Συνεντεύξεις

Τάσος Σπανός: «Στις 8 Οκτωβρίου η επιλογή είναι και πάλι Αντώνης Καμπουράκης!»

Ο Αναστάσιος (Τάσος) Σπανός Παπαγιάννης του Νικολάου γεννήθηκε και κατοικεί στα Αφάντου. Είναι Πτυχιούχος του European College for Tourism Studies στο Hospitality Management και κάτοχος πτυχίου του προγράμματος Bachelor of Science in Hospitality Management.
Είναι αυτοδημιούργητος τουριστικός επιχειρηματίας και ξενοδόχος. Διατηρεί επιχείρηση ενοικιάσεως αυτοκινήτων συμμετέχοντας παράλληλα και σε άλλες επιχειρήσεις.
Είναι μέλος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου από το 1985.
Διετέλεσε επί τέσσερις (4) τετραετίες αιρετό μέλος του Δ.Σ του Ε.Β.Ε.Δ στο τουριστικό τμήμα.
Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος Ρόδου εκλεγμένος με την παράταξη του Χατζή Χατζηευθυμίου.
Διετέλεσε πρόεδρος στο Ίδρυμα Κολυμπίων (Κ.Α.Φ.Κ.Α) κατά την περίοδο 2004-2006.
Το 2006 ήταν υποψήφιος δήμαρχος στον πρώην Δήμο Αφάντου.
Διετέλεσε για δύο (2) θητείες μέλος του Δ.Σ του Αθλητικού Σωματείου Α.Ε.Ρ.Α Αφάντου.
Από τα εφηβικά του χρόνια ανέπτυξε πλούσια πολιτική δράση, στις τάξεις της Ν.Δ. ενώ διετέλεσε πρόεδρος της τοπικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας για πάνω από δέκα χρόνια και εκλεγμένο μέλος της Ν.Ο.Δ.Ε. Δωδεκανήσου επί σειράν ετών ασκώντας τα καθήκοντα του επικεφαλής Παραγωγικού – Τουριστικού τομέα.
Διηύθυνε με εξαιρετική επιτυχία το γραφείο τύπου της Ν.Ο.Δ.Ε ασκώντας παράλληλα τα καθήκοντα του εκπροσώπου Τύπου.
Εκλέχθηκε με τον Αντώνη Καμπουράκη και είναι αντιδήμαρχος Οικονομικών.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη ‘δ’ μιλάει για την υποψηφιότητά του αλλά και για το πλούσιο έργο της δημοτικής αρχής, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι «Στις 8 Οκτωβρίου η επιλογή είναι και πάλι Αντώνης Καμπουράκης»!
• Κύριε Σπανέ, διατελέσατε σε πολύ νευραλγικές θέσεις, όπως στην προεδρία της ΔΕΡΜ ΑΕ, στην αντιδημαρχία Πεταλούδων αλλά και στην αντιδημαρχία Οικονομικών κ.λπ., ενώ έχετε μια πολύ μακρά πείρα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μιλήστε μας για την πορεία σας στο Δήμο Ρόδου με την δημοτική αρχή του Αντώνη Καμπουράκη.
Πορευτήκαμε πάντα, με το βλέμμα στραμμένο στις πραγματικές ανάγκες των συμπολιτών μας, προσπαθήσαμε μαζί με τους εργαζόμενους και τα συνεργεία συντήρησης, καθημερινότητας και καθαριότητας οι οποίοι εργάζονται σκληρά και στοχευμένα στην βάση ενός καλοσχεδιασμένου προγράμματος, ομορφαίνοντας καθημερινά στην Δημοτική Ενότητα Αφάντου – Πεταλούδων όπου διετέλεσα αντιδήμαρχος και βελτιώνοντας τις υποδομές. Οι πολίτες, βλέπουν και κρίνουν. Μπορώ να πω με περηφάνια ότι γυρίσαμε σελίδα, βελτιώσαμε κακώς κείμενα, προωθήσαμε λύσεις.
Ας μην ξεχνάμε όμως και τι έχει γίνει στα οικονομικά. Η δημοτική αρχή του Αντώνη Καμπουράκη, συναισθανόμενη τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και του αυξημένου κόστους διαβίωσης, έδειξε γι’ ακόμη μία φορά το κοινωνικό της πρόσωπο, προβαίνοντας στην περαιτέρω μείωση των ανταποδοτικών τελών το έτος 2023 με στόχο την στήριξη των πολιτών και δη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Παρά την αύξηση του ενεργειακού κόστους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που έχει συμπαρασύρει τα κόστη αγαθών και υπηρεσιών, στο δήμο Ρόδου κανένα επιπλέον κόστος δεν μετακυλίεται στους πολίτες. Η υπηρεσία μας, έπειτα από αίτημα του δημάρχου μας κ. Α Καμπουράκη, εξέτασε εξονυχιστικά τα υπάρχοντα οικονομικά περιθώρια και εισηγήθηκε την αύξηση των εισοδηματικών ορίων για την απαλλαγή από τα ανταποδοτικά τέλη ή την μείωσή τους κατά 50% για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες και για τα νοικοκυριά με μέλη ΑΜεΑ.
Επιπλέον, όσον αφορά στο ζήτημα των παραλιών που έλαβε πράγματι μεγάλες διαστάσεις, ο Δήμος Ρόδου στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Μην ξεχνάτε ότι ο δήμαρχος Αντώνης Καμπουράκης, έβαλε πλάτη και διαπραγματεύτηκε με την ΕΤΑΔ σε βάρος των συμφερόντων του Δήμου για να προστατέψει τους επαγγελματίες. Η αλήθεια είναι πως κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας. Από εκεί και πέρα, είναι μια διαδικασία την οποία ρυθμίζει το κεντρικό κράτος και όχι εμείς. Ωστόσο, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος. Να σημειώσω ότι και το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, τάχθηκε κατά της (δια νόμου) μεταφοράς της διαχείρισης των παραλιών στην ΕΤΑΔ σε συνεδρίασή του με σχετική απόφαση. Να σας θυμίσω ακόμη, ότι ο Δήμος Ρόδου με την ΕΤΑΔ και τους ομπρελάδες, προχώρησε από τον περασμένο Απρίλιο στην υπογραφή μνημονίου συναντίληψης και συνεργασίας, αφού είχε αποφασιστεί η συνέχιση της διαχείρισης των παραλιών για τρία χρόνια -ως το 2025. Αυτό, ήταν μία εξέλιξη πολύ σημαντική σχετικά με το θέμα των παραλιών. Έχει πλέον συμφωνηθεί σε κεντρικό επίπεδο μετά από μία επίπονη και σκληρή διαπραγμάτευση του δημάρχου Αντώνη Καμπουράκη και σύμφωνα και με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που είχαμε πάρει και προχωράμε στην σύνταξη και στην υπογραφή ενός μνημονίου συναντίληψης μεταξύ της ΕΤΑΔ, του δήμου της Ρόδου και των παραχωρησιούχων (ομπρελάδων) όπου η παραχώρηση θα είναι τριετής έως το 2025 και η ΕΤΑΔ επιτρέπει πλέον τη συνέχιση και ολοκλήρωση της διαδικασίας για αυτά τα τρία έτη. Το αξιοσημείωτο στην όλη υπόθεση είναι ότι ο Δήμος της Ρόδου κατάφερε παραμερίζοντας το δικό του οικονομικό συμφέρον για χάρη των επαγγελματιών οι οποίοι δραστηριοποιούνται στις παραλίες μας για να μπορέσει να συνεχίσει τη διαδικασία, ούτως ώστε για τρία χρόνια οι παραλίες να παραμείνουν στους δικούς μας ανθρώπους. Διότι σε αντίθετη περίπτωση σύμφωνα με το υπερταμείο το οποίο όπως ξέρετε έχει συσταθεί με τον αγγλικό νόμο και δεν υπόκειται σε καμιά εθνική νομοθεσία θα μπορούσε κάλλιστα καθώς δεν δεσμεύει την ΕΤΑΔ, να προχωρήσει σε απευθείας μίσθωση των παραλιών. Πρώτα βάλαμε το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας, μπροστά ο άνθρωπος και όχι το οικονομικό συμφέρον του δήμου και για αυτό βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση σήμερα να λέμε ότι συνεχίζεται η διαδικασία για τρία χρόνια η παραχώρηση των παραλιών μέσω των διαδικασιών της δημοπρασίας για τρία χρόνια.
Ειδικά για την ΔΕΡΜ ΑΕ, σημειώνω ότι όταν αποχώρησα από πρόεδρος, άφησα ταμείο τόσο στον διάδοχό μου (Αλέξανδρο Κολιάδη) όσο και αποθεματικό για τους μισθούς των εργαζομένων. Συνεπώς, η διαχείριση ήταν άριστη και φυσικά, δεν υπήρχαν προβλήματα.
• Μιλήστε μας για τον προϋπολογισμό του Δήμου Ρόδου, για το επόμενο έτος.
Εμείς, επειδή θεωρούμε ότι θα κληθούμε εκ νέου, ως νέα δημοτική αρχή, για μία δεύτερη δημοτική θητεία, να τον εφαρμόσουμε, μπορώ να πω ότι είναι ένας προϋπολογισμός ο οποίος έχει τα βασικά στοιχεία της δικής μας πολιτικής φιλοσοφίας, του δημάρχου μας, του Αντώνη του Καμπουράκη, και της παράταξής μας. Ένας προϋπολογισμός ανθρωποκεντρικός, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Στόχος της δημοτικής αρχής του Αντώνη Καμπουράκη είναι και θα είναι η βελτίωση όσο το δυνατόν περισσότερο της ποιότητας ζωής των δημοτών μας, με βάση τις πραγματικές ανάγκες και τις δυνατότητές μας. Το ύψος του προϋπολογισμού, είναι παραπάνω από το σημερινό που ήταν γύρω στα 187 εκατομμύρια ευρώ αφού ήδη έχουμε εξαγγείλει και την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας. Επίσης, η μισθοδοσία θα είναι υψηλότερη γιατί και η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει αυξήσεις στους μισθούς, ενώ συμπεριλαμβάνονται και έργα χρηματοδοτούμενα αλλά είναι και η συμφωνία-πλαίσιο σε ό,τι αφορά στην καθαριότητα. Μία συμφωνία η οποία είναι εξόχως σημαντική και θα βελτιώσει την εικόνα της καθαριότητας και του πρασίνου σε όλο το νησί της Ρόδου και όλα όσα περιλαμβάνει, η οποία, ως γνωστόν, πλέον έχει υπογραφεί και βρίσκεται σε εξέλιξη.
• Κατά την διαδικασία, σημειώθηκε ένα πρόβλημα με την υποψηφιότητά σας, που όμως λύθηκε. Θα ήθελα το σχόλιό σας και ποιο μήνυμα στέλνετε πριν τις κάλπες της 8ης Οκτωβρίου;
Η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου αποτελεί για μένα δικαίωση. Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τους νομικούς μου παραστάτες αλλά και τη Δικαιοσύνη στην οποία είχα και έχω πάντοτε απόλυτη εμπιστοσύνη. Κυρίως όμως τους απλούς πολίτες που από την πρώτη στιγμή μου εξέφρασαν τη στήριξη και την αγάπη τους. Με αυτή την απόφαση, αποκαταστάθηκε η τάξη και η νομιμότητα. Θέλω όμως να σημειώσω και να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο, που σε αυτή την περιπέτειά μου, στάθηκε δίπλα μου και με την αγάπη του. Με αυτό τον τρόπο έδειξε την αποδοχή του στο έργο μου κι έδωσε ‘ψήφο εμπιστοσύνης’ στο πρόσωπό μου.
Ο αγώνας ξεκίνησε. Και σε αυτό τον αγώνα ρίχνομαι με μεγαλύτερη και περισσότερη διάθεση. Στις 8 Οκτωβρίου ψηφίζουμε για τη Ρόδο. Το νησί μας, στα τέσσερα προηγούμενα χρόνια, πέρασε πολλά, δοκιμάστηκε. Στάθηκε όμως όρθιο, η Ρόδος απέδειξε ότι είναι από πολύ σκληρό μέταλλο και δεν λυγίζει. Η δημοτική αρχή του Αντώνη Καμπουράκη έχει ένα ορατό και μετρήσιμο έργο. Σε αυτή την τετραετία έγιναν μεγάλα και ουσιαστικά έργα που έδωσαν λύσεις σε προβλήματα που έρχονται από το παρελθόν. Ο Δήμος λειτουργεί πλέον με άλλες ταχύτητες. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι δρομολογήθηκαν έργα που αλλάζουν τη Ρόδο. Όλα αυτά, όλα όσα πετύχαμε δεν πρέπει να τεθούν σε κίνδυνο. Στις 8 Οκτωβρίου δεν υπάρχει χώρος για τις προσωπικές στρατηγικές, για αυτούς που δεν έχουν τίποτα θετικό να προτείνουν αλλά και να προσφέρουν. Δεν θα παίξουμε τη Ρόδο στα ζάρια. Στις 8 Οκτωβρίου η επιλογή είναι και πάλι Αντώνης Καμπουράκης. Για να συνεχίσουμε μαζί ό,τι αρχίσαμε μαζί. Σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχω και εγώ. Με μεγαλύτερη θέληση, με όρεξη για δουλειά και με νέους στόχους. Αυτή η πενταετία θα είναι η πενταετία των πολιτών. Με έργα και δράσεις που θα κάνουν καλύτερη τη ζωή τους και πιο όμορφη τη Ρόδο μας. Σας ζητώ μια ψήφο στήριξης και εμπιστοσύνης. Σας ζητώ να μου δώσετε την ευκαιρία να ανταποδώσω τη στήριξη και την εμπιστοσύνη που μου δείχνετε, όλα αυτά τα χρόνια, με πράξεις και έργα. Για τη Ρόδο μας. Για όλους εσάς, τους συμπολίτες και συνδημότες μου!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου