«Πολιτισμός και αθλητισμός συνυπάρχουν και μέσα από το συνταίριασμά τους ένας τόπος όπως η Ρόδος μπορεί να ενισχυθεί και να προβληθεί σημαντικά. Επιδιώκουμε μέσα από τις δράσεις μας ο πολιτισμός να γίνει συνήθεια της καθημερινότητας των πολιτών. Μέσα από ανάδειξη των τοπικών παραδόσεών μας θα αφήσουμε το πολιτιστικό μας αποτύπωμα. Επενδύουμε στη νέα γενιά. Θέλουμε τη νέα γενιά ζωτικό κομμάτι των τομέων πολιτισμού και αθλητισμού. Ενεργούμε, προγραμματίζουμε εξασφαλίζοντας υποδομές και υποστήριξη. Τα εμπόδια και οι δυσκολίες για εμάς είναι κίνητρο για να πετύχουμε. Επενδύουμε στους ενεργούς πολίτες. Η εθελοντική δράση του καθενός από εμάς, είναι εκείνη που στηρίζει και δυναμώνει τις προσπάθειες που αναλαμβάνει ο Δήμος και συγκεκριμένα ο ΔΟΠΑΡ τόσο πολιτιστικές όσο και αθλητικές. Ο εθελοντισμός πρέπει να μπει στη ζωή μας από τα πρώτα μας βήματα. Προσανατολιζόμαστε μέσα από συνεργασίες και άλλων φορέων να προωθήσουμε τον εθελοντισμό κυρίως στα σχολεία» αναφέρει ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ Αλέξανδρος Κολιάδης.

Συνέντευξη στον Τάσο Μπόζιο

• Πολιτισμός και αθλητισμός είναι συνυφασμένες έννοιες. Οι αρμοδιότητες που σας έχουν ανατεθεί λειτουργούν συνδυαστικά καθιστώντας τον τομέα εξόχως νευραλγικό. Με την ιδιότητάς σας του προέδρου του ΔΟΠΑΡ και έχοντας κλείσει σχεδόν ένα χρόνο θητείας στον Οργανισμό μιλήστε μας για τις δράσεις, ενέργειες και στόχους σας.
Η αλήθεια είναι ότι ο χρόνος αυτός κύλησε πολύ γρήγορα και είχε πρωτόγνωρες εμπειρίες για μένα. Ερχόμενος στον ΔΟΠΑΡ και στη θέση του προέδρου είχα να αντιμετωπίσω ένα βεβαρημένο πρόγραμμα καθηκόντων, στο οποίο όμως σιγά-σιγά καταφέραμε να αντεπεξέλθουμε μαζί με τους συνεργάτες μου. Πολιτισμός και Αθλητισμός όντως συνυπάρχουν και μέσα από το συνταίριασμά τους ένας τόπος όπως η Ρόδος μπορεί να ενισχυθεί και να προβληθεί σημαντικά. Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος μας.
Ουσιαστικά βασική επιδίωξή μας είναι ο πολιτισμός να γίνει συνήθεια της καθημερινότητας των δημοτών. Μέσα από μια σειρά δράσεών μας όπως η ενίσχυση της φιλαρμονικής του Δήμου, η αύξηση των ωρών διδασκαλίας του ωδείου, η έναρξη χορωδίας στο ωδείο, αλλά και με δράσεις για την ανάδειξη καλλιτεχνικών ταλέντων δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ώστε οι συμπολίτες μας να έρχονται σε συχνή επαφή με τις διάφορες εκφράσεις του πολιτισμού μας και σε όλες του τις εκφάνσεις.

• Η Ρόδος αποτελεί λίκνο πολιτισμού. Μέσα από την μακραίωνη ιστορία της όλες τις εποχές αποτελεί το σταυροδρόμι όπου συναντάται η ιστορία των λαών. Πώς οραματίζεστε την αξιοποίηση αυτού του πολιτισμικού πλούτου προκειμένου να αναδειχθεί η αίγλη που προκύπτει μέσα από την ιστορία, προκειμένου η Ρόδος να διατηρήσει αυτή τη λάμψη που δικαιωματικά κατέχει.
Η Ρόδος όπως αναφέρατε αποτελεί το σταυροδρόμι και σημείο συνάντησης των λαών. Πρέπει όμως και μέσα στους αιώνες, και στην τωρινή εποχή, να μπορεί να διατηρήσει την αυθεντικότητά της και την μοναδικότητα που έχει ο ελληνικός πολιτισμός και συγκεκριμένα το νησί μας. Το παρελθόν οριοθετεί το παρόν και σηματοδοτεί το μέλλον.
Ο Πολιτισμός είναι ένα από τα βασικά και συγκριτικά πλεονεκτήματα αυτού του τόπου. Στοχεύουμε στην εκμετάλλευσή του με αποτελεσματικές επιλογές. Μέσα από τις δράσεις μας και ενέργειές μας στοχεύουμε να καταστήσουμε τον πολιτισμό ένα ζωντανό κομμάτι της πόλης μας και όχι μια κληρονομική παρακαταθήκη του παρελθόντος. Μέσα από την ανάδειξη των τοπικών παραδόσεών μας θα αφήσουμε το πολιτιστικό μας αποτύπωμα.

• Ο Αθλητισμός είναι πολιτισμός. Είναι κληροδότημα των προγόνων μας, και η Ρόδος στον τομέα αυτό κατέχει περίοπτη θέση μέσα στην ιστορία ως σημείο συνάντησης και ειρηνικού συναγωνισμού. Μιλήστε μας για τα σχέδιά σας σχετικά με τη διαχείριση και την αξιοποίηση των υλικοτεχνικών αθλητικών δομών και υποδομών της πόλης μας.
Πράγματι ο αθλητισμός παράγει πολιτισμό. «Νους υγιής εν σώματι υγιεί». Είναι τρόπος ζωής και ο Δήμος οφείλει να δημιουργεί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες πρόσβασης των συμπολιτών μας σε αθλητικές δραστηριότητες. Όπως ίσως γνωρίζετε καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς ως ΔΟΠΑΡ θέσαμε ως στόχο – και σε ένα βαθμό το έχουμε επιτύχει –να αναβαθμίσουμε τις αθλητικές υποδομές του νησιού μας και να κάνουμε πιο εύκολη την προσβασιμότητα για όλους τους συμπολίτες μας. Αυτός ο στόχος δεν έχει ακόμη πλήρως επιτευχθεί αλλά για εμάς τα εμπόδια και οι δυσκολίες είναι κίνητρο για να τα καταφέρουμε.
Επιπλέον θέλω να τονίσω ότι επενδύουμε στη νέα γενιά, θέλουμε τη νέα γενιά ζωτικό κομμάτι και στους δύο τομείς αθλητισμού και πολιτισμού ενεργούμε και προγραμματίζουμε πάνω σ΄αυτό εξασφαλίζοντας υποδομές και υποστήριξη.

• Κύριε Κολιάδη, ο τομέας σας επιδέχεται συνεργασίες τόσο με εσωτερικούς διαδημοτικούς φορείς όσο και με εξωτερικούς; Μιλήστε μας σχετικά και αν αυτές αποδίδουν.
Τίποτα δεν μπορεί να γίνει με την προσπάθεια και τη θέληση ενός ανθρώπου. Απαιτείται επικοινωνία και συνεργασία από όλες τις πλευρές. Όλοι ανεξαιρέτως επιθυμούμε την προβολή και την ευημερία του τόπου μας και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να εργαζόμαστε όλοι ακούραστα. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Επενδύουμε στους ενεργούς πολίτες. Μέσα από δράσεις και συνεργασίες στοχεύουμε να προωθήσουμε τη δύναμη του κοινού σκοπού να ενεργοποιήσουμε τους συμπολίτες μας καθιστώντας τους συμμέτοχους και ενεργούς στις δράσεις μας. Χρέος μας είναι η προσπάθεια για το καλύτερο. Και διαχρονικά η συλλογική προσπάθεια έχει αποφέρει τα μέγιστα.

• Πολύς λόγος γίνεται και μεγάλη προσπάθεια καταβάλλεται για την ανάδειξη της αξίας του εθελοντισμού. Πιστεύετε ότι η κοινωνία, οι πολίτες μέσα από την εθελοντική τους δράση θα μπορούσαν να συμβάλουν στην προώθηση και στην ανάδειξη του αθλητισμού και του πολιτισμού;
Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής με ιδιαίτερες αξίες όπως αυτή της κοινωνικής συμμετοχής. Μέσα από την εθελοντική δράση προτάσσεται το συμφέρον του συνόλου έναντι του ατόμου, αναδεικνύονται οι κοινοί στόχοι και τα οράματα έναντι του προσωπικού συμφέροντος.
Η εθελοντική δράση του καθενός από εμάς, είναι εκείνη που στηρίζει και δυναμώνει τις προσπάθειες που αναλαμβάνει ο Δήμος και συγκεκριμένα ο ΔΟΠΑΡ τόσο πολιτιστικές όσο και αθλητικές. Η ομάδα φέρνει πάντα καλύτερα αποτελέσματα. Στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε την εθελοντική δράση και να την αναβαθμίσουμε μέσα από τα προγράμματα δράσης μας.

• Από την μεριά του ο Δήμος και συγκεκριμένα ο ΔΟΠΑΡ έχει εκπονήσει προγράμματα εθελοντικής δράσης;
Τα περισσότερα αν όχι όλα τα προγράμματα δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν χωρίς την εθελοντική δράση των συμπολιτών μας. Με την ευκαιρία θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλο τον κόσμο που στέκεται δίπλα μας, στηρίζει και αγκαλιάζει όλα μας τα προγράμματα. Το καλό παράδειγμα είναι εύκολο να δοθεί από όλες τις πλευρές. Όπως προανέφερα στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε την εθελοντική δράση. Ο εθελοντισμός πρέπει να μπει στη ζωή μας από τα πρώτα μας βήματα. Προσανατολιζόμαστε μέσα από συνεργασίες και άλλων φορέων να προωθήσουμε τον εθελοντισμό κυρίως στα σχολεία.

• Μιλήστε μας για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που πραγματοποιήσατε, ή είναι σε εξέλιξη. Η πανδημία η οποία έπληξε τον πλανήτη σε όλα τα επίπεδα λειτούργησε ανασταλτικά στη δράση σας;
Σε αυτόν τον χρόνο της θητείας μου στον ΔΟΠΑΡ πραγματοποιήσαμε μια σειρά αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων που σκοπό έχουν να αναδείξουν και να προβάλουν το νησί και τους ανθρώπους του. Αναντίλεκτα η εξέλιξη της πανδημίας λειτούργησε ανασταλτικά για μερικούς μήνες αλλά ο προγραμματισμός και η οργάνωση νέων προγραμμάτων δεν σταμάτησε ποτέ.

• Συνοψίζοντας λοιπόν μέσα σ΄αυτόν το χρόνο της θητείας σας πείτε μας δυσκολίες, παθογένειες και άλλα κωλύματα που συναντήσατε και πώς τα αντιμετωπίζετε;
Είμαι άνθρωπος φύσει αισιόδοξος και τις όποιες δυσκολίες συναντώ τις χρησιμοποιώ προς όφελος και ποτέ δεν πτοούμαι. Οπότε κάθε δυσκολία θα μπορούσα να πω ότι είναι ευπρόσδεκτη, ώστε να γίνομαι καλύτερος και πιο ευέλικτος.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ