Ειδήσεις

Νέες πρωτοβουλίες για τους «57» της ΔΕΥΑΡ

Να επιβεβαιώσουν με νέα τους απόφαση την εργασιακή σχέση του προσωπικού της πρώην ΔΕΥΑΙ στην ΔΕΥΑΡ, ως σχέση εργασίας Iδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου και να σταματήσει κάθε διαδικασία που να αφορά τυχόν απόλυση ή με οποιοδήποτε τρόπο διακοπή της εργασιακής σχέσης των εργαζομένων ζητά από τον πρόεδρο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ρόδου το τοπικό συμβούλιο Ιαλυσού.
Το θέμα που προέκυψε εξαιτίας της έκθεσης του ΑΣΕΠ που έφερε στο φως η «δ», συζητήθηκε στη συνεδρίαση του συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Ιαλυσού που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του κ. Γιάννη Κουφού.

Στη συνεδρίαση εκτός από τον κ. Γιάννη Κουφού συμμετείχαν τα μέλη του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας Ιαλυσού κκ Δημήτρης Ρουσάκης, Παράσχος Κουλούμπρης, Νίκη Πατούνα, Κωνσταντίνος Σάρλης, Σταματία Πιλατέρη, Πυθαγόρας Καστανάκης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας κ. Γιάννης Κορωναίος, ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιώργος Χατζημάρκος, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ.κ. Μιχάλης Συκόφυλλος και Φιλήμωνας Ζαννετίδης, ο επικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Τάκης Πότσος, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Γιάννης Αφεντούλης, η νομική σύμβουλος της ΔΕΥΑΡ κ. Καλλιρόη Νικολιδάκη, ο νομικός εκπρόσωπος των εργαζομένων Μιχάλης Κόκκινος και εργαζόμενοι της Επιχείρησης.
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ιαλυσού κ. Iωάννης Κουφού έθεσε υπόψη των μελών του Συμβουλίου της Δημοτικής Ενότητας το θέμα, και κάλεσε τους παρισταμένους να αναπτύξουν τις απόψεις τους.
Αφού τοποθετήθηκαν και ανέπτυξαν τις προτάσεις τους όλοι οι παριστάμενοι, τέθηκαν υπόψη τους τα παρακάτω:
1. H με αρ.194/2013 Γνωμοδότηση του ΣΤ. Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
2. Οι διατάξεις του αρ. 26 παρ.6 του Ν. 3938/2011.
3. H σχετική Νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
4. Οι διατάξεις του Ν. 3801/2009.
5. Οι σχετικές αποφάσεις του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΡ που αφορούν το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων της πρώην ΔΕΥΑ Ιαλυσού.

6. H υπ. αρ. 2/11 απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΡ περί μεταφοράς προσωπικού.
7. H με αρ. πρωτ. 13072/18.11.2013 Γνωμοδότηση των Νομικών Συμβούλων της ΔΕΥΑΡ.
Μετά από τη διεξοδική συζήτηση αποφασίστηκε να ζητηθεί από το δήμαρχο κ. Στάθη Κουσουρνά να δώσει εντολή στις Νομικές Υπηρεσίες της ΔΕΥΑΡ και του Δήμου Ρόδου, σε συνεργασία με τους δικηγόρους των εν λόγω εργαζομένων, να ετοιμάσουν σχετική έκθεση με όλα τα νομικά επιχειρήματα που είναι αναγκαία προκειμένου να διατυπωθεί και νομικά η νομιμότητα της εργασιακής σχέσης των εργαζομένων αυτών με την ΔΕΥΑΡ ως ΙΔΑΧ και να δρομολογηθούν οι επόμενες νομικές κινήσεις για την τελική τους δικαίωση.

«Ουσιαστικά το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας Ιαλυσού ζητά να μην ληφθούν τώρα αποφάσεις που θα κρίνουν το μέλλον των εργαζομένων της πρώην ΔΕΥΑΙ . Είναι απαραίτητο να εκπονηθούν οι εισηγήσεις από τους νομικούς ώστε και η διοίκηση της ΔΕΥΑΡ να μπορέσει να εξετάσει την υπόθεση με τον τρόπο που πρέπει και να λάβει τις αποφάσεις της», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Γιάννης Αφεντούλης.

Επισημαίνεται πως ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Στάθης Κουσουρνάς έχει δηλώσει πως το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό γεγονός που σημαίνει πως πριν από τη λήψη της όποιας απόφασης από τη διοίκηση της επιχείρησης θα πρέπει να ετοιμαστούν οι σχετικές εισηγήσεις από τους νομικούς.
«Πρέπει να έχουμε τις αποφάσεις των νομικών για να ξέρουμε τι θα κάνουμε. Θέλουμε να μείνουν οι εργαζόμενοι. Επιδιώκουμε όμως και την τήρηση της νομιμότητας», έχει δηλώσει ο κ. Κουσουρνάς.

Να μην ληφθούν αποφάσεις για λίγες ημέρες προκειμένου να αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία έχει ζητήσει και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Γάκης.
«Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου πρότεινα να μην ξεκινήσουν διαδικασίες που θα ανατρέψουν τις εργασιακές σχέσεις των ανθρώπων αυτών και θα ακυρώσουν τις προσλήψεις τους. Αναζητούμε τρόπους για να εξασφαλίσουμε την εργασία αυτών των ανθρώπων και την αποφυγή κυρώσεων για τους ανθρώπους που υπηρετούν την ΤΑ», δήλωσε ο κ. Γάκης, που εκτιμά, πως υπάρχει πεδίο συνεννόησης με τα αρμόδια υπουργεία για να μετατραπούν οι συμβάσεις που συνήφθησαν το 2004 και να ησυχάσουν οι εργαζόμενοι.

«Όλη αυτή η υπόθεση έχει προκύψει μετά από έντονο «σκάλισμα» σε τοπικό επίπεδο, που δείχνει ότι οι καταγγέλλοντες είναι δύο γνωστά σε όλους τους εμπλεκόμενους άτομα που κινούν το θέμα από το 2011. Το κακό που κινδυνεύει να υποστεί ο τόπος δεν περιορίζεται στους 57. Η μανία εκδίκησης αφορά εκατοντάδες εργαζόμενους όλων των Νομικών Προσώπων. Σε όλη την Ελλάδα βλέπουμε πωώς χειρίζονται οι ΟΤΑ το ίδιο θέμα με πιέσεις που ασκούν προς το κέντρο. Εδώ εξαντλούνται όλα στις καταγγελίες που έχουν γίνει και μόνο», δήλωσε ο κ. Γ. Χατζημάρκος και πρόσθεσε πως αν γίνει δεκτή η έκθεση του ΑΣΕΠ, θα ανοίξει η κερκόπορτα για απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων σε Νομικά Πρόσωπα του Δήμου.

«Αν το πόρισμα του ΑΣΕΠ γίνει δεκτό θα πρέπει να απολυθούν και δεκάδες άλλοι εργαζόμενοι που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά. Κακώς περιορίζεται η συζήτηση σε αυτούς τους ανθρώπους. Αφορά την ύπαρξη και λειτουργία όλων των Νομικών Προσώπων του Δήμου. Αυτό δείχνει προχειρότητα . Γιατί η δημοτική αρχή δεν ανεβάζει το θέμα σε εθνικό επίπεδο; Οδηγείται η κατάσταση σε αδιέξοδο και θα δημιουργηθούν τετελεσμένα για να ικανοποιηθεί η μανία εκδίκησης και να απολυθούν οι εργαζόμενοι της πρώην ΔΕΥΑΙ. Ζητήσαμε να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη για απολύσεις. Να πέσουν οι μάσκες και να δείξει ο καθένας τι μπορεί πραγματικά να κάνουν», τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας.

Το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας Ιαλυσού εκτιμά πως το θέμα αυτό δεν θα πρέπει να συζητηθεί στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΡ που έχει προγραμματιστεί για να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου