Ειδήσεις

Κομισιόν: Αναπόφευκτη η αύξηση κρουσμάτων μετά τα lockdown-Ζητά συντονισμένες κινήσεις στην άρση περιοριστικών μέτρων

Πώς πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία και ποια είναι τα βασικά προαπαιτούμενα.

Συντονισμό στη διαδικασία εξόδου από τα lockdown προσπαθούν να πετύχουν οι Βρυξέλλες, ώστε να αποτραπεί η επανεμφάνιση της «ξεκούρδιστης ορχήστρας» που παρουσιάστηκε κατά την περίοδο της επιβολής των μέτρων περιορισμού, όπου κάθε χώρα κινήθηκε ανεξάρτητα.

Εσωτερικό έγγραφο της Κομισιόν που ήρθε στην κατοχή των FT συμβουλεύει τις κυβερνήσεις να δώσουν η μία στην άλλη έγκαιρη προειδοποίηση για τον σχεδιασμό ανοίγματος καταστημάτων και συνόρων. «Κατ’ ελάχιστον, τα κράτη-μέλη πρέπει να ειδοποιούν το ένα το άλλο έγκαιρα πριν από την άρση μέτρων και να λάβουν υπόψη τις απόψεις τους», σημειώνεται. «Είναι ουσιώδες να υπάρξει ενιαία προσέγγιση και πλαίσιο δράσης».

Το συγκεκριμένο non paper σημειώνει ότι «μια αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων είναι αναπόφευκτη, όταν τα μέτρα περιορισμού αρθούν, ανεξάρτητα από το πόσο σταδιακά θα γίνει αυτό».

Όπως τονίζεται, η επάρκεια ΜΕΘ θα είναι ουσιαστικό κριτήριο για τη διαδικασία άρσης των lockdown, ενώ σημειώνεται ότι η «έξοδος» πρέπει να είναι σταδιακή, υπονοώντας ότι απαιτείται διάστημα ενός μηνός από το ένα βήμα στο άλλο, προκειμένου να εξετάζονται οι επιπτώσεις. «Η άρση των μέτρων θα πρέπει να ξεκινήσει σε τοπικό επίπεδο και σταδιακά να επεκτείνεται γεωγραφικά», αναφέρει το έγγραφο.

Η πρόταση των Βρυξελλών είναι να διατηρηθούν περισσότερο οι απαγορεύσεις για τις ευπαθείς ομάδες και αυτούς που έχουν συμπτώματα και ότι τα μπαρ και τα καταστήματα θα πρέπει να ανοίξουν σταδιακά με περιορισμούς στις ώρες λειτουργίας.

Υποστηρίζεται ότι τα δύο βασικά κριτήρια για τις αποφάσεις θα πρέπει να είναι μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι «η εξάπλωση του ιού έχει υποχωρήσει σημαντικά για επαρκή χρόνο» και επαρκής επάρκεια υποδομών υγείας για να αντιμετωπίσει τα αυξημένα κρούσματα.

Επιπρόσθετα, κρίσιμοι παράγοντες είναι η ικανότητα των κρατών-μελών να αυξήσουν τα τεστ και να συγκεντρώνουν δεδομένα με χρήση και application από smartphones για την ιχνηλάτηση κρουσμάτων.

Επίσης, εκτιμάται ότι τα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης θα πρέπει να ανοίξουν πρώτα και τα εξωτερικά σε δεύτερη φάση, συντονισμένα.

Πηγή euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου