Κάλεσμα προς τους τοπικούς φορείς, κοινωνικούς εταίρους αλλά και προσωπικότητες της περιοχής, να καταθέσουν προτάσεις ενόψει της πραγματοποίησης των Αναπτυξιακών Περιφερειακών Συνεδρίων που θα γίνουν στην Σύρο και στην Ρόδο στο προσεχές διάστημα, απηύθυναν χτες τα στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Νότιας Δωδεκανήσου. Όπως υπογράμμισε στη συνέντευξη Τύπου, ο συντονιστής της Ν.Ε. κ. Αντώνης Αποστολίδης, η ακριβής ημερομηνία της πραγματοποίησης των συνεδρίων δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί και παραμένει ανοιχτή.
«Το Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου του ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνει σε δύο φάσεις, το ένα για τα Δωδεκάνησα και το άλλο για τις Κυκλάδες. Εμείς ως πολιτικός φορέας για τα Δωδεκάνησα, θέλουμε να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για την πρόοδο των επαφών που έχουμε καθώς με όσους φορείς έχουμε έρθει σε επικοινωνία, συνεργάστηκαν πάρα πολύ καλά μαζί μας. Οι επαφές είναι σε εξέλιξη και σύντομα θα μπορέσουμε να τις ολοκληρώσουμε για να αξιολογήσουμε τις προτάσεις τις οποίες συγκεντρώνουμε. Γι’ αυτό απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση σε όλους όσους επιθυμούν να συμμετέχουν στην διαδικασία για το Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου του ΣΥΡΙΖΑ στα τηλέφωνα της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Νότιας Δωδεκανήσου είτε τηλεφωνικώς είτε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας είτε μέσω του facebook», τόνισε ο κ. Αποστολίδης, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για ημερομηνίες.
Επιπλέον, τον κ. Τσίπρα θα συνοδεύουν πολλά κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και υπουργοί.

Το Μεταφορικό
Ισοδύναμο
«Σημασία για εμάς έχει να γίνει το Αναπτυξιακό Συνέδριο, να είναι επιτυχημένο και να βγει ωφελημένος ο τόπος. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, επεξεργαζόμαστε την πρόταση για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, το οποίο έχει ήδη ανακοινωθεί και ευελπιστούμε ότι οι λεπτομέρειες θα γνωστοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όπως ανακοίνωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, το Μεταφορικό Ισοδύναμο σημαίνει πως το κόστος μεταφοράς ενός προϊόντος στα νησιά θα είναι ακριβώς το ίδιο με την ηπειρωτική Ελλάδα βάσει χιλιομετρικής απόστασης. Επίσης το κόστος για τα εισιτήρια μεταφοράς στη νησιωτική Ελλάδα θα είναι το ίδιο με αυτό της ηπειρωτικής Ελλάδας. Είναι ένα αίτημα δεκαετιών, μια κατάκτηση για τους νησιώτες. Οι τοπικοί φορείς με τους οποίους είμαστε σε επαφή, εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη αυτή καθώς αυτό τους προβλημάτιζε εδώ και χρόνια», ανέφερε ο κ. Αποστολίδης.
Σχολιάζοντας την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, τόνισε πάντως πως «μπορεί να καταργήθηκαν στο πλαίσιο της 3ης Αξιολόγησης, αλλά οι Νομαρχιακές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ όλου του Αιγαίου και οι βουλευτές, έχουν ζητήσει με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, την επανεξέταση του ζητήματος, μόλις το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά της χώρας. Είναι ένα ζήτημα που παραμένει ανοιχτό και θα το επαναφέρουμε με την πρώτη ευκαιρία».
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Επιτρόπου κ. Πιέρ Μοσκοβισί ότι η Ελλάδα μπορούσε να διατηρήσει τον ΦΠΑ αλλά ήταν απόφαση της κυβέρνησης, ο κ. Αποστολίδης δήλωσε: «Η κατάργηση περιλαμβανόταν στο πρώτο Μνημόνιο. Οπότε το σχόλιό του, μάλλον είχε να κάνει με μια προσωπική του εκτίμηση. Θέλαμε να διατηρήσουμε τον ΦΠΑ. Μέσα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης τον Αύγουστο του 2015, σε κάποια πράγματα κάναμε υποχωρήσεις –όπως στον ΦΠΑ. Προφανώς θέλαμε να παραμείνουν οι μειωμένοι συντελεστές και θέλουμε να τους επαναφέρουμε. Ωστόσο, από την στιγμή που πηγαίνουμε στο Μεταφορικό Ισοδύναμο θα δούμε πώς θα εφαρμοστεί και πώς θα μπορέσουμε να τους επαναφέρουμε».

Για την επίσκεψη
Βαρβιτσιώτη
Σχολιάζοντας την πρόσφατη επίσκεψη του τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής και βουλευτή Β’ Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο συντονιστής της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, είπε τα εξής: «Χαιρετίζουμε την επίσκεψη του κ. Βαρβιτσιώτη στην Ρόδο, με αφορμή την κοπή της πίτας της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου. Ούτως ή άλλως την επισκέπτεται τακτικά, αλλά δυστυχώς μόνον για τουρισμό και όχι για πολιτική. Για άλλη μια φορά είδαμε έναν εκπρόσωπο της Ν.Δ. ο οποίος ήρθε εδώ ανενημέρωτος –αν και υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού του Νοτίου Αιγαίου- ο οποίος, μας είπε ότι τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον μειωμένο ΦΠΑ. Παρ’ όλα αυτά, το καίριο ερώτημα που θα έπρεπε να μας απαντήσει δεν το ανέφερε: αυτή η κυβέρνηση, χωρίς να κρύβεται έχει εφαρμόσει αυτή την πολιτική και δεν μας είπαν τι θα έκαναν αυτοί, αν βρισκόντουσαν στην θέση της κυβέρνησης. Ο ΦΠΑ ήταν ένα γεγονός ότι θα καταργηθεί, έγινε, κι εμείς το αντικαθιστούμε με κάτι ευρύτερο και πιο αποτελεσματικό, όπως είναι το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Θα θέλαμε ν’ ακούσουμε και την δική τους άποψη, τι σχεδιάζουν να κάνουν και όχι να μας λένε ‘τι κρίμα που καταργήθηκε’. Άλλωστε, η κατάργηση έγινε και με την δική τους ψήφο –να το τονίσω αυτό- και με τις υποχρεώσεις που δέσμευσαν την χώρα από το 2012. Αυτό δείχνει και την πολιτική ανεπάρκεια που έχουν οι πολιτικοί που προέρχονται από τα λεγόμενα…. ‘πολιτικά τζάκια’. Είναι άνθρωποι που έρχονται και απολαμβάνουν τις χαρές του νησιού αλλά ποτέ δεν νοιάστηκαν γι αυτό –ακόμη κι όταν ήταν υπουργός Ναυτιλίας. Δεν είδα κάτι να κάνει καλύτερο όσον αφορά τα νησιά. Να μας πει κι αν τελικά γνωρίζει, τι είναι το Μεταφορικό Ισοδύναμο!»
Τέλος, εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για τους κ.κ. Γεωργακάκο και Καληωράκη για τα νέα τους καθήκοντα καθώς υπηρέτησαν και στην Ρόδο.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ