Κάθετος στο πάγιο αίτημα των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων του νησιού μας για τη μεταφορά της έδρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από τη Σύρο στη Ρόδο εμφανίσθηκε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Πάνος Ρήγας, ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξει το θέμα. Άλλωστε όπως είπε, δεν συντρέχει κανένας λόγος για να γίνει κάτι τέτοιο.
Συγκεκριμένα δήλωσε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες στο πλαίσιο του 13ου συνεδρίου για την περιφερειακή ανασυγκρότηση που διεξήχθη στη Ρόδο: «Η έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι στη Σύρο για λόγους νησιωτικότητας, για λόγους ιστορικούς. Θα παραμείνει στη Σύρο και δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξει το θέμα, από την πλευρά τουλάχιστον του ΣΥΡΙΖΑ. Δε νομίζω ότι δημιουργεί πρόβλημα το γεγονός αυτό. Πιστεύω ότι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα που δημιουργούν οι αποστάσεις. Στη σύγχρονη εποχή μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τέτοια θέματα. Κατά την άποψή μου, δεν πρέπει να ανοίξει αυτό το θέμα. Είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες της Ρόδου αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να βλέπουμε την περιφερειακή ανάπτυξη».
Ο κ. Ρήγας, αναφερόμενος στα περιφερειακά συνέδρια είπε ότι θα βοηθήσουν την κυβέρνηση να χαράξει τη στρατηγική της επόμενης μέρας. Μεταξύ άλλων δήλωσε: «Ήταν μία πρωτόγνωρη διαδικασία η οποία δέχθηκε τη μήνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη να απαγορεύει σε όσους δημάρχους είχαν στηριχθεί από τη ΝΔ να παίρνουν μέρος. Λες και αυτά τα αναπτυξιακά συνέδρια δεν αφορούν το σύνολο των πολιτών, ανεξάρτητα από το τι ψηφίζει κανείς. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει πραγματική διαβούλευση. Δεν ήρθαν εδώ τα κυβερνητικά κλιμάκια απλά για να προτείνουν κάποια πράγματα αλλά έχοντας προηγηθεί κάποια συζήτηση, ερχόμαστε για να συναποφασίσουμε το μέλλον της περιοχής και την επόμενη μέρα. Με το πέρας των συνεδρίων αυτών θα γίνει στην Αθήνα ημερίδα με τη συμμετοχή όλων των περιφερειαρχών, ώστε να καθοριστεί το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο. Αυτά τα συνέδρια θα συμβάλουν στη διαμόρφωση του αναπτυξιακού σχεδίου που θα παρουσιαστεί στους θεσμούς στα τέλη Απριλίου. Μιλάμε για μία μεγάλη τομή και μία αλλαγή κουλτούρας για τη διαμόρφωση από την Κυβέρνηση της στρατηγικής της επόμενης μέρας»
Αναφορικά με την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά είπε ότι δεν ήταν στο χέρι της κυβέρνησης η διατήρησή τους και παρέπεμψε στις εξαγγελίες που θα έκανε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας χθες βράδυ κατά την ομιλία του στη Ρόδο. «Η κατάργηση του μειωμένου νησιωτικού ΦΠΑ δεν ήταν στη δική μας οπτική. Εξηγήσαμε στους θεσμούς τα προβλήματα που δημιουργεί η νησιωτικότητα. Απαιτείται όμως μία συγκροτημένη και διαφοροποιημένη πρόταση για τη στήριξη των πολιτών που ζουν μόνιμα στα νησιά κάτω από δύσκολες συνθήκες. Αυτές οι εξαγγελίες θα γίνουν όμως από τον ίδιο τον πρωθυπουργό», είπε ο κ. Ρήγας, ο οποίος μίλησε για μία καθαρή έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο, χωρίς επιτροπεία. Είπε επίσης ότι 10 δισ. Ευρώ θα υπάρχουν στα αποθεματικά της χώρας.
«Τον Αύγουστο δεν ολοκληρώνεται απλά το μνημόνιο αλλά και η επιτροπεία. Θα έχουμε μία καθαρή έξοδο από το 3ο μνημόνιο. Δεν επιλέγεται δανεισμός, άρα νέα μνημόνια από τους θεσμούς και δεν λαμβάνουμε καμία πιστοληπτική γραμμή. Η χώρα θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις δανειακές και χρηματοδοτικές της ανάγκες από το απόθεμά της. Επειδή λέγονται πολλά το τελευταίο διάστημα από τον κ. Στουρνάρα και την αντιπολίτευση, ότι στο τελευταίο eurogroup πέρυσι, έγινε λόγος για απόθεμα και όχι πιστοληπτική γραμμή.

Αυτή τη στιγμή το απόθεμά μας φθάνει στα 10 δισ. Ευρώ», είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε επίσης ότι αποτελεί στόχο της κυβέρνησης η ολοκλήρωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας μετά το Σεπτέμβριο, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η αναδιαπραγμάτευση πολλών μέτρων που πάρθηκαν αναγκαστικά στο τελευταίο διάστημα. Τόνισε βέβαια ότι απαιτούνται παρεμβάσεις θεσμικού χαρακτήρα για να επιτευχθούν όλα αυτά.
Τέλος, ο κ. Ρήγας είπε ότι η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει με νηφαλιότητα και σοβαρότητα τα εθνικά θέματα, αντίθετα με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος «διακατεχόμενος από εμμονή να έρθει στην εξουσία και να εκπληρώσει τα συμβόλαιά του με τη διαπλοκή, διαμορφώνει ένα τοπίο εναντίον της κοινωνίας και εναντίον των εθνικών συμφερόντων».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ