Ειδήσεις

Ρυθμίζονται τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια

Διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων προβλέπει η διετής ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων που προωθεί η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να δώσει διέξοδο σε χιλιάδες οφειλέτες, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι σε τράπεζες, ασφαλιστικούς φορείς και Δημόσιο.

Στη ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων θα μπορούσαν να ενταχθούν 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 10.000 μεγάλες εταιρείες. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών, η ρύθμιση θα αφορά σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που στην πλειονότητά τους είναι βιώσιμες και δεν αντιμετωπίζουν άμεσα τον κίνδυνο «λουκέτου». Οι αποφάσεις ελήφθησαν μετά την ολοκλήρωση σύσκεψης στο ΥΠΟΙΚ, παρουσία του αρμόδιου υπουργού Γκίκα Χαρδούβελη, του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου και του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια.
Παράλληλα, θα γίνει προσπάθεια ξεχωριστής αντιμετώπισης των δανείων μεγάλων εταιρειών, με σκοπό να εισπραχθούν χρήματα που θα ενισχύσουν τα κρατικά ταμεία. Πληροφορίες αναφέρουν πως στη ρύθμιση αυτή θα μπορούσαν να ενταχθούν 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 10.000 μεγάλες εταιρείες.

Τι προβλέπει η ρύθμιση
Το μέτρο θα έχει διάρκεια δύο ετών και, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, θα προβλέπει διαγραφή των προσαυξήσεων και των προστίμων σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο. Ορισμένες πηγές, πάντως, τόνισαν πως ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε 120 δόσεις και διαγραφή έως 90% των προσαυξήσεων.
Η τρόικα τηρεί στάση αναμονής για τις επιπτώσεις της ρύθμισης στον προϋπολογισμό και ζητεί επιπλέον στοιχεία για να δώσει το τελικό «ok»
Όσον αφορά στις ενδεχόμενες αντιδράσεις των δανειστών, το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ ξεκαθάρισε κατά τη διάρκεια δηλώσεών του σε δημοσιογράφους πως «η τρόικα θα αποδεχτεί το σχέδιο», επισημαίνοντας όμως ότι «περιμένει από την ελληνική πλευρά στοιχεία για τις επιπτώσεις της ρύθμισης αυτής στον προϋπολογισμό».
Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και το αίτημα για αποστολή στοιχείων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, βάσει των οποίων θα ποσοτικοποιηθούν οι συνέπειες της ρύθμισης στα δημόσια οικονομικά. Όπως έγινε γνωστό, η διαγραφή των προσαυξήσεων και των προστίμων θα εφαρμοστεί εφάπαξ για τα επόμενα δύο χρόνια και καλύπτει μόνο τις οφειλές που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση. Μετά το πέρας της διετίας, το μέτρο θα καταργηθεί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου