ΔΗΜΟ-ΚΡΙΣΕΙΣ

Εκλογές στην ώρα τους και μια τρίτη θητεία που υπόσχεται όσα δεν έγιναν στη δεύτερη

Δημόκριτος γράφει ο 1 λεπτό ανάγνωση
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΔΕΘ  ΜΕΤΡΑ
✦ Σύνοψη ⌄
  • Ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης απο­κλείει το ενδε­χό­μενο πρόωρων εκλογών, τονί­ζο­ντας ότι δεν είναι στη λογική τους, αλλά η συνέ­ντευξή του έχει προ­ε­κλο­γικό χαρα­κτήρα.
  • Η αναφορά του σε τρίτη θητεία υπο­δη­λώ­νει ότι οι αλλαγές που θα φέρει θα είναι πιο γρή­γο­ρες, αν και εγείρει ερω­τή­ματα για την εκτέ­λεση των υπο­σχέ­σεων της δεύ­τε­ρης θητείας.
  • Η κυβέρ­νηση έχει 7 χρόνια στην εξουσία και αυτο­δυ­να­μία από το 2023, αλλά η ανάγκη για περισ­σό­τε­ρες εντολές για αλλαγές εγείρει αμφι­βο­λίες για την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τητα της προη­γού­με­νης θητείας.
  • Η προ­ε­κλο­γική περί­ο­δος έχει ξεκι­νή­σει, με τις εκλογές να προ­γραμ­μα­τί­ζο­νται για την άνοιξη του 2027, ενώ η κατά­σταση της ακρί­βειας και οι πολι­τι­κές στή­ρι­ξης παρα­μέ­νουν αμφι­λε­γό­μενα θέματα.

Ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης κλείνει τα σενάρια για πρόωρες κάλπες και δηλώνει ότι «δεν είμαι στη λογική των πρόωρων εκλογών», αλλά η ίδια συνέ­ντευξη Τύπου ήταν από την αρχή έως το τέλος προ­ε­κλο­γική. Η πιο ενδια­φέ­ρουσα φράση της είναι αυτή για την τρίτη θητεία, που «δεν θα είναι μία από τα ίδια» και θα φέρει ταχύ­τε­ρες αλλαγές. Μόνο που όποιος υπό­σχε­ται ότι την τρίτη φορά θα τρέξει, παρα­δέ­χε­ται έμμεσα ότι τη δεύτερη πήγε με το χει­ρό­φρενο. Η κυβέρ­νηση έχει 7 χρόνια στην εξουσία, αυτο­δυ­να­μία από το 2023 και μια αντι­πο­λί­τευση που ο ίδιος ο πρω­θυ­πουρ­γός θεωρεί αδύναμη. Αν με αυτά τα δεδο­μένα οι αλλαγές χρειά­ζο­νται ακόμη μια εντολή για να επι­τα­χυν­θούν, το ερώτημα δεν είναι τι έλειπε από την εντολή αλλά τι έλειπε από την εκτέ­λεση.

Στην ακρί­βεια η επι­χει­ρη­μα­το­λο­γία έχει ένα κενό που στα νησιά φαί­νε­ται καθαρά. Ο πρω­θυ­πουρ­γός απορ­ρί­πτει τη μείωση του ΦΠΑ επειδή, όπως λέει η Τράπεζα της Ελλάδος, μόνο το 20% περνά στο ράφι και επειδή θα ωφε­λούσε και τους του­ρί­στες. Στη Ρόδο όμως ο μόνιμος κάτοι­κος πλη­ρώ­νει τιμές του­ρί­στα 12 μήνες τον χρόνο, χωρίς τον μειω­μένο ΦΠΑ που είχαν κάποτε τα Δωδε­κά­νησα και χωρίς το επίδομα που παίρνει ο του­ρί­στας πίσω στη χώρα του. Η «στο­χευ­μένη στήριξη» ακού­γε­ται σωστή στη θεωρία, αλλά ο στόχος καθο­ρί­ζε­ται από την Αθήνα με κρι­τή­ρια που σπάνια περι­λαμ­βά­νουν το κόστος της νησιω­τι­κό­τη­τας.

Οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027, όμως η προ­ε­κλο­γική περί­ο­δος ξεκί­νησε επίσημα το Σάββατο στη Θεσ­σα­λο­νίκη.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.