Απογοητευμένος από την εκπροσώπηση της περιοχής μας στην τουριστική έκθεση της Μόσχας ΜΙΤΤ εμφανίσθηκε με δηλώσεις του χτες στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων Ρόδου κ. Γιάννης Κλούβας.
Όπως επισήμανε, η συμμετοχή των επιχειρηματιών και των ξενοδόχων δεν ήταν μεγάλη, σε αντίθεση με την τουριστική έκθεση του Βερολίνου όπου συμμετείχαν 150 επιχειρηματίες μαζί με τον Δήμο Ρόδου.
«Συμμετείχαμε στην έκθεση με δικά μας έξοδα. Δεν είμαι και πάρα πολύ αισιόδοξος για τα αποτελέσματα. Η παρουσία μας ήταν πολύ καλή. Αλλά δεν υπήρξε επαρκής συμμετοχή της Ρόδου. Δεν συμμετείχαν τα νησιά όπως η Κως, η Σαντορίνη, η Πάτμος, ούτε καν η Μύκονος. Το περίπτερο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ήταν φυσικά πολύ μεγάλο, όμως οι αρμόδιοι –όπως οι τουριστικοί πράκτορες- απείχαν».
Όπως είπε ο κ. Κλούβας, η παρουσία ήταν πολύ καλή από την πλευρά της Περιφέρειας, προεξάρχοντος του ιδίου του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου και του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη αλλά η συμμετοχή δεν ήταν η αρμόζουσα. Εξέφρασε μάλιστα την απογοήτευσή του για την εικόνα που βγήκε με ελλιπή έντυπα και χωρίς επαρκές υλικό.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων Ρόδου είπε ακόμη πως δεν είδε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο που επισκέφτηκε την έκθεση, εκφράζοντας έντονο προβληματισμό για τις αφίξεις Ρώσων τουριστών την φετινή καλοκαιρινή σεζόν.
«Θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να κρατάμε μεγάλο… καλάθι για τους Ρώσους τουρίστες φέτος. Από ό,τι είδα αυτή η χώρα διέρχεται οικονομική κρίση. Μακάρι να μείνουμε στα ίδια επίπεδα με πέρσι», είπε ο κ. Κλούβας.
Ωστόσο, ο κ. Κλούβας αναφερόμενος στην παρουσία της Ρόδου και στην έκθεση του Ισραήλ, εμφανίσθηκε εξίσου απογοητευμένος αφού δεν υπήρχε δυναμική παρουσία ούτε και συμμετοχή.
«Νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια συνάντηση μετά την έκθεση της Μόσχας με όλους, όσους συμμετείχαν και να συζητήσουμε τα αποτελέσματα της επίσκεψής μας. Τα πράγματα δεν είναι ενθαρρυντικά και αυτά που γράφονται στον Τύπο είναι ανεδαφικά».
Ο κ. Κλούβας, αναφέρθηκε και στον ΠΡΟΤΟΥΡ, τονίζοντας: «Δεν ξέρω τι τρέχει ανάμεσα στον ΠΡΟΤΟΥΡ και στην Περιφέρεια. Νομίζω ότι είναι η ώρα να τελειώσει αυτή η κατάσταση. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του, ή θα αναλάβουν μαζί την διοργάνωση των εκθέσεων….»
Όπως είπε ακόμη, η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη και προβλέπονται νέα «λουκέτα» στα εστιατόρια. «Βαδίζουμε σε μια σεζόν με αβεβαιότητα σε όλα. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ούτε το σκηνικό με τον ΦΠΑ. Η οικονομική κρίση μας έχει χτυπήσει και κανένας δεν ξέρει τι θα γίνει φέτος. Μέχρι το τέλος της σεζόν, εκτιμούμε ότι θα μείνουν τα μισά εστιατόρια στην Ρόδο και μόνον εκείνα που έχουν οικογενειακό χαρακτήρα. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι είναι ότι απαιτείται η δυναμική και ενεργή συμμετοχή των επιχειρηματιών στο νησί για να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην φιλοξενία…», τόνισε ο κ. Γ. Κλούβας.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ