Ειδήσεις

Απάντηση Σταϊκούρα σε Μάρδα για το έλλειμμα

Αρνείται ότι η κυβέρνηση παρέλαβε έλλειμμα ύψους 4,6 δισ. ευρώ – Διαβάστε τα στοιχεία που παραθέτει

Απάντηση στις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, δίνει ο προκάτοχος του, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφορικά με το ύψος του ελλείμματος.

Σύμφωνα με τον κ. Μάρδα, η κυβέρνηση παρέλαβε έλλειμμα ύψους 4,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, κάτι το οποίο αρνείται ο κ. Σταϊκούρας.

Σε δήλωση του ο πρώην αναπληρωτής υπουργός αναφέρει:

«Με αφορμή την αναφορά του αν. υπουργού Οικονομικών, κ. Μάρδα, στο πλαίσιο τηλεοπτικής εκπομπής, για το ύψος του ελλείμματος που παρέλαβε, και με στόχο την αποφυγή εσφαλμένων εντυπώσεων από την αποσπασματική χρήση αριθμητικών στοιχείων, σημειώνω, τα εξής:

– Το ετήσιο πρωτογενές έλλειμμα ήταν 6 δισ. ευρώ ή 2,9% του ΑΕΠ, κατά το 2011.

Εκτιμάται ότι το 2014 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 2,9 δισ. ευρώ ή 1,6% του ΑΕΠ.

Συνεπώς, επί της προηγούμενης διακυβέρνησης της χώρας, το ετήσιο πρωτογενές ισοζύγιο βελτιώθηκε κατά 9 δισ. ευρώ ή περίπου 4,5% του ΑΕΠ.

Υπογραμμίζω ότι η χώρα πέτυχε, για 2η συνεχόμενη χρονιά, σημαντικό και εθνικά αναγκαίο πρωτογενές πλεόνασμα.

– Το ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν 21 δισ. ευρώ ή 10,1% του ΑΕΠ, κατά το 2011.

Εκτιμάται ότι το 2014 θα διαμορφωθεί στα 4,5 δισ. ευρώ ή 2,5% του ΑΕΠ.

Συνεπώς, επί της προηγούμενης διακυβέρνησης της χώρας, το ετήσιο έλλειμμα το 2014 σε σχέση με το 2011 μειώθηκε κατά 16,5 δισ. ευρώ ή περίπου 7,5% του ΑΕΠ.

Και διαμορφώθηκε σε επίπεδα κάτω του 3% του ΑΕΠ (όριο που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης).

Επιπροσθέτως, να σημειωθεί ότι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν 8,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012 και διαμορφώθηκαν στα 3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014.

Συνεπώς, μειώθηκαν κατά περίπου 70% τα τελευταία 2 χρόνια.

Θέλω να ελπίζω ότι η σημερινή Κυβέρνηση θα κάνει, και το 2015, ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της περαιτέρω μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ίδωμεν».

protothema.gr

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου