Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν χθες, μετά την απολογία τους, με ομόφωνη απόφαση της τακτικής Ανακρίτριας και της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου, δύο από τους 7 συλληφθέντες, που φέρονται ως μέλη 8μελούς σπείρας, που ενέχεται σε 14 κλοπές και 4 απόπειρες κλοπής,  κυρίως σε οικίες, στο νησί της Ρόδου.
Πιο συγκεκριμένα προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν ο Γ. Α. του Π. 19 ετών, που αναγνωρίστηκε από θύματα και ο Ν. Κ. του Γ. 25 ετών, που ομολόγησε τις πράξεις που του αποδίδονται.
Ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισής του μία φορά κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του και της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 1.000 ευρώ αφέθηκε ο Χ. Α. του Α. 31 ετών και ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισής του μια φορά κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του και της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 3.000 ευρώ ο Δ. Α. του Κ. 42 ετών.
Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου αναμένεται να αποφανθεί για την τύχη ακόμη τριών κατηγορούμενων, εντός 8ημέρου, καθώς μετά την απολογία τους προέκυψε διαφωνία μεταξύ της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου και της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου.
Συγκεκριμένα για τον Ε. Σ. του Β. 32 ετών και τον Δ. Σ. του Β. 35 ετών η τακτική Ανακρίτρια Ρόδου έκρινε ότι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισής τους μία φορά κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας τους, της απαγόρευσης διαμονής στα Δωδεκάνησα και της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 10.000 ευρώ. Η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου εισηγήθηκε την προσωρινή τους κράτηση.
Η κ. Ανακρίτρια έκρινε ότι οι ως άνω περιοριστικοί όροι, είναι αρκετοί για να εξασφαλίσουν την παρουσία τους στο δικαστήριο, ενώ σημειώνεται ότι για τους συγκεκριμένους κατηγορούμενους δεν υφίστανται επαρκή στοιχεία από την προανάκριση.
Ο αδελφός τους, που εμπλέκεται στην ίδια υπόθεση, Α. – Ε. Σ. του Β. 20 ετών, δεν συνελήφθη καθώς παρουσιάστηκε σε κέντρο νεοσυλλέκτων για να εκτίσει την θητεία του στον στρατό.
Η τακτική Ανακρίτρια Ρόδου, έκρινε παραπέρα ότι θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 5.000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του μία φορά κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του και ο Α. Κ. του Δ. 20 ετών, καθώς δεν δικαιολογείται να μετέχει στην εγκληματική οργάνωση αφού προέρχεται από άλλη οικογένεια, που βρίσκεται σε διαμάχη με εκείνη των υπολοίπων κατηγορούμενων.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», η εξάρθρωση της σπείρας επιτεύχθηκε, μετά από πολυήμερη παρακολούθηση και επιχείρηση «σκούπα» που πραγματοποιήθηκε το πρωί της περαμένης Πέμπτης, στον καταυλισμό του Κορακόνερου.
Οι έρευνες για την δράση της σπείρας ξεκίνησαν, στις αρχές του έτους, καθώς διαπιστώθηκε από μαρτυρίες, ακόμη κι αστυνομικών, ότι μέλη της σπείρας, αφού παρακολουθούσε κατοικίες, εντόπιζε εκείνες από τις οποίες απουσίαζαν οι ιδιοκτήτες και αφαιρούσε χρηματοκιβώτια, μετρητά και κοσμήματα.
Οι δράστες χρησιμοποιούσαν 4 οχήματα τα οποία έχουν ήδη κατασχεθεί από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου.
Το ένα από αυτά είχε αγοραστεί από την πρώην σύντροφο του Α. Κ., η οποία αναζητείται για να δώσει κατάθεση.
Όπως εξακριβώθηκε, η σπείρα των διαρρηκτών συγκροτήθηκε τουλάχιστον, από τις αρχές του έτους 2015 και ξεκίνησε την εγκληματική της δράση στις περιοχές  της Ιαλυσού, των Καλυθιών, των Κοσκινού, του Αρχαγγέλου, του Φαληρακίου και της πόλης της Ρόδου, με σκοπό τη διάπραξη κλοπών.
Συγκεκριμένα, διακριβώθηκε η ακόλουθη εγκληματική δραστηριότητα:
• Στην περιοχή της Ιαλυσού, κατά το χρονικό διάστημα από 27-03-2015 έως 19-09-2015, διέρρηξαν δύο κατοικίες, από τις οποίες αφαίρεσαν τιμαλφή και χρήματα, ενώ αποπειράθηκαν να  διαρρήξουν ακόμα δύο.
• Στις περιοχές Καλυθιές, Αρχαγγέλου και Φαληρακίου, κατά το χρονικό διάστημα από 06-08-2015 έως 14-09-2015, παραβίασαν τρεις κατοικίες και αφαίρεσαν χρήματα, τιμαλφή και οικοδομικά εργαλεία, ενώ αποπειράθηκαν να διαρρήξουν ακόμα μία.
• Στην πόλη της Ρόδου, κατά το χρονικό διάστημα από 03-04-2015 έως 28-10-2015, διέρρηξαν πέντε κατοικίες, ένα ενεχυροδανειστήριο και μία εμπορική επιχείρηση, από όπου αφαίρεσαν χρήματα, τιμαλφή και ηλιακούς συλλέκτες, ενώ αποπειράθηκαν να διαρρήξουν τρεις οικίες.
Υπολογίζεται ότι το όφελος που αποκόμισαν οι δράστες ξεπερνάει τα 62.000 ευρώ.
Επιπλέον, στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 4 αυτοκίνητα, ένα πιστόλι κρότου, 11,3 γραμμάρια κάνναβης, ηλεκτρονικές συσκευές (φωτογραφικές μηχανές – tablet) και  διαρρηκτικά εργαλεία.

Ως συνήγορος υπεράσπισής τους παρέστη ο δικηγόρος κ. Στέλιος Αλεξανδρής.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ