Με απόφαση του δημάρχου Ρόδου και προέδρου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου κ. Στ. Κουσουρνά εγκρίθηκε χθες η εξόφληση της δαπάνης αμοιβής της δικηγόρου κ. Ελένης Θεοχαροπούλου επίκουρου καθηγήτριας Φορολογικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Δ.Π. Θράκης, δικηγόρου, για την γνωμοδότηση που συνέταξε για την αναγκαιότητα του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. ενόψει δίκης που έχει προγραμματιστεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας την 24η Οκτωβρίου 2012.
Η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου καλείται με την απόφαση να καταβάλει στην επίκουρη καθηγήτρια το ποσό των 18.000 ευρώ για τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση ενώ ισόποση είναι η αμοιβή που θα καταβάλει ο Δήμος Ρόδου.
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκκρεμούν δύο αναιρέσεις εργολαβικής κοινοπραξίας εταιρειών των Αθηνών κατά της νομιμότητας και συνταγματικότητας επιβολής του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. και συγκεκριμένα της Κοινοπραξίας με την επωνυμία «Κοινοπραξία Νοσοκομείου Ρόδου ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε-ΕΜΠΕΔΟΣ Α.Ε. – J & P ABAΞ Α.Ε. – ΙΜΕC GMBH» κατά του Δήμου Ρόδου.
Εισηγήτρια της υπόθεσης είναι η πρόεδρος του ΣτΕ κ. Κων/να Λαζαράκη.
Και οι δύο προαναφερθείσες αιτήσεις αναιρέσεως εκπροσωπούνται στο Συμβούλιο της Επικρατείας από την εταιρεία «ΖΕΠΟΣ-ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και την εταιρεία «ΚΑΡΑΒΗ-ΜΠΟΚΟΛΙΝΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».
Η νομική υπηρεσία του Δήμου Ρόδου υποστηρίζει ότι από το 1994 μέχρι σήμερα, ο ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. έχει αποδώσει και συνεχίζει να αποδίδει τα μέγιστα στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην τοπική ανάπτυξη.
Με αυξανόμενη ροή εσόδων έφθασε να έχει εισπράξει για το νησί της Ρόδου 2.768.954,58 ευρώ το 1994, 5.151.451,26 ευρώ το 1995, 12.648.720,37 ευρώ το 2006, 15.333.740,41 ευρώ το 2007, 16.072.851,05 ευρώ το 2008, 12.551.262,62 ευρώ το 2009, 10.941.867,65 ευρώ το 2010 και 11.700.000,00 ευρώ το 2011 (κατ’ εκτίμηση) καλύπτοντας ενδεικτικά το 2011 στο Δήμο Ρόδου το 20% περίπου των συνολικών τακτικών εσόδων του.
Θεωρεί πρόδηλο ότι ο πόρος συνιστά αναντικατάστατο θεμελιώδη όρο της ίδιας πλέον της ύπαρξης της τοπικής αυτοδιοίκησης στη Δωδεκάνησο, ούτως ώστε η διατήρηση του θεσμού απέναντι σε κάθε επιδίωξη να ακυρωθεί δικαστικά, έχει ιδιαίτερη σημασία για τα συμφέροντα του Δήμου Ρόδου.
Από τον ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. εξ άλλου συντηρούνται τοπικοί πρωτοποριακοί θεσμοί, όπως είναι ο Οργανισμός Προώθησης Τουρισμού (ΠΡΟ.ΤΟΥΡ) που προβάλλει τον ροδιακό τουρισμό σε όλες τις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις και όχι μόνο και η Εταιρεία Προστασίας Φυσικού Περιβάλλοντος (ΕΤΑΙΡ.ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ) που έχει δημιουργήσει ισχυρό έμψυχο και μηχανικό δίκτυο, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην προστασία, συντήρηση και ανάπτυξη των μεγάλων δημόσιων δασικών εκτάσεων που υπάρχουν στη Ρόδο.
Ο Δήμος Ρόδου έχει αναθέσει τον χειρισμό της υπόθεσης στη «Δικηγορική Εταιρεία Φλογαϊτη – Σιούτη» και συγκεκριμένα στους Δικηγόρους- Καθηγητές Πανεπιστημίου κ. Σπυρίδωνα Ι. Φλογαϊτη ή Γλυκερία Σιούτη αλλά και στη δικηγόρο – Επικ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου κ. Ελένη Θεοχαροπούλου.
Η δικηγορική αμοιβή που καλείται να πληρώσει είναι 36.000 ευρώ πλέον Φ.Π.Α. 23%.













