Συνεντεύξεις

Δρ. Στέφανος Δράκος: «Το δικό μου προσωπικό τηλέφωνο δεν έχει φίλτρο ωραρίου, αρεστών ή ημετέρων»

Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου

«Ο πρόεδρος μας Κυριάκος Μητσοτάκης, εργάζεται για να γίνει πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων», αναφέρει στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα μας, ο πολιτευτής Δωδεκανήσου της Ν.Δ. και δημοτικός σύμβουλος Ρόδου Δρ. Στέφανος Δράκος.
Ο ίδιος, ασκεί δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας πως, «οι Δωδεκανήσιοι έχουν κρίση και έχουν βγάλει ήδη τα συμπεράσματά τους. Η αλήθεια είναι ορατή και ξεκάθαρη. Δεν έχει ανάγκη από υποβολείς». Συνεχίζοντας, διερωτάται «τι έχει να πει ο άνθρωπος που κατήργησε τους μειωμένους συντελεστών Φ.Π.Α., στους νησιώτες», ενώ πρόσθεσε πως για το μόνο ευτυχές που θα μπορούσε να δεσμευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η αποχώρησή του από την ηγεσία της χώρας και η προκήρυξη εκλογών.
Ο πολιτευτής της Ν.Δ., τονίζει πως εργάζεται για την ενωμένη Ν.Δ., ξεκαθαρίζοντας πως κανένα εμπόδιο, όσο μεγάλο και εάν είναι, δεν θα τον εμποδίσει να αγωνιστεί για την επιτυχή προάσπιση των συμφερόντων της Δωδεκανήσου. Ιδιαίτερα μνεία κάνει στους αγωνιστές της Ν.Δ. σε τοπικό επίπεδο, αλλά και στους ήρωες νησιώτες – όπως τους χαρακτηρίζει – που κρατούν ζωντανά τα νησιά.
Καταλήγοντας, δεν παραλείπει να ξεκαθαρίσει πως για τον ίδιο η πολιτική είναι λειτούργημα, πως το δικό του προσωπικό τηλέφωνο δεν έχει φίλτρο ωραρίου, αρεστών ή ημετέρων, καθώς και ότι για να αποκαλείται κάποιος Ν.Δ., πρέπει να αγαπά το σύνολο των μελών αυτής της οικογένειας, ακόμη και εάν συνολικά μπορεί να μην αγαπιέται…
• Κύριε Δράκο, θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συνέντευξή μας, με την ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ, το βράδυ του Σαββάτου. Πώς την κρίνετε;
«Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αυριανός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε αυτό ακριβώς που έπρεπε. Μίλησε με πράξεις. Ο κόσμος έχει χορτάσει από εύηχα και κυρίως απατηλά λόγια, από φρούδες υποσχέσεις. Κύριο χαρακτηριστικό του απερχόμενου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των συντρόφων του. Ο δικός μας πρόεδρος, ο αυριανός πρωθυπουργός των Ελλήνων, έχει όραμα, και σχέδιο. Εργάζεται ώστε να γίνει πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, όχι των αρεστών, ούτε και των ομοϊδεατών. Αυτό έχει ανάγκη η χώρα. Έναν άνθρωπο που θα υπηρετεί την Ελλάδα με ανιδιοτέλεια, με σύνεση, με εγκράτεια, αλλά κυρίως με ειλικρίνεια. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο. Ο πρόεδρος μας, λέει ξεκάθαρα «Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα». Μιλά για ιδιωτική οικονομία, για θέσεις εργασίας, για προσέλκυση επενδυτών, για μείωση της φορολογίας. Εργάζεται για μέτρα και δράσεις που θα οδηγήσουν σε ρευστότητα, αλλά και για την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της χώρας. Λέει ξεκάθαρα «τέλος στη γραφειοκρατία, στη διαφθορά».
• Εκτιμάτε πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την πρόσφατη ομιλία του, κινήθηκε στη γνωστή πεπατημένη οδό;
«Στην ομιλία του κου Τσίπρα, είδαμε απλά τον κο Τσίπρα. Δεν περιμέναμε να δούμε τίποτα καλύτερο. Δεν επρόκειτο για κάτι πρωτόγνωρο. Αυτό είναι, αυτό μπορεί να προσφέρει. Παραπληροφόρηση, ψεύδη, απατηλές υποσχέσεις. Άλλωστε, το έχει ομολογήσει και ο ίδιος. Εδώ κατάφερε σε μία ομιλία να εξαφανίσει 319.400 ανέργους (!) Όμως, δεν θα ήθελα να πω περισσότερα για τον κο Τσίπρα, οι Έλληνες και οι Δωδεκανήσιοι, έχουν κρίση και έχουν βγάλει ήδη τα συμπεράσματά τους. Δεν περιμένουν από εμάς να τους περιγράψουμε τη δυσχερή καθημερινότητά τους. Εμείς πρέπει να δουλέψουμε για να βελτιώσουμε αυτή την πραγματικότητα. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας. Άλλωστε ο πρωθυπουργός των μνημονίων, αφού υπέγραψε τα πάντα, ακόμη και αυτά δεν επαρκούν και ετοιμάζεται για την νέα μνημονιακή του επιδρομή».
• Πώς κρίνετε την πιθανή επίσκεψη του κου Τσίπρα στη Ρόδο;
«Ως αστείο. Ειλικρινά. Γνωρίζετε πως είμαι άνθρωπος χαμηλών τόνων, μετρημένος, αλλά η επίσκεψη του κου Τσίπρα μου μοιάζει κακόγουστο αστείο. Τι έχει να πει ένας άνθρωπος που κατήργησε τους μειωμένους συντελεστών Φ.Π.Α. στους νησιώτες; Τι έχει να πει στους Ροδίτες, στους Καρπάθιους, που είδαν εν μία νυκτί τον Φ.Π.Α. να εκτινάσσεται; Για να μη θυμηθώ τα αισχρά ψεύδη που εδώ από τη Ρόδο τον Ιανουάριο του 2015 είπε στους Έλληνες πολίτες. Είπε «Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται. Η τρόικα φεύγει» και υπέγραψε τα πιο δυσχερή μνημόνια που έχει υπογράψει ποτέ η Ελλάδα. Είπε «Γιατί με το ΣΥΡΙΖΑ κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη» και είναι η πρώτη φορά που πλειστηριάζονται πρώτες κατοικίες πολιτών. Υποσχέθηκε «Απαλλαγή της Ελλάδας από την ομηρεία του χρέους» και χρέωσε και τις επόμενες γενιές. Δεν θα σχολιάσω το επίκαιρο και απόλυτα ψευδές «Θα εφαρμόσουμε στο ακέραιο το πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», που περιλάμβανε – μεταξύ άλλων – όπως θα θυμάστε καλύτερα από εμένα – αποκατάσταση της 13ης σύνταξης σε συνταξιούχους με σύνταξη ως 700 ευρώ, αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων, επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ κ.α. Σε ό,τι αφορά δε στον Φ.Π.Α. των νησιών, που ήταν ο μοναδικός πρωθυπουργός που τόλμησε να τον αγγίζει, να θυμίσω πως υποστήριζε με περίσσιο θράσος πως «Είναι σκανδαλώδης η δέσμευση της κυβέρνησης Σαμαρά για μεγάλη αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό και στα ακριτικά νησιά μας. Γι’ αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι: Από τις 26 Ιανουαρίου θα κλείσει κάθε συζήτηση για αύξηση του ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές». Όπως καταλαβαίνετε, για το μόνο ευτυχές που θα μπορούσε να δεσμευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η αποχώρησή του από την ηγεσία της χώρας και η προκήρυξη εκλογών».
• Η Ν.Δ. δηλαδή σε πανελλαδικό, αλλά και τοπικό επίπεδο, έχει να προσφέρει κάτι διαφορετικό; Γιατί να την εμπιστευτούν οι πολίτες;
«Η Ν.Δ. έχει προσφέρει στη χώρα. Οι πολίτες τώρα ξέρουν. Ξέρουν, κρίνουν και συγκρίνουν. Εγώ δεν χρειάζεται να πω κάτι παραπάνω. Δεν θα δώσω απατηλές υποσχέσεις και ούτε θα προσπαθήσω να πείσω. Η αλήθεια είναι ορατή, ξεκάθαρη. Δεν έχει ανάγκη από υποβολείς. Εμένα οι νησιώτες με ξέρουν και παρότι δραστηριοποιούμαι ως πολιτευτής και δημοτικός σύμβουλος και όχι ως εν ενεργεία βουλευτής, ξέρουν καλά πως είμαι δίπλα τους, πως αγωνίζομαι σε καθημερινή βάση, θυσιάζοντας από τον επαγγελματικό και προσωπικό μου χρόνο, για να υπηρετήσω τα νησιά μας, τους ακρίτες μας, στο βαθμό φυσικά που μου το επιτρέπουν σήμερα οι δυνάμεις μου. Εύχομαι και ελπίζω, να είναι δίπλα μου, για να μπορέσω να προσφέρω πολλά περισσότερα και αύριο».
• Θα θέλατε να στείλετε κάποιο μήνυμα ειδικότερα στους Νεοδημοκράτες της Δωδεκανήσου, στην τοπική Νέα Δημοκρατία;
«Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την ερώτηση, διότι μου δίνετε την ευκαιρία να αναγνωρίσω δημόσια πως στη Ν.Δ. υπάρχουν αγωνιστές. Άνθρωποι που υπηρέτησαν και υπηρετούν τη μεγάλη οικογένεια που ακούει στο ιστορικό όνομα «Νέα Δημοκρατία». Άνθρωποι ανιδιοτελείς, που αποχώρησαν από την ενεργό πολιτική ζημιωμένοι, αλλά παρέμειναν Νεοδημοκράτες, υπηρέτες. Αυτοί οι άνθρωποι αξίζουν συγχαρητηρίων, διότι έκαναν ατομικά, αυτό που πρέπει να πράξουμε συνολικά. Έβαλαν την ιδέα, την οικογένεια, τα νησιά μας, την πατρίδα, πάνω από τη δική τους προσωπική πληγή, το εγώ τους. Αυτό πρέπει να το πράξουν όλοι και ιδιαιτέρως εκείνοι που εκτιμούν πως η δική τους προσωπική διαδρομή έχει τη μόνη και ουσιαστική αξία. Για να αποκαλείται κάποιος Ν.Δ., πρέπει να αγαπά το σύνολο των μελών αυτής της οικογένειας, ακόμη και εάν συνολικά μπορεί να μην αγαπιέται… Εγώ έτσι το βλέπω, έτσι πορεύομαι. Θέλω όλοι να είμαστε ένα. Ακόμη και εάν πολεμήθηκα και πολεμούμαι – υπόγεια, σκοτεινά – εγώ εργάζομαι για την ενωμένη Ν.Δ. που χωρά τους πάντες και εάν μπορώ να δώσω μία υπόσχεση τότε θα επιλέξω να υποσχεθώ πως κανένα εμπόδιο, όσο μεγάλο και εάν είναι, δεν θα με εμποδίσει να αγωνιστώ και να επιτύχω την προάσπιση των συμφερόντων της Δωδεκανήσου. Ήρθε η ώρα να παλέψουμε όλοι μαζί, ενωμένοι, για τα δημιουργήσουμε τα νησιά που οραματιζόμαστε. Το αξίζουν. Το αξίζουμε».

• Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στα Δωδεκάνησα και στη δική σας προσωπική διαδρομή, μιας και είναι αναγνωρίσιμο πως ασχολείστε σε καθημερινή βάση με ζητήματα των νησιών, ποια είναι τα συμπεράσματα που έχετε αποκομίσει;
«Οι Δωδεκανήσιοι είναι ξεχωριστοί άνθρωποι. Άνθρωποι με γνώσεις, με παιδεία, αλλά κυρίως με καρδιά. Αρκεί να κάνει κάποιος μία βόλτα στη Ρόδο, στην Κω, στην Κάρπαθο, στην Κάλυμνο ή στο ακριτικό Καστελόριζο, στη μαγευτική Χάλκη ή την ιερή Σύμη. Κάθε νησί, μικρότερο ή μεγαλύτερο της Δωδεκανήσου, έχει τη δική του ομορφιά και τη δική του ανεξάντλητη δύναμη. Όμως η πολιτεία απουσίαζε και απουσιάζει διαχρονικά. Στο Καστελόριζο για παράδειγμα, αγωνίζονται για τα αυτονόητα, για να έχουν γιατρό ή νερό. Τα περισσότερα νησιά της Δωδεκανήσου, εάν όχι όλα, στηρίζονται στην ικανότητα, στην εργατικότητα και στην αγάπη των κατοίκων τους. Αυτό είναι το δικό μου συμπέρασμα. Οι σύγχρονοι ήρωες της Δωδεκανήσου, είναι οι κάτοικοί της».
• Εάν έπρεπε να σταθείτε σε ένα μόνο σημείο απευθυνόμενος στους Δωδεκανήσιους, ποιο θα ήταν αυτό;
«Ότι η δική μου πόρτα είναι πάντοτε ανοιχτή. Το δικό μου προσωπικό τηλέφωνο δεν έχει φίλτρο ωραρίου, αρεστών ή ημέτερων. Θέλω να έρθουν κοντά μου. Να επισκεφθούν το πολιτικό μου γραφείο. Να μιλήσουν με τους συνεργάτες μου. Με εμένα. Εμείς λειτουργούμε ως ομάδα και θέλουμε να προσφέρουμε. Για εμάς δεν είναι αγγαρεία, ούτε δρόμος επαγγελματικής αποκατάστασης. Για εμάς η πολιτική είναι λειτούργημα. Έτσι τη βλέπουμε, έτσι την υπηρετούμε και έτσι θέλουμε να συνεχίσουμε να την υπηρετούμε. Όποιοι λοιπόν επιθυμούν να βάλουν πάνω απ’ όλα τα Δωδεκάνησα, τους απανταχού Δωδεκανήσιους και Δωδεκανήσιες, τους περιμένουμε να έρθουν κοντά μας. Τους θέλουμε κοντά μας».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου