Ειδήσεις

Στο τοπ 5 των ευρωπαϊκών προορισμών για τους Αμερικανούς η Ελλάδα

Αυξάνονται οι προσδοκίες για αύξηση εσόδων από τον ελληνικό τουρισμό, καθώς οι τουρίστες από τις ΗΠΑ συγκαταλέγονται στους «ακριβούς» επισκέπτες

Στο τοπ 5 των ευρωπαϊκών αγορών με την υψηλότερη άνοδο όσον αφορά τις αφίξεις Αμερικανών τουριστών περιλαμβάνεται για φέτος η Ελλάδα, γεγονός το οποίο δημιουργεί προσδοκίες αναφορικά με το μεγάλο ζητούμενο, της αύξησης εσόδων για τον ελληνικό τουρισμό. Κι αυτό γιατί οι τουρίστες από τις ΗΠΑ συγκαταλέγονται στους «ακριβούς» επισκέπτες με υψηλότερες δαπάνες και μεγαλύτερη διάρκεια διαμονής.

Με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (European Travel Commission) για τις τάσεις στον ευρωπαϊκό τουρισμό, όπως αυτές διαμορφώνονται στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2019, η χώρα με την υψηλότερη άνοδο Αμερικανών τουριστών φέτος είναι η Τουρκία με ένα +32% στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Κύπρος με +24%, ενώ η Ελλάδα έρχεται τρίτη με αύξηση κατά 21% και ακολουθεί η Πορτογαλία με άνοδο κατά 21%.

Από την τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Οκτώβριος 2019) για τον εισερχόμενο τουρισμό, προκύπτει ότι ο εισερχόμενος τουρισμός από τις ΗΠΑ κατέγραψε αύξηση την περίοδο 2016-2018 κατά 40,9%, από 779 χιλ. επισκέπτες το 2016 σε 1,1 εκατ. το 2018, ενώ το μερίδιο αγοράς της αμερικάνικης αγοράς στον εισερχόμενο τουρισμό για το 2018 ήταν 3,6% έναντι 3,1% το 2016. Οι αφίξεις από τις ΗΠΑ εμφανίζουν εποχικότητα -αν και όχι τόσο έντονη- με το 71,1% των αφίξεων για το 2018 να καταγράφεται, όπως είναι εύλογο, το δεύτερο και τρίτο τριμηνο κάθε έτους. Στα αξιοσημείωτα της αμερικανικής αγοράς, το Insete καταγράφει το γεγονός ότι οι αφίξεις στο τελευταίο τρίμηνο αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ¼ των αφίξεων του έτους, όπερ μεταφράζεται σε ένα θετικό στοιχείο συνολικά για τον ελληνικό τουρισμό στη μάχη κατά της εποχικότητας.

Η Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη (ΜΚΔ) για την αμερικάνικη αγορά το 2018 ανέρχεται στα 948 ευρώ, υψηλότερη κατά 82,4% από την ΜΚΔ που καταγράφεται στο σύνολο της χώρας (520 ευρώ). Την περίοδο 2016-2018 η ΜΚΔ των τουριστών από τις ΗΠΑ κατέγραψε αύξηση κατά +1,4% (από 935 ευρώ το 2016 σε 948 το 2018). Η Μέση Ημερήσια Δαπάνη των τουριστών από τις ΗΠΑ το 2018 είναι υψηλότερη κατά 29,3% από αυτή που καταγράφεται στο σύνολο της χώρας (89 ευρώ έναντι 69 ευρώ). Αναφορικά με την Μέση Διάρκεια Παραμονής, οι τουρίστες από τις ΗΠΑ διέμειναν το 2018 κατά μέσο όρο στην Ελλάδα 10,6 ημέρες (41,1% υψηλότερα από τον μέσο όρο της χώρας, 7,5 ημέρες).

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, η Ελλάδα αποτελεί τον 22ο πιο δημοφιλή προορισμό για εξερχόμενα ταξίδια από τις ΗΠΑ και τον 3ο για ταξίδια στην Μεσόγειο. Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί για τους Αμερικανούς στην Ελλάδα σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος είναι η Αττική, το Νότιο Αιγαίο και η Πελοπόννησος.

Οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ το 2018 ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ (1.040 εκατ. ευρώ) με ένα +42,9% και μερίδιο αγοράς 6,6% όταν το 2016 το σύνολο των εισπράξεων ήταν 728 εκατ. και το μερίδιο αγοράς στο 5,7%. Η ενίσχυση των εσόδων και όχι απαραίτητα των αφίξεων, με την προσέλκυση τουριστών που δαπανούν περισσότερα είναι κι ένας από τους στόχους που θέτουν εφεξής οι εγχώριοι τουριστικοί φορείς, ύστερα μάλιστα και από τη φετινή χρονιά, η οποία παρά το «σοκ» της Thomas Cook μέσα στο Σεπτέμβριο, φαίνεται ότι θα κλείσει με αύξηση των συνολικών εσόδων έναντι του 2018.

ΠΗΓΉ newmoney.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου