Παρά την μεγάλη αναστάτωση που επικράτησε μετά την αναβολή των εκλογών στη Νέα Δημοκρατία, την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015, λόγω τεχνικών προβλημάτων, στα Δωδεκάνησα ολόκληρος ο κομματικός μηχανισμός ήταν έτοιμος, ενώ σημειώθηκε και μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου.  Από νωρίς το πρωί τόσο στην Ρόδο όσο και στα υπόλοιπα νησιά έσπευσε πολύς κόσμος να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα προκειμένου να εκλέξει νέο πρόεδρο του κόμματος αλλά η αναβολή της διαδικασίας, ακύρωσε κάθε προσπάθεια και φυσικά κάθε διάθεση για συμμετοχή.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με όσα κατέγραψε η «δημοκρατική»:
Στο νησί της Κω σημειώθηκε μεγάλη προσέλευση με πολύ κόσμο να περιμένει στην… ουρά για να ψηφίσει από νωρίς το πρωί! Οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. και τα στελέχη των Τοπικών Οργανώσεων στο νησί, αναγκάστηκαν να «διώξουν» τον κόσμο που περίμενε καρτερικά να λειτουργήσει το σύστημα ηλεκτρονικά «on line» και ζητούσαν επιμόνως να ψηφίσουν και να πληρώσουν το αντίτιμο των 3 ευρώ! Η τελική ανακοίνωση ότι δεν θα γίνουν οι εκλογές, απογοήτευσε τους ψηφοφόρους, που έφευγαν πολύ δυσαρεστημένοι και απογοητευμένοι.

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ
Στην Κάλυμνο σημειώθηκε πρωτοφανής συμμετοχή με τον πρόεδρο της Τοπικής Οργάνωσης της Ν.Δ. να δηλώνει εντυπωσιασμένος. «Δεν το περίμενα ότι θα ερχόταν τόσος κόσμος στην Κάλυμνο. Εάν η διαδικασία συνεχιζόταν θα είχαμε ρεκόρ συμμετοχής» δήλωσε ο κ. Γιάννης Μαρίνος.

ΣΤΗΝ ΛΕΡΟ ΕΚΑΝΑΝ… ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ!
Απρόβλεπτη ήταν και η ανταπόκριση του κόσμου στο νησί της Λέρου, όπου σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Τ.Ο. προσήλθαν από νωρίς το πρωί περίπου 500 άτομα που ήθελαν να ψηφίσουν και να πληρώσουν το αντίτιμο, έστω και με ιδιόχειρο τρόπο αλλά μόλις πληροφορήθηκαν για την αναβολή της διαδικασίας, αποφάσισαν να κάνουν… μπάρμπεκιου και να μην προχωρήσουν σε αντιδικίες μεταξύ τους!
Έκδηλη ωστόσο ήταν η απογοήτευση αλλά δήλωσαν ότι θα αναμένουν την επόμενη διαδικασία.

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ
ΣΤΗΝ ΚΑΣΟ
Απογοητευμένοι εμφανίσθηκαν οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. στην Κάσο όπου, ενώ σημειώθηκε ικανοποιητική προσέλευση από νωρίς το πρωί, ο κόσμος αποχώρησε απογοητευμένος και δυσαρεστημένος. «Η ανταπόκριση ήταν πολύ καλή και οι ψηφοφόροι προσήλθαν από νωρίς το πρωί στην κάλπη που στήθηκε στο Δημαρχείο. Με την ανακοίνωση της αναβολής των εκλογών όμως, απογοητεύτηκαν και αποχωρούσαν κάνοντας πολύ αρνητικά σχόλια» δήλωσε η δήμαρχος Κάσου κ. Μαίρη Τσανάκη.
Οι κάλπες στα Δωδεκάνησα άνοιξαν στις 9 το πρωί και όχι στις 7π.μ. όπως έγινε στα άλλα μέρη της Ελλάδας αλλά αυτό δεν πτόησε τους Νεοδημοκράτες και όσους ήθελαν να εκδηλώσουν την στήριξή τους στο κόμμα, να προσέλθουν από νωρίς.
Νωρίς το πρωί προσήλθε στην Πάτμο ένας ψηφοφόρος ο οποίος επέμενε να ψηφίσει έστω και ιδιοχείρως (!) και να πληρώσει το αντίτιμο ενώ πολύ καλή ήταν η συμμετοχή και στα μικρότερα νησιά, όπως το Καστελόριζο, η Νίσυρος, το Αγαθονήσι, η Αστυπάλαια και οι Λειψοί.
ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ
Στο νησί της Ρόδου πάντως και μάλιστα στο ΑΚΤΑΙΟΝ, ο κόσμος πήγαινε να ψηφίσει μέχρι και αργά το μεσημέρι και οι ψηφοφόροι ζητούσαν πληροφορίες για την διαδικασία.
Η απογοήτευση, η δυσαρέσκεια και η αγανάκτηση ήταν έκδηλη και σε χωριά, όπως στη Σορωνή, στ’ Αφάντου, στο Γεννάδι, στην Κρεμαστή και στην Ιαλυσό.
Πολλοί θέλησαν να εκδηλώσουν την έντονη διαμαρτυρία τους για την ακύρωση των εσωκομματικών εκλογών. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι κυρίως από τα χωριά του νησιού, παραπονέθηκαν ότι θα είναι πολύ δύσκολο να μετακινηθούν ξανά για την διαδικασία.

Η ΝΕΦΕ
Από νωρίς το πρωί τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είχαν συγκεντρωθεί στο ΑΚΤΑΙΟΝ για την διεξαγωγή της διαδικασίας. Το πρόβλημα με την ηλεκτρονική διαδικασία είχε προβληματίσει τα στελέχη, τους εθελοντές, τις επιτροπές και τους δικηγόρους, που ήδη από την προηγούμενη των εκλογών φάνηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.
Τα κακά «μαντάτα» ήρθαν μετά τις 9 το πρωί, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία.
Τα μέλη της ΝΕΦΕ ευρισκόμενα στο ΑΚΤΑΙΟΝ περίμεναν την τελική ανακοίνωση της ΚΕΦΕ και προέβησαν στη σύνταξη ενός κειμένου διά του δικηγόρου κ. Νίκου Παπανικήτα. Παρόντες ήταν η πρόεδρος της ΝΕΦΕ (και πρόεδρος της ΝΟΔΕ Δωδεκάνησου) κ. Νατάσα Βενετοκλή, ο κ. Μ. Καμπουρόπουλος (εκπρόσωπος του κ. Β. Μεϊμαράκη), ο κ. Βαγγέλης Μανδρακός (εκπρόσωπος του κ. Κ. Μητσοτάκη) και ο κ. Γιώργος Διακανθός (εκπρόσωπος του κ. Άδωνι Γεωργιάδη).
Μόνος απών ήταν ο κ. Νίκος Καραμαρίτης (εκπρόσωπος του κ. Απ. Τζιτζικώστα).
Το κείμενο το υπέγραψαν όλοι και δόθηκε στη δημοσιότητα, (ακολουθεί).
Δεν έλειψαν πάντως τα σχόλια αφού δεν εμφανίσθηκαν οι αντιπρόσωποι του κ. Απ. Τζιτζικώστα.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΕΦΕ
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Από την ΝΕΦΕ Δωδ/σου, ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα:
«Λόγω απρόβλεπτης εμφάνισης σοβαρών τεχνικών προβλημάτων που ανέκυψαν κατά την διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας, για την εκλογή Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, η ΚΕΦΕ αποφάσισε την αναβολή των εκλογών.
Η ΝΕΦΕ Δωδεκανήσου αισθάνεται την υποχρέωση να ζητήσει συγγνώμη από τα στελέχη και τους φίλους της παράταξης, για την ταλαιπωρία που υπέστησαν και να τους ευχαριστήσει για την αθρόα προσέλευσή τους.
Επίσης, να ευχαριστήσουμε όλα τα στελέχη μας που πρόθυμα σ’ όλη την Δωδεκάνησο και καθ’ όλη την διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, βοήθησαν και στελέχωσαν όλα τα εκλογικά τμήματα από το Αγαθονήσι μέχρι το Καστελόριζο.
Ακολουθούν οι υπογραφές των μελών της ΝΕΦΕ Δωδεκανήσου
Η πρόεδρος
Νατάσα Βενετοκλή
Τα μέλη
Μανώλης Καμπουρόπουλος
Ευάγγελος Μανδρακός
Γιώργος Διακανθός
Νίκος Καραμαρίτης».

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΝΟΔΕ
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «δημοκρατική» η πρόεδρος της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου κα Νατάσα Βενετοκλή:
«Στα Δωδεκάνησα ΔΕΝ άνοιξε καμιά κάλπη. Ούτε δεχτήκαμε ιδιόχειρα σημειώματα κλπ. Αυτό έγινε σε πολλά νησιά των Κυκλάδων. Ωστόσο, η ανταπόκριση των Νεοδημοκρατών ήταν πράγματι εντυπωσιακή. Τόσο στα χωριά της Ρόδου όσο και στα νησιά, εάν η διαδικασία συνεχιζόταν ομαλά θα είχαμε πολύ μεγάλη συμμετοχή.
Ο κομματικός μηχανισμός ήταν έτοιμος και λειτούργησε άψογα.
Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν και βοήθησαν στην διαδικασία εθελοντές, πρόεδροι και μέλη των Τ.Ο., δικηγόροι και όσοι επάνδρωσαν τις κάλπες σε όλο το νομό.
Θέλω να τονίσω ότι το τεχνικό πρόβλημα δεν πρέπει να εξελιχθεί σε πολιτικό και η Ν.Δ. δεν πρέπει να οδηγηθεί σε διάσπαση. Είναι η ώρα να πέσουν οι τόνοι. Ο τόπος χρειάζεται μια δυνατή αντιπολίτευση και δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα προβλήματα».

Ο ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με αφορμή τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν και την αναβολή της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η σημερινή μέρα έπρεπε να είναι ημέρα γιορτής της δημοκρατίας αλλά και μέρα που θα σηματοδοτούσε ένα νέο ξεκίνημα για την παράταξη. Μετατράπηκε, όμως, σε μια μέρα ντροπής και απαξίωσης της παράταξης. Αυτοί που είχαν την ευθύνη της διαδικασίας, εδώ και δύο μήνες, οφείλουν να παραιτηθούν τώρα. Η παράταξη διαθέτει ιστορικά στελέχη με κύρος, ηθική εμβέλεια, αποδοχή και σοβαρότητα που μπορούν να αναλάβουν τη διοργάνωση συνεδρίου αλλά και την εκλογή νέου Προέδρου. Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τους απλούς Νεοδημακράτες, που πήγαν ή θα πήγαιναν σήμερα να ψηφίσουν αλλά και από όλους όσους στηρίζουν τη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Το κάνω εγώ, που δεν ήμουν μέλος της ΚΕΦΕ ούτε είχα ευθύνη για το σημερινό φιάσκο. Γιατί ακόμα και τώρα δεν έχει πει κανείς από αυτούς μια συγγνώμη, ούτε έχει αναλάβει την ευθύνη. Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει υπαρκτές κοινωνικές και ιδεολογικές δυνάμεις. Θα βρει το δρόμο της μέσα από αδιάβλητες και δημοκρατικές διαδικασίες».
Τ. Μιχαηλου:
«Μια γιορτη μετατραπηκε σε βατερλο»
Μαύρη σελίδα για τη Ν.Δ χαρακτήρισε το προχθεσινό φιάσκο των εκλογών, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Νοτίου Αιγαίου κ. Τάκης Μιχαήλου.
«Μια γιορτή, είπε, μετατράπηκε σε βατερλό», υποστηρίζοντας ότι πίσω απ’ αυτό υπάρχουν συγκεκριμένα άτομα που φέρουν την ευθύνη και που θα έπρεπε να ζητήσουν συγγνώμη και να παραιτηθούν.
Ο κ. Μιχαήλου ανέφερε ακόμη ότι χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία να βγει δυναμωμένη η Ν.Δ. από τη διαδικασία αυτή, κρίνοντας από τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ