Ειδήσεις

Π. Κουρουμπλής απο τη Ρόδο: «Ενισχύουμε με πλωτά μέσα την ακτοφυλακή»

Στην Ρόδο βρέθηκε χτες ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό κ. Νεκτάριο Σαντορινιό και τον βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηλία Καματερό, με αφορμή την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Δωδ/σου με θέμα: «Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg Ελλάδα – Κύπρος, Περίθαλψη Αδύναμων προσφύγων και διακομιδές ασθενών μέσω θάλασσας (ΠΑΙΩΝΑΣ)».
Το «παρών» στην ημερίδα έδωσαν ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος κα Χαρούλα Γιασιράνη, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κα Άννα Ζωάννου, ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου, ο αρχηγός του ΓΕΝ Αντιναύαρχος κ. Σταμάτιος Ράπτης, εκπρόσωποι του υπουργείου Ναυτιλίας και των Σωμάτων Ασφαλείας της περιοχής μας και εκπρόσωποι της Κύπρου.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο υπουργός κ. Π. Κουρουμπλής, ο υφυπουργός κ. Ν. Σαντορινιός, ο δήμαρχος κ. Φ. Χατζηδιάκος, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος κα Χ. Γιασιράνη και ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου.
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Πάππου, έκανε λόγο για την ανάγκη ανάδειξης της νησιωτικότητας, αφού αυτό αποτελεί το βασικό κριτήριο διαφορετικότητας ανάμεσα στα νησιά και την στεριανή χώρα ενώ υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα να χαρακτηρίσουμε τι είναι νησιωτικότητα. Το βασικό στοιχείο της, είναι η απομάκρυνση από την κεντρική χώρα. Το φυσικό εμπόδιο είναι η θάλασσα. Και τα προβλήματα που βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε είναι πολλά, με κύριο χαρακτηριστικό την Υγεία και την προσφυγική κρίση την οποία αντιμετωπίσαμε –ένα πρόβλημα που συνεχίζεται», είπε ο κ. Γ. Πάππου και δεσμεύτηκε ότι το ΕΒΕΔ θα είναι πάντα αρωγός σε τέτοιες πρωτοβουλίες και όπου χρειαστεί.
Ο κ. Π. Κουρουμπλής
Σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Π. Κουρουμπλής, υπογράμμισε τα εξής: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, υλοποιώντας μια πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει το Υπουργείο, στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας με την Κύπρο, μέσω του οποίου καλείται να καλύψει την εξασφάλιση νέων μέσων, όπως τρία πλωτά ασθενοφόρα και 10 αυτοκίνητα ειδικά κατασκευασμένα, προκειμένου να ενισχύσουμε και να διευκολύνουμε την διακομιδή αδυνάμων προσφύγων δια θαλάσσης. Ο εξοπλισμός που θα αποκτήσει η ακτοφυλακή μας, θα συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας του τομέα παροχής αυτών των υπηρεσιών. Δεσμευόμαστε ότι μέχρι το τέλος του έτους, τα μέσα αυτά θα είναι στη διάθεση της νησιωτικής χώρας. Αυτή η περιοχή είναι πάντα στη σκέψη μας γι αυτό και οι επισκέψεις μας είναι τακτικές στα νησιά», είπε ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ανακοινώνοντας πως στις 25 Μαρτίου θα μεταβεί στους Αρκιούς για να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση.
Παράλληλα, ο υπουργός έκανε γνωστό πως αναμένεται η παρουσίαση της μελέτης για το Μεταφορικό Ισοδύναμο (όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας) ενώ αναζητούνται πόροι και τρόποι, ώστε η εξαγγελία να υλοποιηθεί στην πράξη: «Το λέμε τώρα που δεν είναι προεκλογική περίοδος. Παράλληλα γίνονται πολύ μεγάλες προσπάθειες σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, τους φορείς κ.λπ. γιατί εμείς θέλουμε να υλοποιούμε επιλογές για τα νησιά σε συνεργασία με τους νησιώτες».
Ο κ. Ν. Σαντορινιός
Ο υφυπουργός κ. Ν. Σαντορινιός, δήλωσε τα εξής: «Σήμερα βρισκόμαστε εδώ, για να κάνουμε πράξη μία από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού που αφορά στην προμήθεια πλωτών μέσων για την μεταφορά ασθενών στα νησιά, στελεχωμένα με διασώστες και γιατρούς. Όπως ξέρετε, έχουν γίνει προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων στα νοσοκομεία των νησιών ενώ θα υπάρξουν και προμήθειες μηχανημάτων για να υπηρετήσουν τους νησιώτες μας», είπε εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι θα τεθεί σε εφαρμογή το Μεταφορικό Ισοδύναμο που θα ανακουφίσει τους νησιώτες.
Ο κ. Η. Καματερός
Ο κ. Η. Καματερός εξέφρασε την άποψη πως «σε αυτή την προσπάθεια για να ενισχυθούν τα νησιά μας, προωθητική δύναμη είναι η συνεργασία όλων των φορέων και κυρίως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την κυβέρνηση και μ’ εμάς τους βουλευτές. Όσο πιο καλή είναι, τόσο πιο αποτελεσματικές θα είναι οι προσπάθειες για την νησιωτικότητα».
Ο κ. Φ. Χατζηδιάκος
Μιλώντας ο δήμαρχος Ρόδου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πρόγραμμα αυτό, υπογραμμίζοντας τα εξής: «Αυτό το πρόγραμμα εξαγγέλθηκε από την Ρόδο. Για εμάς, έχει συμβολικό χαρακτήρα αφού δείχνει την λειτουργία των υπηρεσιών όσον αφορά στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που μπορούν να καλύψουν τα νησιά μας. Ωστόσο, οι συχνές επισκέψεις των κυβερνητικών στελεχών στην περιοχή μας, δίνουν την δυνατότητα σ’ εμάς τους αυτοδιοικητικούς να λύσουμε κάποια προβλήματα στην έδρα μας», δήλωσε ο κ.Χατζηδιάκος.

Ακολούθησε η παρουσίαση του προγράμματος, από τους εκπροσώπους του υπουργείου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου