ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρισμός: Ο Σεπτέμβριος γίνεται το νέο «καλοκαίρι» – Πώς πήγε η Ρόδος

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΠΑΡΑΛΙΕΣ
✦ Σύνοψη ⌄
  • Η του­ρι­στική ζήτηση για την Ελλάδα παρα­μέ­νει ισχυρή και τον Σεπτέμ­βριο, με 4,8 εκατ. προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες αερο­πο­ρι­κές θέσεις από το εξω­τε­ρικό, σημειώ­νο­ντας αύξηση 5,9% σε σύγκριση με πέρυσι.
  • Οι πλη­ρό­τη­τες στα αερο­πλάνα παρα­μέ­νουν υψηλές, ξεπερ­νώ­ντας το 75%, με τις βασικές αγορές προ­έ­λευ­σης να δεί­χνουν θετική τάση.
  • Η τάση του last minute ταξι­διού ενι­σχύ­ε­ται, καθώς οι ταξι­διώ­τες κλεί­νουν τις δια­κο­πές τους πιο κοντά στην ημε­ρο­μη­νία άφιξης, ανα­ζη­τώ­ντας ευε­λι­ξία και καλύ­τε­ρες τιμές.
  • Η Τράπεζα της Ελλάδος ανα­φέ­ρει αύξηση εσόδων από τον του­ρι­σμό κατά 14,8% για το πρώτο εξάμηνο, με τις αφίξεις μη κατοί­κων ταξι­διω­τών να ενι­σχύ­ο­νται κατά 15,4%.

Η του­ρι­στική σεζόν δεν κατε­βά­ζει ταχύ­τητα. Η ζήτηση για την Ελλάδα παρα­μέ­νει ισχυρή και τον Σεπτέμ­βριο, με τις αερο­πο­ρι­κές θέσεις από το εξω­τε­ρικό να δια­τη­ρού­νται σε υψηλά επίπεδα και τους δημο­φι­λείς προ­ο­ρι­σμούς να συνε­χί­ζουν να υπο­δέ­χο­νται επι­σκέ­πτες με ρυθμούς που παρα­πέ­μπουν περισ­σό­τερο σε καρδιά καλο­και­ριού παρά σε αρχές φθι­νο­πώ­ρου.

Τα δια­θέ­σιμα στοι­χεία του Airdata Tracker δεί­χνουν ότι για τον Σεπτέμ­βριο έχουν προ­γραμ­μα­τι­στεί περίπου 4,8 εκατ. αερο­πο­ρι­κές θέσεις από το εξω­τε­ρικό προς την Ελλάδα, έναντι 4,5 εκατ. τον ίδιο μήνα πέρυσι. Πρό­κει­ται για αύξηση της τάξης του 5,9%, σε μια περίοδο κατά την οποία η του­ρι­στική αγορά παρα­δο­σιακά περνά στα­διακά από την κορύ­φωση της υψηλής σεζόν σε πιο ήπιους ρυθμούς.

Οι πλη­ρό­τη­τες παρα­μέ­νουν υψηλές και σε αρκετές περι­πτώ­σεις ξεπερ­νούν το 75% σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες του “Κ”, με τις βασικές αγορές προ­έ­λευ­σης να εμφα­νί­ζουν θετικό πρόσημο.

Παρ’ όλα αυτά, όπως ανα­φέ­ρουν παρά­γο­ντες της αγοράς, το last minute ήρθε για να μείνει. Η τάση είναι όλο και περισ­σό­τε­ροι ταξι­διώ­τες να κλεί­νουν τις δια­κο­πές τους όλο και πιο κοντά στην ημε­ρο­μη­νία άφιξης, πετυ­χαί­νο­ντας παράλ­ληλα μεγα­λύ­τερη ευε­λι­ξία και καλύ­τε­ρες τιμές, και αυτό πλέον δεν συμ­βαί­νει πια μόνο το καλο­καίρι, αλλά όλο τον χρόνο.

Οι μεγάλες αγορές κρατούν ψηλά τη ζήτηση

Το Ηνωμένο Βασί­λειο παρα­μέ­νει στην πρώτη θέση μεταξύ των αγορών, με περισ­σό­τε­ρες από 1,014 εκατ. προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες θέσεις για τον Σεπτέμ­βριο. Σε σχέση με τον αντί­στοιχο μήνα του 2025, η αύξηση δια­μορ­φώ­νε­ται στο 7,1%.

Στη δεύτερη θέση βρί­σκε­ται η Γερ­μα­νία, με περίπου 818.000 θέσεις και ετήσια άνοδο 5,1%, ενώ η Ιταλία ακο­λου­θεί με 374.000 θέσεις, αυξη­μέ­νες κατά 3,7%.

Ιδιαί­τερο ενδια­φέ­ρον παρου­σιά­ζουν οι αγορές που κατα­γρά­φουν διψή­φιους ρυθμούς ανά­πτυ­ξης. Από το Ισραήλ έχουν προ­γραμ­μα­τι­στεί περίπου 254.000 θέσεις, αριθμός αυξη­μέ­νος κατά 19,5% σε σχέση με πέρυσι. Ακόμα υψη­λό­τερη είναι η ποσο­στιαία άνοδος από την Πολωνία, όπου οι προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες θέσεις φτάνουν τις 152.000, κατα­γρά­φο­ντας αύξηση 25,1%.

Ανοδικά κινού­νται επίσης η Κύπρος με 6,1%, η Ελβετία με 5,3%, οι ΗΠΑ με 4,8% και η Ολλαν­δία με 2,2%. Η εικόνα δια­φο­ρο­ποιεί­ται σε ορι­σμέ­νες αγορές της Κεντρι­κής και Δυτικής Ευρώπης: η Γαλλία εμφα­νί­ζει οριακή μείωση 1%, η Αυστρία υπο­χω­ρεί κατά 2,7%, ενώ η Τσεχία κατα­γρά­φει πτώση 4,5%.

Η διεύ­ρυνση της ζήτησης απο­τυ­πώ­νε­ται και στα πρό­σφατα στοι­χεία της Τρά­πε­ζας της Ελλάδος για το πρώτο εξάμηνο. Τα έσοδα ανήλθαν σε 8,8 δισ. ευρώ, από 7,66 δισ. ευρώ στο αντί­στοιχο διά­στημα του 2025, σημειώ­νο­ντας αύξηση 14,8%. Την ίδια περίοδο, οι αφίξεις μη κατοί­κων ταξι­διω­τών αυξή­θη­καν κατά 15,4%.

Ο Ιούνιος κινή­θηκε επίσης ανοδικά, αλλά με σαφώς χαμη­λό­τερο ρυθμό. Οι ταξι­διω­τι­κές εισπρά­ξεις έφτασαν τα 3,47 δισ. ευρώ, έναντι 3,43 δισ. ευρώ έναν χρόνο νωρί­τερα, κατα­γρά­φο­ντας αύξηση 1,2%, ενώ οι αφίξεις ξένων ταξι­διω­τών ενι­σχύ­θη­καν κατά 6,9%.

Ψηλά η Κρήτη

Στο μέτωπο των προ­ο­ρι­σμών, η Αθήνα συγκε­ντρώ­νει τον μεγα­λύ­τερο όγκο προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νης αερο­πο­ρι­κής χωρη­τι­κό­τη­τας για τον Σεπτέμ­βριο, με περίπου 1,5 εκατ. θέσεις, αυξη­μέ­νες κατά 2,9% σε σχέση με πέρυσι.

Η εικόνα στα μεγάλα νησιω­τικά αερο­δρό­μια είναι ακόμα πιο ενι­σχυ­μένη. Το Ηρά­κλειο βρί­σκε­ται στις περίπου 679.000 θέσεις, με αύξηση 5,8%, ενώ η Ρόδος φτάνει τις 530.000, κατα­γρά­φο­ντας άνοδο 8,8%. Η Κέρκυρα κινεί­ται επίσης ανοδικά, με περίπου 420.000 προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες θέσεις και αύξηση 5,7%.

Ξεχω­ρι­στή επίδοση εμφα­νί­ζουν τα Χανιά, όπου οι θέσεις φτάνουν τις 257.000, αυξη­μέ­νες κατά 13,6%. Ακόμα μεγα­λύ­τερη είναι η ποσο­στιαία μετα­βολή στην Κεφα­λο­νιά, με 21,5%, ενώ το Άκτιο κατα­γρά­φει άνοδο 13,6%.

Τα στοι­χεία των διεθνών αφίξεων έως και τον Ιούλιο απο­τυ­πώ­νουν την ίδια κινη­τι­κό­τητα. Τον Ιούλιο, σύμφωνα με το τελευ­ταίο στα­τι­στικό δελτίο του ΙΝΣΕΤΕ, κατα­γρά­φη­καν 5 εκατ. διε­θνείς αφίξεις, αυξη­μέ­νες κατά 3,2% ή περίπου 155.000 σε ετήσια βάση.

Στο επτά­μηνο, το αερο­δρό­μιο της Αθήνας κατέ­γραψε 4,9 εκατ. διε­θνείς αφίξεις, με οριακή υπο­χώ­ρηση 0,8%, ενώ η Θεσ­σα­λο­νίκη έφτασε τις 1,6 εκατ. αφίξεις, με άνοδο 6%. Στο Ηρά­κλειο οι αφίξεις ανήλθαν σε 2,3 εκατ., αυξη­μέ­νες κατά 5,6%, και στα Χανιά σε 960.000, με άνοδο 11,3%.

Στη Ρόδο κατα­γρά­φη­καν 1,7 εκατ. διε­θνείς αφίξεις, αυξη­μέ­νες κατά 3,7%, ενώ η Κέρκυρα προ­σέγ­γισε τα 1,2 εκατ., με αύξηση 8,3%. Ανοδικά κινή­θη­καν επίσης η Ζάκυν­θος, η Κεφα­λο­νιά και το Άκτιο. Στη Μύκονο οι διε­θνείς αφίξεις έφτασαν τις 317.000, αυξη­μέ­νες κατά 9,5%, ενώ στη Σαντο­ρίνη δια­μορ­φώ­θη­καν στις 351.000, με οριακή άνοδο 0,7%.

Περισ­σό­τε­ρες θέσεις μέχρι το τέλος της σεζόν

Το ενδια­φέ­ρον πλέον μετα­το­πί­ζε­ται στο σύνολο της φθι­νο­πω­ρι­νής περιό­δου. Για το υπό­λοιπο της του­ρι­στι­κής σεζόν έχουν προ­γραμ­μα­τι­στεί περισ­σό­τε­ρες από 14,1 εκατ. αερο­πο­ρι­κές θέσεις, δια­τη­ρώ­ντας ανοιχτό το παρά­θυρο για ισχυρές ροές και μετά το τέλος του Αυγού­στου.

Το Ηνωμένο Βασί­λειο και η Γερ­μα­νία εξα­κο­λου­θούν να απο­τε­λούν τους δύο βασι­κούς πυλώνες της ζήτησης. Ειδικά η βρε­τα­νική αγορά εμφα­νί­ζει σημα­ντική δυνα­μική: από τις συνο­λικά 6,17 εκατ. προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες θέσεις για την Ελλάδα στην περίοδο, περίπου 2,82 εκατ. αφορούν το υπό­λοιπο της σεζόν. Η χωρη­τι­κό­τητα είναι αυξη­μένη κατά 9,2% για το σύνολο της περιό­δου και κατά 10,4% για το διά­στημα που απο­μέ­νει.

Σημειώ­νε­ται πως το 2025 οι ταξι­διω­τι­κές εισπρά­ξεις είχαν ανέλθει στα 23,6 δισ. ευρώ, σημειώ­νο­ντας αύξηση 9,4% σε σχέση με το 2024, ενώ οι αφίξεις από το εξω­τε­ρικό έφτασαν τους 38 εκατ. ταξι­διώ­τες, από 35,9 εκατ. έναν χρόνο νωρί­τερα.

Την ίδια ώρα, οι παρά­γο­ντες της αγοράς επι­ση­μαί­νουν ότι η ισχυρή του­ρι­στική κίνηση δεν μετα­φρά­ζε­ται αυτο­μά­τως σε αντί­στοιχη αύξηση της κατα­νά­λω­σης. Το κόστος παρα­μέ­νει στο επί­κε­ντρο των απο­φά­σεων των ταξι­διω­τών, ενώ η μέση διάρ­κεια παρα­μο­νής περιο­ρί­ζε­ται, καθώς ενι­σχύ­ε­ται η τάση για περισ­σό­τερα ταξίδια μικρό­τε­ρης διάρ­κειας.

Πηγή: capital.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.