Συνεντεύξεις

Γ. Τσακίρης: «Θνησιγενής επιλογή η μη αύξηση των τιμών για τα συμβόλαια του 2016»

«Τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία μας προϊδεάζουν, για μια ακόμη καλή σεζόν, με άνοδο του αριθμού των αφίξεων. Πιστεύω ότι ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα έχουν οι ποιοτικές αναλύσεις που θα κάνουμε αργότερα στο τέλος της περιόδου και οι οποίες θα δείξουν, πόσο και σε τι ποσοστό ωφεληθήκαμε ως χώρα και οικονομία από την αύξηση των αφίξεων».
Στην εξέλιξη της φετινής τουριστικής σεζόν αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Τσακίρης:
«Τα capital controls αναμφισβήτητα δοκίμασαν τις αντοχές των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και έπληξαν τελικώς αυτές που ήταν προσανατολισμένες στην υποδοχή του εγχώριου τουρισμού. Πέραν αυτού τις συνέπειες που καταγράφηκαν στην οικονομική λειτουργία θα τις χαρακτήριζα… διαχειρίσιμες».
Ο πρόεδρος του ΞΕΕ αναφέρεται στην αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή και στην υπογραφή των συμβολαίων για τη σεζόν του 2016 και δηλώνει ότι:
«Η μη αύξηση των τιμών στα συμβόλαια του 2016 ή ακόμη και μια αύξηση των τιμών χαμηλότερη των αυξήσεων του ΦΠΑ, θα έλεγα ότι είναι μια θνησιγενής επιλογή για τους συναδέλφους ξενοδόχους. Θνησιγενής όσον αφορά τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων».
Με αφορμή τη διαδικασία κατάταξης των ελληνικών καταλυμάτων σε αστέρια που έχει ξεκινήσει και εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς, ο κ. Γιώργος Τσακίρης ανακοινώνει πως θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο στις 26 Οκτωβρίου η πρώτη ενημερωτική συνάντηση του ΞΕΕ.
Η συνέντευξη του κ. Γιώργου Τσακίρη, αναλυτικά:
• Η φετινή σεζόν βαίνει προς το τέλος της. Πως εξελίχθηκε όμως στη στιγμή που κυριαρχούσε η πολιτική αστάθεια στη χώρα; Ποιες αγορές πήγαν καλά και έδωσαν αρκετές αφίξεις;
Τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία μας προϊδεάζουν, για μια ακόμη καλή σεζόν, με άνοδο του αριθμού των αφίξεων. Πιστεύω ότι ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα έχουν οι ποιοτικές αναλύσεις που θα κάνουμε αργότερα στο τέλος της περιόδου και οι οποίες θα δείξουν, πόσο και σε τι ποσοστό ωφεληθήκαμε ως χώρα και οικονομία από την αύξηση των αφίξεων. Πέρυσι το 2014, για παράδειγμα, καίτοι οι αφίξεις έφθασαν τα 22 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 23% σε σχέση με το 2013, τα έσοδα αυξήθηκαν μόνο κατά 11% γεγονός που αποδεικνύει ότι μειώθηκε η κατά κεφαλή δαπάνη των επισκεπτών μας. Όσον αφορά τις αγορές που τροφοδότησαν και φέτος κατά κύριο λόγο τον τουρισμό μας ήταν οι γνωστές, γερμανική, βρετανική, γαλλική, αμερικανική, ρωσική, ιταλική, τουρκική, πολωνική κλπ
 • Αντιμετωπίστηκαν τελικά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και εξαιτίας των κεφαλαιακών ελέγχων; Η σεζόν θα κλείσει πάλι με μείωση εσόδων για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις;
Τα capital controls αναμφισβήτητα δοκίμασαν τις αντοχές των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και έπληξαν τελικώς αυτές που ήταν προσανατολισμένες στην υποδοχή του εγχώριου τουρισμού. Πέραν αυτού τις συνέπειες που καταγράφηκαν στην οικονομική λειτουργία θα τις χαρακτήριζα… διαχειρίσιμες. Εξάλλου η πρόβλεψη για την δυνατότητα των ξένων επισκεπτών να χρησιμοποιούν απρόσκοπτα τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες τους, ελαχιστοποίησε τις όποιες παρενέργειες σε επίπεδο καθημερινότητας των τουριστών και των συναλλαγών τους.
Νομίζω ότι προβλέψεις περί γενικευμένης μείωσης των εσόδων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων μάλλον είναι υπερβολικές. Προβλέψεις περί μη αύξησης των εσόδων τους, ανάλογης της αύξησης του αριθμού των αφίξεων, είναι πολύ πιο ρεαλιστικές.
• Δόθηκαν λύσεις στα προβλήματα με τη ρωσική αγορά και τι θα γίνει με τις αφίξεις της επόμενης τουριστικής σεζόν;
Η ρωσική αγορά και η οικονομία της πάσχουν από εγγενή προβλήματα και η αντιμετώπισή τους είναι θέμα καθαρά εσωτερικό, οικονομικό και δημοσιονομικό. Πιστεύω, ότι άνοδο αφίξεων από την ρωσική αγορά θα κάνουμε πάνω από 2-3 χρόνια να ξαναδούμε.
• Ποια είναι τα ζητήματα που θα θέσετε στην αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά;
Η κ. Κουντουρά είναι στο υπουργείο λίγες ημέρες , επανερχόμενη σε αυτό μετά από ένα διάστημα απουσίας της μικρότερο του μήνα. Έχουμε συναντηθεί και συζητήσει πολλές φορές στο παρελθόν, με συνέπεια να γνωρίζει τα προβλήματα και τις πτυχές της τουριστικής πολιτικής, την έχουμε κατατοπίσει επαρκέστατα και πιστεύω ότι θα συνεχίσει την πολιτική της από εκεί που την άφησε. Εμείς ως Ξενοδοχειακό επιμελητήριο της Ελλάδος έχουμε καταθέσει στο υπουργείο Τουρισμού υπόμνημα με μέτρα, χωρίς δημοσιονομικό κόστος, τα οποία θα μπορούσαν εφαρμοζόμενα να ενισχύσουν σε κάποιο βαθμό την τουριστική μας ανταγωνιστικότητα.
• Πιστεύετε ότι τώρα περισσότερο από ποτέ θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προβολή της χώρας στο εξωτερικό ώστε να αναστραφεί η αρνητική εικόνα που δημιουργήθηκε εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων;
Αναμφισβήτητα τα κονδύλια για προβολή της χώρας είναι χαμηλά αλλά δεδομένης της αρνητικής δημοσιονομικής συγκυρίας φαίνεται ότι θα πρέπει το Υπουργείο τουρισμού να «βολευτεί» μόνο με αυτά. Η στόχευση στο διαδίκτυο αυξάνει την αποτελεσματικότητα αυτών των κονδυλίων και πιθανές συνέργειες με άλλους οργανισμούς και επιχειρήσεις ακόμη θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα αυτών των κονδυλίων.
• Έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την υπογραφή των συμβολαίων για την σεζόν του 2016; Ασκούνται πιέσεις στους Έλληνες ξενοδόχους για μη αύξηση των τιμών και πως αντιμετωπίζονται;
Η μη αύξηση των τιμών στα συμβόλαια του 2016 ή ακόμη και αύξηση των τιμών χαμηλότερη των αυξήσεων του ΦΠΑ, θα έλεγα ότι είναι μια θνησιγενής επιλογή για τους συναδέλφους ξενοδόχους. Θνησιγενής όσον αφορά την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Όσον αφορά τις πιέσεις, πάντοτε ασκούνταν και θα ασκούνται, καθόσον και οι tour operators είναι επαγγελματίες που επιδιώκουν το κέρδος με το λιγότερο δυνατόν ρίσκο. Επομένως, είναι θέμα των ξενοδόχων πως θα τις αντιμετωπίσουν και το σθένος που θα επιδείξουν στην διαπραγμάτευση, σε συνδυασμό πάντα με το προϊόν που παρέχουν.
• Πως θα αντιμετωπιστεί τώρα το ζήτημα που ανέκυψε εξαιτίας της απόφασης για την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση;
Στα συμβόλαια που είναι σε εξέλιξη, δεν υπάρχει η δυνατότητα μετακύλησης της αύξησης στην κατανάλωση , άρα ο ξενοδόχος θα πρέπει να απορροφήσει το κόστος της όποιας αύξησης προκύψει. Στις νέες συμφωνίες θα πρέπει να ενσωματωθεί στις τιμές πώλησης.
• Πως εξελίσσεται η διαδικασία κατάταξης των ελληνικών καταλυμάτων που έχει αναλάβει το ΞΕΕ;
Καίτοι είναι μια νέα διαδικασία που βασίστηκε σε ένα νέο σύστημα κριτηρίων, καίτοι ξεκίνησε αρχές Ιουλίου, δηλαδή συνέπεσε με τα τραπεζικά προβλήματα, θα έλεγα ότι προχωράει ικανοποιητικά . Το ΞΕΕ από τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει ενημερωτικές συναντήσεις με τους ξενοδόχους και μάλιστα προγραμματίζουμε η πρώτη περιφερειακή ενημερωτική συνάντησή μας να γίνει στην Ρόδο στις 26 Οκτωβρίου .

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου