ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρισμός: Ο Σεπτέμβριος γίνεται το νέο «καλοκαίρι» – Πώς πήγε η Ρόδος

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΠΑΡΑΛΙΕΣ
✦ Σύ­νο­ψη ⌄
  • Η του­ρι­στι­κή ζή­τη­ση για την Ελ­λά­δα πα­ρα­μέ­νει ισχυ­ρή και τον Σε­πτέμ­βριο, με 4,8 εκατ. προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες αε­ρο­πο­ρι­κές θέ­σεις από το εξω­τε­ρι­κό, ση­μειώ­νο­ντας αύ­ξη­ση 5,9% σε σύ­γκρι­ση με πέ­ρυ­σι.
  • Οι πλη­ρό­τη­τες στα αε­ρο­πλά­να πα­ρα­μέ­νουν υψη­λές, ξε­περ­νώ­ντας το 75%, με τις βα­σι­κές αγο­ρές προ­έ­λευ­σης να δεί­χνουν θε­τι­κή τάση.
  • Η τάση του last minute τα­ξι­διού ενι­σχύ­ε­ται, καθώς οι τα­ξι­διώ­τες κλεί­νουν τις δια­κο­πές τους πιο κοντά στην ημε­ρο­μη­νία άφι­ξης, ανα­ζη­τώ­ντας ευ­ε­λι­ξία και κα­λύ­τε­ρες τιμές.
  • Η Τρά­πε­ζα της Ελ­λά­δος ανα­φέ­ρει αύ­ξη­ση εσό­δων από τον του­ρι­σμό κατά 14,8% για το πρώτο εξά­μη­νο, με τις αφί­ξεις μη κα­τοί­κων τα­ξι­διω­τών να ενι­σχύ­ο­νται κατά 15,4%.

Η του­ρι­στι­κή σεζόν δεν κα­τε­βά­ζει τα­χύ­τη­τα. Η ζή­τη­ση για την Ελ­λά­δα πα­ρα­μέ­νει ισχυ­ρή και τον Σε­πτέμ­βριο, με τις αε­ρο­πο­ρι­κές θέ­σεις από το εξω­τε­ρι­κό να δια­τη­ρού­νται σε υψηλά επί­πε­δα και τους δη­μο­φι­λείς προ­ο­ρι­σμούς να συ­νε­χί­ζουν να υπο­δέ­χο­νται επι­σκέ­πτες με ρυθ­μούς που πα­ρα­πέ­μπουν πε­ρισ­σό­τε­ρο σε καρ­διά κα­λο­και­ριού παρά σε αρχές φθι­νο­πώ­ρου.

Τα δια­θέ­σι­μα στοι­χεία του Airdata Tracker δεί­χνουν ότι για τον Σε­πτέμ­βριο έχουν προ­γραμ­μα­τι­στεί πε­ρί­που 4,8 εκατ. αε­ρο­πο­ρι­κές θέ­σεις από το εξω­τε­ρι­κό προς την Ελ­λά­δα, ένα­ντι 4,5 εκατ. τον ίδιο μήνα πέ­ρυ­σι. Πρό­κει­ται για αύ­ξη­ση της τάξης του 5,9%, σε μια πε­ρί­ο­δο κατά την οποία η του­ρι­στι­κή αγορά πα­ρα­δο­σια­κά περνά στα­δια­κά από την κο­ρύ­φω­ση της υψη­λής σεζόν σε πιο ήπιους ρυθ­μούς.

Οι πλη­ρό­τη­τες πα­ρα­μέ­νουν υψη­λές και σε αρ­κε­τές πε­ρι­πτώ­σεις ξε­περ­νούν το 75% σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες του “Κ”, με τις βα­σι­κές αγο­ρές προ­έ­λευ­σης να εμ­φα­νί­ζουν θε­τι­κό πρό­ση­μο.

Παρ’ όλα αυτά, όπως ανα­φέ­ρουν πα­ρά­γο­ντες της αγο­ράς, το last minute ήρθε για να μεί­νει. Η τάση είναι όλο και πε­ρισ­σό­τε­ροι τα­ξι­διώ­τες να κλεί­νουν τις δια­κο­πές τους όλο και πιο κοντά στην ημε­ρο­μη­νία άφι­ξης, πε­τυ­χαί­νο­ντας πα­ράλ­λη­λα με­γα­λύ­τε­ρη ευ­ε­λι­ξία και κα­λύ­τε­ρες τιμές, και αυτό πλέον δεν συμ­βαί­νει πια μόνο το κα­λο­καί­ρι, αλλά όλο τον χρόνο.

Οι με­γά­λες αγο­ρές κρα­τούν ψηλά τη ζή­τη­ση

Το Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο πα­ρα­μέ­νει στην πρώτη θέση με­τα­ξύ των αγο­ρών, με πε­ρισ­σό­τε­ρες από 1,014 εκατ. προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες θέ­σεις για τον Σε­πτέμ­βριο. Σε σχέση με τον αντί­στοι­χο μήνα του 2025, η αύ­ξη­ση δια­μορ­φώ­νε­ται στο 7,1%.

Στη δεύ­τε­ρη θέση βρί­σκε­ται η Γερ­μα­νία, με πε­ρί­που 818.000 θέ­σεις και ετή­σια άνοδο 5,1%, ενώ η Ιτα­λία ακο­λου­θεί με 374.000 θέ­σεις, αυ­ξη­μέ­νες κατά 3,7%.

Ιδιαί­τε­ρο εν­δια­φέ­ρον πα­ρου­σιά­ζουν οι αγο­ρές που κα­τα­γρά­φουν δι­ψή­φιους ρυθ­μούς ανά­πτυ­ξης. Από το Ισ­ρα­ήλ έχουν προ­γραμ­μα­τι­στεί πε­ρί­που 254.000 θέ­σεις, αριθ­μός αυ­ξη­μέ­νος κατά 19,5% σε σχέση με πέ­ρυ­σι. Ακόμα υψη­λό­τε­ρη είναι η πο­σο­στιαία άνο­δος από την Πο­λω­νία, όπου οι προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες θέ­σεις φτά­νουν τις 152.000, κα­τα­γρά­φο­ντας αύ­ξη­ση 25,1%.

Ανο­δι­κά κι­νού­νται επί­σης η Κύ­προς με 6,1%, η Ελ­βε­τία με 5,3%, οι ΗΠΑ με 4,8% και η Ολ­λαν­δία με 2,2%. Η ει­κό­να δια­φο­ρο­ποιεί­ται σε ορι­σμέ­νες αγο­ρές της Κε­ντρι­κής και Δυ­τι­κής Ευ­ρώ­πης: η Γαλ­λία εμ­φα­νί­ζει ορια­κή μεί­ω­ση 1%, η Αυ­στρία υπο­χω­ρεί κατά 2,7%, ενώ η Τσε­χία κα­τα­γρά­φει πτώση 4,5%.

Η διεύ­ρυν­ση της ζή­τη­σης απο­τυ­πώ­νε­ται και στα πρό­σφα­τα στοι­χεία της Τρά­πε­ζας της Ελ­λά­δος για το πρώτο εξά­μη­νο. Τα έσοδα ανήλ­θαν σε 8,8 δισ. ευρώ, από 7,66 δισ. ευρώ στο αντί­στοι­χο διά­στη­μα του 2025, ση­μειώ­νο­ντας αύ­ξη­ση 14,8%. Την ίδια πε­ρί­ο­δο, οι αφί­ξεις μη κα­τοί­κων τα­ξι­διω­τών αυ­ξή­θη­καν κατά 15,4%.

Ο Ιού­νιος κι­νή­θη­κε επί­σης ανο­δι­κά, αλλά με σαφώς χα­μη­λό­τε­ρο ρυθμό. Οι τα­ξι­διω­τι­κές ει­σπρά­ξεις έφτα­σαν τα 3,47 δισ. ευρώ, ένα­ντι 3,43 δισ. ευρώ έναν χρόνο νω­ρί­τε­ρα, κα­τα­γρά­φο­ντας αύ­ξη­ση 1,2%, ενώ οι αφί­ξεις ξένων τα­ξι­διω­τών ενι­σχύ­θη­καν κατά 6,9%.

Ψηλά η Κρήτη

Στο μέ­τω­πο των προ­ο­ρι­σμών, η Αθήνα συ­γκε­ντρώ­νει τον με­γα­λύ­τε­ρο όγκο προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νης αε­ρο­πο­ρι­κής χω­ρη­τι­κό­τη­τας για τον Σε­πτέμ­βριο, με πε­ρί­που 1,5 εκατ. θέ­σεις, αυ­ξη­μέ­νες κατά 2,9% σε σχέση με πέ­ρυ­σι.

Η ει­κό­να στα με­γά­λα νη­σιω­τι­κά αε­ρο­δρό­μια είναι ακόμα πιο ενι­σχυ­μέ­νη. Το Ηρά­κλειο βρί­σκε­ται στις πε­ρί­που 679.000 θέ­σεις, με αύ­ξη­ση 5,8%, ενώ η Ρόδος φτά­νει τις 530.000, κα­τα­γρά­φο­ντας άνοδο 8,8%. Η Κέρ­κυ­ρα κι­νεί­ται επί­σης ανο­δι­κά, με πε­ρί­που 420.000 προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες θέ­σεις και αύ­ξη­ση 5,7%.

Ξε­χω­ρι­στή επί­δο­ση εμ­φα­νί­ζουν τα Χανιά, όπου οι θέ­σεις φτά­νουν τις 257.000, αυ­ξη­μέ­νες κατά 13,6%. Ακόμα με­γα­λύ­τε­ρη είναι η πο­σο­στιαία με­τα­βο­λή στην Κε­φα­λο­νιά, με 21,5%, ενώ το Άκτιο κα­τα­γρά­φει άνοδο 13,6%.

Τα στοι­χεία των διε­θνών αφί­ξε­ων έως και τον Ιού­λιο απο­τυ­πώ­νουν την ίδια κι­νη­τι­κό­τη­τα. Τον Ιού­λιο, σύμ­φω­να με το τε­λευ­ταίο στα­τι­στι­κό δελ­τίο του ΙΝ­ΣΕ­ΤΕ, κα­τα­γρά­φη­καν 5 εκατ. διε­θνείς αφί­ξεις, αυ­ξη­μέ­νες κατά 3,2% ή πε­ρί­που 155.000 σε ετή­σια βάση.

Στο επτά­μη­νο, το αε­ρο­δρό­μιο της Αθή­νας κα­τέ­γρα­ψε 4,9 εκατ. διε­θνείς αφί­ξεις, με ορια­κή υπο­χώ­ρη­ση 0,8%, ενώ η Θεσ­σα­λο­νί­κη έφτα­σε τις 1,6 εκατ. αφί­ξεις, με άνοδο 6%. Στο Ηρά­κλειο οι αφί­ξεις ανήλ­θαν σε 2,3 εκατ., αυ­ξη­μέ­νες κατά 5,6%, και στα Χανιά σε 960.000, με άνοδο 11,3%.

Στη Ρόδο κα­τα­γρά­φη­καν 1,7 εκατ. διε­θνείς αφί­ξεις, αυ­ξη­μέ­νες κατά 3,7%, ενώ η Κέρ­κυ­ρα προ­σέγ­γι­σε τα 1,2 εκατ., με αύ­ξη­ση 8,3%. Ανο­δι­κά κι­νή­θη­καν επί­σης η Ζά­κυν­θος, η Κε­φα­λο­νιά και το Άκτιο. Στη Μύ­κο­νο οι διε­θνείς αφί­ξεις έφτα­σαν τις 317.000, αυ­ξη­μέ­νες κατά 9,5%, ενώ στη Σα­ντο­ρί­νη δια­μορ­φώ­θη­καν στις 351.000, με ορια­κή άνοδο 0,7%.

Πε­ρισ­σό­τε­ρες θέ­σεις μέχρι το τέλος της σεζόν

Το εν­δια­φέ­ρον πλέον με­τα­το­πί­ζε­ται στο σύ­νο­λο της φθι­νο­πω­ρι­νής πε­ριό­δου. Για το υπό­λοι­πο της του­ρι­στι­κής σεζόν έχουν προ­γραμ­μα­τι­στεί πε­ρισ­σό­τε­ρες από 14,1 εκατ. αε­ρο­πο­ρι­κές θέ­σεις, δια­τη­ρώ­ντας ανοι­χτό το πα­ρά­θυ­ρο για ισχυ­ρές ροές και μετά το τέλος του Αυ­γού­στου.

Το Ηνω­μέ­νο Βα­σί­λειο και η Γερ­μα­νία εξα­κο­λου­θούν να απο­τε­λούν τους δύο βα­σι­κούς πυ­λώ­νες της ζή­τη­σης. Ει­δι­κά η βρε­τα­νι­κή αγορά εμ­φα­νί­ζει ση­μα­ντι­κή δυ­να­μι­κή: από τις συ­νο­λι­κά 6,17 εκατ. προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες θέ­σεις για την Ελ­λά­δα στην πε­ρί­ο­δο, πε­ρί­που 2,82 εκατ. αφο­ρούν το υπό­λοι­πο της σεζόν. Η χω­ρη­τι­κό­τη­τα είναι αυ­ξη­μέ­νη κατά 9,2% για το σύ­νο­λο της πε­ριό­δου και κατά 10,4% για το διά­στη­μα που απο­μέ­νει.

Ση­μειώ­νε­ται πως το 2025 οι τα­ξι­διω­τι­κές ει­σπρά­ξεις είχαν ανέλ­θει στα 23,6 δισ. ευρώ, ση­μειώ­νο­ντας αύ­ξη­ση 9,4% σε σχέση με το 2024, ενώ οι αφί­ξεις από το εξω­τε­ρι­κό έφτα­σαν τους 38 εκατ. τα­ξι­διώ­τες, από 35,9 εκατ. έναν χρόνο νω­ρί­τε­ρα.

Την ίδια ώρα, οι πα­ρά­γο­ντες της αγο­ράς επι­ση­μαί­νουν ότι η ισχυ­ρή του­ρι­στι­κή κί­νη­ση δεν με­τα­φρά­ζε­ται αυ­το­μά­τως σε αντί­στοι­χη αύ­ξη­ση της κα­τα­νά­λω­σης. Το κό­στος πα­ρα­μέ­νει στο επί­κε­ντρο των απο­φά­σε­ων των τα­ξι­διω­τών, ενώ η μέση διάρ­κεια πα­ρα­μο­νής πε­ριο­ρί­ζε­ται, καθώς ενι­σχύ­ε­ται η τάση για πε­ρισ­σό­τε­ρα τα­ξί­δια μι­κρό­τε­ρης διάρ­κειας.

Πηγή: capital.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.