Ειδήσεις

ΕΝΦΙΑ: Ερχεται ο νέος λογαριασμός – Ποιοι θα βάλουν το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη

Αυτοί που θα πληρώσουν περισσότερα είναι όσοι είχαν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους, αλλά και όσοι χάσουν την έκπτωση του 50% γιατί το φορολογητέο εισόδημα τους ξεπέρασε τις 9.000 ευρώ

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ που θα λάβουν μέσα στο Σαββατοκύριακο πάνω από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο λογαριασμός θα πρέπει να εξοφληθεί σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Μαΐου 2023 και την τελευταία έως 29 Φεβρουαρίου 2024.

Το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι ίδιο με αυτό που πλήρωσαν πέρυσι, αφού δεν υπήρξε καμία αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του φόρου.

Πόσοι χάνουν την έκπτωση 50%
Αυτοί που θα πληρώσουν περισσότερα είναι όσοι είχαν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους, αλλά και όσοι χάσουν την έκπτωση του 50% γιατί το φορολογητέο εισόδημα τους ξεπέρασε τις 9.000 ευρώ.

Σύμφωνα με λογιστές, σε αυτή την περίπτωση θα καταγραφεί σημαντικός αριθμός που θα απωλέσει την έκπτωση, καθώς την προηγούμενη χρονιά καταγράφηκε αύξηση στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα ενώ δεν υπήρξε αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων για αυτούς που τη δικαιούνται.

α στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη δείχνουν ότι σε σχέση με το 2021 αυξήθηκαν κατά 39,6% οι εργαζόμενοι με αποδοχές από 701-1.000 ευρώ μεικτά τον μήνα, ενώ σε σχέση με το 2019 η αύξηση του αριθμού των εργαζομένων σε αυτό το κλιμάκιο υπερβαίνει το 60%.

Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα
Μεγαλύτερο φόρο θα πληρώσουν όσοι κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους όσοι απέκτησαν ακίνητα με αγορές, δωρεές, γονικές παροχές ή κληρονομιές, όσοι απέκτησαν ποσοστά συνιδιοκτησίας ή εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων (ψιλή κυριότητα ή επικαρπία), όσοι ταχτοποίησαν αυθαίρετους χώρους αφού ο φόρος θα υπολογιστεί φέτος στη μεγαλύτερη επιφάνεια των ακινήτων όπως αυτή δηλώθηκε στο Ε9, αλλά και όσοι εμφάνισαν στους δήμους τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους και θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ που θα αντιστοιχεί στην πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους.

Σημειώνεται ότι ο φόρος ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας για όλα τα φυσικά πρόσωπα μειώνεται κατά:

30% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 100.000 ευρώ
25% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 150.000 ευρώ
20% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 250.000 ευρώ
15% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 300.000 ευρώ
10% για αξία ακίνητης περιουσίας έως 400.000 ευρώ.
Ποιοι θα πληρώσουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ
Ο ΕΝΦΙΑ περιορίζεται στο ήμισυ για τα νοικοκυριά που πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματά της ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος ή συμβιών και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή την σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Ποιοι κερδίζουν πλήρη απαλλαγή
Ο ΕΝΦΙΑ μηδενίζεται για τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω, καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον:

Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Πηγή imerisia.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου