Ειδήσεις

Δεν δίνει… δόση η συνεδρίαση του Eurogroup

Η εκκρεμότητα για την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ για το Ελληνικό και οι πλειστηριασμοί κρατούν σε εκκρεμότητα την εκταμίευση, σύμφωνα με έγγραφο που παρουσιάζει το Bloomberg. Εκτιμάται ότι οι εκκρεμότητες θα λυθούν ως τις 26 Φεβρουαρίου.

Η Ελλάδα δεν αναμένεται να λάβει σήμερα την έγκριση για την εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ καθώς υπάρχουν ακόμα δυο εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα, σύμφωνα με έκθεση που έχει στην κατοχή του το Bloomberg. Εκφράζεται, ωστόσο, αισιοδοξία ότι αυτό θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες , καθώς οι συζητήσεις τώρα στρέφονται στο διακανονισμό με βάση τον οποίο θα τελειώσει η οκταετής περίοδος διασώσεων της χώρας.

Τα δυο θέματα που εκκρεμούν για την εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ αφορούν το Ελληνικό (αναμένεται η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ) και η πρόοδος στον τομέα των πλειστηριασμών. ΕΕ και Αθήνα ελπίζουν ότι τα θέματα θα έχουν διευθετηθεί πριν την επιστροφή των δανειστών στις 26 Φεβρουαρίου.

Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι η δόση ίσως να μην είναι διαθέσιμη έως τα μέσα Μαρτίου εξαιτίας περιορισμών που σχετίζονται με την γερμανική επιτροπή προϋπολογισμού που θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως στην εκταμίευση.

Η βασική ερώτηση, ωστόσο είναι αν η Ελλάδα θα μπορεί να σταθεί πλήρως στα πόδια της όταν τελειώσει το πρόγραμμα, ειδικά αν η τρέχουσα παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη εξασθενίσει. Η καθυστέρηση στην έκδοση του 7ετούς ομολόγου και η πρόσφατη αύξηση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς, υπενθυμίζουν την ευπάθεια της χώρας στις εξωτερικές συνθήκες της αγοράς, είπε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Όπως θυμίζει το πρακτορείο η Αθήνα σκοπεύει να φτάσει σε συμφωνία με τους πιστωτές για ένα μεταμνημονιακό καθεστώς βασισμένο στο μοντέλο της Πορτογαλίας και της Κύπρου, το οποίο περιλαμβάνει συχνές αξιολογήσεις αλλά όχι όρους (conditionality).

Η ανησυχία των δανειστών προέρχεται από το γεγονός ότι μπορεί να χαθεί το μεταρρυθμιστικό μομεντουμ, ειδικά πριν τις εκλογές του 2019. Για να αποτραπεί ο κίνδυνος η χώρα να υπαναχωρήσει από μεταρρυθμίσεις που έγιναν και να αυξήσει τις δαπάνες, οι πιστωτές ελπίζουν να εγκαθιδρύσουν ένα μηχανισμό ενισχυμένης εποπτείας που θα παρακολουθεί στενά την πρόοδο και τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Καθώς δεν θα υπάρχει το «αντάλλαγμα» του φρέσκου χρήματος ως μοχλός πίεσης εξετάζεται η ρύθμιση της ελάφρυνσης χρέους να λειτουργήσει ως «επιβράβευση» για να μείνει η χώρα εντός τροχιάς.

Σύμφωνα με το πρακτορείο οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει σε τεχνικό επίπεδο για το «γαλλικό μηχανισμό» που συνδέει ανάπτυξη με ελάφρυνση χρέους. Υπάρχουν ωστόσο διαφορετικές απόψεις μεταξύ των πιστωτών. Σε προηγούμενο EwG χώρες όπως η Γερμανία και η Φινλανδία αμφισβήτησαν την ανάγκη για προκαταβολικά μέτρα στο χρέος ενώ ΓαλλίαΠορτογαλία και οι Θεσμοίυποστήριξαν ότι κάποια ελάφρυνση θα πρέπει να δοθεί στο τέλος του προγράμματος, είπε αξιωματούχος.

Σε κάθε περίπτωση τα θέματα θα κλειδώσουν μετά το stress test των τραπεζών, αρχές Μαίου και αναμένεται να είναι καθοριστικά και για τη στάση του ΔΝΤ, καθώς το τελευταίο υποστήριξε πέρυσι το καλοκαίρι ότι απαιτούνται επιπλέον 10 δισ. ευρώ, κάτι που απέρριψε η ΕΚΤ.

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Μετά τα προαπαιτούμενα η εκταμίευση

Στο σημερινό Eurogroup θα συζητηθεί η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησηςη οποία θα ξεκινήσει με την έλευση των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου 2018, ανέφεραν στο ΑΠΕ πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Επίσης, θα υπάρξει ενημέρωση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Παράλληλα, θα επαληθευθεί και η πρόοδος η οποία έχει σημειωθεί στα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, 108 εκ των οποίων έχουν κλείσει.

Τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα (που αφορούν την ομαλή διεξαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και το Ελληνικό) είναι τεχνικής φύσης. Κυβέρνηση και Θεσμοί, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, αναμένουν ολοκλήρωσή τους και τυπικά μέσα στο προσεχές διάστημα. Η εκταμίευση της δόσης ακολουθεί αμέσως μετά, καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου