Μακριά από το όνειρο μιας σημαντικής αύξησης των τιμών των ξενοδοχειακών δωματίων μένει και φέτος ο ελληνικός τουρισμός σε μια πολύ καλή χρονιά σε επίπεδο αφίξεων.

Παρά την προσπάθεια που ξεκίνησε από την αρχή του χρόνου, για περιορισμό της πολιτικής των προσφορών για έγκαιρες κρατήσεις (early booking), που είχε στόχο τη διασφάλιση καλύτερων τιμών κατά την περίοδο αιχμής του καλοκαιριού, τελικά το «καταφύγιο» των εκπτώσεων ήταν αυτό που γέμισε τα δωμάτια πολλών μεγάλων και πολυτελών ξενοδοχείων.

Μπορεί να ακούγεται κάπως ξένο αυτό στα μάτια και αυτιά των Ελλήνων, που βλέπουν με το «κιάλι» τις τιμές των 5άστερων, όμως η πραγματικότητα είναι ότι εν μέσω θέρους πολλά ξενοδοχεία θέλησαν να γεμίσουν τα δωμάτια, που είχαν κρατήσει για να «κλειδώσουν» καλύτερες τιμές, με άνοιγμα πακέτων εκπτώσεων προς τους μεγάλους tour operators.

Είναι ενδεικτικό ότι σε πολλές περιοχές, ειδικά σε Ρόδο και Κρήτη, η κίνηση των πωλήσεων τον Ιούνιο και τον Ιούλιο δεν ήταν η αναμενόμενη κι έτσι τελικά για να διασφαλίσουν υψηλές πληρότητες κατέφυγαν στις προσφορές. Μάλιστα, στελέχη της αγοράς κατέγραφαν με βάση την κίνηση των πωλήσεων του καλοκαιριού, μειώσεις στις πληρότητες του Αυγούστου, που κυμαίνονταν από 2-5 έως και 20% σε σχέση με πέρυσι. Τούτων δοθέντων υπήρξε ανασύνταξη και προωθητικές πολιτικές κι έτσι οι πληρότητες ανέβηκαν με αποτέλεσμα σήμερα τα «μαντάτα» να είναι θετικά εν όψει και του Σεπτεμβρίου που θεωρείται μήνας αιχμής.

Οι αιτίες για το επίπεδο τιμών

To Airbnb, το φρενάρισμα της ανόδου του ρωσικού τουρισμού, η επανάκαμψη της Τουρκίας με «κτυπημένες» τιμές, η παρατεταμένη καλοκαιρία στο Βορρά δεν έφερε τα αναμενόμενα επίπεδα πωλήσεων και ανάγκασε πολλούς στην καταφυγή των προσφορών, ειδικά όσους έχουν επιτακτική την ανάγκη για κάλυψη υποχρεώσεων, κύρια δανειακών.

Όμως κάτι τέτοιο υπονομεύει το μεγάλο στόχο για αύξηση εσόδων, προσέλκυση υψηλής στάθμης τουριστών, διασφάλιση βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και αναβάθμιση της συνολικής εικόνας της χώρας ως προορισμού αξίας. Όλα αυτά βέβαια εξαιρουμένης της Μυκόνου και της Σαντορίνης που έχουν πλασαριστεί στη διεθνή αγορά ως προορισμοί «ανελαστικής ζήτησης».

Κατά τα λοιπά φαίνεται ότι οι τιμές των ξενοδοχείων παρά την άνοδο έχουν πολύ δρόμο ακόμη ώστε να κτυπήσουν τις αντίστοιχες των ανταγωνιστών. Η υπερβάλλουσα προσφορά δωματίων, (στα ξενοδοχεία 5 αστέρων το 2016 υπήρχαν 137.000 κλίνες και το 2017, ανήλθαν στις 153.000 σύμφωνα με στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος), η έλλειψη υποδομών σε τοπικό επίπεδο, που είναι απαραίτητες για την ανάδειξη του τουριστικών προορισμών καθηλώνουν τις τιμές.

Οι τιμές και οι ανταγωνιστές

Σύμφωνα με τα στοιχεία της trivago και την επεξεργασία που κάνει το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ οι τιμές των ελληνικών ξενοδοχείων, παρά τις ανοδικές τάσεις, και, κινούνται στους περισσότερους προορισμούς σε ανταγωνιστικά επίπεδα, συγκρινόμενες με τις τιμές των ξενοδοχειακών μονάδων αντίστοιχων προορισμών του εξωτερικού. Η Ελλάδα όπως αναφέρει το μηνιαίο δελτίο του Sete Intelligence, συνολικά (με εξαίρεση Μύκονο και Σαντορίνη) είναι φθηνότερη σε όλες τις κατηγορίες – εκτός της Τουρκίας που φέτος ανακάμπτει χρησιμοποιώντας την τιμολογιακή πολιτική ως βασικό της εργαλείο.

Και αυτό, παρά τις πολύ υψηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις που υφίσταται το ελληνικό ξενοδοχειακό προϊόν σε σχέση με το αντίστοιχο προϊόν των άμεσα ανταγωνιστικών προορισμών – για κάθε € 100 που δαπανά ένας τουρίστας στην Ελλάδα για διαμονή σε 4* ξενοδοχείο, τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερα κατά περίπου 20% έως 120% από τα αντίστοιχα στους ανταγωνιστικούς προορισμούς Κροατία, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Κύπρο.

Τον Ιούνιο του 2018, η Αθήνα παρουσίασε αύξηση τιμών σε όλες τις κατηγορίες ξενοδοχείων με εξαίρεση τη κατηγορία 3 αστέρων όπου οι τιμές κρατήσεων παρέμειναν σταθερές. Αύξηση σε όλες τις κατηγορίες καταγράφηκε στην Κωνσταντινούπολη και μείωση σε όλες τις κατηγορίες παρουσίασε η Ρώμη. Την υψηλότερη τιμή κράτησης στα ξενοδοχεία 5 αστέρων κατέχει η Βαρκελώνη με 377 €, ενώ στη Ρώμη η τιμή ανέρχεται στα 332 €. Στην Αθήνα η τιμή ανέρχεται στα 262 € και στην Κωνσταντινούπολη μόλις στα 125 €. Η Ρώμη είναι ο μοναδικός προορισμός που παρουσίασε μείωση σε σχέση με τον Ιούνιο του 2017.

Το «κράτος Μυκόνου Σαντορίνης»

Στην κατηγορία 5 αστέρων η Σαντορίνη παρουσιάζει την υψηλότερη τιμή σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή των ξενοδοχείων των υπόλοιπων προορισμών και είναι ο μοναδικός προορισμός που παρουσιάζει αύξηση. Την υψηλότερη τιμή κράτησης στα ξενοδοχεία 5 αστέρων κατέχει η Σαντορίνη με 564 € (έναντι 533 € τον Ιούνιο του 2017) και ακολουθεί η Μύκονος με 485 € (έναντι 491 € τον Ιούνιο του 2017). Στην Ίμπιζα η τιμή καταγράφεται στα 471 € και στη Σαρδηνία η τιμή στα 429 €.

Την υψηλότερη τιμή κράτησης στα ξενοδοχεία 5 αστέρων στην Ελλάδα κατέχουν οι Κυκλάδες με 535 € και ακολουθεί η Χαλκιδική με 353 €. Από τους ανταγωνιστικούς προορισμούς, η Μαγιόρκα κυμάνθηκε στα 324 €, η Ίστρια στα 323 € και το Ρίμινι στα 288 € Στη Κρήτη η τιμή ανήλθε στα 265 €, στα Ιόνια Νησιά στα 241 € και στα Δωδεκάνησα στα 234 €. Στην Τουρκία σημειώθηκαν οι πιο χαμηλές τιμές, Μπόντρουμ 220 € και Αττάλεια μόλις 169 €. Στα ξενοδοχεία 4 αστέρων, την υψηλότερη τιμή κράτησης στα ξενοδοχεία 4 αστέρων κατέχουν οι Κυκλάδες με 302 €. Αισθητά χαμηλότερες ήταν οι τιμές στους υπόλοιπους προορισμούς με τη Μαγιόρκα στα 185 €, την Ίστρια στα 169 €, τη Χαλκιδική στα 154 €, και τα Ιόνια Νησιά στα 148 €. Στη Τουρκία σημειώθηκαν οι πιο χαμηλές τιμές, Μπόντρουμ 94 € και Αττάλεια 75 €.

Στην κατηγορία των 4 αστέρων μείωση παρουσίασε μόνο η Αν. Μακεδονία και Θράκη ενώ μεικτή ήταν η εικόνα στην κατηγορία 5 αστέρων. Την υψηλότερη τιμή κράτησης στα ξενοδοχεία 5 αστέρων κατέχει το Νότιο Αιγαίο με 393 €. Ακολουθούν οι Σποράδες με 347 €, η Κεντρική Μακεδονία με 304 €, η Κρήτη με 265 €, τα Ιόνια Νησιά με 241 € και η Πελοπόννησος με 227 €. Οι υπόλοιποι προορισμοί κυμάνθηκαν «κάτω» από τα 200 € με τη χαμηλότερη τιμή να καταγράφεται στη Δυτική Μακεδονία με 92 €. Στα ξενοδοχεία 4 αστέρων η υψηλότερη τιμή σημειώθηκε στο Νότιο Αιγαίο 235 €.

Γιώργος Αλεξάκης

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ