Ειδήσεις

Νέο «φρένο» στην κατασκευή του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ

«Φρένο» στην κατασκευή του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο, θέτει εκ νέου, με παρέμβασή του προς τη Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος της Κατταβιάς.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων η υλοποίηση του έργου αναμενόταν να ξεκινήσει τον προσεχή Απρίλιο.

Από τον Οκτώβριο του 2013, που είχε αφιχθεί στη Ρόδο κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη, έχει μετατεθεί δύο φορές η ημερομηνία έναρξης κατασκευής του νέου εργοστασίου. Το χρονοδιάγραμμα που εδόθη αρχικά από τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Αρθούρο Ζερβό, προβλέπει ότι η κατασκευή του εργοστασίου θα ξεκινούσε τον περασμένο Νοέμβριο.
Στη συνέχεια μετατέθηκε για τον Φεβρουάριο και μόλις πρόσφατα για τον προσεχή Απρίλιο. Και προφανώς έπεται συνέχεια…

Όπως ειπώθηκε κατά την επίσκεψη των κυβερνητικών στελεχών στη Ρόδο τον περασμένο Οκτώβριο, από την ημερομηνία έναρξης των εργασιών απαιτούνται 16 μήνες για την ολοκλήρωση του έργου και επομένως το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ, θα ήταν έτοιμο το φθινόπωρο του 2015 ή το αργότερο στις αρχές του 2016.

Η διαδικασία “σκάλωσε” στην πορεία στην έκδοση της νέας οικοδομικής άδειας. Η απόφαση για την ακύρωση της οικοδομικής άδειας στηρίχθηκε στο γεγονός ότι εκδόθηκε με βάση την περιβαλλοντική μελέτη η οποία ακυρώθηκε από το ΣτΕ, κατά της οποίας είχε προσφύγει ο Σύλλογος της Νότιας Ρόδου.

Την Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2014, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κατταβιάς υπέβαλε νέα προσφυγή για την εκτέλεση του έργου, στη Διεύθυνση Δασών.

Στο έγγραφο του Συλλόγου αναφέρονται τα εξής:
ΘΕΜΑ. Εγκριση της υπηρεσίας σας επέμβασης για την κατασκευή Γραμμής Μεταφοράς 150KV και των συνοδών αυτής έργων Υ/Σ Γενναδίου -ΘΗΣ Νοτίας Ρόδου από την Δ.Ε.Η Α.Ε
Σας ενημερώνουμε ότι στην περιοχή κατασκευής του νέου Θ.Η.Σ στην Κατταβιά έχει εγκατασταθεί ειδικό μηχάνημα σκαπτικό για την εγκατάσταση 74 χαλύβδινων πύργων (πυλώνων), και για την διάνοιξη 58 δρόμων πρόσβασης.

Μετά την προσφυγή του Συλλόγου μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του έργου κατασκευής στις 15/02/2011 και την προσωρινή διαταγή αναστολής όλων των υλικών ενεργειών στις 04/04/2012 και με την οριστική ακύρωση της υπ’απιθ. Δ5/ΗΛ/Α/Φ17/647/16063/16.9.2011 και της Δ5/ΗΛ/Α/Φ17/1058/26983/20.1.2012 αποφάσεις του Υφυπουργού Π.Ε.Κ.Α και της ακύρωσης της υπ’αριθ. 162761/1.12.2010 κοινής απόφασης των υπουργών Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Εθνικής Αμύνης και Πολιτισμού και Τουρισμού.
Της υπ’ αριθ. 6/2011 οικοδομικής άδειας Διεύθυνσης Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος της Ν.Α.Δωδ/νήσου, της υπ’αριθ. 171102/8.11.2011 απόφασης του Υπουργού Π.Ε.Κ.Α και της υπ’ αριθ. 25/2.2.2012 άδειας οικοδομής της Διευθύνσεως Πολεοδομικών του Δήμου Ρόδου, δεν ισχύει και η απόφασή σας με ημερ. 02-03-2012 με αριθ. Πρωτ.1820, λόγω απόφασης του Σ.Τ.Ε. στις 14-11-12.

Δεν έχει ακόμη εκδοθεί η άδεια εγκατάστασης και επομένως δεν μπορεί κανείς να κάνει οποιαδήποτε εργασία, (βλέπε απάντηση του υπουργείου περιβάλλοντος προς τον σύλλογό μας με ημερ. 19-02-2014).

Ακόμη δεν έχει πραγματοποιηθεί η διαδικασία απαλλοτριώσεων προς τους ιδιοκτήτες. Παρακαλούμε την υπηρεσία σας όπως προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την μη έγκριση επέμβασης και έναρξης των εργασιών αυτών”.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου