Ειδήσεις

Ακριβή μου υγεία: Βαθιά το χέρι στην τσέπη οι ασθενείς για τα φάρμακά τους – Βάσανο τα μη συνταγογραφούμενα

Όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν οι ασθενείς στην Ελλάδα για να βρουν την υγειά τους. Αυτό αποδεικνύει  μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) σύμφωνα με την οποία οι ιδιωτικές δαπάνες για φάρμακα (out of pocket, πληρωμές) αυξήθηκαν σε 1,078 δισ. ευρώ, σε σχέση με 1,016 δις ευρώ το 2022.

Πρόκειται για τρεις κατηγορίες φαρμάκων:

-Τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ), που δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΟΠΥΥ κλπ), όπως αναλγητικά (για τον πονοκέφαλο, πόνους περιόδου, πυρετό κλπ), κολλύρια για τα μάτια, βιταμίνες, δερματολογικές αλλοιφές και πολλά άλλα.

-Συνταγογραφούμενα φάρμακα από τον γιατρό, που όμως δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία (αρνητική λίστα).

-Και φάρμακα που είναι στη θετική λίστα (δηλαδή αποζημιώνονται) άλλα οι ασθενείς επιλέγουν να πληρώσουν οι ίδιοι όλο το ποσό, καθώς σε πολλές περιπτώσεις π.χ. αδυνατούν να περιμένουν στην ουρά για να τους τα γράψει ο γιατρός.

Πόσα πληρώνουμε σήμερα
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η δαπάνη των πολιτών για Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗ. ΣΥ.ΦΑ) ανήλθε το 2023 σε 391 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 349 εκατ. ευρώ το 2022. Η δαπάνη για σκευάσματα αρνητικής λίστας το 2023 ανήλθε σε 130 εκατ. ευρώ, έναντι 127 εκατ. ευρώ το 2022. Και για τα φάρμακα αποζημιωμένα, τα οποία, τελικά ο ασθενής επέλεξε να πληρώσει από την τσέπη του όλο το πόσο, έφτασαν τα 557 εκατ. ευρω το 2023 από τα 540 εκατ. ευρώ που ήταν το 2022.

Ενθαρρυντικό ωστόσο είναι το γεγονός ότι οι δαπάνες σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή των ασθενών για φάρμακα παραμένουν σταθερές, με μικρές διαφοροποιήσεις.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από εκτιμήσεις, η θεσμοθετημένη συμμετοχή για φαρμακευτικά σκευάσματα το 2023 (10%, 25%) ήταν  409 εκατ. ευρώ από 413 εκατ. ευρώ που ήταν το 2022.

Η επιβάρυνση που προκύπτει από τη διαφορά λιανικής και ασφαλιστικής τιμής διαμορφώνεται το 2023 σε 273 εκατ. ευρώ, έναντι 276 εκατ. ευρώ το 2022. Συνολικά το 2023, οι δαπάνες αυτές ανήλθαν σχεδόν στον 1,8 δισ. ευρώ, έναντι 1,7 δις ευρώ το 2022.

Δηλαδή συνολικά οι πολίτες πλήρωσαν ένα δυσθεώρητο ποσό για φάρμακα, επιβαρύνοντας τραγικά τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

Τι φταίει τις ελλείψεις φαρμάκων
Ο κυριότερος λόγος που πολλά φθηνά αλλά αξιόμαχα φάρμακα, απουσιάζουν συχνά από τα ράφια των φαρμακείων είναι οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές τους, σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το υψηλό clawback (αυτόματες επιστροφές χρημάτων), που πληρώνουν οι φαρμακεύτηκες εταιρίες συνεπάγεται να μην υπάρχει εμπορικό όφελος γι΄αυτές τις επιχειρήσεις. Για το λόγο αυτό οι καταναλωτές, σε πολλές περιπτώσεις, δεν βρίσκουν το φάρμακο που εμπιστεύονται. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που ο ΙΦΕΤ μετά από καταγγελίες αναγκάζεται να προχωρήσει σε έκτακτες εισαγωγές πληρώνοντας έως και το τριπλάσιο της τιμής τους.

Η φαρμακευτική πολιτική που εφαρμόζει το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα θα φέρει νέες αυξήσεις στα φθηνά φάρμακα κάτω των 5 ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις. Ωστόσο, αυτή η κίνηση  αναπόφευκτα θα συμπαρασύρει και την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των  ασφαλισμένων, όπως φοβούνται πολλοί σύλλογοι ασθενών…

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου