ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ακρίβεια αλλάζει τις συνήθειες των τουριστών – «Η εστίαση είναι η μεγάλη χαμένη της περιόδου»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΕΣΤΙΑΣΗ
✦ Σύ­νο­ψη ⌄
  • Η εστί­α­ση στην Ελ­λά­δα πλήτ­τε­ται σο­βα­ρά από την ακρί­βεια, με τους κα­τα­να­λω­τές να προ­τι­μούν να μα­γει­ρεύ­ουν μόνοι τους αντί να επι­σκέ­πτο­νται εστια­τό­ρια.
  • Παρά την αύ­ξη­ση των του­ρι­στι­κών αφί­ξε­ων, οι επι­χει­ρή­σεις εστί­α­σης κα­τα­γρά­φουν πτώση στον τζίρο, ενώ τα σού­περ μάρ­κετ βλέ­πουν αύ­ξη­ση εσό­δων.
  • Ο Γιώρ­γος Χό­τζο­γλου προει­δο­ποιεί για τα προ­βλή­μα­τα που δη­μιουρ­γεί ο υπερ­του­ρι­σμός, όπως η ανα­γκα­στι­κή απο­χώ­ρη­ση ντό­πιων κα­τοί­κων από δη­μο­φι­λείς πε­ριο­χές.
  • Η στρο­φή προς τη βρα­χυ­χρό­νια μί­σθω­ση και η αύ­ξη­ση του κό­στους δια­μο­νής αλ­λά­ζουν τις συ­νή­θειες των του­ρι­στών, οδη­γώ­ντας σε λι­γό­τε­ρες επι­σκέ­ψεις σε εστια­τό­ρια.

Με άδεια τρα­πέ­ζια, πε­ριο­ρι­σμέ­νες πα­ραγ­γε­λί­ες και έναν λο­γα­ρια­σμό που ολο­έ­να με­γα­λώ­νει βρί­σκε­ται αντι­μέ­τω­πος ο κλά­δος της εστί­α­σης, καθώς η ακρί­βεια έχει αλ­λά­ξει τις συ­νή­θειες των κα­τα­να­λω­τών.

Έλ­λη­νες και ξένοι του­ρί­στες, αντί να επι­σκέ­πτο­νται κα­θη­με­ρι­νά εστια­τό­ρια και χώ­ρους εστί­α­σης, προ­τι­μούν να αγο­ρά­ζουν προ­ϊ­ό­ντα από σού­περ μάρ­κετ και να πα­ρα­σκευά­ζουν μόνοι τους τα γεύ­μα­τά τους. Πα­ράλ­λη­λα φαί­νε­ται να μειώ­νουν τη διάρ­κεια των δια­κο­πών τους, ενώ ολο­έ­να πε­ρισ­σό­τε­ροι επι­λέ­γουν τη βρα­χυ­χρό­νια μί­σθω­ση, όπως το Airbnb.

Η εξέ­λι­ξη αυτή δη­μιουρ­γεί ένα πα­ρά­δο­ξο στην του­ρι­στι­κή αγορά. Παρά την αύ­ξη­ση των του­ρι­στι­κών αφί­ξε­ων, η εστί­α­ση εμ­φα­νί­ζε­ται ως ένας από τους με­γά­λους χα­μέ­νους της φε­τι­νής πε­ριό­δου. Τα επί­ση­μα στοι­χεία της ΕΛ­ΣΤΑΤ κα­τα­γρά­φουν πτώση στον τζίρο του κλά­δου, την ώρα που τα σού­περ μάρ­κετ σε δη­μο­φι­λείς του­ρι­στι­κούς προ­ο­ρι­σμούς βλέ­πουν ση­μα­ντι­κή αύ­ξη­ση των εσό­δων τους.

Ακρί­βεια στις δια­κο­πές: «Ο υπερ­του­ρι­σμός δο­κι­μά­ζει τις αντο­χές»

Ο Γιώρ­γος Χό­τζο­γλου, Πρό­ε­δρος Πα­νελ­λή­νιας Ομο­σπον­δί­ας Ερ­γα­ζο­μέ­νων στον Του­ρι­σμό και Επι­σι­τι­σμό μί­λη­σε στο MEGA για το θέμα

«Είναι γε­γο­νός ότι  στις αφί­ξεις πάμε πάρα πολύ καλά. Θα δείτε ότι θα έχου­με πα­ρα­πά­νω αφί­ξεις σε σχέση με το 25 και τα πρώτα στοι­χεία που δίνει η Τρά­πε­ζα της Ελ­λά­δος μι­λά­νε για αύ­ξη­ση και στα έσοδα. Είναι γε­γο­νός ότι η εστί­α­ση δεί­χνει να πλήτ­τε­ται πιο πολύ από τον κλάδο των ξε­νο­δο­χεί­ων. Εγώ το Airbnb το ονο­μά­ζω, στο δη­μό­σιο διά­λο­γο χρη­σι­μο­ποιώ τη λέξη «καρ­κί­νω­μα». Είναι ένα «καρ­κί­νω­μα». Ήδη δη­μιουρ­γεί τε­ρά­στια προ­βλή­μα­τα σε πολ­λές πε­ριο­χές. Ο υπερ­του­ρι­σμός δο­κι­μά­ζει αντο­χές, δο­κι­μά­ζει υπο­δο­μές, με απο­τέ­λε­σμα να έχου­με πολύ άσχη­μα, πολύ άσχη­μες ει­κό­νες.

«Σε με­γά­λους του­ρι­στι­κούς προ­ο­ρι­σμούς οι επι­χει­ρή­σεις που πα­ρου­σιά­ζουν αύ­ξη­ση στα έσοδά τους και μά­λι­στα κατά τριά­ντα τοις εκατό, είναι τα σού­περ μάρ­κετ»

Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά θα σας πω ότι υπάρ­χουν πε­ριο­χές οι οποί­οι οι ντό­πιοι κά­τοι­κοι ανα­γκά­ζο­νται και φεύ­γουν το κα­λο­καί­ρι. Δεν μπο­ρούν να συ­νυ­πάρ­ξουν με τον όγκο των του­ρι­στών. Αν συ­νε­χι­στεί, πολύ φο­βά­μαι ότι θα δούμε ει­κό­νες όπως στην Ισπα­νία και δεν είμαι υπερ­βο­λι­κός. Θα δείτε όμως ένα εν­δια­φέ­ρον στοι­χείο ότι σε με­γά­λους του­ρι­στι­κούς προ­ο­ρι­σμούς οι επι­χει­ρή­σεις που πα­ρου­σιά­ζουν αύ­ξη­ση στα έσοδά τους και μά­λι­στα κατά τριά­ντα τοις εκατό, είναι τα σού­περ μάρ­κετ. Και ανα­φέ­ρο­μαι στα Χανιά πα­ρα­δείγ­μα­τος χάρη, που έχου­με τα πρώτα στοι­χεία. Αυτό επα­λη­θεύ­ει ακρι­βώς αυτό που εί­πα­τε: Ενοι­κιά­ζω ένα δια­μέ­ρι­σμα, έχει ένα κου­ζι­νά­κι, πάω παίρ­νω ένα πα­κέ­το μα­κα­ρό­νια με λίγο, με λίγη σάλ­τσα και λίγο τυρί και κά­θο­μαι και τρώω και βγαί­νει η εστί­α­ση να χάνει ένα με 1,5 γεύμα την ημέρα. Εί­μα­στε μια ακρι­βή χώρα. Κο­στί­ζει πάρα πολύ και το δω­μά­τιο σε ένα ξε­νο­δο­χείο.

Ο μέσος όρος αυτή τη στιγ­μή να ξέ­ρε­τε ότι πλη­σιά­ζει τα 500 ευρώ σε ένα πε­ντά­στε­ρο resort all inclusive πα­ρο­χών. Το κό­στος είναι πε­ρί­που πε­ντα­κό­σια ευρώ την ημέρα αυτή τη στιγ­μή που μι­λά­με και θα αυ­ξη­θεί μέχρι τέλος Αυ­γού­στου. Άρα επο­μέ­νως αλ­λά­ζει η νο­ο­τρο­πία, αλ­λά­ζει η κουλ­τού­ρα των του­ρι­στών. Έχου­με μια στρο­φή προς την βρα­χυ­χρό­νια μί­σθω­ση; Είναι πράγ­μα­τα τα οποία θα δούμε μπρο­στά μας και θα πρέ­πει να τα αντι­με­τω­πί­σου­με λαμ­βά­νο­ντας πλέον η πο­λι­τεία ου­σια­στι­κά μέτρα και όχι αυτά που έχου­με δει μέχρι στιγ­μής για να κα­τα­πο­λε­μή­σει το φαι­νό­με­νο αυτό», ανέ­φε­ρε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά.

Ακρί­βεια στις δια­κο­πές: «Η εστί­α­ση είναι η με­γά­λη χα­μέ­νη της του­ρι­στι­κής πε­ριό­δου»

Από την πλευ­ρά των εστια­τό­ρων, οι υψη­λές τιμές δεν απο­δί­δο­νται σε φαι­νό­με­να αι­σχρο­κέρ­δειας, αλλά κυ­ρί­ως στο αυ­ξη­μέ­νο λει­τουρ­γι­κό κό­στος των επι­χει­ρή­σε­ων και στη φο­ρο­λο­γία. Όπως επι­ση­μαί­νε­ται, ο ΦΠΑ στην εστί­α­ση πα­ρα­μέ­νει στο 24%, πο­σο­στό που συν­δέ­ε­ται με την πε­ρί­ο­δο των μνη­μο­νί­ων, και ζη­τεί­ται η επα­να­φο­ρά του στο 13%.

Ο Τάσος Για­τράς Αντι­πρό­ε­δρος Πα­νελ­λή­νιας Ομο­σπον­δί­ας Εστια­τό­ρων, μί­λη­σε στην «Κοι­νω­νία Ώρα MEGA».

«Θα ήθελα να το­νί­σω ότι δυ­στυ­χώς η εστί­α­ση είναι η με­γά­λη χα­μέ­νη της του­ρι­στι­κής πε­ριό­δου και αυτό δεν είναι μόνο μία εκτί­μη­ση, αλλά απο­τυ­πώ­νε­ται και στα στοι­χεία που έδωσε πριν λίγο καιρό η Ελ­λη­νι­κή Στα­τι­στι­κή Αρχή. Δεν έχου­με το τρίτο τρί­μη­νο, αλλά τα μη­νύ­μα­τα που έρ­χο­νται από όλη την Ελ­λά­δα δεν είναι αι­σιό­δο­ξα. Και για την ακρί­βεια στις τιμές της εστί­α­σης, θα ήθελα να πω ότι αυτές οι τιμές δεν είναι απο­τέ­λε­σμα μιας επι­χει­ρη­μα­τι­κής απλη­στί­ας. Είναι απο­τέ­λε­σμα πολύ ακρι­βών λει­τουρ­γι­κών εξό­δων. Είναι απο­τέ­λε­σμα μιας υπερ­φο­ρο­λό­γη­σης των τε­λευ­ταί­ων ετών. Δυ­στυ­χώς δεν έχου­με κα­νέ­να σχέ­διο για να φύ­γου­με από αυτή την κρίση. Η εστί­α­ση αντι­με­τω­πί­ζει δια­δο­χι­κές κρί­σεις και το μόνο το οποίο ακού­με τα τε­λευ­ταία χρό­νια είναι είτε ευ­χο­λό­για είτε μια ιδε­ο­λη­ψία η οποία κα­τα­κε­ραυ­νώ­νει κατά και­ρούς στο δη­μό­σιο διά­λο­γο την εστί­α­ση», τό­νι­σε.

«Το αντι­με­τω­πί­ζει κάθε κα­τά­στη­μα εστί­α­σης και θα έλεγα ότι το με­γα­λύ­τε­ρο πρό­βλη­μα είναι στους του­ρι­στι­κούς προ­ο­ρι­σμούς, τους με­γα­λύ­τε­ρους, αυ­τούς που γνω­ρί­ζου­με όλοι. Που έχουν τις πε­ρισ­σό­τε­ρες αυ­ξή­σεις, γιατί η κα­τα­να­λω­τι­κή συ­νή­θεια κυ­ρί­ως των ξένων επι­σκε­πτών αλλά και των Ελ­λή­νων, λόγω της μειω­μέ­νης αγο­ρα­στι­κής τους δύ­να­μης, έχουν μειώ­σει ακρι­βώς τα γεύ­μα­τα τα οποία απο­λάμ­βα­ναν στην εστί­α­ση. Πρό­σφα­τη έρευ­να έδει­ξε ότι του­λά­χι­στον το πρω­ι­νό έξι στους δέκα το ετοι­μά­ζουν στο δω­μά­τιό τους και μετά στο με­ση­με­ρια­νό ή το βρα­δι­νό ένας στους δύο. Οπότε αντι­λαμ­βά­νε­στε ότι  ο κλά­δος ο οποί­ος δέ­χε­ται τη με­γα­λύ­τε­ρη πίεση είναι ο κλά­δος της εστί­α­σης», είπε.

Ακρί­βεια στις δια­κο­πές: Το αί­τη­μα για ενιαίο ΦΠΑ 13% στην εστί­α­ση

«Αλί­μο­νο αν αφή­σου­με την εστί­α­ση αβο­ή­θη­τη. Θα πρέ­πει να υπάρ­ξει ένα σχέ­διο. Έχου­με κα­τα­θέ­σει συ­γκε­κρι­μέ­νες προ­τά­σεις, κλα­δι­κές προ­τά­σεις. Πι­στεύω τα τε­λευ­ταία χρό­νια υπάρ­χει μια συ­γκε­κρι­μέ­νη και μια στο­χο­προ­σή­λω­ση σε συ­γκε­κρι­μέ­να θέ­μα­τα, με το με­γα­λύ­τε­ρο θέμα το οποίο διεκ­δι­κεί ο κλά­δος είναι να επα­νέλ­θει ο ΦΠΑ εκεί που ήταν, δη­λα­δή να έχου­με ενιαίο ΦΠΑ σε όλη την εστί­α­ση στο 13%. Νο­μί­ζω ότι χρειά­ζε­ται και μια συμ­φω­νία δια­κομ­μα­τι­κή, γιατί κάθε φορά πολύ εύ­κο­λα στην αντι­πο­λί­τευ­ση αντι­με­τω­πί­ζου­με το ΦΠΑ στην εστί­α­ση και με μία έτσι διά­θε­ση να μας κά­ποιος χτυ­πή­σει την πλάτη. Αλλά όταν γί­νε­ται κυ­βέρ­νη­ση, όταν ανα­λαμ­βά­νει τη δια­κυ­βέρ­νη­ση της χώρας, συ­μπε­ρι­φέ­ρε­ται εντε­λώς δια­φο­ρε­τι­κά», συ­νέ­χι­σε.

Πηγή: .in.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.