Τοπικές Ειδήσεις

Eξυγίανση επιχείρησης στο πλαίσιο του πτωχευτικού κώδικα

Με απόφαση που εξέδωσε χθες το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου, με την διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, έγινε δεκτή η αίτηση ξενοδοχειακής εταιρείας της Ρόδου για την επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσής της, στο πλαίσιο του πτωχευτικού κώδικα.
Η εταιρεία είχε εξασφαλίσει προσωρινή διαταγή, με την οποία διατάσσεται η αναστολή της λήψης μέτρων εκκρεμών ή μη, ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης για απαιτήσεις που είχαν γεννηθεί πριν την κατάθεσή της από 29 Ιουνίου 2018 αιτήσεως για την επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσής της στο πλαίσιο του πτωχευτικού κώδικα.
Η εταιρεία είχε ζητήσει από το ίδιο δικαστήριο την επικύρωση της από 28.06.2018 συμφωνίας εξυγίανσης στην οποία συμβλήθηκαν το 71,9% των πιστωτών, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται ποσοστό 99,9% των με ειδικό προνόμιο ή εμπράγματη ασφάλεια πιστωτών της των οποίων οι απαιτήσεις εκπροσωπούν ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του ποσοστού του 60% του συνόλου των υποχρεώσεών της, στο οποίο περιλαμβάνεται το 40% των τυχόν εμπραγμάτων ή με ειδικό προνόμιο ή με προσημείωση εξασφαλισμένων απαιτήσεων.
Την 15η Φεβρουαρίου 2019 το Πολυμελές Πρωτοδικείο εξέδωσε απόφαση, με την οποίαν, έταξε στην εταιρεία δεκαήμερη προθεσμία από την δημοσίευσή της προκειμένου να τροποποιήσει την από 28-6-2018 υπό επικύρωση συμφωνία εξυγίανσης, κατά τρόπο ώστε να συμπεριλάβει και ρυθμίσει την αποπληρωμή της απαίτησης της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκάνησου ύψους ευρώ 84.237,96, ως απαίτηση ανέγγυου πιστωτή και να παράσχει διευκρινίσεις με την προσκόμιση εγγράφων από τα οποία να προκύπτει η εγγραφή εμπράγματης ασφάλειας υπέρ Ομόρρυθμης Εταιρίας, το ποσό της απαίτησης και της εγγραφής, η ταυτότητα του ακινήτου επί του οποίου το εν λόγω βάρος έχει εγγράψει και ο ιδιοκτήτης του εν λόγω ακινήτου.
Τα στοιχεία αυτά υπέβαλε με άλλο αυτοτελές δικόγραφο.
Σημειώνεται ότι κατά της εταιρείας έχει κατατεθεί αίτηση κήρυξης σε πτώχευση της «TUI BELGIUM», η συζήτηση της οποίας αναβλήθηκε.
Επιπλέον εξαιτίας της ανώμαλης εξέλιξης της συνεργασίας με την διαχειρίστρια ανώνυμη εταιρεία των ξενοδοχείων έχει εκδοθεί από την Τράπεζα Eurobank Ergasias Α.Ε. εναντίον της (ως οπισθογράφου επιταγών εκδόσεώς της) διαταγή πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου με επιταγή προς πληρωμή συνολικά ποσού 123.636.16 ευρώ.
Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σήμερα στα 5,2 εκατ. ευρώ περίπου και λειτουργεί δύο ξενοδοχεία στην πόλη της Ρόδου.
Λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της παρατεταμένης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας αλλά και της πτώχευσης ρωσικών τουριστικών πρακτορείων, κυρίως τα έτη 2011 και 2012, η εταιρεία παρουσίασε ζημίες τις οποίες δεν μπόρεσε να αποσβέσει μέχρι σήμερα.
Τα οικονομικά της προβλήματα επιδεινώθηκαν εξαιτίας της υπέρμετρης φορολόγησης, της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, της επιβολής τέλους διανυκτέρευσης αλλά και των capital controls.
Ο δανεισμός της ανήλθε τον Δεκέμβριο του 2015 στα 35 εκατ. ευρώ και οι οφειλές της προς το Ελληνικό Δημόσιο στα 420.000 ευρώ περίπου. Οι οφειλές της στο Ελληνικό Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ αντιπροσωπεύουν το 3,8% των συνολικών οφειλών της σε πιστωτές.
Την υπόθεση χειρίζονται οι δικηγόροι κκ. Αλ. Κοντογεωργίου και Στέλιος Αλεξανδρής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου