται μόνο λιγνιτικές μονάδες, ενώ παραμένουν ανέπαφες οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα υδροηλεκτρικά και το αέριο. Αυτά με την προηγουμένη συμφωνία και πρόταση των κυβερνώντων τότε εκποιούνταν», υπογράμμισε ο Ηλίας Καματερός

Απαντώντας στον κ. Μανιάτη, που είπε πως υπάρχουν 2 διαφορετικοί κόσμοι, συμφώνησε μεν αλλά ο κ. Μανιάτης (όπως είπε), διάλεξε τον κόσμο του κ. Μητσοτάκη με του οποίου τα επιχειρήματα ταυτίστηκε.

Σχετικά με τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ ο βουλευτής Δωδεκανήσου επισήμανε ότι κατοχυρώνονται τα εργασιακά τους δικαιώματα (απαγορεύεται κάθε απόλυση για τα επόμενα έξι χρόνια, η μεταφορά προσωπικού θα γίνει με τις ίδιες ακριβώς εργασιακές σχέσεις κτλ.), ενώ όσον αφορά το τέλος που αποδίδεται στις τοπικές κοινωνίες, προβλέπεται πως θα αυξηθεί,  με αυτό που έχουν ως τώρα, το οποίο όμως θα βαίνει απομειούμενο όσο θα μειώνεται η παραγωγή και η χρήση του λιγνίτη, αλλά ιδρύεται ταμείο για το πέρασμα των περιφερειών αυτών στην μεταλιγνιτική εποχή και την ανάπτυξή τους.

Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ, ο Ηλίας Καματερός τόνισε εμφατικά: «Ξέρουμε πού μας οδήγησε ο ανταγωνισμός που εσείς επιβάλατε. Αντί να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον και να εξυπηρετήσει στο τέλος και τους πολίτες, δημιούργησε μονοπώλια τελικά. Ο δικός σας ανταγωνισμός είναι η κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, είναι οι offshore εταιρείες, είναι η Novartis, τα δανεικά και αγύριστα, είναι ο Οργανισμός Θεσσαλονίκης, που ήταν ιδιωτικός και ζούσε με χρήματα του κράτους. Ο δικός μας ανταγωνισμός, είναι οι κανόνες και η διαφάνεια που προσπαθούμε να βάλουμε, είναι η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι η αναδιανομή, στο τέλος, του πλούτου υπέρ των αδυνάτων…… η συζήτηση αυτές τις μέρες έδειξε ότι υπάρχουν δύο διαφορετικοί κόσμοι…… Πώς ιδιωτικοποίησαν την Αγροτική Τράπεζα και πώς την έφεραν ως εδώ; Τον ΟΤΕ, τα ΕΛΤΑ; Τι έκαναν εκεί; Αφού τα απαξίωσαν με τον τρόπο που ξέρουμε και ειπώθηκε από πολλούς, ξέρουμε και πώς τα εκποίησαν, την «καλή» ΑΤΕ, την «κακή» ΑΤΕ κλπ. Ποιες ήταν οι επενδύσεις; Ήταν ο ΟΑΣΘ ιδιωτική επένδυση, κρατικοδίαιτος; Ήταν το Χρηματιστήριο; Ήταν ο αναπτυξιακός νόμος, όπου μερικές δεκάδες επιχειρήσεις πήραν την συντριπτική πλειοψηφία του αναπτυξιακού νόμου; Ήταν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που έπαιρναν δανεικά και αγύριστα;»

Απευθυνόμενος δε στον κ. Χατζηδάκη είπε: Μπορεί εσείς, κ. Χατζηδάκη να κοιμάστε ήσυχος που πουλήσατε την Ολυμπιακή. Εμείς δεν κοιμόμαστε, όχι γι’ αυτό που υπονοείτε, αλλά επειδή προσπαθούμε να βγάλουμε την χώρα από την χρεοκοπία που εσείς φέρατε.

Γραφείο Τύπου

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ