Τελέστηκε ο αγιασμός και κτύπησε το πρώτο κουδούνι

Με τους εκπαιδευτικούς σε θέσεις μάχης άνοιξαν χθες, Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου τα σχολεία στη Ρόδο και στα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου.
Τα γυμνάσια και τα λύκεια θα κλείσουν πάντως από τη Δευτέρα γιατί οι καθηγητές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επαναλαμβανόμενες πενθήμερες απεργίες, διαμαρτυρόμενοι για τη διαθεσιμότητα.
Χθες τελέστηκε σε όλα τα σχολεία ο καθιερωμένος αγιασμός και δόθηκαν οι πρώτες οδηγίες στους μαθητές. Σήμερα θα ολοκληρωθεί η διανομή των βιβλίων και του προγράμματος εκπαίδευσης.
Στην τελετή του αγιασμού που έγινε, χθες, από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρόδου κκ Κύριλλο, στα σχολικά συγκροτήματα, παρέστησαν, ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Φώτης Χατζηδιάκος, η πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου κ. Α. Μπαφίτη, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Νίκος Τσουκαλάς και Σάββας Διακοσταματίου και ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Με χαμόγελα αν και ανήσυχοι για τις αλλαγές που δρομολογήθηκαν από το υπουργείο Παιδείας, οι μαθητές του Λυκείου, δέχθηκαν ευχές, από τις τοπικές αρχές και ξεκίνησαν τη νέα σχολική χρονιά, με αρκετές ελπίδες και προσδοκίες για περισσότερη γνώση.
Θερμό ήταν το κλίμα στο 2ο Λύκειο Ρόδου («Καζούλλειο») όπου όλοι σχεδόν οι μαθητές παρακολούθησαν μαζί με τους καθηγητές τους την τελετή του αγιασμού.
«Χαιρόμαστε ιδιαιτέρως γιατί είμαστε κοντά σας αυτή την ημέρα για να τελέσουμε τον αγιασμό που είναι πράξη λειτουργική, που σημαίνει ότι την έναρξη της σχολικής χρονιάς, την αναθέτουμε στο Θεό. Να σας ευχηθούμε να πάει καλά η χρονιά. Στη ζωή σας θα κάνετε αρκετά ξεκινήματα. Θα πρέπει να έχετε πάντα το αίσθημα της ευθύνης σε ό,τι αναλαμβάνετε», τόνισε στην ομιλία τους προς τους μαθητές του 2ου Λυκείου ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος.
Τις ευχές του στους μαθητές για την έναρξη της χρονιάς εξέφρασε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
«Δεν ήρθαμε για να σας δώσουμε συμβουλές αλλά για να σας ευχηθούμε να έχετε μια καλή σχολική χρονιά με υγεία. Έτσι θα αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις», είπε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος. Απευθυνόμενος στους καθηγητές, συμμερίστηκε τους προβληματισμούς τους για τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στον χώρο της παιδείας και προοιωνίζουν μια δύσκολη εκπαιδευτική χρονιά, όμως ζήτησε «όλοι μαζί να αναλάβουμε το βάρος της μεγάλης ευθύνης που αναλογεί στον καθένα και κατανοώντας τις αγωνίες των νέων και των γονιών τους, να στηρίξουμε τις προσπάθειες και τους αγώνες τους για ένα καλύτερο αύριο».
«Περίμενα να σας δω νωθρούς. Διαπίστωσα πως είστε ζωηροί και έτοιμοι να δώσετε τον αγώνα σας», τόνισε ο αντιδήμαρχος κ. Σάββας Διακοσταματίου και συνέστησε στους μαθητές να είναι προσεκτικοί.
«Εύχομαι η νέα χρονιά να σας φέρει πρόοδο σε όλα τα επίπεδα. Και οι εκπαιδευτικοί έχουν την κατανόηση της κοινωνίας. Θα είμαστε στο πλευρό σας γιατί όλοι πρέπει να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή», είπε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Τις ευχές της στους μαθητές για την έναρξη της σχολικής χρονιάς εξέφρασε στους μαθητές η διευθύντρια του 2ου Λυκείου κ. Ε. Κοτρέτσου.
Ενθουσιασμένες αλλά και προβληματισμένες για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς δήλωσαν οι μαθήτριες του 2ου Λυκείου Ρόδου.
«Είμαστε χαρούμενες γιατί ξεκινήσαμε τα μαθήματα στην Α’ Λυκείου. Τώρα θα πρέπει να στρωθούμε στη δουλειά γιατί θα έχουμε κάθε χρόνο εξετάσεις. Αυτό μας δημιουργεί λίγο άγχος», δήλωσαν οι μαθήτριες της Α’ τάξης του 2ου Λυκείου Αναστασία Αξαρλή, Εμμανουέλα Βρανδάκη, Κωνσταντίνα Πακίτη και Μαρία Χριστοδούλου.
Σε κλίμα ενθουσιασμού τελέστηκε ο αγιασμός και στο 1ο Λυκείου Ρόδου από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρόδου που καλωσόρισε τους μαθητές και τους ευχήθηκε να έχουν μια καλή και δημιουργική σχολική χρονιά.Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φώτης Χατζηδιάκος που ευχήθηκε και εκείνος με τη σειρά του στους μαθητές.
«Ενα νέο σχολικό έτος ξεκίνησε. Κάθε φορά όταν αρχίζουμε κάτι στη ζωή μας θέτουμε στόχους. Εσείς είστε το μέλλον της πατρίδας μας. Όσα λάθη κάναμε εμείς θα πρέπει να τα διορθώσετε. Η σχολική περίοδος είναι η πιο καθοριστική στη ζωή σας», είπε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φώτης Χατζηδιάκος. Τις ευχές τους εξέφρασαν στους μαθητές για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου κ. Α. Μπαφίτη, ο αντιδήμαρχος κ. Σάββας Διακοσταματίου και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δ.σ. κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
«Η φετινή σχολική χρονιά είναι δύσκολη εξαιτίας της οικονομικής συγκυρίας που έχει παρασύρει και τον εκπαιδευτικό κλάδο. Θα φροντίσουμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα και να προσφέρουμε στους μαθητές τις απαραίτητες γνώσεις», δήλωσε ο διευθυντής του 1ου Λυκείου κ. Ζήκος.
Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε ο αγιασμός και στο 3ο Λύκειο Ρόδου. Θερμό ήταν το χειροκρότημα των μαθητών του γυμνασίου και του λυκείου μόλις ήχησε το πρώτο κουδούνι που έδωσε το σύνθημα για την έναρξη του αγιασμού που τελέστηκε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο. Ομιλώντας στους μαθητές ο Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Τσουκαλάς και ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιώργος Χατζημάρκος, τους ζήτησαν να δώσουν τη μάχη για να βάλουν τα θεμέλια της μετέπειτα επαγγελματικής τους ζωής και να αψηφήσουν τα όποια εμπόδια προκύψουν. Δεν έλειψαν οι ευχές και για τους εκπαιδευτικούς που εξαιτίας των μέτρων ανεβαίνουν Γολγοθά.
«Να ευχηθώ μια καλή και αποδοτική χρονιά. Τα προβλήματα στο χώρο της παιδείας είναι εξαιρετικά οξυμένα και όλη η κοινωνία είναι σε αναβρασμό. Οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε θα είναι μεγάλες. Δίνουμε υπόσχεση πως θα αγωνιστούμε για να μην σας λείψει η γνώση», δήλωσε ο διευθυντής του 3ου Λυκείου κ. Β. Καραγιάννης.
«Θα περάσουμε μια χρονιά που μπορεί να έχει δυσκολίες αλλά και μεγάλο ενδιαφέρον. Θέλω να ξέρετε πως θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προσφέρουμε ό,τι σας χρειάζεται. Είμαστε εδώ για να σας στηρίζουμε και να σας μάθουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε», τόνισε στην ομιλία της η διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου κ. Κατερίνα Σφακιανάκη.
Προβληματισμένοι για τις αλλαγές που θα προκύψουν εξαιτίας της λειτουργίας του νέου τύπου λυκείου δήλωσαν μαθητές και μαθήτριες του 3ου Λυκείου.
Η εναρκτήρια τελετή για το καινούργιο σχολικό έτος στα εκπαιδευτήρια «Ροδίων Παιδεία» τελέστηκε προχθές το βράδυ.
«Εύχομαι στους μαθητές, τους δασκάλους και τους καθηγητές μια δημιουργική σχολική χρονιά. Ιδιαίτερα στα “πρωτάκια”, εύχομαι καλή αρχή σε αυτήν τη νέα περίοδο της ζωής τους που ξεκινά από σήμερα. Σήμερα είναι μια μέρα αφετηρίας. Πιστεύω ότι όλοι μας, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς μπορούμε, ενόψει μιας δύσκολης χρονιάς, με την αλληλεγγύη, τη συνεννόηση και την καλή συνεργασία να ξεπεράσουμε, τα προβλήματα που δημιουργεί η απάνθρωπη πολιτική του Μνημονίου.Καλή δύναμη σε όλες και όλους», δήλωσε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Μίκα Ιατρίδη.