Συνεντεύξεις

E. Xαραλαμποπούλου: «Ο Αλ. Τσίπρας πριν έλθει στη Ρόδο θα έπρεπε να φρεσκάρει τη μνήμη του»

«Καλό θα ήταν προ της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο κ. Τσίπρας στη Ρόδο να είχε φρεσκάρει τη μνήμη του αναφορικά με τα απανωτά πλήγματα που δέχθηκαν τα Δωδεκάνησα την εποχή της διακυβέρνησής του. Το ισχυρότερο ήταν η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α., κεκτημένο που απλόχερα προσέφερε στους δανειστές μας» δηλώνει σε συνέντευξή της στην «δημοκρατική» η πρόεδρος της ΔΕΕΠ Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας κ. Εφη Χαραλαμποπούλου υπενθυμίζοντας ότι όλοι πρέπει να θυμούνται τους 18 νέους φόρους τους οποίους “προίκισε” όταν κυβερνούσε αυτή τη χώρα.
Αναλυτικά η συνέντευξη της προέδρου της ΔΕΕΠ Δωδεκανήσου κ. Εφης Χαραλαμποπούλου

Κυρία Χαραλαμποπούλου, συμπληρώθηκαν ήδη τρεις μήνες από τον διορισμό σας στην προεδρία της Δ.Ε.Ε.Π. Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας. Βέβαια, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού δεν οδηγήθηκε το κόμμα σε εσωκομματικές εκλογές, αλλά θα ήθελα να μας δώσετε μια εικόνα από την δραστηριότητά σας και τις επόμενες κινήσεις.
Σύμφωνα με την απόφαση που εξεδόθη από τον γραμματέα Οργανωτικού του Κόμματος διορίσθηκα πρόεδρος μέχρι τη διενέργεια των εσωκομματικών εκλογών, οι οποίες, επρόκειτο να διενεργηθούν τον Μάιο, πλην όμως ανεβλήθησαν λόγω της πανδημίας.
Προ της ανακοίνωσης των μέτρων, συναντηθήκαμε με τα μέλη της ΔΕΕΠ Δωδεκανήσου, με την ευκαιρία της επίσκεψης που πραγματοποίησε στη Ρόδο η υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τη ΔΕΕΠ Δωδεκανήσου και για διάφορα οργανωτικά ζητήματα σε πολύ καλό κλίμα.
Ενώ, λοιπόν, προγραμματίζαμε την πρώτη μας επίσημη Συνεδρίαση, δεν μπορέσαμε να την πραγματοποιήσουμε, υπακούοντας στα ανακοινωθέντα μέτρα, τα οποία ευτυχώς η Κυβέρνηση έλαβε έγκαιρα, κατά παγκόσμια πλέον παραδοχή, προστατεύοντας το πολυτιμότερο αγαθό, την Υγεία των πολιτών.
Μάλιστα, με απόφαση της Γραμματείας Οργανωτικού έκλεισαν τα γραφεία όλων των κομματικών οργανώσεων.
Χρειάσθηκαν κάποιες μέρες, όπως καταλαβαίνετε, για να συνηθίσουμε όλοι να ζούμε κάτω από τόσο διαφορετικές συνθήκες.
Αρχικά, θέσπισα μια τακτική τηλεφωνική επικοινωνία με τα μέλη του Συμβουλίου της ΔΕΕΠ, με τους υπευθύνους των Τομέων που έχουν διορισθεί με απόφαση του γραμματέα Οργανωτικού, άλλοτε μεμονωμένα, άλλοτε σε ομάδες, μέσω εφαρμογών και φυσικά με όλους τους προέδρους των ΔΗΜΤΟ στη Ρόδο και των υπολοίπων νησιών της Δωδεκανήσου, με τους οποίους ήδη γνωριζόμασταν, ύστερα από δύο θητείες μου ως μέλος της πρώην ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου, στη μεν πρώτη ως αντιπρόεδρος και στη συνέχεια ως υπεύθυνη του Τομέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Επίσης, συνεργασθήκαμε με το Μητρώο Πολιτικών στελεχών και τη Νομαρχιακή Οργάνωση της ΟΝΝΕΔ Δωδεκανήσου.
Στη συνέχεια, χρησιμοποιήσαμε το πολύτιμο εργαλείο των τηλεδιασκέψεων. Αρχικά συμμετείχα σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε ο γραμματέας Οργανωτικού με τους προέδρους των ΔΕΕΠ Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο διαδικτυακού οδοιπορικού που πραγματοποίησε σε επίπεδο προέδρων με τις κομματικές οργανώσεις.
Έπειτα, διοργάνωσα και συντόνισα την πρώτη μας Συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, όπου μας τίμησε με τη συμμετοχή του ο γραμματέας Οργανωτικού-Δ/ντής Γραφείου προέδρου και αν. γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής κ. Στ. Κονταδάκης, στελέχη της Γραμματείας Οργανωτικού, ο υφ. Τουρισμού και οι υπόλοιποι βουλευτές μας και όλα τα μέλη της ΔΕΕΠ Δωδεκανήσου.
Συζητήσαμε κυρίως για οργανωτικά ζητήματα, παίρνοντας πολύτιμες κατευθύνσεις για το πώς θα καταφέρουμε να κρατήσουμε το κόμμα ζωντανό κάτω από τις πρωτόγνωρες συνθήκες και την επικοινωνία μας ζωντανή μέσω της τεχνολογίας, αλλά και για διάφορα ζητήματα επικαιρότητας.
Η ΔΕΕΠ Δωδεκανήσου διατηρεί ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, η οποία διαρκώς ενημερώνεται αναφορικά με το έργο της Κυβέρνησης, όπως και όλες οι ομάδες που διατηρούν στο διαδίκτυο οι ΔΗΜΤΟ της Δωδεκανήσου.
Κατά συνέπεια, με τρόπο σύγχρονο επικοινωνούμε το έργο της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με όλα τα στελέχη μας, ώστε το μήνυμα να φτάνει παντού.
Ταυτόχρονα, ενημερωνόμασταν για προβλήματα που αφορούν στο Νομό μας και παράλληλα με τους βουλευτές μας, οι οποίοι εργάζονται εντατικά, προωθήσαμε κάποιες προτάσεις σε κεντρικό επίπεδο.
Σε τηλεδιάσκεψη που είχα ως πρόεδρος της ΔΕΕΠ Δωδ/σου με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη, η οποία διοργανώθηκε από την επικεφαλής του αντίστοιχου θεματικού τομέα της Ν.Δ. κ. Γκελεστάθη, σε συνεργασία με τη Γραμματεία Οργανωτικού, είχα την ευκαιρία, αφού ενημερώθηκα σχετικά, να του αναφέρω τα αιτήματα της Δωδεκανήσου, όπως αυτά κατέγραψα ύστερα από τηλεφωνική συνομιλία και με τους Προέδρους των ΔΗΜΤΟ στα υπόλοιπα νησιά, ανοίγοντας με αυτή την ευκαιρία ένα δίαυλο επικοινωνίας.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι με τις τηλεδιασκέψεις που σας ανέφερα και άλλες που πρόκειται να ακολουθήσουν σύντομα, μπορέσαμε και εμείς ως ΔΕΕΠ Δωδεκανήσου, όπως ολόκληρη η Κυβέρνηση και το κόμμα μας σε κεντρικό επίπεδο να κάνουμε την κρίση ευκαιρία εν μέσω πανδημίας και μάλιστα ως Περιφερειακή Οργάνωση διαπιστώσαμε ότι έχουμε φωνή σε κυβερνητικό επίπεδο, κάτι το οποίο φυσικά δεν τελειώνει εδώ!
Σε συνεργασία με τη Γραμματεία Οργανωτικού συμμετείχαμε σε εθελοντικές δράσεις, οι οποίες διοργανώθηκαν διαδικτυακά, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι» και το διαδικτυακό τηλεμαραθώνιο για ενίσχυση του Συλλόγου “ΦΛΟΓΑ”, προγραμματίζοντας και νέες εθελοντικές δράσεις, σεβόμενοι πάντα τα μέτρα της Κυβέρνησης.
Πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στο Γ.Ν.Ρ. , όπου λάβαμε εκτενή ενημέρωση από τον άξιο διοικητή κ. Ρουμάνη για τον τρόπο λειτουργίας του Νοσοκομείου και την γενικότερη κατάσταση.
Το ενδιαφέρον μας φυσικά επεκτάθηκε και στα υπόλοιπα νησιά, όσον αφορά στην καταγραφή της κατάστασης σε υγειονομικό επίπεδο, με τη συνεργασία των προέδρων των ΔΗΜΤΟ αυτών.
Επομένως, ουδόλως αφήσαμε αυτό το τρίμηνο να παρέλθει άπρακτο, δεδομένων πάντα των ιδιαίτερων συνθηκών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το έργο μας εξαντλείται στις πολύ χρήσιμες, πλην επικουρικές πλέον τηλεδιασκέψεις.
Οι επόμενες κινήσεις της ΔΕΕΠ Δωδεκανήσου αφορούν επισκέψεις δια ζώσης σε τοπικούς φορείς, τώρα που αυτό είναι εφικτό, πάντα με προσοχή όσον αφορά την αριθμητική συγκέντρωση ατόμων, με σκοπό την ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και την προώθηση προτάσεων της ΔΕΕΠ Δωδεκανήσου σε κεντρικό επίπεδο, σε συνεργασία με τους Βουλευτές μας.
Στο σχεδιασμό φυσικά περιλαμβάνονται και επισκέψεις στα υπόλοιπα νησιά μας.
• Τα στελέχη της Ν.Δ. στα νησιά ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των κομματικών οργάνων; Γνωρίζουμε ότι ήταν και είναι μια δύσκολη εποχή για τέτοιες δραστηριότητες. Είχατε και επαφές με την Δ.Ε.Ε.Π. Κυκλάδων.
Στο πλαίσιο της πρόσφατης δράσης της Γραμματείας Οργανωτικού, τη “ΔΙΑΔΡΑΣΗ”, την οποία πολύ πρόσφατα εγκαινίασε ο γραμματέας πραγματοποιήθηκε κοινή τηλεδιάσκεψη των ΔΕΕΠ Δωδεκανήσου και Κυκλάδων. Η υφυπουργός Παιδείας κ. Ζαχαράκη τοποθετήθηκε σε θέματα που αφορούν στην Παιδεία, παρουσία του υπουργού Εργασίας κ. Γ. Βρούτση, βουλευτών και πλήθους στελεχών και των δύο νομών, ενώ στη συνέχεια άκουσε με προσοχή τις τοποθετήσεις των Υπευθύνων Παιδείας των δύο Νομών. Επικοινωνούμε τακτικά με τον πρόεδρο της ΔΕΕΠ Κυκλάδων τον κ. Καφτηράνη, ο οποίος είναι έμπειρος, πρόθυμος και δραστήριος. Άλλωστε, είμαστε πρόεδροι δυο Περιφερειών του Νοτίου Αιγαίου, οπότε έχουμε πολλά κοινά ζητήματα. Με τους προέδρους των ΔΗΜΤΟ στα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου, με κάποιους αντιπροέδρους εξ’αυτών αλλά και με μέλη έχουμε συχνή επικοινωνία, και πολύ καλή συνεργασία, ανταλλάσουμε απόψεις, ενημερώνονται και εκείνοι για το έργο της Κυβέρνησης, μου μεταφέρουν τα προβλήματα που τους απασχολούν και ανταποκρίθηκαν σε προσκλήσεις για τηλεδιασκέψεις που τους απηύθηνα.
• Πρόσφατα επισκέφθηκε την Ρόδο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας. Πώς σχολιάζετε τα όσα δήλωσε στο νησί μας;
Καλό θα ήταν προ της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο κ. Τσίπρας στη Ρόδο να έχει φρεσκάρει τη μνήμη του αναφορικά με τα απανωτά πλήγματα που δέχθηκαν τα Δωδεκάνησα την εποχή της διακυβέρνησής του. Το ισχυρότερο ήταν η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α., κεκτημένο που απλόχερα προσέφερε στους δανειστές μας.
Οι καταστηματάρχες τους οποίους συνάντησε, πιστεύω ότι θυμούνται τους 18 νέους φόρους με τους οποίους συνολικά τους “προίκισε” όταν κυβερνούσε αυτή τη χώρα. Εκτός από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α., παράλληλα αύξησε τους συντελεστές σε όλα τα είδη από 23% σε 24% εκτινάσσοντας πολλά είδη ευρείας κατανάλωσης από το 13% στο 24%. Αύξησε τον φόρο εισοδήματος σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον φόρο στα μερίσματα, τριπλασίασε την εισφορά αλληλεγγύης για την πιο χαμηλή κλίμακα (12.000-20.000) και την υπερτετραπλασίασε από εκεί και πάνω, διπλασίασε την προκαταβολή φόρου εισοδήματος, μείωσε φοροαπαλλαγές, αύξησε εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές, επέβαλε φόρο στην σταθερή τηλεφωνία, το internet, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα tablets, που αποτελούν βασικά εργαλεία για κάθε μικρομεσαία επιχείρηση. Ειδικά για τα Δωδεκάνησα, κατήργησε και τον μειωμένο ΕΦΚ στα οινοπνευματώδη ποτά. Και ο ΕΝΦΙΑ που τάχα θα καταργούσε, αυξήθηκε, ενώ όσοι δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και την εστίαση επιβαρύνθηκαν από το τέλος διαμονής και τον φόρο στον καφέ.

• Την Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε η πρώτη Ψηφιακή Διάσκεψη Προέδρων Δ.Ε.Ε.Π. (ΝΟΔΕ) και ήθελα το σχόλιό σας.
Η διάσκεψη διοργανώθηκε από τον γραμματέα Οργανωτικού κ. Κονταδάκη. Ήταν εξαιρετικά τιμητική η συμμετοχή του προέδρου μας και πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρώτη ψηφιακή διάσκεψη προέδρων ΔΕΕΠ(ΝΟΔΕ), όπως άλλωστε δηλώσαμε όλοι, διότι σε όλους τους προέδρους δόθηκε η δυνατότητα να τοποθετηθούν. Ο πρόεδρός μας εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλα τα στελέχη για τις εθελοντικές δράσεις, αλλά και για τον αδιάκοπο αγώνα να κρατήσουν το κόμμα ζωντανό. Αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της Κυβέρνησης στη διαχείριση της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, υπενθυμίζοντας όμως ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει και γι’αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί. Στόχος της Κυβέρνησης είναι, όπως είπε η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, αναφερόμενος στο πρόγραμμα “Συν-Εργασία” και μάλιστα ανακοίνωσε την πολύ σημαντική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, η οποία προσθέτει σχεδόν 200 εκατομμύρια επιπλέον στη χρηματοδότηση του προγράμματος αυτού. Επίσης, έδωσε ξεκάθαρη απάντηση στην παραφιλολογία, όπως είπε των πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι το πολιτικό κεφάλαιο που μας έδωσε ο λαός και μάλιστα γενναιόδωρα, δεν μας το έδωσε για να προχωρήσουμε σε εκλογές, αλλά για να αλλάξουμε την πατρίδα μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου