Για τα αιτήματα των πυροσβεστών, με αφορμή και τις πρόσφταες κινητοποιήσεις του κλάδου σε πανελλαδικό επίπεδο, μίλησε στην «δ» ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Χατζηκυριάκος.
«Τα αιτήματα με τα οποία προχωρήσαμε στις κινητοποιήσεις μας, αφορούν τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εδώ και χρόνια, τα οποία παραμένουν άλυτα. Είναι τα ίδια, για τα οποία η σημερινή κυβέρνηση είχε δεσμευτεί και υποσχεθεί ότι θα μελετήσει και θα δει με προσοχή επειδή ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και πρέπει να υλοποιηθούν. Μιλάμε κατ’ αρχήν για το θέμα του επικίνδυνου και ανθυγιεινού επαγγέλματος, για το συνταξιοδοτικό μας, το θέμα των ταμείων μας –τα οποία, ενώ μας είχαν υποσχεθεί ότι θα παραμείνουν αυτόνομα, τελικά ενταχθήκαμε στο ΕΦΚΑ (τον… ‘κουβά’, όπως λέγεται), για το θέμα των ελλείψεων σε προσωπικό και φυσικά, για το ασφαλιστικό – μισθολογικό και τις μεταθέσεις. Θέματα που δεν είναι τωρινά αλλά δυστυχώς, παραμένουν άλυτα», όπως τόνισε.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα των πυροσβεστών σε τοπικό επίπεδο, καθώς η Δωδεκάνησος είναι νησιωτική περιοχή και θεωρείται παραμεθόριος, ο κ. Χατζηκυριάκος υπογράμμισε τα εξής:
«Σε τοπικό επίπεδο, ξεκινώντας από την στελέχωση του προσωπικού, πάγιο αίτημα της δικής μας Ένωσης, ήταν η άμεση μονιμοποίηση των πενταετών πυροσβεστών ως μοναδική λύση για το πρόβλημα. Δυστυχώς, αντιμετωπίσαμε την κοροϊδία της κυβέρνησης προς τους συναδέλφους μας τα τελευταία πέντε χρόνια. Αυτό που πάει να περάσει σαν μια νέα τροπολογία, είναι η ανανέωσή τους για ακόμη τρία χρόνια –με τα καθήκοντα του μόνιμου και τις υποχρεώσεις που έχει ένας μόνιμος. Και πάλι όμως, αυτοί οι συνάδελφοι είναι στον ‘αέρα’ περιμένοντας και ευελπιστώντας πως αυτή την φορά θα τηρηθούν οι υποσχέσεις. Εμείς ζητάμε την άμεση μονιμοποίηση των πενταετών, ως την μοναδική λύση στο χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στην περιοχή μας».
Τα κενά παραμένουν αρκετά στη Ρόδο και στα νησιά και σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Δωδεκανήσου: «Στο κομμάτι της πυρασφάλειας, ποτέ δεν υπάρχει το λίγο ή πολύ διότι είναι πολλές οι ανάγκες. Αυτό όμως που τονίζουμε εμείς είναι πως οριοθετώντας το ‘πολύ ή λίγο’ έχει να κάνει με τις οργανικές θέσεις που υπάρχουν αυτά τα χρόνια σε εκάστοτε πυροσβεστική υπηρεσία. Βάσει αυτών των κενών, βλέπουμε αν έχουμε υπεράριθμους ή ελλείψεις. Αυτό που εμείς σημειώνουμε είναι πως τα οργανικά κενά αυτά, ορίστηκαν πριν από 15-20 χρόνια. Φυσικά και οι απαιτήσεις δεν είναι πια οι ίδιες. Η Κάρπαθος π.χ. που ανήκει στην περιφέρεια ευθύνης μας, δεν είχε κάποτε ξενοδοχεία. Άλλο παράδειγμα, η Ρόδος, που δεν είχε τόσες πολλές ξενοδοχειακές μονάδες, πολυκαταστήματα κ.λπ. στο παρελθόν. Καταλαβαίνετε πως ό,τι και να πούμε στο θέμα των ελλείψεων, αν μιλήσουμε στην βάση των οργανικών θέσεων και με τις παραγματικές ανάγκες, οι ελλείψεις είναι πάρα πολύ μεγάλες».
Μείζον πρόβλημα επίσης, αποτελεί και η έλλειψη εξοπλισμού –κάτι που κάνει δυσκολότερη την εργασία και την αποδοτικότητα των πυροσβεστών.
«Να μιλήσουμε για τον ατομικό εξοπλισμό, ο οποίος έχει να χορηγηθεί από το 2008. Οι πυροσβέστες, όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα καλύπτουν αυτό το κόστος από την δική τους… τσέπη, ενώ οι υπόλοιποι προσπαθούν να συντηρήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τον εξοπλισμό που έχουν. Μιλάμε για τις στολές τους, για τα κράνη τους (τα οποία έχουν ημερομηνία λήξης, η οποία έχει παρέλθει), για τις χημικές στολές (των οποίων επίσης έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης τους) και άλλα στο κομμάτι του ατομικού εξοπλισμού. Βεβαίως, υπάρχουν πολλές ελλείψεις και σε οχήματα. Μπορεί σαν στόλος να φαίνεται αρκετός ο αριθμός των οχημάτων, αλλά αν αναλογιστούμε ότι αυτά τα οχήματα είναι από 30-45 ετών, με τα προβλήματα που παρουσιάζουν και το αυξημένο κόστος συντήρησής τους, επιβαρύνεται η κατάστασή τους και η αποδοτικότητά τους. Το ίδιο συμβαίνει στην Κω, στην Κάρπαθο και σε άλλα νησιά» κατέληξε ο κ. Χατζηκυριάκος.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ